6 tipov, ako udržať cyklo oblečenie čisté a funkčné čo najdlhšie

Nie je to nič zložité. Predídete tak zatuchnutiu a poškodeniu pri praní.

Aby cyklooblečenie vydržalo čo najdlhšie, treba sa oň dobre starať. Nie je to však žiadna veda, nevyžaduje to ani hodiny času, no efekt bude znateľný. Pripravili sme pre vás pár tipov, ako na to.

1. Oblečenie najprv vyvetrajte

Keď sa vrátite prepotení z jazdy, nikdy nedávajte spotený dres na kopu k ostatnému oblečeniu. Preveste ho na sušiak, aby sa vyvetral. Vďaka vetraniu oblečenie rýchlo uschne a nerozširujú sa v ňom baktérie a zápach. Vzduch prúdiaci cez oblečenie ho pomáha vysušiť a zabraňuje zatuchnutiu.

2. Neobliekajte si to isté oblečenie

Nenoste to isté cyklo oblečenie na cesty, ak sa ešte nepralo. Aj keď ste predchádzajúci deň jazdili len hodinu či dve, a nezapotili ste ho. Neodporúčame to, pretože zápach sa tvorí baktériami a je ho stále cítiť, aj napriek tomu, že váš pot sa už medzičasom vyparil.

Ak neoperiete oblečenie, zápach sa v ňom usadí a bude sa držať v materiáloch, a keď si ho znova oblečiete bude sa zápach šíriť ešte viac. Praním šortiek medzi bicyklovaním tiež predídete nepríjemným vyrážkam alebo zaparenínam, vďaka baktériam, ktoré sa tam počas jazdy ukladajú.

3. Používajte špeciálne prípravky

Aby ste ochránili materiál a jeho funkčnosť, používajte špeciálne aviváže určené na športové oblečenie. Tie ochránia membrány textilu, odstránia zápachy a udržia ho svieže. Nepoužívajte však parfumované alebo zjemňujúce bežné prostriedky, môžu totiž porušiť materiál.

4. Sušte oblečenie na vzduchu

Materiál z ktrého je cyklo oblečenie, má rôzne špecifiká, a teda pobyt v sušičke mu nemusí prospieť. Mnoho syntetických materiálov je rýchloschnúcich, takže ak ich prevesíte vonku na vzduch, za pár hodín ich máte suché.

5. Prilbu umývajte teplou vodou

Cyklistickú prilbu veľmi jednoducho umyjete pod teplou vodou mydlom alebo šampónom. Nikdy nepoužívajte liehové prípravky, môžu zničiť štruktúru helmy, čo zníži jej ochrannú schopnosť. Ak výstelky začnú zapáchať, vymeňte ich.

6. Tretry si vystelte novinami

Po bicyklovaní si tretry umyte vodou zmiešanou s čistiacim prostriedkom na riad a nylonovou kefkou. Vložku z topánky si predtým vyberte vyvetrať a tretry vyplňte novinami. Pomôžu im udržať tvar a absorbovať vlhko, čím urýchlia schnutie.

Športservis je predajňa bicyklov s už vyše 20 ročnou tradíciou. Okrem profesionality predajcov dávajú dôraz na individuálny a ľudský prístup ku každému zákazníkovi. Ich predajne nájdete v Podunajských Biskupiciach a Petržalke. Na svojom blogu kazdydenjenabicykel.sk pravidelne prinášajú praktické tipy, návody a recenzie zo sveta cyklistiky.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Za piesočnými dunami nemusíte na Saharu. Stačí si odskočiť na Záhorie

Súčasťou tohto kútu Slovenska nie sú len neodmysliteľné borovicové lesy, ale aj tento kúsok púštnej krajiny.

Približne v strede cesty medzi Lakšárskou Novou Vsou a Plaveckým Mikulášom vás privíta púštna krajina. Budete stáť na vrchole pieskovej duny, pod ktorou objavíte mokraď s rušným životom jej drobných obyvateľov. Jediným rušivým prvkov môže byť len partia ľudí na štvorkolkách, ktorá tu občas brázdi duny.

Podeľte sa o svoje zážitky zo spoznávania slovenskej prírody vďaka rýchlej 4G sieti od O2. Viac informácií

Šranecké piesky, ako sa táto oblasť volá, spolu s neďalekým Bežniskom patria do sústavy chránených území európskeho významu Natura 2000. Viate piesky sa tu nachádzajú na rozlohe vyše 570 kilometrov štvorcových.

Piesok na Záhorie privial vietor z rieky Moravy v období pleistocénu (začalo pred 2,6 mil. rokov a trvalo zhruba do roku 10 000 p.n.l), významného obdobia striedania ľadových a medziľadových dôb.

Vzácna flóra a fauna

Pieskové duny, borovicové lesy a vodné plochy poskytujú ideálne miesto pre život mnohým chráneným druhom. Vďaka rozmanitosti biotopov sú na pomerne malom území susedmi rastliny a živočíchy, ktoré by inak o sebe ani netušili.

Hemží sa to tu vzácnymi druhmi motýľov, chrobákmi, kobylkami a koníkmi, v piesku možno nájsť i mravcolevy. Každú chvíľu sa pred vami rozbehne naša najväčšia jašterica – jašterica zelená. Svoj domov v piesku na Záhorí našli aj užovky a z mokradí sa ozývajú žaby.

Nad piesčitou krajinou zavše preletí ohrozený dudok chochlatý, lelek európsky či pestrofarebný včelárik zlatý. Večer zase návštevníkom môže robiť spoločnosť jedenásť druhov netopierov.

Z rastlín sa tu vyskytujú, pochopiteľne, najmä pieskomilné druhy. A neodmysliteľnou súčasťou tohto kúta Slovenska sú borovice.

Viate piesky sa nachádzajú vo Vojenskom obvode Záhorie a počas vojenských cvičení slúžia ako dopadové plochy – strelnice. Môže sa to zdať ako paradox, no vojenská činnosť prispieva k ochrane tohto územia.

Tým, že sa tu nemôže vo veľkom stavať, ťažiť drevo či pestovať poľnohospodárske rastliny, toto územie si dlhodobo zachováva svoj pôvodný charakter a flóra i fauna tu má napriek občasnému rachotu presne to, čo potrebuje.

V minulosti bolo na vstup do priestorov Vojenského obvodu Záhorie potrebné povolenie, dnes sem návštevníci môžu vstupovať počas víkendov voľne – ak práve neprebieha vojenské cvičenie, samozrejme.

Tie sú však dopredu plánované a ich harmonogram je pravidelne aktualizovaný na stránke ministerstva obrany. Cez víkendy teda návštevníkom väčšinou nič nebráni užiť si kúsok záhorskej exotiky.

Podeľte sa o svoje zážitky zo spoznávania našej prírody s rýchlem a spoľahlivým mobilným internetom od O2, ktorý je vďaka 4G sieti dostupný už pre 97 % obyvateľov Slovenska. Viac informácií nájdete na www.o2.sk/4g.

Egreš

Je občianske združenie a vydavateľ magazínu Egreš a kníh pre deti. Magazín je určený pre dospelého čitateľa a zaoberá sa ilustráciou, remeslom, vedou, umením, životným prostredím alebo rôznymi okrajovými témami. Zároveň sa zoberá predajom a distribúciou ilustrácií v podobe pohľadníc alebo grafík od rôznych domácich a zahraničných autorov.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac