7 najčudnejších modelov telefónov, aké kedy vyrobili

Telefón poháňaný malinovkou alebo model, čo vyzerá ako hamburger. Aj takéto nápady skrsli v hlavách produktových dizajnérov.

Výrobcovia telefónov urputne súperia o svojich zákazníkov a každý rok sa predháňajú v tom, kto príde nielen s technologicky dokonalejšou mašinkou, ale v prvom rade s originálnym dizajnom, ktorým porazia konkurenciu na celej čiare.

Niekedy to však aj dizajnéri trošku preženú. Toto sú príklady, kde bolo priveľa kreativity na škodu.

Telefón na malinovku

Zdroj: Daizi Zheng

Lítiové batérie v telefónoch sú relatívne drahé, škodia životnému prostrediu a sú náročné na likvidáciu. Dizajnérka Daizi Zheng preto pre Nokiu navrhla telefón, ktorý je namiesto štandardnej batérie poháňaný len sladenými nápojmi.

Po „vybití“ takejto bio-batérie sú molekuly glukózy enzýmami rozložené do takej miery, že po nápoji ostane ako odpadový produkt už len voda a kyslík.

Chamelefón

Zdroj: Fujitsu

Chamelefón (Chamelephone) navrhol dizajnér Hiroyuki Tabuchi pre spoločnosť Fujitsu. Ako už napovedá aj samotný názov, jeho obal dokáže kopírovať farbu a textúru podkladu, na ktorom je položený.

Takýto dizajn je nepochybne originálny a príťažlivý, žiaľ trochu nepraktický pri jeho strate a následnom hľadaní.

Zlatý Budha

Telefón Golden Buddha pripomína na prvý pohľad pudrenku alebo kompas s budhistickou symbolikou. Je však určený pre potreby čínskeho trhu, konkrétne pre vrcholových manažérov, ktorí nemajú čas odskočiť si cez náročný deň do budhistického chrámu.

Ako náhrada im má slúžiť funkcia virtuálnej modlitebnej izby, ktorou je telefón vybavený. Okrem náboženských motívov je telefón vyzdobený aj 24-karátovým zlatom a jeho cena pri uvedení na trh bola 1 750 dolárov.

GoldVish „Le Million“

Zdroj: Goldvish

V čase jeho uvedenia na trh tento švajčiarsky telefón stál milión dolárov, čím sa zaradil do Guinessovej knihy rekordov ako najdrahší a zároveň najexkluzívnejší telefón. Má na sebe 140 gramov zlata a je doslova obsypaný diamantami s celkovou hmotnosťou 120 karátov (24 gramov).

Trávnatý telefón

V dnešnej konzumnej spoločnosti mobilné telefóny v priemere nemajú dlhší životný cyklus ako tri a pol roka. Práve preto dizajnérka Je-Hyun Kim prišla s konceptom rozložiteľného telefónu vyrobeného zo sena a recyklovateľných materiálov. Telefón sa do dvoch rokov prakticky úplne rozmrví.

Humanoidný mobil

Japonský mobil Elfoid, akúsi bábiku, vymysleli v HIL (Hiroshi Ishiguro Laboratories) s cieľom poľudštiť komunikáciu medzi ľuďmi, ktorá sa stáva v dôsledku technologického pokroku čoraz neprirodzenejšou. Jeho tvar pripomína niečo medzi robotom a ľudským embryom.

Vedci z HIL sa nazdávajú, že prístroj tohto tvaru bude lepšie imitovať prítomnosť iného človeka, tým, že k zvuku z reproduktora pridáva aj zrakový, hmatovo-tvarový a pohybový vnem.

Nokia 888

Koncept telefónu budúcnosti vytvoril pre spoločnosť Nokia turecký dizajnér Tamer Nakisci. Úzke gumené telo telefónu sa dá ľubovoľne ohýbať. Dá sa napríklad zrolovať a strčiť do vrecka alebo obmotať okolo zápästia ako náramok.

Dizajn sa tak snaží ísť naproti mladým ľuďom, ktorí vedú aktívny život.

Radšej klasiku? Nový mobil teraz kúpite lacnejšie

Iba raz v mesiaci sa vám naskytne taká príležitosť ako výpredaj telefónov v O2 Mobil Markete. Nové telefóny, ktoré sa pozerali na ľudí z výkladov, alebo ostali osirotené po tom, ako si to ich nový majiteľ rozmyslel, si môžete kúpiť lacnejšie.

[mobilmarketpocitadlo]

V ponuke nájdete telefóny, ktoré boli vystavené v O2 predajni, telefóny vrátené od zákazníkov alebo opravené telefóny.  Každý mobilný telefón zakúpený v O2 Mobil Markete má záruku na 12 mesiacov.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

10 tisíc krokov denne: Na čo je to dobré a kedy je to príliš veľa?

Chôdza pomáha činnosti srdca, ale posilňuje tiež svaly. Je zadarmo a môžete ju robiť kdekoľvek, tak prečo nezačať hneď?

Váš kolega si kúpil nový model FitBit náramku, váš šéf si každé ráno kontroluje, koľko krokov prešiel predchádzajúci deň. Vo veľkých firmách dokonca súťažia proti sebe celé tímy v súčte prejdených krokov.

Každý skloňuje “magické” číslo 10 000. Čo však stojí za vznikom tejto vysnívanej méty a je to naozaj také zdraviu prospešné?

Vráťme sa teda trochu do histórie. Celé to “haló” vzniklo niekedy počas olympiády v Tokyu v roku 1964, kedy domáci Japonci rozmýšľali nad stavom kondičky celej populácie. Krátko po olympiáde prišlo na trh aj prvé komerčné počítadlo krokov, man-po.

Manpo je v podstate klasický krokomer, ale tento názo v japončine znamená “10 000 krokov”. Túto cifru stanovili na základe výskumu, ktorý hovorí, že človek by mal spáliť aspoň 2 000 kalórii týždenne, aby znížil riziko srdcovo-cievnych chorôb. To vychádza približne na 300 kalórii denne, čo sa rovná prejdeniu približne 10 000 krokov.

Odvtedy prebiehajú rôzne diskusie, či 10 000 krokov, čo zodpovedá vzdialenosti zhruba 7,5 kilometra, je tým správnym cieľom. Existujú rôzne štúdie, ktoré to pravidelne potvrdzujú.

Napríklad tá, že pravidelná dávka minimálne 10 000 krokov denne pomôže k nižšiemu tlaku a lepšej kondícii srdcovocievneho systému. Iní vedci dokázali, že pravidelnou chôdzou dokáže znížiť nebezpečenstvo vzniku cukrovky.

Kedy môže byť 10 000 krokov príliš veľa?

Samozrejme, tak ako v medicíne, ani pri cvičení neexistuje jeden liek pre všetkých pacientov a na všetky choroby. Pre niekoho môže byť 10 000 krokov príliš veľa.

Ak s aktívnym pohybom len začínate, mohlo by vás to zničiť fyzicky, bolelo by vás celé telo a pár dní by ste boli znovu bez pohybu. Mohlo by vás to však bolieť aj psychicky a na ďalší pohyb by ste už stratili chuť a motiváciu.

Pre začiatočníkov odporúčame začať s 3 000 krokmi, približne tri až päťkrát za týždeň. Samozejme, musíte sa riadiť vlastným pocitom, ktorý vám napovie, či zvládnete viac.

Postupne môžete každý týždeň pridávať  500 krokov, až sa približne po troch až štyroch mesiacoch dostanete na vytúženú hranicu 10 000.

Pokiaľ ide o ľudí v dôchodkovom veku, povedzme nad 65 rokov, aj v ich prípade môže byť cieľ nižší. Väčšinou nerobia také rýchle kroky, preto za rovnaký čas prejdú menšiu vzdialenosť.

Kedy pridať?

Ak máte deti, otázka, koľko krokov denne by mali prejsť je tiež na mieste. V Spojených štátoch sa momentálne vedú diskusie o tom, že deti potrebujú viac phybu.

Minimálne hodinu denne, respektíve 12 000 krokov denne. Takúto porciu fyzickej aktivity by mali mať minimálne päťkrát do týždňa, aby sa ich srdcovocievny systém vyvíjal správne.

Autor: Lindsay Henwood

10 000 krokov môže znieť na prvý pohľad ako veľmi veľa. Ak však máte iné ciele, než len udržiavanie zdravia, napríklad schudnúť alebo sa pripravovať na chodecké či bežecké preteky, budete musieť robiť viac než len to.

Zvýšiť počet krokov a tiež zaradiť do svojho programu aj iné pohybové aktivity, ktoré metabolizmus ešte viac naštartujú smerom k vašim vytúženým výsledkom.

Ak už pravidelne športujete, vaše telo a metabolizmus si pravdepodobne už na tento prísun aktivity zvykli a 10 000 krokov bude pre vás už len začiatok.

V prípade komplikovanejších cieľov ako zvýšenie kondície či zníženie váhy, budete musieť taktiež zvýšiť počet krokov či dĺžku trvania vašej aktivity.

Autor: Dennis Ottink

Ďalšou možnosťou je zvýšenie intenzity, teda prejsť na jogging a postupne beh. Za rovnaký čas tak urobíte viac krokov, aj vaše srdce bude pracovať intenzívnejšie.

Ideálne je, aby ste si vytvorili mix aktivít, ktoré vás budú baviť. Výber je široký: plávanie, bicykel, chôdza, beh, skupinové a silové cvičenia, je to naozaj len na vás.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac