Ste v zahraničí a okradli vás alebo potrebujete lekára? Poradíme, ako postupovať

Cestovné poistenie je pre mnohých z nás samozrejmosť, často však nevieme, ako postupovať, ak sa naozaj niečo stane, prípadne nás zaskočí, že na danú situáciu sa poistenie nemusí vzťahovať.

Cesty do zahraničia sú spojené najmä s oddychom, spoznávaním nového a príjemnými chvíľami, ktoré človek strávi so svojimi blízkymi. Aj za hranicami však môžeme zažiť množstvo situácií, pri ktorých je potrebné vyhľadať pomoc. Cestovné poistenie by preto malo byť nutnosťou.

Viete však, ako postupovať v prípade, ak sa v zahraničí zraníte alebo vás okradnú? V spolupráci s Jakubom Vargom, ktorý v O2 zastrešuje službu O2 Cestovná poistka, sme sa pozreli na to, akými zásadami v súvislosti s poistením a jeho využitím sa v zahraničí riadiť.

Riaďte sa zásadami 5P

Aby bol váš pobyt v zahraničí čo najpríjemnejší a doma vás potom nečakalo len množstvo nepríjemností, vždy dodržiavajte zásadu tzv. 5P – pomoc, poranenie, podpis, preukaz, podmienky.

Pomoc

Na okamžitú pomoc volajte asistenčnú linku, ktorá vám je k dispozícii 24 hodín denne 7 dní v týždni. Telefónne číslo nájdete na svojej asistenčnej kartičke alebo na internete.

Poranenie

Ak vás niekto zraní alebo vám spôsobí škodu, zaistite si svedkov a kontakt na vinníka. Vo vážnejších prípadoch privolajte políciu.

Podpis

Nikdy nepodpisujte nič, čomu nerozumiete alebo s čím nesúhlasíte. Ak vás do toho niekto núti, napríklad polícia, svoj nesúhlas na dokument v angličtine alebo v slovenčine aspoň pripíšte.

Preukaz

Cestovné doklady majte vždy pri sebe a nikdy ich nikomu nezverujte.

Podmienky

Pred odchodom si vždy dôkladne prečítajte poistné podmienky, aby vás v prípade potreby nezaskočili.

Zranenie

Som v zahraničí a potrebujem urýchlene vyhľadať lekára. Je potrebné vopred kontaktovať asistenčnú službu? Lekár si za vyšetrenie vypýtal peniaze, akým spôsobom si po návrate uplatniť preplatenie nákladov?

Ak potrebujete ošetrenie lekára, odporúča sa kontaktovať asistenčnú službu, ktorá vám pomôže vyhľadať lekára a môže zabezpečiť aj ošetrenie bez nutnosti platby. V takomto prípade sú náklady fakturované priamo poisťovateľovi.

V prípade, že ošetrenie uhradíte, postačuje, ak asistenčnej službe zašlete účet za ošetrenie, prípadne za lieky a lekársku správu. Náklady vám budú preplatené v súlade s rozsahom poistného krytia.

Ak nahlásite poistnú udalosť spätne, asistenčná služba vám poskytne všetky nevyhnutné inštrukcie, aby vám mohli byť vynaložené náklady preplatené.

Nehoda

Ako postupovať v prípade, ak som účastník dopravnej nehody v zahraničí a spôsobím škodu na cudzom vozidle alebo majetku?

Uvedená skutočnosť, bohužiaľ, zväčša spadá do výluk cestovného poistenia. Vzniknuté náklady vám teda poisťovňa nemusí preplatiť.

Škody spôsobené pri dopravnej nehode na cudzom vozidle alebo majetku však kryje povinné zmluvné poistenie motorového vozidla.

Pred cestou si preto radšej preštudujte výluky, ktoré nájdete vo Všeobecných poistných podmienkach.

Krádež

Čo robiť, ak ma v zahraničí okradnú? Je potrebné kontaktovať políciu v dovolenkovej destinácii? Ako je to v prípade elektroniky, napríklad smartfónu či tabletu? Sú kryté? A čo v prípade odcudzenia dokladov?

Ak kontaktujete asistenčnú službu, vždy vám odporučí, aby ste udalosť nahlásili na polícii. Ide o postup, ktorý chráni najmä vás, a to predovšetkým v prípade, ak by došlo k zneužitiu ukradnutých vecí.

Už pred cestou je dobré pamätať na to, že mobilné telefóny a tablety sú v rámci služny O2 Cestovná poistka kryté, ale napríklad pamäťová karta je zaradená vo výlukách z poistenia.

V prípade straty dokladov poisťovňa klientovi preplatí, prípadne zorganizuje dopravu na miesto vystavenia náhradného dokladu a doručenie náhradných dokladov na miesto pobytu v zahraničí.

Tento článok je súčasťou víkendového vydania Sódy o cestovaní, ktorý vznikol v spolupráci s O2 Cestovnou poistkou. Prvé inteligentné cestovné poistenie sa vám automaticky aktivuje vždy, keď prekročíte hranice. Viac informácií nájdete na http://www.o2.sk/cestovna-poistka.

Jakub Varga, Senior špecialista mobilných produktov a služieb

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Víkendové čítanie: Ako si dovolenku užiť a nezošalieť

Šťastie praje pripraveným. Existuje množstvo dobrých trikov, s ktorými sa vo svete nestratíte.

Cestovanie bolo kedysi pre Slovákov nepredstaviteľné a krajan mohol len hádať, čo sa vonku ukrýva. Dnes môže za hranice vyraziť každý a už dávno to nie je výsada len tých majetných. S príchodom leta dokonca chuť spoznávať rastie. Mali by ste preto vedieť, čo okrem odhodlania a odvahy k cestovaniu treba. Nie nadarmo sa hovorí, že odvážnym a pripraveným patrí svet.

Vo víkendovom vydaní na tému cestovanie, ktoré vzniklo v spolupráci so službou O2 Cestovná poistka, máme pre vás skvelé tipy, ako sa dá precestovať kus sveta šikovne, lacno a hlavne bez strachu. Poďte sa s nami inšpirovať!

Cestovateľka a blogerka Ivana Grešlíková vo svojom stĺpčeku premýšľa, ako povrchne bez ponorenia sa do tej-ktorej krajiny dokážeme cestovať a zbierať nie vedomosti a skúsenosti, ale počet selfie a likov na sociálnych sieťach.

Prinášame dlhý zoznam užitočných tipov a trikov, ktoré vám pomôžu cestovať šikovne a lacno. Ako na ceste veľa neminúť, ale užiť si ju, do čoho sa zbaliť, čo robiť, ak sa niečo nepodarí a mnoho iného radí Janka Travelhackerka.

Praktický ilustrovaný návod vám pred cestou pomôže pobaliť sa tak, aby vám na ceste nič nechýbalo a váš chrbát netrpel ťažkým nákladom.

Aj keď sa vo väčšine prípadov nemusí nič stať, radšej predvídajte a myslite na cestovné poistenie. Čo robiť v prípade poistnej udalosti a na čo sa vám poistka nevzťahuje vám napovie tento článok.

Od slovenských hraníc sa nachádzajú „čo by ste kameňom dohodili”. Našli sme pre vás osem miest neďaleko Slovenska, ktoré sa oplatí zažiť a svojim zjavom budú pripomínať ďaleké zahraničie.

Myslíte si, že ste dobrý svetoborec? Spravte si náš cestovateľský kvíz a otestujte sa v poznaní rôznych kusov sveta.

Spoločnosť O2 Slovakia všetkým svojim zákazníkom ponúka inteligentné cestovné poistenie, ktoré sa automaticky zapne vždy, keď prekročíte hranice. Využívať ho môžete nielen vy, ale aj aj celá vaša rodina. Viac informácií nájdete na www.o2.sk/sluzby-a-podpora/o2-cestovna-poistka.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac