5 futbalových zápasov, ktoré by nemali ujsť žiadnemu fajnšmekrovi

Máte radi futbal a premýšľate, ktorý zápas sa oplatí vidieť priamo z horúceho kotla na štadióne?

Považujete sa skutočného futbalového fanúšika a dobrý zápas je pre vás malým sviatkom? Pripravili sme pre vás výber duelov, ktoré by ste pre ich nezameniteľnú atmosféru určite mali zažiť.

Doprajte si výnimočné futbalové zážitky po celom svete s cestovnou kanceláriou FutbalTour.sk.

Súboje odvekých rivalov a desaťtisíce fanúšikov, ktorých skandovanie sa nesie nielen štadiónom, budú zážitkom, na ktorých len tak nezabudnete.

1. Manchester United vs. Liverpool

V mnohých krajinách je futbal doslova náboženstvom, no na Britských ostrovoch je to ešte o level vyššie, preto na prvé miesto vyberáme anglické derby. Ak by mal futbal ako hra rodný list, miesto narodenia by určite bolo v Anglicku. Obrovská futbalová tradícia tu víkend čo víkend definuje životný štýl miliónov domácich.

Keď ale proti sebe nastúpia hráči Liverpoolu a Manchestru United, zastaví sa čas. Žiadne iné kluby totiž v krajine nenazbierali viac ligových titulov a nedali národnému tímu viac kľúčových hráčov. Rivalita iba 50 km vzdialených metropol severozápadného Anglicka je navyše podčiarknutá aj odvekým ekonomickým súperením. Kedysi slávny prístav v Liverpoole je v súčasnosti už iba spomienkou na rozmach v 19. storočí, dnešnú nadvládu mimo ihriska potvrdzuje priemyselný Manchester.

V deň duelu sú obe mestá na nohách. Tisícky domácich, ale aj zahraničných fanúšikov smerujú na štadión a atmosféra začína hustnúť. Ak ste na podobnom zápase prvý raz, doslova vás paralyzuje. To, čo sa odohráva počas zápasu na ihrisku a na tribúnach, je nápor na všetky zmysly, aký dokáže ponúknuť iba anglický futbal. A či vyhrá jedno alebo druhé mužstvo, verní fanúšikovia svojho obľúbenca len tak nezmenia. O týždeň je tu predsa nový zápas.

2. Real Madrid vs. FC Barcelona

V 20. storočí sa futbalová verejnosť nedokázala dohodnúť, či je lepší Maradona, alebo Pelé a v 21. storočí máme podobnú dilemu. Genialita Cristiana Ronalda a Lea Messiho totiž priniesla slávnemu El Clásicu, teda súboju klubov Real Madrid a FC Barcelona novú dimenziu. Obaja velikáni majú po tridsiatke a ak ich chcete vo vzájomnom súboji sledovať naživo, neváhajte, príležitostí už veľa nebude.

Vzťah kráľovského Madridu a katalánskej Barcelony je dokonalý príklad kultúrnej, politickej a športovej rivality. Hovorí sa, že každé El Clásico trvá dva týždne. Už sedem dní pred zápasom sa doslova všade diskutuje, ako bude zápas prebiehať, kto je favorit či koľko padne gólov. A rovnako dlhý čas je potrebný na hodnotenie zápasov plných emócií, ktoré sa uskutočnia na 100-tisícovom štadióne Camp Nou alebo v 85-tisícovom futbalovom stánku Santiago Bernabeu.

Iba zopár ráz v histórii sa stalo, že hráč jedného či druhého mužstva prestúpil priamo ku konkurentovi. Ide totiž o hriech, ktorý sa len tak neodpúšťa a fanúšikovia ho hráčovi na ihrisku súpera vždy pripomínajú počas celého zápasu. Rovnako sa iba párkrát stalo, že by domáci fanúšikovia vytlieskali hosťujúceho hráča. Keď takýto moment nastane, viete, že sledujete zápas, ktorý sa odohrá len raz za 10 či 20 rokov.

3. AC Miláno vs. Inter Miláno

Poslednou z veľkých líg na starom kontinente, kde sa na štadiónoch fandí „po starom“, je talianska Serie A. Nenapodobiteľnú atmosféru dodávajú zápasom na Apeninskom polostrove Tiffosi, teda talianski fanúšikovia. Počas 90 minút sa na ihrisku vystriedajú všetky druhy emócií, radosť aj slzy. Tribúnam kraľujú futbalový ultras s grandióznymi choreografiami, neúnavne vlajúcimi vlajkami a efektnou pyrošou.

Keď sa budete rozhodovať, ktorý zo zápasov navštíviť, určite neprehliadnite Derby della Madonnina, teda súboj milánskych tímov AC a Inter. Susedia z mesta módy sa roky delili o majstrovské tituly, pri súčasnom výsledkovom útlme im zostalo iba zdieľanie rovnakého štadióna. Hrdosť hráčov a oddanosť fanúšikov stále radí bitku o Miláno k najväčším futbalovým zápasom, ktoré môžete v Európe zažiť. Poraziť rivala v zápase a v konečnej tabuľke súťaže je po ligovom triumfe druhý najdôležitejší ukazovateľ úspešnosti sezóny.

Hlboko veriaci Taliani sa nikdy neprestanú modliť aj k hráčom a trénerom milovaného mužstva. Ak chcete sledovať náboženstvo menom futbal naživo, určite vycestujte do Talianska.

4. Fenerbahce vs. Besiktas

Nevídané, neslýchané a pre našinca neuveriteľné. Ak ste už z klasických derby zápasov videli všetky, odporúčame vybrať sa do Turecka. V Istanbule pôsobí hneď niekoľko veľkoklubov a nech sa v zápase stretne akákoľvek dvojica, bude tam určite poriadne horúco.

Keď zástupcovia Guinessovej knihy rekordov zisťovali, ktorí fanúšikovia vládnu svojimi hlasivkami tribúnam, hlukomer označil za víťazov práve priaznivcov tureckého klubu Besiktas. Pre horkokrvných fanúšikov tímov Fenerbahce či Galatasaray by takáto informácia postačila na to, aby sa snažili ešte viac si vykričať svoje hrdlá a prispieť tak k porazeniu súpera. Oddanosť a neobmedzená podpora fanúšikov sú pre turecké kluby naozaj príznačné a kým sa bude hrať futbal, budú istanbulské štadióny najhlučnejšie v Európe.

Elektrizujúcu atmosféru futbalových zápasov v Turecku perfektne dopĺňa množstvo ďalších možností, ktoré mesto na dvoch kontinentoch ponúka. Na oboch stranách Bosporskej úžiny čakajú architektonické klenoty, slávne trhy s jedlom či oblečením a skutočné zážitky pre chuťové poháriky v tradičných reštauráciách.

5. Boca Juniors vs. River Plate

Ideme do finále, respektíve do Južnej Ameriky. Viac ako 100-ročná rivalita medzi robotníckou triedou a vyššou vrstvou, tak možno charakterizovať odveký súboj medzi argentínskymi klubmi Boca Juniors a River Plate. Superclásico je zápas, ktorý jednoducho treba zažiť.

Pre našinca je výsledok zrejme druhoradý, zápas si vás ale určite získa neuveriteľnou fanúšikovskou vášňou, ktorá sprevádza súboj nielen počas zápasu, ale aj dlho pred výkopom a niekoľko dní po ňom. Život v krajine sa počas zápasu zastaví a tí najšťastnejší sledujú zápas priamo na štadióne.

Výlet do Južnej Ameriky je nesporne aj zaujímavá cestovateľská výzva. Ak už sa na toto dobrodružstvo dáte, odporúčame predĺžiť si pobyt a spoznať zaujímavé miesta nielen v Argentíne, ale aj susednej Brazílii či Uruguaji. Garantujeme zážitok na celý život.

Máte chuť zažiť výnimočný futbalový zápas na vlastnej koži alebo chcete urobiť radosť svojmu blízkemu, ktorý po podobnom zážitku dlho túži? Lístky na futbalové zápasy po celom svete aj organizované zájazdy za športovým dobrodružstvom ponúka cestovná kancelária FutbalTour.sk.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

10 životných múdrostí a trikov, ktoré vás naučí každá stará mama

Dedovi sa neodvráva a babka má vždy pravdu. Pamätajte si to.

Hoci s nimi trávime málo času, všetci vieme, že starí rodičia akoby mali radu na každý problém a liek na každú bolesť. V spolupráci so značkou Doro, výrobcom telefónov pre seniorov, vám prinášame desiatku najlepších ponaučení, ktoré nás do života naučila každá starká či každý dedo.

„Nerev, ešte sa vydáš.“

Obľúbená motivačná hláška každého starého rodiča – a bolo úplne jedno, či ste si klepli po prstoch v dedovej dielni alebo ste rozprávali babičke o rozchode s frajerom. Hoci na prvý pohľad sa mohlo zdať, že naše trápenie je starkým ľahostajné, v skutočnosti len vraveli svoje rokmi overené skúsenosti. Teda že sa neoplatí smútiť nad niečím, čo nemôžeme zmeniť, a že každý smútok či bolesť rýchlo pominú. Starí rodičia vždy vedeli, ako byť nad vecou.

„Ešte jednu žufanku, nech narastieš.“

Prvé slová, s ktorými svoje vnúčatá víta už pred bránou hádam každá starká, sú bez pochýb o jedle. “Sadni si, dáš si z obeda”, “Aký si chudý! Ako chceš byť ozajstný chlap?” a naše obľúbené “Daj, ja ti naložím poriadne” nás síce občas privádzajú do šialenstva. No je to iba spôsob, akým sa o nás babky chcú svedomite postarať. V mladosti často pocítili, čo je to nedostatok, takže v dobe hojnosti len nechcú dopustiť, aby to museli zažiť aj ich milované vnúčatá.

„Nenahraditeľných sú plné cintoríny.“

Doba sa z roka na rok zrýchľuje a často sa nám stáva, že našu pozornosť strhnú notifikácie, na ktoré okamžite odpovedáme. Ak ide o prácu, dedovia radi zvyknú pripomínať, že nik nie je nenahraditeľný a nič sa nestane, ak chvíľu nebudete reagovať na každý nový e-mail či pracovnú požiadavku. Nenabádajú nás tak k ľahostajnosti, ale k snahe byť aspoň chvíľu duchom prítomný. Niečo, čo je u mladších generácií už skôr vzácnosťou ako pravidlom.

Foto: Les Anderson/Unsplash

„Kedy bude svadba?“

Ak ešte nie ste v manželskom zväzku, určite túto otázku počúvate pri každej návšteve starých rodičov. Niekoľkokrát. A je úplne jedno, či ste zadaní, alebo nie. Starkí skrátka vedia, že s dôležitými životnými rozhodnutiami netreba otáľať. Berte to s nadhľadom a odpovedzte ako obľúbený slovenský rapper Vec: “V sobotu, babi.”

„Dobré pagáče sú len z dobrého cesta.“

Staré mamky dobre vedia, že “zamiesiť kvalitné cesto” nie je dôležité len pri pečení, ale aj v bežnom živote. Touto hláškou nám zvykli pripomínať, že ak chceme v budúcnosti niečo dosiahnuť, potrebujeme dobrý základ. Či ho nadobudneme v škole, alebo sa budeme učiť a zlepšovať v niečom sami, dôležité sú snaha a odhodlanie. Vďakabohu, že mali podobnú múdrosť poruke vždy, keď naša chuť študovať slabla.

„Jedno je len koliesko na táčkach.“

Obdobie ľahostajnosti voči názoru starých rodičov, kedy odpovede “Je mi to jedno” a “Na tom nezáleží” boli na dennom poriadku, sme zažili asi všetci. Ešte šťastie, že tu vždy bola babička alebo dedo s pohotovým upozornením, že na našom názore záleží a aj nám by malo záležať na názore ostatných.

„Kto druhému jamu kope…“

Okrem toho, aby nás vystríhali pred neprajníctvom, chceli z nás starkí vychovať dobrosrdečných ľudí. Pripomienka, že správať sa k iným tak, ako chceme, aby sa oni správali k nám, je jedno z najväčších životných ponaučení, aké nám mohli odovzdať. Určite už sami viete, že tak ako zlo, aj dobro sa predsa vždy vráti a úplne stačí byť k ľuďom naokolo milý. Tak ako každý deduško a babička.

Foto: Nick Karvounis/Unsplash

„Od roboty aj kone kapú.“

Napriek nepopierateľnej usilovnosti a pracovitosti naši starí rodičia vždy vedeli, že kvôli práci sa netreba pretrhnúť a v živote sú dôležitejšie aj iné veci. Venovať sa rodine a oddychovať – napríklad aj s lupou nad krížovkou alebo s ihlicami a štrikovaním pri Esmeralde.

„Hriech ide z úst, nie do úst.“

Počas rozhovorov o “zhrešení” v podobe maškrtenia hádam každá babka potovo hlesne toto praktické ponaučenie. Jeho význam sa však netýka len stravy, ale oveľa viac medziľudskej komunikácie. Zíde sa mať ho na pamäti hlavne pri roztržkách či hádkach s blízkymi, pretože niekedy dokážu ľudí najviac zraniť práve neuvážené slová.

„Ty raz prespíš aj vlastnú svadbu.“

Spomínate si na ten zahanbujúci pocit, keď starkí mali počas vašich raňajok obriadený už celý statok? A napriek tomu sa nikdy nezdalo, že by sa kvôli niečomu naháňali alebo čosi nestíhali. Tajomstvom ich úspechu bolo skoré vstávanie, často ešte pred úsvitom. To si, prirodzene, vypýtalo svoju daň popoludní, kedy sa im zažiadal krátky odpočinok na kanape. No skoré zobúdzanie akoby dedkovi i babke pomohlo správne rozvrhnúť každý deň.

Vaši starkí vás majú čo naučiť každý deň, buďte s nimi pravidelne v kontakte. Uľahčite im to telefónom Doro 8040, ktorý je ideálnym zariadením pre seniorov.

O spoločnosti Doro

Švédska spoločnosť Doro vyvíja produkty a služby pre seniorov, ktoré im pomáhajú viesť plný a bohatý život oveľa jednoduchšie. Svetový líder vo výrobe mobilov pre seniorov Doro ponúka nielen jednoduché smartfóny, ale aj mobilné aplikácie či telefóny pre pevné linky s jasným a čistým zvukom. Doro ponúka riešenie pre sociálnu starostlivosť a telestarostlivosť pre seniorov a hendikepovaných ľudí, aby mohli viesť nezávislý a bezpečný život v ich vlastných domovoch.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac