Lietajúce auto či prvá pohyblivá ľudská ruka. Aj tieto veci vynašli Slováci

Slováci boli a sú mimoriadne šikovní. Prečítajte si, čo všetko vynašli vynaliezavé osobnosti našej minulosti i súčasnosti.

Vďaka vede mohlo ľudstvo objaviť množstvo vecí, porozumieť prírodným javom a, samozrejme, vytvoriť nespočetne veľa vynálezov. Aj u nás sa našlo niekoľko takých, ktorí výrazným spôsobom posunuli dopredu niektoré odvetvia, a na ktorých práci mohli stavať ďalší.

Títo šikovní ľudia a ich počiny mali za cieľ pomôcť ľuďom, uľahčiť im život no popri tom dokázali zviditeľniť Slovensko aj vo svete vedy a techniky.

Jozef Maximilián Petzval, vynálezca modernej optiky

Zdroj: Flickr: CC License 2,0: Klausiee

Je pokladaný za zakladateľa modernej optiky. Bol mimoriadne nadaným brusičom skla a jemnomechanikom, čo ho doslova predurčovalo k neskorším úspechom v oblasti optiky.

Venoval sa akustike, predovšetkým kmitaniu strún, vypracoval dokonca projekty plavebného plánu okolo Pešti, no špeciálnu pozornosť venoval práve optike. Medzi jeho najvýznamnejšie počiny patria výpočty fotografických objektívov. Navrhol dva typy objektívov: portrétový a krajinkársky, takzvaný ortoskop.

Objektív, ktorý v roku 1840 skonštruoval, umožnil až 16-násobne vyššiu priepustnosť svetla. To znamenalo, že expozícia fotografickej platne trvala menej ako minútu. Pred týmto objavom totiž expozícia trvala v rozmedzí neuveriteĺných 5 až 30 minút a závisela na počasí a svetelných podmienkach. Fotografovaný objekt sa navyše nesmel pohnúť.

Medzi jeho ďalšie významné vynálezy patrí napríklad aj dvojoký ďalekohľad.

Ján Bahýľ, vynálezca dnešnej helikoptéry

Zdroj: Flickr: CC License 2,0: S B

Prvý prototyp dnešnej helikoptéry sa zrodil práve na Slovensku. Jeho autorom bol Ján Bahýľ, ktorý vďaka svojmu mimoriadne veľkému technickému nadaniu vypracoval veľké množstvo návrhov delostreleckej techniky, ako aj železničnej dopravy. 

V roku 1894 urobil aj návrh konštrukcie vrtuľníka s ľudským pohonom. O rok neskôr dostal na svoj návrh patentové privilégium, aby ho mohol pretaviť do skutočnosti. 

Termín realizácie však nebol dodržaný. Spojil teda sily s návrhárom kočov Antonom Marshallom. Práve v jeho dielni vznikol vylepšený model Bahýľovho vrtuľníka, známeho pod menom AVION.

Bahýľ počas života získal aj 17 ďalších vojenských a technických patentov, napríklad na vrtuľník poháňaný benzínovým motorom, tank na parný pohon, či balón so vzdušnou turbínou.

Štefan Banič, vynálezca padáka

Zdroj: Flickr: CC License 2,0: Christophe Pelletier

Právom sa radí medzi najznámejších Slovákov práve vďaka jeho vynálezu padáka. Bol svedkom leteckého nešťastia a to ho motivovalo k tomu, aby vynašiel padák, zostrojený na princípe dáždnika, ktorý sa otváral na sústave niekoľkých pružín.

Svoj vynález sám na sebe otestoval pred Americkým patentovým úradom tak, že zoskočil zo strechy 15 poschodovej budovy vo Washingtone. Nasledovali ďalšie testy a zoskoky, dokonca i z lietadla. Patent nakoniec v auguste roku 1914 získal.

Americké vojenské letectvo síce jeho patent odkúpilo, no nikdy nezaradilo do využívania. Až na konci vojny začali padáky používať Francúzi. Nešlo však o Baničov prototyp.

Anián Jedlík, zhotoviteľ prvého pohyblivého elektromagnetu (prvého elektromotora)

Zdroj: Flickr CC License 2,0: Fondo Antiguo de la Biblioteca de la Universidad de Sevilla

Ešte ako učiteľ fyziky v Rábe zostrojil prvý malý pohyblivý elektromagnet. Ten bol v podstate elektromotorom a slúžil mu ako pomôcka na hodinách pri rôznych experimentoch. 

Zostrojil taktiež magnetický čap, ktorý sa stal súčasťou elektrického rušňa.

Medzi jeho ďalšie vynálezy patrí aj prístroj na rezanie veľmi jemných optických mriežok alebo zariadenie na výrobu sódovej vody. Je autorom veľkej dvojdielnej učebnice fyziky a vychoval mnoho skvelých fyzikov a inžinierov.

Jozef Murgaš, bezdrôtová telegrafia

Flickr: CC License 2,0: nachans

Bol síce katolíckym kňazom, ale Slováci ho predovšetkým poznajú ako vynálezcu. Bol totiž priekopníkom v bezdrôtovej telegrafii.

V USA mu boli udelené dokonca dva patenty. Vo svojom výskume sa sústreďoval najmä na Marconiho systém založený na Morseovej abecede, ktorý sa mu ale zdal príliš pomalý. Navrhol preto vlastný systém prijímacích a vysielacích zariadení, ktorých signál sa líšil nielen dĺžkou, ale i frekvenciou. Tak vznikol Murgašov Ton-Systém.

Aurel Stodola, konštruktér prvého tepelného čerpadla na svete a pohyblivej ľudskej ruky

Veľmi významný slovenský vedec a vynálezca. Položil vedecké základy projekcie a stavby parných a spaľovacích turbín.

V spolupráci s chirurgom Ferdinandom Sauerbruchom skonštruoval v roku 1915 prvú pohyblivú umelú ľudskú ruku. Na tom istom princípe boli neskôr založené aj protézy nôh a chodidiel.

Medzi jeho najvýznamnejšie diela, ktoré fungujú dodnes, sa radí tepelné čerpadlo z roku 1928, ktoré aj v súčasnosti vykuruje Ženevskú radnicu. Odoberá pri tom teplo z vody ženevského jazera. Ide o uzavretý okruh.

Bol ocenený mnohými svetovými univerzitami a vedeckými spoločnosťami. Jeho meno dokonca nesie i menšia planétka – 3981 Stodola. Rok 2009 bol na STU rokom Aurela Stodolu.

Jozef Karol Hell, vynálezca čerpadiel so stlačeným vzduchom

Zdroj: Flickr: CC License 2,0: Peter Van den Bossche

Tento rodák z Banskej Štiavnice bol významným slovenským konštruktérom banských čerpacích strojov.

Po ukončení školy sa zaúčal u svojho otca stavbe a údržbe čerpacích a dopravných banských strojov. Neskôr študoval na banskej škole mechaniku a hydrauliku. Už rok nato sa stal pomocníkom svojho otca a strojmajstrom, po smrti otca dokonca hlavným strojmajstrom v baniach v Banskej Štiavnici. 

Okrem mnohých čerpadiel, zostrojil i stroj na čistenie vzduchu v baniach a stroj na vhánanie čerstvého vzduchu do podzemných hĺbok. Tieto vynálezy veľkou mierou prispeli k vylepšeniu pracovných podmienok baníkov, a to sa prejavilo aj na výnosoch baní. Spolu s profesorom Mikovínim sa veľkou mierou zaslúžili o rozmach štiavnických baní.

Prvá úspešná transplantácia srdca na Slovensku a v strednej Európe

Zdroj: Flickr: CC License 2,0: Army Medicine

Dňa 9.6.1968 sa v Bratislave udiala mimoriadne vzácna a dôležitá udalosť v oblasti medicíny. Práve v tento deň sa totiž tímu lekárov pod vedením MUDr. Karola Šišku a MUDr. Jaroslava Kuželu podarilo previesť prvú úspešnú transplantáciu srdca s mimotelovým obehom krvi. 

Príjemkyňou srdca bola 54 ročná žena. Operácia trvala 5 hodín. Pacientka s transplantovaným srdcom však, bohužiaľ, prežila len niekoľko ďalších hodín po operácii. Zomrela však na následky iných ochorení, nie na následky samotnej transplantácie srdca.

Pavol Alexy a jeho tím, Bioplast

Zdroj: Flickr: CC License 2,0: Lisa Risager

Svet neustále rozmýšľa, ako vyriešiť stále narastajúci problém s veľkým množstvom plastového odpadu. Aj slovenskí vedci prišli so svojim riešením. Profesor Pavol Alexy a jeho tím z fakulty chemickej a potravinárskej technológie zo Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave vyvinuli bioplast. 

Práve vďaka tomuto objavu sa uchádzajú o slovenský i svetový patent. Kým klasický plast sa vyrába zväčša z polymérov na báze ropy, bioplast je vyrobený z polymérov založených na škrobe a na organických kyselinách. Kľúčom k úspechu bolo podľa slov profesora Alexyho nájsť ten správny pomer surovín. Profesor Alexy bol v roku 2012 ocenený aj titulom Technológ roka. 

Výhodou bioplastov je, že sa dajú kompostovať. Bioplasty môžu v budúcnosti hrať veľmi významnú úlohu v oblasti zdravotníctva a medicíny. 

Z bioplastu sa dajú vyrobiť skrutky, ktoré držia pokope komplikovanú zlomeninu a následne sa v tele úplne rozpustia. Tým by sa eliminovala ďalšia operácia potrebná na ich odstránenie, ako je to v súčastnosti pri titánových skrutkách bežnou praxou.

Štefan Klein a Juraj Vaculík, lietajúce auto

Zdroj: aeromobil.com

Jeden z aktuálnych slovenských vynálezov, ktorý zarezonoval vo svete. Prototyp lietajúceho auta  vznikal 20 rokov a v predaji by mohlo byť v blízkej budúcnosti. Už teraz sa o ňom hovorí ako o veľkej revolúcii v doprave.

Prototyp tohto auta bol skonštruovaný tímom Aeromobilu, pod vedením spoluzakladateľov firmy Aeromobil Štefana Kleina a Juraja Vaculíka v Bratislave. Prešiel niekoľkými vývojovými fázami a vyvinutých bolo niekoľko prototypov.

Vývojári ešte v roku 2014 nevedeli povedať, kedy bude produkt úplne hotový, no dúfajú že s dodávkami na trh začnú v roku 2018. Cena lietajúceho auta sa momentálne odhaduje na niekoľko sto tisíc eur, no presná cena nebola doposiaľ určená.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Aké slúchadlá si vybrať k smartfónu? Poradíme vám, na čo všetko treba myslieť

Bezdrôtové slúchadlá sú perfektným doplnkom vášho smartfónu pri práci, pri športe aj relaxe.

Slúchadlá boli vždy verným pomocníkom smartfónov, no dnes už získavajú status nevyhnutného doplnku každého inteligentného telefónu. Funkcie a schopnosti bezdrôtových slúchadiel sa neustále rozširujú a čoraz väčší zmysel dávajú aj tým, ktorí cez svoj smartfón hudbu nepočúvajú. 

S novými slúchadlami si užijete pozeranie obľúbeného seriálu či filmu na smartfóne kdekoľvek budete. O to viac, ak máte Netflix v cene vášho O2 Paušálu

Telefonovať bez nutnosti mať smartfón bezprostredne pri sebe, vyťahovať ho z vrecka či kabelky, ovládať hlasového asistenta, prepínať hudbu v playliste alebo sa sústrediť na prácu potlačením hluku okolitého sveta. Kombo slúchadlá + smartfón toho dnes dokáže naozaj veľa, preto sme si pre vás pripravili niekoľko rád, ktoré vám pomôžu vybrať si ideálne slúchadlá pre vaše potreby.

Zvuk nie je jediné kritérium

Vybrať si perfektne vyhovujúce slúchadlá môže byť rovnako zložité ako nájsť dokonalý smartfón. Aj v tomto prípade ide o otázku osobných preferencií a kompromisov. Je však zopár vecí, ktoré by ste pred výberom mali vedieť.

Prirodzene a logicky sa núka, že najdôležitejšou charakteristikou slúchadiel je zvuk. Povedzme si však úprimne, hľadať slúchadlá s hi-fi zvukom ako doplnok k smartfónu je úplne zbytočné. Dokonalý zvuk si totiž najlepšie vychutnáte v pohodlí, keď sa naň sústredíte a máte samotné skladby v dostatočnej kvalite. Obmedzenie kvality pre vás neplatí, ak máte ako súčasť svojho O2 Paušálu predplatné na TIDAL, službu, cez ktorú môžete streamovať hudbu v nekomprimovanom formáte FLAC.

Uniformita má logický dôvod

Samozrejme, rozdiel v kvalite zvuku medzi 30- a 180-eurovými slúchadlami budete počuť, no nebude až taký zásadný. A to aj z toho dôvodu, že výrobcovia dnes vedia veľa vecí vyladiť softvérovo.

Dôvod, prečo sú takmer všetky slúchadlá ladené do prebasovaného zvuku, ktorý dokáže vytiahnuť každý jeden detail skladby, je ten, že takýto zvuk je pomerne univerzálny v mainstreamovej hudbe a najmä funkčný. Cez slúchadlá totiž čoraz viac telefonujeme, ovládame nimi smartfón a počúvame hovorené slovo v podcastoch.

Aj preto pri smartfónových slúchadlách argumentovať v prospech lepšieho zvuku pripojením cez 3,5 mm jack konektor nie je práve presné. Najmä ak máte k dispozícii pripojenie Bluetooth 5.0 a viac. Možnosť použiť kábel na pripojenie slúchadiel k smartfónu sa vám však hodí, ak na smartfóne hráte hry, veľa cestujete, pozeráte filmy, prípadne striháte videá.

Výdrž batérie bezdrôtových slúchadiel na úrovni 6 a viac hodín môže pôsobiť postačujúco, no nie je to vždy tak. Samozrejme, záleží najmä na tom, či aj váš smartfón má ešte možnosť pripojiť slúchadlá cez 3,5 mm jack.

Pri práci nepodceňujte kvalitný mikrofón

Buďme však konkrétnejší. Ste manažér, pre ktorého je smartfón v prvom rade pracovný nástroj? Potom je pre vás dôležité, aby ste mohli mať slúchadlá pohodlne nasadené v ušiach aj celý deň bez toho, aby vás obťažovali.

Presne pre takéto použitie sú vhodné štuple. Či sa rozhodnete pre tie s nožičkou, ako majú napríklad Xiaomi FlipBuds Pro, alebo bez nožičky, ako napríklad Samsung Galaxy Buds2, je len vecou osobnej preferencie.

Dôležité pre vás je, aby mali slúchadlá dostatočne dlhú výdrž batérie na jedno nabitie, prípadne ponúkali puzdro, ktoré ich dokáže nabiť. Ako napríklad Apple AirPods (2022), ktoré vďaka puzdru bez nabíjacieho kábla vydržia okolo 30 hodín počúvania hudby a 24 hodín telefonovania.

Pre podnikateľov, študentov či manažérov je dôležitý parameter ANC, teda aktívne potláčanie okolitého ruchu, čo je veľmi užitočné, keď sa treba sústrediť. Preto sa zamerajte na to, aby výrobca kládol dôraz aj na zapracovanie kvalitných mikrofónov. Užitočnou funkciou je aj schopnosť slúchadiel automaticky sa prepnúť z jedného zariadenia na druhé. Napríklad po príchode do kancelárie zo smartfónu na notebook.

Hľadáte niečo univerzálne?

Nemáte na slúchadlá špeciálne požiadavky? V tom prípade bude výber o niečo jednoduchší a aj lacnejší. Dnes už vyložene zlé a nekvalitné slúchadlá kúpite, len ak sa rozhodne pre nejakú úplne neznámu značku v niektorom z čínskych online marketov. 

Konkurenčný boj je čoraz intenzívnejší, a preto aj známe značky dnes dokážu za pár desiatok eur pripraviť zaujímavú ponuku. Jedným z veľmi milých prekvapení sú nové bezdrôtové slúchadlá O2 pods.

Za skutočne priaznivú cenu ponúkajú výbavu, o ktorej by ste v dostupnej kategórii ani len nesnívali. O2 pods majú dobrý zvuk, na telefonovanie sú priam ideálne. Okrem integrovaného mikrofónu aj pre pohodlné dotykové ovládanie.

Párovanie so zariadením – smartfónom, tabletom alebo notebookom – je viac ako spoľahlivé a rýchle. Prirodzene si slúchadlá rozumejú ako s operačným systémom Android, tak s iOS a aj Windows či MacOS. 

Nabíjacie puzdro sa postará o 20-hodinovú výdrž na jediné nabitie, vybavené je aj technológiou na bezdrôtové nabíjanie. Inak je k dispozícii aj USB-C konektor.

Ak preferujete skôr klasickú konštrukciu slúchadiel a nie „štuple“, zaujímavou voľbou sú bezdrôtové slúchadlá Music Hero s mäkkými náušníkmi, zabudovaným mikrofónom a multifunkčnými tlačidlami na ovládanie hudby a vybavovanie telefonických hovorov.

Sú štuple vhodné pre športovcov?

Napriek tomu, že výrobcovia často tvrdia, že bežné štupľové slúchadlá sú vhodné aj na šport, poobzerajte sa radšej po tých s prívlastkom športové. Líšia sa konštrukciou, na štupľoch sú napríklad malé ramienka, ktoré lepšie držia. Aktívne potláčanie hluku je v tomto prípade skôr zbytočné, možno až nebezpečné. Ak behávate v meste popri ceste, je určite lepšie, ak môžete vnímať svoje okolie.

Pre športovcov nemusí byť vždy ideálne ovládanie dotykom na štupli. Keď máte dotykovú plochu vlhkú od potu, nemusí správne reagovať, preto je praktickejšie ovládanie na šnúrkach na krku. Zaujímavým tipom na športovanie sú napríklad flexibilné a mäkké Sony WIC200.

Pre milovníkov dizajnu

Ak je pre vás dôležitý dizajn a väčšiu dôveru máte skôr k tradičným výrobcom zvukovej techniky, nebojte sa vyskúšať niektorú z overených značiek, ako je napríklad Bang & Olufsen. Aj firmy z hi-fi sveta totiž vidia potenciál v praktických štupľoch.

S dobrými slúchadlami a šikovnými apkami budú tréningy ľahšie. Tréneri a trénerky odporúčajú tieto smart aplikácie

Pravda však je, že aj v prípade smartfónových slúchadiel sa sústredia primárne na zvuk, preto môžu ponúkať o generáciu starší Bluetooth alebo nemajú aktívne potláčanie hluku.

Nie je to však prípad dizajnových SONY LinkBuds, ktorých netradičný dizajn dopĺňajú 12 mm meniče, Bluetooth 5.2 alebo 17,5-hodinová výdrž batérie, samozrejme, v spojení s puzdrom. Nechýbajú ani kodeky SBC a AA.

Ani klasiky nie sú krokom vedľa

Dôvodov, prečo vám nemusia vyhovovať štuple a radšej siahnete po klasických slúchadlách, je veľa a všetky sú legitímne. Aj tu ide o vec osobných preferencií. Klasické slúchadlá sú väčšie, prekryjú ucho, čím môžu do určitej miery suplovať funkciu potláčania hluku a pasívne ucho izolovať od okolitých ruchov a zvukov.

Pre mnohých ľudí sú pohodlnejšie na nosenie, ale nie na dlhé hodiny. S veľkými slúchadlami vám môže byť teplo a sú oproti štupľom ťažšie.

Klasické veľké slúchadlá ocenia skôr hráči, pre ktorých sú dôležité rôzne zvukové kodeky. Samozrejme, spokojnejší budú aj milovníci hudby, keďže pri takýchto slúchadlách sa so zvukom už pracuje inak, dôkazom čoho sú napríklad aj slúchadlá  SONY WHCH510, ktoré okrem kvalitného zvuku ponúkajú výdrž batérie na jedno nabitie 35 hodín.


Bohatú ponuku bezdrôtových slúchadiel na rôzne účely nájdete aj v e-shope O2.


Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac