Stĺpček Zuzany Turekovej: Čo je doma, to sa počíta. Aspoň by sa malo

Nemáme more, nekonečné pláže s kokosovými palmami ani Rodeo Drive. A to je vlastne dobre.

Turista. Slovo, ktoré má často pejoratívny význam. Napríklad v Benátkach tieto novodobé monštrá s fotoaparátmi na krkoch svojím počtom ďaleko prevyšujú počet domácich.

Okupujú námestia, úzke uličky, miestnym kradnú genius loci aj miesta v kaviarňach. Samospráva sa snaží ich množstvo regulovať, hoci do mestskej pokladnice prinášajú peniaze. Na jar napríklad umiestnili na dva mosty špeciálne brány, ktoré mali zabezpečiť, aby ulice zostali priechodné aj pod náporom návštevníkov z výletných lodí. Benátčania zúria, mesto im pred očami pomaly vymiera. Podobne, hoci menej dramaticky, je na tom aj Barcelona či Amsterdam.

Cestovanie rozširuje obzory, dá viac, ako vezme, naučí žiť prítomnosťou a spoliehať sa hlavne na seba. Dnes je dostupnejšie ako kedykoľvek predtým. Stačí do Googlu naťukať zaklínadlo „lacné letenky“ a za 20 € ste v Miláne. Pri väčšom šťastí za rovnakú cenu aj späť. Na Instagrame nájdete tisíce selfies s thajskými opičkami na ramenách, za pár stoviek sa môžeme ísť povoziť na slonoch na iný kontinent alebo sa potápať s korytnačkami. Môžeme to, čo naši rodičia nemohli.

A občas mám pocit, že vďaka týmto nekonečným možnostiam zabúdame na to, čo máme doma. A vlastne úplne pochopiteľne. Ako školáci sme chodili na výlety do múzeí a galérií, splavovali sme rieky, fárali do bane a s prilbami na desaťročných hlavách spoznávali jaskyne. Tieto povinné jazdy vo mne zanechali rovnaký pocit ako povinné čítanie. Až keď som si Kto chytá v žite prečítala dobrovoľne a o 10 rokov neskôr, pochopila som, o čom tá kniha naozaj je.

Viac ako rok som živila vzťah na diaľku. Nie zaoceánsku ani cezhraničnú, len takú 200-kilometrovú. Môj súčasný manžel za mnou chodil na víkendy do Bratislavy, na striedačku som chodila ja za ním do Žiliny. Občas sme sa stretli na polceste v mojich rodných Piešťanoch. Ten rok ma naučil zatiaľ najviac z celého dospeláckeho života. Napríklad aj pozerať sa na dôverne známe miesta cudzími očami – jeho očami, očami turistu. Až pri ňom som si uvedomila, že piešťanský Dom umenia je vlastne dychvyrážajúci architektonický kúsok, že z Mosta SNP by som bola na výlete v inej krajine unesená a prechádzka po bratislavskej Klariskej ulici je romantickejšia ako celý Paríž.

Vyskúšajte si to. Pred sebou máme ešte polovicu dovolenkovej sezóny a nemusíte ani chodiť ďaleko. Prejdite sa „svojím“ mestom, kúpte si zmrzlinu, choďte na večeru do reštaurácie, urobte si piknik v parku. Robte všetky tie veci, ktoré by ste robili na výlete či dovolenke, pokojne aj s fotoaparátom na krku. Alebo sa prevezte autobusom do dedinky Muráň na tie najlepšie buchty.
Navštívte trnavské Nádvorie, ružomberskú Galériu Ľudovíta Fullu či prekrásny kostol v Abramovej obkolesený ľanovými poliami. Zrátajte si to, čo máme doma.

Tento článok je súčasťou víkendového vydania Sódy o mestskej turistike na Slovensku. Myslíme si, že je dôležité tráviť leto doma a spoznávať našu krajinu. S pokrytím od O2, 4G internetom a s O2 extra výhodami vám počas dovolenky nebude chýbať vôbec nič a svoje zážitky môžete zdieľať so svojimi blízkymi.

Zuzana Tureková

Ruch hlavného mesta vymenila pred dvomi rokmi za žilinské výhľady a stabilnú pozíciu vo vydavateľstve za prácu na voľnej nohe. Spoločne s manželom – fotografom pomáha menším či väčším firmám s obsahovým marketingom. Po práci napĺňa cestovateľskými zážitkami blog Travelissimo.sk.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Víkendové čítanie: Turistika v meste? Dá sa to aj na Slovensku

Za oddychom a spoznávaním netreba chodiť príliš ďaleko. Už dávno neplatí, že Slovensko by malo byť poslednou voľbou.

Častý argument „veď nemáme more“, asi naozaj neprebijeme. Vo víkendovom vydaní ale prinášame niekoľko článkov, ktoré vás presvedčia o tom, že tráviť dovolenku doma nemusí byť žiadna nuda. Víkendové vydanie sme sa preto rozhodli venovať Slovensku tak, ako ho mnohí nepoznáme.

Aj u nás môžeme zažiť adrenalínovú turistiku s dychvyrážajúcimi výhľadmi a hneď potom sa ísť schladiť do jedného z mnohých jazier, ktoré tu máme. Môžeme si skočiť z lietadla alebo mosta, splavovať rieky, kempovať pod žiarou hviezd, užívať si luxus hotelov, wellness a aquaparky. Zájsť na zážitkovú gastronómiu, vychutnávať si atmosféru nepoznaných miest, prejsť sa v korunách stromov alebo leňošiť na brehoch jazier s knihou v ruke. Môžeme všetko.

Pokojne aj vybrať sa malebnými slovenskými mestami. Veď ani mestská turistika nemusí byť na zahodenie. Bardejov, Levoča, Banská Štiavnica,… Namiesto hľadania lacných leteniek, sadnime tento rok na vlak. S pokrytím od O2 a 4G internetom sa nám už nestane, že zostaneme odrezaní od sveta. A aby nám počas dovolenky naozaj nič nechýbalo a mohli sme svoje zážitky zdieľať so svojimi blízkymi, pripravme sa na to s O2 Extra výhodami.

V tomto vydaní nájdete:

Čo je doma, to sa počíta. Aspoň by sa malo. Tak píše Zuzana Tureková vo svojom stĺpčeku na tému mestskej turistiky po Slovensku. Zuzana vďaka svojmu blogu Travelissimo precestovala kus sveta. To jej ale nebráni byť pravou turistkou aj vo svojej krajine.

Rozhovor s cestovateľom Milanom Bardúnom: Aj keď je Slovensko malé, každý si tu nájde to, čo mu sedí najviac. Začítajte sa do slov mladého muža, ktorý opustil kancelársku stoličku a objavuje svet, no nezabúda pritom ani na rodnú krajinu a na blogu Bez mapy zdieľa s čitateľmi svoje zážitky a skúsenosti.

6 slovenských miest, ktoré by ste mali zažiť na vlastnej koži prinášame v spolupráci s Milanom Bez mapy. Odklonili sme sa ale od slovenskej divočiny. A každého jedného zo spomenutých miest sa dotkla ruka človeka.

Ako dobre poznáte Slovensko? Otestujte sa v našom kvíze. Uvidíte, na koľko otázok ste odpoveď uhádli hneď a ktoré vás naopak potrápili.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac