Čo potrebuje muž, aby zbalil ktorúkoľvek ženu?

Nezáleží pritom, akú povahu, farbu vlasov, vek alebo povolanie majú. Funguje to na všetky.

A potrebujete k tomu len jednu jedinú vec a zaručené baliace techniky vhodné pri každej žene, ktoré sme si pre vás pripravili v spolupráci s Martinom Šmahelom.

Kufor. Vyberte si taký, ktorý má štyri kolieska. Kufor na štyroch kolieskach sa jednoduchšie ovláda a menej zaťažuje chrbát.

Využite každý voľný priestor. Vyplňte každú jednu “dieru” v kufri. Napríklad do vnútra topánok skryte ponožky.

Neskladať, rolovať. Tak znie šikovná rada mladého muža. Oblečenie neskladajte, rolujte ho. Je to prehľadnejšie, kompaktnejšie a túto techniku oceníte aj pri krčivých materiáloch.

Horúca žehlička na vlasy? Vložte ju do obrátenej kuchynskej rukavice. Pri uponáhľanom odchode na letisko tak žiadna žena nemusí čakať, kým žehlička vychladne. Žiadne stresy či zmeškané lety. A bezpečnosť nadovšetko.

Zamotané káble všade. Ak nabíjačky, slúchadlá a iné kábliky po jednom zmotáte a uložíte do praktického puzdra, nemusíte potom tráviť čas lúštením zamotaných hlavolamov. Takto šikovne sa dá využiť napríklad puzdro od okuliarov.

Rozliata kozmetika v kufri? Nikoho nepoteší opaľovacie mlieko vyliate na nových šatách kúpených tesne pred odchodom na dovolenku. Ak svoju kozmetiku zabalíte do uzatvárateľného potravinového vrecka, vyhnete sa podobným nepríjemnostiam. Najhoršie, čo sa môže stať je, že sa kozmetika síce zničí, ale jej obsah stále zostane vo vnútri vrecka. Tú nepoškodenú vyberiete, opláchnete a môžete používať ďalej.

Pozrite si video, v ktorom Martin názorne ukazuje šikovné baliace techniky.

Niečo vám pred dovolenkou ešte stále chýba? Kliknite na O2 Extra výhody a vyberte si zo širokej ponuky toho, bez čoho sa v lete nezaobídete.

Tento článok je súčasťou víkendového vydania Sódy o mestskej turistike na Slovensku. Myslíme si, že je dôležité tráviť leto doma a spoznávať našu krajinu. S pokrytím od O2, 4G internetom môžete svoje zážitky zdieľať so svojimi blízkymi.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Vlogerka Lenka: Vďaka vlogovaniu zažívam úplne nový svet

Vlogovanie je fenomén, ktorý neustále silnie a môže byť zdrojom nemalých príjmov. Vyžaduje však trpezlivosť, dobré nápady, kvalitnú techniku a tiež stratu súkromia, hovorí úspešná vlogerka Lenka.

Lenka pracuje na plný úväzok v IT firme a popri tom už 4 roky natáča videá na YouTube, kde má už takmer 90-tisíc odberateľov. Neznáša nudu, rada trávi čas s rodinou a kamarátmi, je a smeje sa.

Baterky si chodí dobíjať do posilňovne a vybiť do prírody. V rozhovore prezradila, koľko času jej vlogovanie zaberie, čo všetko už vďaka nemu zažila a či sa ním dá na Slovensku živiť, akú využíva techniku a ktoré témy sú pre ňu tabu.

Kedy si začala (video)blogovať?

Videá na YouTube som začala natáčať v roku 2012 a je mi jasné, že si teraz ľudia začali počítať, že im to nejako nevychádza. Mala som totiž dva roky prestávku, počas ktorej som dokončila vysokú školu, zamestnala sa a osamostatnila sa.

Popri vlogovaní máš normálne zamestnanie. Nestojí ťa to potom všetok voľný čas?

Stojí ma to veľa voľného času, ale tak isto ako moje zamestnanie ma baví aj vlogovanie, takže to neberiem ako niečo negatívne. Ak človek chce, stihne veľa vecí. Ja televízor nepozerám, niektorí ľudia prídu o piatej z práce a sedia pri ňom do jedenástej. Ja ten čas využívam inak.

Je pre teba natáčanie videí len záľubou alebo aj istým zdrojom príjmu?

Natáčanie je pre mňa primárne záľubou, no teším sa, že mám z neho aj príjem.

Čo je na vlogoch z tvojho pohľadu najťažšie?

Ak mám energiu a chuť, tak je to jednoduché. Vtedy mám nápady, točí sa mi ľahko a postprodukcia mi trvá iba pár hodín. Ale ak nevládzem alebo som smutná, je ťažké všetko. Niekedy som mala najradšej samotnú postprodukciu, teraz je to opačne. Teraz najradšej natáčam.

„Ak človek chce, stihne veľa vecí. Ja televízor nepozerám, niektorí ľudia prídu o piatej z práce a sedia pri ňom do jedenástej. Ja ten čas využívam inak.“

Čo by si odporučila začínajúcim youtuberom, resp. vlogerom? Akým chybám by sa mali vyhnúť, na čo by si mali dávať pozor a kedy by podľa teba nad vlogovaním vôbec nemali uvažovať?

Nech do toho idú naplno s nadšením a radosťou, bez veľkých očakávaní. Niekedy trvá veľmi dlho, pokiaľ si tvorca vytvorí komunitu, čo ho môže odradiť od tvorby.

Myslíš, že ľuďom viac záleží na technickej dokonalosti videa alebo skôr na jeho obsahu?

Najdôležitejšie sú sympatie divákov k tvorcovi, aby sa k nemu radi vracali. Potom je samozrejme dôležitá aj technika a obsah, no mne osobne je jedno či môj obľúbený tvorca natáča na techniku za 1 000 €, alebo 8 000 €, no nie každé jeho video ma kvôli obsahu zaujme. Takže obsah je pre mňa dôležitejší.

Čo najviac zaujíma tvojich followerov? Natočila si už video, ktoré ťa vzhľadom na počet reakcií a videní prekvapilo?

Samozrejme, súkromie. Natočila som už pár videí, pri ktorých som najprv váhala či ich vôbec zverejniť a nakoniec mali vysoké čísla sledovanosti. Doteraz nerozumiem, prečo práve tie, možno je to iba zhoda náhod.

Čo by si povedala, že spôsobilo v tvojej „kariére“ najväčší zlom? Kedy sa podľa teba stala z neznámej osoby obľúbená vlogerka?

U mňa počet odberov rástol prirodzene a plynulo, nebol to skok zo dňa na deň, ale uvedomila som si, že sa niečo deje, keď ma začali na ulici spoznávať ľudia približne po roku natáčania.

Sleduješ zahraničné trendy a prispôsobuješ sa im alebo staviaš na lokálnom obsahu? Čo podľa teba najlepšie funguje?

Zahraničnými trendmi sa určite či už vedome, alebo nevedome inšpirujem. Denne totiž pozerám veľa videí. Na slovenskej YouTube scéne sa orientujem, ale nemám ju takú napozeranú ako zahraničnú. Najlepšie stále funguje, keď je tvorca stotožnený s obsahom, ktorý vytvára. Ja nešpekulujem.

Zažila si vďaka blogovaniu niečo výnimočné? 

Zažívam výnimočné veci stále. Je to doslova nový svet, iné možnosti, plno nových skúseností, cestovanie…

Vloger je verejnou osobou. Má podľa teba táto forma prezentácie aj nejaké zásadné negatíva?

Našťastie som sa zatiaľ so žiadnymi zásadnými negatívami nestretla, ale, samozrejme, že každá minca má dve strany. Občas je výhodné, ak ma ľudia poznajú. Na druhej strane je škoda, že neexistuje gombík spúšťajúci „neviditeľný mód“. Asi každý chce mať aj súkromie.

Youtuberi a vlogeri dokážu výrazne ovplyvňovať názory a postoje ľudí, ktorí ich sledujú. Berieš to pri svojich videách do úvahy? Existuje v tvojom prípade niečo ako autocenzúra? Sú témy, ktorým sa nikdy venovať nebudeš?

Každý človek by mal mať určitý stupeň autocenzúry prirodzene či je, alebo nie je influencer. Ak príde chvíľa, kedy budem musieť robiť autocenzúru proti mojej vôli a nebudem môcť hovoriť veci, ktoré chcem, byť úprimná a sama sebou, odídem. Ani spolupráce, ktoré mám, ma necenzurujú, mojou podmienkou je prezentovanie vlastného názoru a takto fungujeme výborne. Určite by som nerozoberala citlivé témy, ako je politika, náboženstvo… To sa k môjmu konceptu videí jednak vôbec nehodí a jednak je môj kanál určený pre zábavu a relax.

Dá sa podľa teba vlogovaním na Slovensku živiť? Ak áno, ktoré oblasti sú na tom podľa teba najlepšie?

Už pár rokov sa aj u nás dá vlogovaním živiť. Neviem, aké oblasti sú na tom najlepšie, nezdieľame si s inými YouTubermi svoje príjmy, ale ak je niekto šikovný, preraziť sa dá vo všetkých sférach.

Pre každého influencera sú v súčasnosti dôležité kvalitné fotografie, ktoré publikuje na sociálnych sieťach. Ako si spomínaš na svoje začiatky a úroveň techniky?

Kvalita techniky stúpa míľovými krokmi každý rok. To, čo sme považovali za kvalitnú fotografiu fotenú mobilným telefónom pred 6 rokmi, je neporovnateľné s kvalitou fotografií teraz. Nikdy fotky z mobilných telefónov nebudú na úrovni zrkadloviek, ale už sa približujú rôznymi softvérovými vylepšeniami, viacerými objektívmi a náročnými prepočtami.

V súčasnosti používaš telefón od Huawei. Čím si ťa táto značka získala?

V roku 2012 som sa dozvedela o súťaži pre blogerov o mobilný telefón Huawei Ascend P6. Zaujal ma, lebo to bol v tom čase najtenší telefón na trhu a bol dostupný aj v bielej a ružovej farbe. Na tú dobu mala predná kamera rozlíšenie až 5 Mpx a robila bezkonkurenčne najlepšie selfie. Ideálny mobil na prezentáciu na môj blog, ktorý som v tom čase písala. Nečakala som ale vôbec, že súťaž vyhrám a už vôbec nie, že si ten telefón tak obľúbim. Potom som si našetrila peniaze na Huawei Ascend P7, potom som si po pár rokoch kúpila Huawei P9 a už sa to so mnou ťahalo. Teraz vlastním Huawei P20 Pro a som maximálne spokojná.

Ako najradšej fotíš? Máš overený spôsob, ako na to alebo rada experimentuješ?

Myslím si, že nejaký cit pre fotku mám, čo sa týka kompozície. Nemám ale jeden overený spôsob. Niekedy som fotila veľa na zrkadlovku, aby boli fotky krajšie, no už fotím iba mobilom, keďže už aj tam sa super pracuje s hĺbkou ostrosti a kvalita fotiek je perfektná aj na selfie kamere. Huawei P20 Pro má super funkciu vďaka umelej inteligencii, ktorú si môžete zapnúť. Tá rozozná fotenú scénu a upraví fotografiu čo najlepšie, fotí perfektne v noci aj bez statívu a využíva prediktívne zaostrovanie. Veľmi mi to uľahčilo a zrýchlilo prácu.

Čo je podľa teba dôležité na zhotovenie kvalitného záberu?

Nechcem sa tu miešať do remesla fotografom, ja som amatér. Iné fotky majú úspech na sociálnych sieťach a iné na výstave fotografií. Určite je to však jednoduchšie s kvalitnou technikou.

Ako u teba prebieha postprodukcia fotiek? Publikuješ niekedy fotky aj bez úprav? Aké aplikácie na úpravu sú svoje najobľúbenejšie?

Snažím sa svoje fotky upravovať čo najmenej. Veľa fotiek publikujem bez akýchkoľvek úpravy. Niekedy však upravím trochu tiene, svetlosť fotografie a expozíciu, to sa dá jednoducho upraviť aj v mobile bez použitia aplikácie. Ak fotím interiér alebo produktové fotografie, tam sa viac vyhrám s fotografiou, občas aj retušujem nedokonalosti.

„Niekedy som fotila veľa na zrkadlovku, aby boli fotky krajšie no už fotím iba mobilom, keďže už aj tam sa super pracuje s hĺbkou ostrosti a kvalita fotiek je perfektná aj na selfie kamere.“

Veľa ľudí dnes vloguje priamo na mobil. Patríš k nim aj ty?

Na mobile hlavne streamujem, ale skúšala som aj vlogovať na prednú selfie kameru a kvalita je výborná, takže sa tomu do budúcnosti určite nebránim.


Rozmýšľate nad rozbehnutím vlastného vlogu alebo len radi zachytávate výnimočné momenty? Špičkový smartfón Huawei P20 Pro môže byť ideálnou voľbou. S trojicou zadných kamier, jednou selfie kamerou a 128 GB úložiskom poskytuje dostatok miesta pre všetky vaše zážitky.

Chcete vedieť o modeli Huawei P20 Pro viac užívateľských informácií? Prečítajte si detailnú recenziu od O2 Guru a spoznajte všetky jeho funkcie.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac