Vyčistite si domov či kanceláriu bez zbytočnej chémie

Prečítajte si tipy, ako ušetriť peniaze na čistiacich prostriedkoch, mať dokonale čistý domov či kanceláriu a k tomu ešte aj ochrániť prírodu.

Čoraz viac ľudí sa začína obhliadať do dôb minulých a snažia sa nájsť inšpirácie, ako moderný život žiť viac v súlade s prírodou. Aj kvôli šetreniu aj pre to, že si začíname uvedomovať, aký veľký dosah má náš štýl života na planétu. Pozrite sa na týchto päť “lifehack” vychytávok pre domácnosť.

Päť obyčajných ingrediencií, ktoré máme v kuchyni. Neslúžia však len na prípravu jedla, majú oveľa všestrannejšie využitie.

Sóda bikarbóna

Zdroj: Flickr: Creative Commons 2,0: athriftymrs.com 

Nielenže s jej pomocou upečiete skvelé koláče, ale aj vyčistíte domácnosť. Hlavne rôzne škvrny, fľaky a vodný kameň a excelentne si ňou preleštíte poháre. Alebo ju rozprášte po koberci, oživte jeho farbu a odstráňte pachy.

Sóda bikarbóna si vie ľahko poradiť aj so škvrnami od čaju a kávy, ktoré bývajú častým postrachom mnohých gazdiniek.

Ak si zmiešate sódu bikarbónu s horúcou vodou, odblokujete si tým dokonca i výlevku.

Citrón

Zdroj: Flickr: Creative Commons 2,0: TIM HOGGARTH

Má antibakteriálne účinky, preto sa tak často využíva ako pomocník v boji s nádchou alebo chrípkou. Dokáže toho ale oveľa viac.

Ak napríklad zmiešate citrónovú šťavu a olivový olej, získate skvelý leštič na drevený nábytok.

Pokojne použite citrón na vyčistenie silných usadenín, napríklad v rúre. Prevonia celý byt alebo dom sviežou vôňou.

Ak máte zájdené chrómové kohútiky, tak aj tu vám citrón vyrieši problém.

V kuchyni treba dbať na dôslednú hygienu a tak dosky na krájanie pravidelne dezinfikujte citrónom.

Ocot

Má všestranné využitie. Jedinou menšou nevýhodou je mierny zápach. Ostatné benefity, ktorými ocot vie uľahčiť život v domácnosti, ho však prevážia.

Pohlcuje pachy, čistí vodný kameň na obkladačkách a v špárach medzi nimi, ľahko ním odstránime mastné fľaky zo sporáka či rúry.

Ocot pomôže zbaviť sa plesne, alebo odblokuje zle odtekajúce odtoky.

Soľ

Zdroj: Flickr: Creative Commons 2,0: Dubravko Sorić

Soľ zmiešaná s citrónovou šťavou v domácnosti vyčistí takmer všetko. Treba si dať pozor, aby ste takýto čistič nepoužívali na nič, čo by sa mohlo ľahko poškriabať. A vždy použite rukvice pri čistení čohokoľvek so soľou, pretože soľ veľmi vysušuje pokožku.

Soľ podobne ako pri sóde bikarbóne môžte použiť aj keď chcete oživiť farby koberca, alebo zbaviť závesy napríklad tabakového zápachu tým, že ich necháte cez noc stáť v slanej vode.

Slaná voda skvelo poslúži pre perfektné vyleštenie okien, váz alebo zrkadiel. Ak sa potrebujete jednoducho zbaviť vlhkosti napríklad v špajzi, tak aj tu stačí použiť soľ.

Kokosový olej

Calicut, Kerela
Zdroj: Flickr: Creative Commons 2,0: ossington

Aj ten má svoje nenahraditeľné miesto v domácnosti. Môžte s ním variť, používať ho ako telové mlieko či pleťový krém a pomôcť si ním aj pri rôznych menších nehodách v domácnosti.

Napríklad ak vám vŕzgajú dvere alebo potrebujete rýchlo odstrániť prilepenú žuvačku z koberca či podlahy.

S jeho pomocou tiež rýchlo vyleštíte rôzne kovové predmety. A ešte k tomu vám celá domácnosť bude voňať ako tropický ostrov.

Máte s týmito prírodnými pomocníkmi skúsenosti? Podeľte sa o ne v diskusii na Facebooku.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Zážitky ako zo zahraničnej dovolenky. Za zlomok jej ceny

Ako zažiť skvelú dovolenku, poriadne si oddýchnuť a mať množstvo zážitkov bez toho, aby ste sa museli obávať výpisu z vašej kreditky po návrate z nej.

Už je to tu. Prázdniny, dovolenky. Pre mnohých najobľúbenejšia časť roka. No spoznávanie nových krajín a zážitkov nie je lacné. Existujú však možnosti ako sa zrelaxovať, zabaviť a užiť si dovolenku aj doma, neminúť takmer nič a mať po lete ešte dlho na čo spomínať.

Turistom doma

Po anglicky sa tomu hovorí aj staycation – prázdniny vo svojom meste. Zahrajte sa na turistu vo svojom meste, obci či dedinke. Znovu objavte miesta, na ktoré sa bežne počas pracovného týždňa či víkendov nestihnete pozrieť, a naozaj si na toto objavovanie nechajte dostatok času. Zastavte a porozprávajte sa s miestnymi obyvateľmi.

Ak máte záhradu, vyložte si von lehátko alebo aspoň uterák, urobte si osviežujúcu limonádu, zapnite dobrú hudbu a relaxujte. Ak nemáte záhradu, ale aspoň balkón, urobte si ráno kávičku, pripravte si výdatné raňajky, ozdobte si stôl na balkóne kyticou čerstvých kvetov, a vychutnajte si raňajky ako v prímorskom letovisku.

Zdroj: Flickr: Creative Commons 2,0: Karen Roe

Spoznajte lokálne pamiatky

Ak chcete spojiť príjemné s užitočným plus lacným, vyberte sa do múzea alebo navštívte lokálnu pamiatku ako hrad či zrúcaninu. Vstup do týchto miest je zväčša nenáročný na peňaženku. Ak máte v okolí nejakú zaujímavú pamiatku, na ktorú sa už veľmi dlho chystáte, no doteraz ešte nebol čas, nebolo s kým či nebola tá správna chvíľa, tak dovolenka je na to ideálna.

Nikam sa neponáhľajte, nechajte si na takéto objavovanie voľný celý deň a dajte si miestnym sprievodcom vysvetliť históriu a zaujímavosti.

Doprajte si kultúru

Aj to sú veci, ktoré by ste robili na dovolenke mimo domova. Vyberte sa do divadla, na koncert alebo si choďte pozrieť film, na ktorý ste doteraz nemali dosť času. Pocit, že nemusíte v kalendári hľadať voľné 2-3 hodinky je sám o sebe na nezaplatenie, tak isto ako pocit, že sa nemusíte stresovať pohľadom na hodinky, lebo na druhý deň netreba skoro vstávať do práce.

Využite aj ponuku mnohých miest a navštívte letné kino. Poprípade si urobte vlastné tak, že si z práce požičiate projektor, na záhrade natiahnite bielu plachtu, urobte si misu pukancov a nezabudnuteľný večer môže začať.

Zdroj: Flickr: Creative Commons 2,0: Wrangell-St. Elias National Park & Preserve

Vyberte sa na túru

Netreba chodiť do talianskych, rakúskych či švajčiarskych Álp, aby ste zažili úžasnú turistiku, čerstvý vzduch či prekrásne výhľady.

Aj doma máme bohaté možnosti turistiky a ak chcete zažiť naraz vysokohorskú túru aj poriadnu dávku adrenalínu, stačí zájsť do Nízkych, Vysokých či Belianskych Tatier, Karpát alebo do Slovenského Raja zaliezť si po rebríkoch. Alebo sa zúčastniť plavby na tradičných pltiach v Pieninskom národnom parku a zároveň sa kochať krásnou prírodou.

Vyskúšajte niečo nové

Napríklad nový druh cvičenia v miestnom fitku. Alebo sa naučte variť nové jedlo či upiecť nový koláč. Jednoducho si jeden deň nájdite recept, choďte si v kľude nakúpiť všetky potrebné ingrediencie, pustite si obľúbenú hudbu a potom si varenie či pečenie užívajte a nikam sa neponáhľajte.

Urobte si na dvore stanovačku

Nič nie je jednoduchšie ako si na dvore postaviť stan a ohnisko a večer, namiesto telky či počítačových hier, stráviť v stane rozprávaním si strašidelných príbehov a opekaním večere nad ohňom. Takáto aktivita nestojí takmer nič, no má veľkú zážitkovú hodnotu. A nielen pre deti.

Vyrobte si domácu zmrzlinu

Zdroj: Flickr: Creative Commons 2,0: poppet with a camera

Zmrzlina už tradične patrí k letu, tak si skúste vyrobiť vlastnú, veď máte čas. Skvele pri tom využijete aj sezónne ovocie, napr. marhule či maliny. Ak máte deti, zapojte ich do výroby. Využite ich fantáziu a nechajte ich, nech si vyrobia rôzne zmrzlinové tvary. Skvele sa na to budú hodiť napríklad formičky na vianočné medovníky, ktorými vytvoríte naozaj netradičné zmrzlinové kúsky.

Postavte deťom kartónový hrad

Prekvapte deti a postavte im hrad takmer zadarmo a z úplne obyčajného kartónu. Veľké kartóny zoženiete v supermarketoch či obchodoch s elektronikou alebo nábytkom. Potom dajte deťom za úlohu, aby si kartónový hrad skrášlili podľa vlastných predstáv. Fixkami, farbičkami, nálepkami, listami, kvetmi či konárikmi stromov. Bude to zábava na celé hodiny.

A kým deti majú o zábavu postarané, dospelí sa môžu zabaviť napríklad hraním bedmintonu. Bedmintonové rakety a košíky sú dostupné v každom obchode so športovými potrebami a sú lacné. Je to ideálna hra na leto, pri ktorej veľmi rýchlo zabudnete, že športujete a zažijete kopec zábavy.

Máte ďalšie tipy, ako si užiť dovolenku a ďaleko necestovať? Podeľte sa o ne v komentároch na Facebooku.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345 (No Ratings Yet)
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac