7 potravín, ktorým sa v lete vyhnite, ak chcete vyzerať dobre v plavkách

Kúpacia sezóna je v plnom prúde a všetci chceme v plavkách vyzerať, čo najlepšie. Poradíme vám, akým jedlám a nápojom by ste sa tesne pred odchodom na pláž či kúpalisko mali radšej vyhnúť.

Letné horúčavy prekonávajú svoje maximá a tak neostáva nič iné, len obliecť si plavky a vyraziť k vode. To posledné, čo každý z nás chce, je cítiť sa bez trička guľatejší, ako v skutočnosti sme.

Samozrejme, že dlhodobo zanedbávaný pohyb a nevhodnú životosprávu na poslednú chvíľu nevykompenzuje žiadny zázrak. Existujú však potraviny, ktorým sa oplatí vyhnúť. Ak ich totiž skonzumujete dva – tri dni pred kúpaním, objem vášho bruška zbytočne „nafúknu“.

Ak teda chcete, aby vaše bruško „spľaslo“ a vyzeralo plochšie, vylúčte z jedálnička nasledovné potraviny:

Strukoviny

Strukoviny ako fazuľa, hrach, šošovica, bôb či cícer sú síce zdravé potraviny, ktoré by vo vašom jedálničku nemali chýbať, rozhodne ich však nejedzte niekoľko dní predtým, ako sa budete chcieť pochváliť plochým bruškom. Telo ich totiž nevie úplne dobre stráviť a preto spôsobujú problémy s nadúvaním. V prípade, že na ne predsa len dostanete neodolateľnú chuť, nechajte ich na noc napučať vo vode a potom ich pred varením iba prepláchnite.

Hlúbová zelenina

Podobné účinky na náš tráviaci trakt má aj hlúbová zelenina, napríklad brokolica, kel, kapusta, karfiol či kaleráb. Existuje spôsob, ako ich nežiadúce účinky na naše trávenie obmedziť. Namiesto prívarkov či vyprážaných jedál si zeleninu pripravte na pare. Bude tak oveľa ľahšie stráviteľná.

Žuvačky

Môže to znieť prekvapujúco, no predtým než vbehnete do plaviek, sa pre istotu vyhnite aj žuvačkám. Žuvanie má za následok prehĺtanie vzduchu, čo môže spôsobiť nadúvanie či dokonca bolesti brucha.

Jedlá z bielej múky

Cestoviny, knedle, biele pečivo či pizza – týmto dobrotám odolá len málokto. S dnešným výberom surovín však bielu múku dokážete nahradiť zdravšími alternatívami, ktoré bude viac vyhovovať vášmu fit jedálničku. Skúste napríklad špaldovú, pohánkovú alebo kukuričnú múku, ktoré sú oproti tej bielej ľahšie stráviteľné.

Sladené bublinkové nápoje

Dodržiavať pitný režim je dôležité, a to predovšetkým v lete, kedy vládnu vysoké teploty. Aj pri nápojoch si musíme dávať pozor na to, čo a koľko toho vypijeme. Mnoho sladkých nápojov nás síce v horúcich dňoch osvieži, no obsahujú rôzne farbivá a konzervačné látky, ktoré škodia nášmu telu. Okrem toho sú tieto nápoje sýtené oxidom uhličitým, ktorý rovnako prispieva k nadúvaniu a kŕčom v žalúdku. Uprednostnite preto radšej čaj či čistú vodu.

Jedlá s vysokým obsahom soli

Potraviny, ktoré obsahujú veľké množstvá soli ako údeniny, instantné polievky, bujóny, sójová omáčka, slané praclíky a pražené orechy majú síce výraznú chuť, no zadržiavajú v organizme vodu a prispievajú k tomu, že telo pôsobí nafúknuto. Namiesto balíka čipsov si tak na chrumkanie radšej nakrájajte mrvku, zeler či uhorku.

Jedlá z rýchleho občerstvenia

Nezdravé pokušenia na nás v lete číhajú na každom kroku. Kúpaliská, uličky miest či festivaly plné chutných burgerov, hranolčekov a k tomu na výber rôzne omáčky. Jedlo z fastfoodu však obsahuje množstvo škodlivých tukov či sacharidov a pritom relatívne nízky obsah vlákniny. Táto kombinácia spôsobuje, že jedlo v tráviacom trakte uviazne na dlhý čas a ťažšie sa nám trávi, čo má za následok nadúvanie a pocit plného brucha.

Obľúbili ste si zdravú alternatívu obľúbenej, no menej telu prospešnej pochúťky? Podeľte sa s nami v komentároch na našom Facebooku.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Dve novinky od Xiaomi, ktoré nešetrili na kvalite, ale na cene

Umelá inteligencia, najnovší procesor či prvotriedne spracovanie už odteraz nie sú len výsadou vlajkových lodí. Beáta Kalaiová, O2 Guru, otestovala dva smartfóny od Xiaomi: Redmi Note 5 a Redmi 5 Plus.

Nájdete ich už aj v nižšej cenovej kategórii smartfónov, a to práve vďaka výrobcovi Xiaomi, ktorý si na dvojici telefónov Xiaomi Redmi Note 5Xiaomi Redmi 5 Plus dal skutočne záležať. Predstavujem vám tieto dve skvelé zariadenia aj s ich špecifikáciami.

Xiaomi Redmi Note 5

Keď sa extrémne nízka cena spojí s veľkoleposťou funkcií vlajkových lodí, môže z toho vzniknúť jedine Redmi Note 5. Xiaomi Redmi si pred pár rokmi našiel miesto aj v mojom smartfónom svete, a preto som bola na novinku Redmi Note 5 poriadne zvedavá. Čínsky výrobca ani tentokrát nesklamal moje očakávania. Popravde, skôr ma šokoval. Našťastie v tom pozitívnom smere. Už na prvý pohľad a dotyk som vedela, že mám tú česť so špičkovým zariadením, ktoré pripomína najvyššiu radu smartfónov.

Vzhľad: Bezrámikový displej v celokovovom tele pôsobí nadčasovo

Je viacero dôvodov, prečo Redmi Note 5 vyniká medzi konkurenciou. Jedným z nich –a jedným z najviditeľnejších – je aj jeho trendový vzhľad s full-screen displejom s pomerom strán 18:9. Pozornosť si zaslúži aj pevné celokovové telo, ktoré telefón chráni pred mechanickým poškodením. Na zadnej strane nájdete snímač odtlačkov prstov, ako aj duálny fotoaparát s podporou umelej inteligencie. Po obvode hliníkového tela je zakomponovaný slot na SIM kartu a Micro SD až do 128 GB a prítomný je aj 3,5 mm jack.

Fotoaparát: S umelou inteligenciou sa vydarí každý záber

Pod kapotou toho Redmi Note 5 ukrýva ešte oveľa viac. Už prítomnosť umelej inteligencie pri duálnom fotoaparáte tohto zariadenia vás veľmi milo prekvapí. Umožní vám so zapnutým HDR režimom urobiť tie najlepšie zábery, kedykoľvek a kdekoľvek. S primárnym 12 Mpx senzorom s clonou f/1.9 a sekundárnym 5 Mpx senzorom s clonou f/2.0 o kvalitné zábery naozaj nebude núdza. Pri fotografovaní som zaznamenala veľmi rýchle zaostrovanie, za čo môžem vďačiť práve rýchlemu DualPD, ktorý umožní zaostriť fotku okamžite a fotiť lepšie zábery aj v tme.

Výkon: Plynulosť práce a zábavy v každom okamihu

Od momentu, ako som zariadenie zapla až po poslednú nočnú kontrolu nastavenia budíka mi Redmi Note 5 ani raz nezaváhal. Za svoju plynulosť vďačí vyladenému 8-jadrovému procesoru Snapdragon 636, o takte 8x 1,8 GHz. Podporu v jeho výkone mu robí aj operačný systém Android Oreo 8.0 s pamäťou 3 GB RAM. Zaujímavosťou je, že RAM obsahuje najnovší štandard pamäte LPDDR4X, ktorý opäť nájdete len v zariadeniach najvyššej triedy. Plynulosť práce a multitasking sú teda zaručené.

S Xiaomi Redmi Note 5 sa tiež určite nebudete nudiť. Batéria zariadenia má kapacitu až 4 000 mAh, čo je dosť na to, aby ste ho mohli plnohodnotne využívať po celé dni. Vaše každodenné zážitky, aplikácie, multimédiá si pohodlne uložíte do vnútornej pamäte o veľkosti 32 GB. Ak by to predsa nestačilo, okrem Micro SD karty môžete využiť cloud MI Drop, ktorý Xiaomi ponúka na svojich zariadeniach. Celkovo hodnotím toto zariadenie 10 z 10.

Xiaomi Redmi 5 Plus

Po veľkej obľube Redmi 5 nasledova logický krok: vytvoriť zariadenie, ktoré bude ešte o niečo lepšie a výkonnejšie. A tu nastupuje na scénu Xiaomi Redmi 5 Plus. Touto nadstavbou urobili výrobcovia jednoznačne správny krok, pretože vytvorili zariadenie, ktoré má množstvo vlastností vlajkovej lode a napriek tomu ostala jeho cena veľmi nízka. Za málo peňazí tak získate naozaj, naozaj veľa muziky.

Vzhľad: Kovová elegancia so žiarivými farbami displeja

Telefón sa mi v ruke držal veľmi dobre. Pre jeho 5,99-palcové telo som uprednostnila prácu s oboma rukami.  Má síce trochu väčšie rozmery ako jeho predchodca, no mne osobne to pri práci vyhovuje o niečo viac. Aj v tomto prípade siahli výrobcovia po modernom pomere strán 18:9, ktoré je typické najmä pre tie najlepšie a najdrahšie zariadenia. V dizajne smartfónu sa zmenil len pomer využitých materiálov. Kov tvorí väčšiu časť telefónu a pôsobí tak oveľa elegantnejšie. Všetky ostatné detaily, ako je čítačka prstov a umiestnenie fotoaparátu, sú aj v novšom modeli na rovnakom mieste.

Po zapnutí zariadenia som si všimla jasnejšie a vernejšie farby a lepšie pozorovacie uhly. Nielen displej však robí z Redmi 5 Plus pokrokové zariadenie. Zaujme vás aj voliteľná možnosť ovládať zariadenie gestami, s čím sa ako prvý predstavil iPhone X.

Fotoaparát: Skvelé zábery a najvyššia kvalita videa na dosah

Na Redmi 5 plus si užijete každý záber. S 12 Mpx fotoaparátom s duálnym LED bleskom a s clonou f/2.2 bude fotenie skutočná radosť. Navyše si môžete zaznamenávať videá aj v 4K kvalite, čo je opäť raz výsadou najmä telefónov vo vyššej cenovej kategórii. Pochvalu si zaslúži aj kvalita nahrávaného zvuku, ktorá je na tomto zariadení vo veľmi dobrej kvalite.

Výkon: Užijete si rýchly multitasking a veľké úložisko na vaše multimédiá

Hoci Xiaomi siahlo po staršom čipsete Snapdragon 625, vôbec to pri práci necítiť a smartfón funguje bez problémov a zaváhaní. Tento 8-jadrový procesor s taktom 2 GHz spoločne s 4 GB RAM umožňuje rýchly multitasking, plynulú hru, zábavu aj prácu.

Poteší vás aj vnútorná pamäť, ktorá má úložisko o veľkosti až 64 GB. Ak by vám to predsa len nestačilo, stačí siahnuť po Micro SD karte s až 128 GB priestorom na vaše multimédiá. Všetky výhody Redmi 5 Plus si môžete vychutnávať o niečo dlhšie, a to vďaka veľkokapacitnej batérii s veľkosťou 4 000 mAh, ktorá s prehľadom vydrží aj dva dni. Celkovo vzaté aj toto zariadenie hodnotím, vzhľadom na cenovku, vysoko pozitívne.

Výhody oboch zariadení: Xiaomi ponúka ešte oveľa viac

Okrem už spomínanej špičkovej výbavy a nízkej cenovky si na oboch zariadeniach užijete nielen prepracované používateľské rozhranie MIUI 9, ale poteší vás aj skvelá konektivita GPS, Bluetooth, infraport, FM rádio, audio konektor či Wi-Fi. Samozrejmosťou je podpora LTE dátovej siete, čo vám umožní surfovať na internete oveľa rýchlejšie a pohodlnejšie. Obe zariadenia ukázali vyspelosť čínskeho gigantu Xiaomi a vynikajúce zameranie sa na potreby zákazníka.

Obidve zariadenia si môžete kúpiť už teraz v O2 E-shope s akýmkoľvek O2 Paušálom na začiatok len za 2 €.

Beáta Kalaiová, O2 Guru

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac