Ako rozhýbať deti? Odpoveď znie: Pokémon Go

Pikachu je po rokoch späť. Prinúti vás vstať z gauča a ísť sa hýbať.

Pokémon Go. Mobilná hra, ktorá v posledných dňoch zaplavila ulice a rozvírila internetové diskusie. Hrajú ju mladí, aj starí, v Amerike aj na Slovensku. Žije ňou celý Facebook a možno aj vy sami.

Ak ste o nej náhodou ešte nepočuli, tak ide o návrat Pokémonov, ktorí sú rozmiestnení po svete a vďaka technológii virtuálnej reality ich môžete hľadať a chytať počas toho, ako sa premiestňujete.

Oveľa dôležitejšie však je, že na rozdiel od klasických mobilných či počítačových hier, ktoré vás pripútali k stoličke a obrazovke, vás táto hra núti hýbať sa. Bez toho nefunguje. Aby ste mohli zbierať Pokémonov a zlepšovať sa, musíte kráčať či dokonca behať.

Pokémon Go a beh

Sú bežci, ktorým občas chýba motivácia, prečo sa obliecť, obuť a vybehnúť. Hľadajú ju preto inde, nachádzajú odmeny, ktoré im chuť ísť bežať zvýšia. Práve pre nich môže byť táto hra impulzom, ktorý ich vytiahne z domu, aj keď sa im úplne nechce.

Na druhej strane sú nebežci, ľudia, ktorí prepadli tejto hre naplno. Pre tých sa môže stať beh malou skratkou, ako v hre postupovať do ďalších levelov rýchlejšie a jednoduchšie. Beh je predsalen rýchlejší než chôdza, dokážete tak za rovnaký čas nazbierať väčší počet skúseností.

Súčasťou hry sú aj vajíčka. Z každého vajíčka sa vyliahne charakter, ale podmienkou je prejsť dva, päť alebo desať kilometrov.

Zároveň je hra limitovaná na rozpoznanie rýchlosti pohybu, takže napríklad z auta ju hrať nemôžete. Z tohto pohľadu je teda ideálnym prostriedkom k pohybu.

Nezabudnite, že beháte

Nič nie je čiernobiele, aj chytanie Pokémonov ako prostriedok k rozhýbaniu mládeže môže so sebou niesť riziká. Ak chcete počas behu hrať, aplikácia musí byť zapnutá, vy držíte telefón neustále v rukách a láka vás to kontrolovať displej. Nezabudnite však, že ste na chodníku a musíte pozerať aj pred seba.

Samotná hra má v sebe vibračné upozornenie, ktoré sa aktivuje, ak bežíte okolo zaujímavého objektu. Takže sa môžete pozerať pokojne pred seba a telefón držať v ruke.

Jeden príklad za všetky je Ginger Runner, jeden z najznámejších bežeckých blogerov na svete. Spojeniu behu a hľadania Pokémonov sa venuje aj vo svojej show:

Pozitívna revolúcia v hrách?

Na internete už kolujú vtipné komentáre, že hra rozhýbala v USA viac detí za 24 hodín, než sa to podarilo Michelle Obamovej za 8 rokov. Kus pravdy v tom naozaj je…

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345 (No Ratings Yet)
Loading...
Super

Samsung Galaxy J5: Stredná trieda na leto

Špeciálny jasný režim displeja a lepší predný fotoaparát ocenia aj dovolenkári.

Samsung zobral zopár parametrov zo svojich vlajkových lodí, pridal niekoľko drobných bonusov a všetko zabalil do cenovo dostupného modelu Galaxy J5.

Cieľová skupina by mala byť široká, pretože tento koktail je namiešaný rôznorodo a zároveň vyrovnane. Ak sa záujemca zmieri s drobnými ústupkami, Galaxy J5 je ideálny smartfón strednej triedy, ktorý sa doťahuje na prémiové kúsky ako Galaxy S5 a S6.

Kórejský výrobca sa rozhodol nepoužiť do tejto kategórie kovové telo. Galaxy J5 by s ním síce vyzeral príťažlivejšie, ale pravdepodobne by sa zmenila aj cena.

Továrenské spracovanie je však na výbornej úrovni. Kryt batérie je z plastu, príjemný na dotyk a na svetle naberá perleťový odlesk. Rozloženie ovládacích prvkov je totožné takmer so všetkými telefónmi Galaxy – hlavný vypínač vpravo, ovládanie hlasitosti vľavo a pod displejom hardvérové tlačidlo na návrat na domácu obrazovku.

Konektor na slúchadlá je na dolnej hrane, rovnako ako micro USB. Vzadu zas jemne vystúpený objektív fotoaparátu, štandardný blesk a mriežka reproduktora.

Špecialitou je fotoaparát

Dominantou je 5-palcový HD displej (1 280 x 720) typu Super AMOLED. To znamená extra kontrast, výborné podanie čiernej a sýte farby. Pre niekoho možno až príliš sýte alebo krajšie ako realita.

Možno by pomohlo nastavenie saturácie, ktoré však chýba rovnako ako automatická regulácia jasu. Samsung však pridal takzvaný exteriérový režim. Pri jeho aktivovaní sa jas zvýši ešte viac, aby bol displej čo najlepšie čitateľný na priamom slnku.

Deaktivuje sa automaticky po 15 minútach alebo po vypnutí obrazovky. Je to, akoby sa išlo na 125 percent. Na to, že ide o päťpalcový smartfón, sú rozmery 142 x 72 x 7,9 mm a hmotnosť 146 gramov v norme.

Snapdragon 410 so štyrmi jadrami taktovanými na 1,2 GHz a 1,5 GB operačnej pamäte dosiahol v testoch síce len priemerné výsledky, no pri praktickom používaní nie sú benchmarky podstatné. Plynulosť systému Android 5.1 aj s nadstavbou TouchWiz bola na viac ako dobrej úrovni.

Nezaznamenali sme žiadne problémy alebo nedostatky. Špecialitou tohto modelu je kvalitný fotoaparát – predný aj zadný. Ten hlavný s rozlíšením 13 megapixelov a so svetelnosťou f/1,9 sa ukázal ako nadštandardný. Aspoň v tejto cenovej kategórii sme čakali niečo nenápadnejšie. Aj napriek šumu na záberoch si s tmavými scénami poradil lepšie ako konkurenti.

Oceňujeme rýchle zaostrovanie, spustenie fotoaparátu dvojklikom na hlavné tlačidlo a prehľadné ovládacie prostredie. Fotoaparát podporuje aj profesionálny režim, čo v praxi znamená nastavenie ISO či vyváženia bielej.

 

Lepšie sú aj selfie

Samsung sa rozhodol potešiť aj fanúšikov selfie záberov. Galaxy J5 je vpredu vybavený 5-megapixelovým snímačom a svetelnosťou f/2,2. Ešte väčšou raritou je prítomnosť blesku, ktorý predstavuje koniec tmavým selfies z baru. Navyše je prítomná aj funkcia skrášľovania pokožky, takže na autoportrétoch budete vyzerať lepšie.

Na danú cenovú triedu príjemne potešila aj ďalšia výbava, napríklad podpora Dual SIM s LTE, slot na microSD kartu, ktorá rozširuje 8 GB vnútornej pamäte, FM rádio či NFC. Zamrzí absencia čítačky odtlačkov prstov, ale to je stále skôr prémiová funkcia. Zato oznamovacia LED dióda by sa veru zišla.

Batéria s kapacitou 2 600 mAh pri tejto hardvérovej kombinácii znamenala jeden a pol dňa intenzívneho používania počas testu. Neskôr sa dá zvládnuť nabíjanie každý druhý deň. Ešte pár hodín dokáže vyžmýkať režim extrémneho šetrenia energie, v ktorom je dostupných len pár základných funkcií a aplikácií.

 

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345 (No Ratings Yet)
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac