8 + 1 najzaujímavejších vodopádov Slovenska

Na Slovensku máme viac ako dve stovky vodopádov. Pripravili sme pre vás sumár tých najzaujímavejších.

Slovenská príroda toho ponúka turistom požehnane a jednou z vecí, ktoré by ste si na svoj turistický zoznam určite mali pridať sú aj malebné vodopády. Vybrali sme niekoľko z nich, ktoré sa oplatí vidieť.

Kmeťov vodopád

Kôprová dolina vo Vysokých Tatrách sa môže pýšiť najvyšším vodopádom na Slovensku. Je vysoký až 80 m, teda približne ako budova Slovenského rozhlasu. Vodopád je pomenovaný po Andrejovi Kmeťovi, ktorý bol slávnym botanikom. Ak sa rozhodnete vydať k tomuto vodopádu, pripravte sa na náročnejšiu cestu mimo turistických chodníčkov.

Lúčanský vodopád

V kúpeľnej obci Lúčky sa nachádza naozaj fotogenický prírodný úkaz. Fotogenický až tak, že veľa novomanželských párov si v jeho blízkosti robí svadobné fotografie. Cesta k Lúčanskému vodopádu je nenáročná, takže ju zvládnu aj tí najmenší. Od roku 1974 patrí vodopád k národným prírodným pamiatkam.

Vodopády Studeného potoka

Vodopády Studeného potoka sú pre svoju nenáročnú dostupnosť najnavštevovanejšími vodopádmi Vysokých Tatier. Tvorí ich Malý, Skrytý a Dlhý vodopád a nájdete ich medzi Bilíkovou a Reinerovou chatou. Ak sa k nim chcete dostať čo najrýchlejšie, vyvezte sa na Hrebienok pozemnou lanovkou, odkiaľ sú vzdialené už len niekoľko minút chôdze.

Šútovský vodopád

Len pár kilometrov od obce Šútovo sa nachádza jeden z najpôvabnejších vodopádov na Slovensku. S výškou 38 m predstavuje najvyšší vodopád v Malej Fatre. Stabilný prietok počas celého roka zabezpečujú Mojžišove pramene. Očarujúci Šútovský vodopád sa objavil aj v prvom celovečernom hranom filme o Jánošíkovi.

Vodopád Skok

Vodopád Skok je najmohutnejší vodopád na Slovensku a tretím najvyšším vo Vysokých Tatrách. Najkrajší je počas jarného topenia snehu, keď sa jeho prietok zvyšuje. Tento 30-metrový prírodný úkaz môžete vidieť až z osady Štrbské Pleso. Voda prepadáva v nadmorskej výške 1 730 m n. m. cez bralo v tvare závoja a vyzerá, akoby po jednotlivých skalkách skákala. Odtiaľ pochádza jednak slovenský názov Skok, ale aj názov nemecký Schleierwasserfall, čo v preklade znamená Závojový vodopád.

Vodopád Bystrô

Vodopád Bystrého potoka, známy ako vodopád Bystrô, patrí k tým najatraktívnejším a taktiež je zaradený medzi národné prírodné pamiatky. Cesta k nemu vedie po značených turistických chodníčkoch, takže sa nemusíte báť, že niekde zablúdite. Turistov v  Hriňovej očaria aj sopečné skaly, ktoré sa v okolí vodopádu nachádzajú. Jeho krása najviac vynikne po jarnom topení snehu a v daždivom počasí, keď môžete vidieť dúhovú hru svetla a farieb.

Závojový vodopád

S výškou 75 m je Závojový vodopád druhý najvyšší na Slovensku. Nachádza sa v Národnom parku Slovenský raj, ktorého jedinečná príroda láka nejedného výletníka. K vodopádu vedie pomerne náročná trasa vedúca Sokoľou dolinou, kde sa budete musieť popasovať s 80 m dlhou sústavou rebríkov, stúpačiek a mostíkov.

Hájske vodopády

Lesy Hájskej doliny ukrývajú niekoľko vodopádov, ktoré patria k tým najkrajším v Slovenskom krase. Ich rozmery nesiahajú do výšok, ako tie najväčšie na Slovensku, no aj 5 až 6 metrové vodopády majú svoje čaro. Zaujímavosťou Hájskych vodopádov je to, že k ich jedinečnosti prispeli aj ľudia. V minulosti sa tam nachádzali travertínové bane a lomy. Odporúčame toto miesto navštíviť radšej po období dažďov, množstvo zrážok má podstatný vplyv na ich výdatnosť.

Kamenný vodopád pod Šomoškou

Na záver sme si nechali jednu špecialitku. V obci Šiatorská Bukovinka, priamo pod hradom Šomoška, je nevídaný prírodný úkaz, asi 9 m vysoký vodopád, tentokrát ale z kameňa. Skladá sa z čadičových stĺpov, ktoré vznikli stuhnutím sopečnej lávy pred asi štyrmi miliónmi rokov. Neďaleko vodopádu vzniklo z úlomkov čadičových stĺpov aj kamenné more.

Máte na Slovensku svoj obľúbený vodopád, ktorý sa ale v našom výbere neobjavil? Dajte nám o ňom vedieť na našom Facebooku.

Páčil sa vám tento článok? Máme pre vás ďalšie

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Spoznajte 10 jedinečných miest na Slovensku

Vybrali sme pre vás desiatku miest, ktoré sa určite oplatí navštíviť. Každé je totiž niečím jedinečné.

Niektoré miesta sú výnimočnejšie ako tie iné, označujú sa totiž prívlastkom naj. Pri ich vzniku to občas „prehnala“ príroda, inokedy človek svojím úsilím vytvoriť niečo špeciálne a občas zohrá dôležitú úlohu historický aj vývoj. Pozrite sa spolu s nami na výber slovenských naj.

Užite si krásy Slovenska s vylepšenými O2 Paušálmi s päťkrát väčším balíkom dát. Viac informácií

Najväčšia vodná nádrž/Oravská priehrada

Oravská priehrada je s rozlohou 35 km2 naj­väčšou vodnou nádržou u nás.

Do prevádzky bola spustená v roku 1954, pričom po jej napustení ostali pod vodou viaceré obce, ale aj časť Námestova. Nad hladinou ostal malý vrch, ktorý poznáme ako Slanický ostrov. Okrem iného tam nájdete aj kostol, ktorý v súčasnosti slúži ako galéria. V priehrade sa nachádza približne 350 miliónov m3 vody a jej priemerná hĺbka je 15 m.

Najstaršie slobodné kráľovské mesto/Trnava

Trnava je v súčasnosti známa najmä ako študentské mesto, no veľmi zaujímavá je pre svoju históriu. V roku 1238 jej totiž kráľ Belo IV. ako prvému mestu na území dnešného Slovenska udelil status slobodného kráľov­ského mesta. Pozrieť si tam môžete zachované hradby, kostoly, pre ktoré sa nazýva aj Malý Rím, a historické Trojičné námestie s Mestskou vežou, z ktorej si môžete vychutnať výhľad na celé mesto.

Trnava v posledných rokoch naberá na kráse ešte viac a určite má čo ponúk­nuť nielen domácim. Novovybudované cyklochodníky, prechádzky historickými uličkami, ale aj lahodná gastronómia – skvelý tip na jesenný výlet.

Najväčšia knižnica na Slovensku/Slovenská národná knižnica

Nejeden milovník kníh a histórie sa tu bude cítiť ako ryba vo vode. Slovenská národná knižnica v Martine je našou najstaršou a zároveň najväčšou knižnicou. Nachádza sa v nej približne 4,7 milióna dokumentov, ktoré mapujú minulosť aj súčasnosť slovenského národa.

Archív knižnice slúži všetkým obyva­teľom krajiny, ale aj zahraničným návštevní­kom. Ak máte záujem, môžete sa zúčastniť aj exkurzie.

Najväčší zábavný park/Aquapark Tatralandia

Počas letných dní by sme sa najradšej schladili, v zime zase pekne zahriali. Ideálnym miestom na takýto relax sú akvaparky. Naším najväčším a zároveň najznámejším je Tatralandia v Liptovskom Mikuláši, ktorú môžete navštíviť počas celého roka.

K akvaparku patrí aj westernové mestečko Šiklův Mlýn, ktoré je najväčším prírod­ným areálom na Slovensku. Tatralandia je nielen miestom na zábavu a na oddych, termálna mine­rálna voda v bazénoch má totiž liečivé účinky.

Najdlhší jaskynný systém na Slovensku/Demänovské jaskyne

Národná prírodná pamiatka Demänovské jasky­ne na severnej strane Nízkych Tatier je najdlhším jaskynným systémom na Slovensku. Asi 30 objave­ných jaskýň má spolu dĺžku viac ako 30 km.

Medzi hlavné dominanty tejto pamiatky patrí Demänovská jaskyňa slobody, ktorá vás ohúri naozaj bohatou kvapľovou výplňou, podzemným tokom Demänovky aj očarujúcimi jazierkami. Je najnavštevovanejšou jaskyňou na Slovensku. Zastaviť sa v nej môžete až do 15. novembra.

Najväčší kostol/Dóm sv. Alžbety v Košiciach

V metropole východného Slovenska sa okrem iného nachádza aj najväčší kostol na Sloven­sku – monumentálny Dóm sv. Alžbety.

Hoci kostol prešiel mnohými úpravami, zachoval si pôvodné gotické prvky a viaceré umelecké výtvory. Za zmienku určite stojí severný portál s tympanónom, ktorý zobrazuje posledný súd. Z liturgických predmetov sú najvzácnejšie diela zlatníckeho majstra Jána Szilassyho z 18. storočia, ktoré sa stali národnou kultúrnou pamiatkou.

Najväčšia socha Krista na Slovensku/Socha Krista v obci Klin

Aj u nás máme niečo, čím by sme mohli aspoň čiastočne konkurovať brazílskemu Riu. Neďaleko Námestova, v dedinke Klin, sa nachádza najväčšia socha Krista na Slovensku.

Tento monument me­ria 9,5 m, pričom rozpätie rúk sochy je 7 m. Spod jej nôh sa vám naskytne krásny výhľad na okolité Námestovo, Suchú Horu či na Oravskú priehradu.

Miesto s „najslovenskejším“ motívom/Čičmany

Krásne zachované drevenice s typickou orna­mentálnou výzdobou sú jedinečným prvkom skanzenu v Čičmanoch, ktorý možno považovať za „najslovenskejší“ motív.

Ornamenty vždy maľovali ženy, najskôr pomocou hliny a neskôr aj vápnom. Skanzen v súčasnosti tvorí 136 dreveníc, prostredníctvom ktorých môžete spoznať ľudovú kultúru a zvyky tohto regiónu.

Najväčšia dominanta Oravy/Oravský hrad

Hovorí sa, že ten, kto nenavštívil Oravský hrad, akoby na Orave ani nebol.

Jeho stavba, ktorá sa nachádza v obci Oravský Podzámok, je nielen dominantou celého regiónu, ale bezpochyby tiež patrí k najkrajším slovenským hradom. Vďaka svojej polohe zohrával strategickú úlohu na poľsko-uhorských obchodných cestách, neskôr sa tam nakrúcal známy film Upír Nosferatu.

Najväčšia zoologická záhrada nielen u nás/ZOO Košice

ZOO Košice je najväčšou zoologickou záhradou nielen u nás.

Vďaka svojej rozlohe 288 ha je zároveň najväčšou zoologickou záhradou v strednej Európe a jednou z najväčších na svete vôbec. Zoznámiť sa tam môžete približne s 250 druhmi zvierat a navštíviť môžete aj miestny DinoPark, ktorý otvorili v roku 2013. Prístupná je celoročne.

Vychutnajte si celý vesmír zážitkov s päťkrát väčším balíkom dát

O2 pre vás vylepšilo Zlatý a Platinový O2 Paušál. Odteraz v nich nájdete až päťnásobne viac dát, či už ste existujúci, alebo nový zákazník. Vylepšený Zlatý O2 Paušál tak prináša 10 GB dát a Platinový O2 Paušál až 25 GB dát. Bez obáv tak môžete objavovať všetky zákutia internetu vo svojom smartfóne a zdieľať svoje zážitky so svojimi blízkymi.

Aby ste mohli naplno využiť prehnane veľké balíky dát od O2, budete potrebovať len 4G SIM kartu, 4G smartfón a správne nastavenie svojho smartfónu. Zastavte sa preto v ktorejkoľvek O2 Predajni, kde vám s nastavením vášho telefónu radi pomôžu. Viac informácií nájdete na www.o2.sk/volania/o2-pausal.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac