9 tipov, ako bojovať proti jesennej depresii

Kratšie dni a sychravejšie počasie často spôsobujú, že sa človek cíti unavený, bez života a do ničoho sa mu poriadne nechce.

Pozrite si naše tipy, ako bojovať proti nepríjemnej jesennej depresii a zachovať si dobrú náladu. Ich výhodou je, že s nimi môžete začať kedykoľvek.

Hýbte sa

Jedným z overených spôsobov, ako bojo­vať proti depresii či úzkostným stavom, je pohyb. Pri športe totiž dochádza k vylučovaniu endorfínu, teda hormónu šťastia, ktorý človeka nabije pozitívnou energiou.

Ak však nepatríte k veľkým športovým nadšencom, stavte na jogu alebo na dlhšie prechádzky v prírode.

Zdravá strava

Spojitosti stravy a psychického stavu človeka by si mal byť vedomý každý z nás. Ak sa práve necítite psychicky najlepšie, je dobré vyradiť zo svojho jedálneho lístka priveľmi korenisté a pikantné jedlá, ale aj všetko príliš ťažké.

V boji proti depresiám môže pomôcť napríklad konzumácia banánov či pitie harmančekového čaju. Banány obsahujú tryptofán, vďaka ktorému ľudské telo lepšie zvláda stresové situácie, čaj z obľúbenej bylinky má rovnako upokojujúci účinok.

Nebuďte sami

Hoci občas padne vhod stráviť nejaký čas sám so sebou, samota a izolácia depresiu ešte viac prehlbujú.

Ak sa teda práve necítite najlepšie, obklopte sa spoločnosťou ľudí, s ktorými sa cítite naozaj dobre a ktorí vás obohacujú.

Skúste vstávať skôr

Ak patríte k ľuďom, ktorí radi dlho vyspávajú, skúste začať deň o niečo skôr, a to aj vtedy, keď sa ráno nemusíte nikam náhliť.

Tí, ktorí dlho spia, totiž krátko pred prebudením spotrebujú veľa sérotonínu, hormónu dobrej nálady, v dôsledku čoho majú potom problém vstať z postele a pustiť sa do naplá­novaných aktivít. Zároveň platí, že ľudia, ktorí vstávajú skôr, sú psychicky stabilnejší.

Plánujte

V boji proti nie najlepšiemu psychickému stavu môže pomôcť aj plánovanie. A to nielen to krátkodobé, ale aj dlhodobé.

Ak si budete priebežne spisovať, čo chcete spraviť v rámci daného dňa, týždňa, ale napríklad aj v priebehu najbližších desiatich rokov, plnenie cieľov vám bude vypĺňať čas a záro­veň sa budete mať stále na čo tešiť.

Nepodceňujte spánok

Aby ste predišli jesennej depresii, nemožno zabúdať na do­statok spánku. Ideálne je chodiť spať a rovnako aj vstávať v ten istý čas. Aby sa vám spalo čo najlepšie, je dobré aspoň dve hodiny pred uložením sa do postele nejesť a nepiť a asi hodinu pred spaním odložiť aj počítač a mobil.

Tieto zariadenia totiž vyžarujú modré svetlo, ktoré zabraňuje aktivácii spánkového hormónu melatonínu, v dôsledku čoho vám zaspávanie trvá dlhšie. Ak sa však mobilu pred spaním nechcete vzdať, nastavte si v smartfóne nočný režim alebo použite vhodnú aplikáciu.

Pozor na tmu

Aby ste sa vyhli stavom úzkosti, odporúča sa nezdržiavať sa dlhodobo v tme alebo v zle osvetlenej miestnosti.

Aj nedostatok svetla môže totiž výrazným spôsobom ovplyvniť váš psychický stav. Trávte preto čo najviac času na svetle a všímajte si svetelné podmienky nielen doma, ale aj na svojom pracovisku.

Vykročte z bežnej rutiny

Aby ste sa cítili o čosi lepšie, je dobré občas vybočiť zo zabeh­nutých stereotypov. Rutina totiž človeka môže začať ubíjať.

Skúste sa začať venovať novej aktivite – zájdite si zaplávať alebo do sauny, spravte si kurz, o ktorom už roky hovoríte, alebo si vytvorte malý rituál na spríjemnenie dňa či týždňa. Čo takto pravidelné raňajky alebo večere s kamarátmi?

Stavte na veselé farby

Krátko po potom, čo stromy prestanú hrať všetkými farbami, ľudia začínajú aj na svojom oblečení preferovať tmavšie farby, ktoré spravidla nepôsobia veľmi pozitívne.

Ak sa chcete cítiť lepšie, je dobré staviť skôr na veselé svetlejšie odtiene, ktoré vám dni aspoň trošku rozžiaria. Rovnaký prístup môžete zvoliť aj vo svojej domácnosti či v kancelárii. Aj zdanlivé drobnosti totiž často dokážu divy.

Oslovili vás tento článok? Máme pre vás ďalšie:

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Vlado Voštinár: Aj vďaka mobilu a aplikáciám je veľmi fajn zisťovať, že Slovensko je prekrásna krajina

Pozrite sa spolu s nami do zákulisia príprav seriálu Vlado Voštinár objavuje Slovensko.

Moderátor Vlado Voštinár sa rozhodol pomôcť ľuďom lepšie spoznať našu krajinu. V rámci seriálu Vlado Voštinár objavuje Slovensko navštívil rôzne kúty našej domoviny a poukázal aj na to, že pri spoznávaní jej krás môže prísť vhod smartfón s rýchlym internetom.

Chcete spoznať Slovensko inak? Inšpirujte sa našimi tipmi. Viac informácií

Porozprávali sme sa s ním nielen o samotnom nakrúcaní, ale aj o jeho postoji k novým technológiám a o tom, či stíha mať čas aj na seba.

Vlado, v rámci vašich televíznych projektov často pomáhate ľuďom. Aj náš seriál o objavovaní Slovenska je vlastne o pomoci. Preto (alebo prečo) ste prijali túto ponuku?

Už dávnejšie sme sa s režisérom tohto projektu Lukášom Kodoňom pomerne dlho rozprávali o možnosti vyrábať niečo zmysluplné, čo by sme umiestnili iba na internet. Hľadali sme teda spôsoby a formy. Prezentovali sme to v O2 a tam nám dali dôveru. No a tento seriál je prvotina našich internetových vízií. Myslím si, že parametre zmysluplnosti dokonale spĺňa a je veľmi vydarená.

Ako vnímate seriál vy sám? V čom je jeho hlavný prínos?

Je to spojenie príjemného s užitočným. Inými slovami ide o využívanie technológií v náš prospech. Je o spoznávaní, objavovaní, informovaní a o zisťovaní. A hlavne s pozitívnym výsledkom. Aj vďaka mobilu a aplikáciám v ňom je veľmi fajn zisťovať, že Slovensko je prekrásna a v mnohom výnimočná krajina.

Ste spokojný s výsledkom?

Veľmi. Je to presne to, čo chceme vyrábať. Obsahovo aj umelecky. Lukáš mi potichu povedal, že to patrí k tomu najlepšiemu, čo doteraz nakrútil. V O2 prešlo video bez jedinej pripomienky. A to sú v marketingu O2 nároční ľudia (smiech).

„Počas výroby seriálu som sa na Liptove po prvý raz stretol s medveďom vo voľnej prírode. Keď ho máte 20 m od seba, na chvíľu fakt zamrznete.“

Ako sa vám nakrúcalo? Stalo sa vám pri nakrúcaní niečo, čo vám utkvie v pamäti?

V našom výrobnom štábe sú ľudia, ktorí patria na svojich postoch k slovenskej špičke. Z tohto pohľadu bola výroba perfektná a veľmi profesionálna. Počas nej som sa na Liptove po prvý raz stretol s medveďom vo voľnej prírode. Keď ho máte 20 m od seba, na chvíľu fakt zamrznete. To sa nám však nakrútiť nepodarilo, lebo ako rýchlo sa z lesa vynoril, tak rýchlo doň vbehol. Škoda, chcel som sa s ním skamošiť (úsmev).

Čo nové okrem stretnutia s medveďom ste pri nakrúcaní zažili, resp. sa dozvedeli?

To, že je medzi nami veľa ľudí, ktorým veľmi záleží na tom, aby naše Slovensko bolo krásne a atraktívne aj pre ďalšie generácie. Stretnutie s nimi ma veľmi obohatilo a upokojilo.

Ako vnímate dnešný svet technológií? Viete si bez smartfónu a dát v telefóne predstaviť svoj život?

Pred rokmi tieto technológie neboli a ľudia žili. Keby teda neexistovali, prispôsobili by sme sa aj my. Lenže ony, našťastie, sú. Aj zmyslom našich videí je priblížiť ich ľuďom. Keď zistíte, aké je to s technológiami jednoduché, tak bez nich už nebudete chcieť byť. A to je aj môj prípad.

Kedy vám v živote najviac pomohli?

Môj syn o niekoľko dní odchádza na ročný študijný pobyt do USA. Pomocou aplikácie, ktorú mám v telefóne, som si podrobne obzrel mesto, ulicu, dom hosťovskej rodiny, kde bude žiť, vrátane školy. Keby som toto povedal svojej babičke, išla by do kostola a modlila by sa, aby som vyzdravel.

Teraz sa syn bojí, aby som ho prostredníctvom mobilu nekontroloval na každom kroku. Tak nám oznámil, že vraj zo skromnosti bude v Amerike používať iba obyčajný mobil (smiech).

Akú máte spotrebu dát?

Tak tú si už nejaký čas nekontrolujem, ale vždy ich mám dosť (úsmev).

Zaujímate sa aj o technologické trendy?

Áno, hlavne o také, ktoré mi život uľahčia a spríjemnia.

„Keď zistíte, aké je to s technológiami jednoduché, tak bez nich už nebudete chcieť byť. A to je aj môj prípad.“

Ste známy tým, že ste veľký domáci majster. Pomáhajú vám pri tejto záľube aj mobilné dáta? Využili ste niekedy internet v mobile na tento účel?

Iba na to, že si niektoré postupy prác, ktoré som doteraz nerobil, pozriem na internete. Nedávno som takto piekol kurča. Bolo skvelé. A keďže vôbec neviem variť, isto chápete, že som dosť zabodoval.

Je pre vás mobil len nevyhnutnosť alebo vám slúži aj na zábavu?

Skôr nevyhnutnosť, na zábavu ho nevyužívam vôbec.  Ja som už dospelý a v mojom veku sa chlapi vedia zabaviť aj inak ako mobilom.

Aké máte ďalšie plány? Vieme o vás, že organizujete aj detské tábory.

Presne tak. So svojím Twistovo tímom už riešime budúcu sezónu. Vždy sa snažíme veci zlepšovať a v novembri v tom už musíme mať jasno. Takže teraz je na to ten najlepší čas.

Čo vás čaká v rámci televíznych projektov?

Nieže čaká, ale už sa deje. V septembri idú do vysielania premiérové časti programov, ktoré moderujem, a tie sa obyčajne musia vyrobiť počas leta. Inkognito, Nové bývanie a Nové bývanie dizajn by sa teda aj naďalej mali objavovať v ponuke televízie Joj.

Ste pracovne naozaj vyťažený, ako rád trávite voľný čas? A koľko vám ho vôbec zostane?

Všetok svoj čas musím pomerne deliť medzi prácu, inú prácu, rodinu, a keď sa ujde, tak aj medzi svoje záľuby. Na ne však zostáva času najmenej, ale neprekáža mi to. Záľuby počkajú.

Tiež veríte tomu, že mobilný internet zbytočne odvádza našu pozornosť od skutočného života okolo nás?

Nemusí to tak nutne byť, mobilný internet môže byť pomocníkom – a to napríklad aj pri vychádzkach v prírode. Vďaka nemu môžete objavovať nepoznané zákutia mimo vyšliapaných chodníkov či spoznávať rastliny aj huby, ktoré sú pre vás neznáme.

Mobilný internet je takmer všade. 4G sieť od O2 je dostupná pre viac ako 94 % obyvateľov Slovenska. Viac informácií nájdete na www.o2.sk/4g alebo sa zastavte v ktorejkoľvek O2 Predajni, kde vám s nastavením sa na 4G sieť radi pomôžu.

Vlado Voštinár

Môžete ho poznať z televíznych obrazoviek, kde moderuje viacero programov. Tým však jeho aktivity nekončia. Je veľký domáci majster, organizuje tábory pre deti a v spolupráci s O2 natočil päťdielny seriál Vlado Voštinár objavuje Slovensko, vďaka ktorému lepšie spoznáte Slovensko a zistíte, ako vám pri tom môže pomôcť smartfón s mobilným internetom.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac