Tajomstvo efektívneho tréningu: Nájdite si sparing partnera

Neviete sa donútiť športovať pravidelne? Riešenie je vcelku jednoduché a nenásilné - nájdite si parťáka. Potvrdzujú to aj vedci.

Neviete sa motivovať športovať pravidelne? Riešenie je vcelku jednoduché a nenásilné – nájdite si parťáka. Potvrdzujú to aj vedci. Podľa výskumu publikovaného v Žurnáli experimentálnej sociálnej psychológie, vám prospeje už aj príležitostný tréning vo dvojici. Dokonca aj virtuálny.

Vedci v spomínanom výskume zisťovali, ako tímová mentalita ovplyvňuje myslenie. Psychológovia z Univerzity v Stanforde vykonali päť experimentov, pri ktorých testovacie skupinky pozostávali z troch až piatich účastníkov. Tí sa snažili poskladať puzzle.

V tíme to išlo lepšie

Niektorí účastníci sa už predtým stretli v skupinách a následne ich poslali do oddelených miestností, aby skúsili poskladať to, čomu verili, že je ich časť toho istého puzzle. Iní účastníci skladali puzzle sami ‒ nevedeli, že s niekým spolupracujú.

I keď všetci v podstate pracovali sami, tí, ktorí si mysleli, že boli v puzzle tíme, pracovali na riešení o 48 percent dlhšie. Tímoví hráči taktiež aktivitu ohodnotili ako zaujímavejšiu a boli viac motivovaní dokončiť ju. Podľa vedcov trénovanie v tíme pomáha zmeniť naše myslenie z práce na hru. Pozrite sa na to takto ‒ keď ste vo fitku s kamarátom, váš tréning je zároveň aj sociálnou interakciou. A ako ukázala štúdia, nemusíte byť spolu ani v jednej miestnosti, aby ste tento efekt pocítili.

Takže, ak si pôjdete nabudúce zabehať s kamarátom, je pravdepodobné, že vydržíte dlhšie a bude vás to viac baviť.

Pomôžu aj virtuálni kamoši

Používanie mobilných aplikácií v súťažení s inými ľuďmi vám môže pomôcť prekonať ten povestný extra kilometer na bežiacom páse, len aby ste sa ocitli na vrchu tabuľky. Inak povedané, v rámci vášho tréningu dostávate, okrem uspokojenia z dosiahnutia vášho osobného cieľa, ešte niečo naviac.

Ďalším doležitým faktorom je zvyšovanie výkonnosti. Mať vo fitku sparing partnera vám síce dopomôže k pocitu zodpovednosti, ale ak si chcete tréning naozaj užiť, a cítiť sa počas neho viac motivovaný, urobte si z tréningu zábavu, nie povinnosť.

Ako to všetko viete využiť, ak trénujete osamote? Zoberte pár priateľov a zaregistrujte sa do tej istej fitness aplikácie, tak, aby ste si vedeli sledovať pokrok. Aplikácie ako: MyFitnessPal, MapMyFitness a UA Record sú skvelými tipmi kde začať. Dokonca si viete stanoviť skupinové ciele alebo súťažiť proti skupine priateľov či kolegov namiesto medzi sebou.

A aby bolo jednoduchšie ísť na hodinu spinningu aj v nedeľu ráno, urobte si z toho priateľskú stretávku a potom spolu choďte na neskoré raňajky.

Článok bol pripravený v spolupráci s tréningovou aplikáciou MyFitnessPal dostupnou pre Apple aj Android zariadenia.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345 (No Ratings Yet)
Loading...
Super

Brezno: Dávne banícke mesto s bronzovými koreňmi

Stredoslovenské mesto, ktorého názov pochádza z talianskej verzie názvu Bressano, kedysi patrilo medzi miesta primárne obývané Nemcami. Leží takmer v úplnom geografickom strede Slovenska, preteká cezeň naša druhá najväčšia rieka Hron a pamätá si ešte dobu bronzovú.

Písomné záznamy o Brezne máme už z 13. storočia, keď sa o ňom v listine zmienil kráľ Bela IV. Približne v tomto čase sa v ňom začal rozvíjať banícky priemysel, ktorý v ňom zaviedol obchod atraktívny pre nemeckých osídlovateľov.

Ťažili sa tu drahé kovy a neskôr aj železná ruda. Štatút mesta bol Breznu udelený v roku 1380. No na jeho teritóriu sa písala história už pred tisíckami rokov. Na to prišli archeológovia, keď sa v meste našli pri vykopávkach vzácne predmety z doby bronzovej.

Neskôr pre obyvateľov predstavoval hlavný zdroj obživy poľnohospodársky a strojársky priemysel. V 90. rokoch v Brezne začal prekvitať odevný priemysel a dnes sa táto oblasť živí samozrejme aj turizmom. Organizujú sa tu pravidelne aj súťaže ako European golf cup, alebo Biathlon world cup.

Horehronská oblasť je ďalej známa aj pre svoju krásnu prírodu a v okolí Brezna sa nachádzajú dva národné parky: Národný park Nízke Tatry a Národný park Muránska planina.

Muráňska planina

Autor fotografie: Marcela Ševelová

V rámci mesta taktiež nájdete zaujímavé pamiatky. V evanjelickom kostole sa nachádza druhý najväčší organ spomedzi evanjelických kostolov na Slovensku.

Ak by ste si zase chceli pozrieť, ako vyzerala stará brezňanská architektúra, zavítajte na pozoruhodne veľkom hlavnom mestskom Námestí M.R. Štefánika do domu číslo 13. Nachádza sa v ňom múzeum mesta a Horehronia.

Múzeum v Brezne

Autor fotografie: Ing.Mgr.Jozef Kotulič

Pokiaľ ide o kultúru, v Brezne sa jeho obyvatelia ani návštevníci rozhodne nemusia nudiť. Okrem Horehronského múzea má Brezno múzeum s aktuálnymi výstavami v miestnej synagóge, kde sa momentálne nachádza expozícia “Chalúpkovo Brezno”.

Pri príležitosti Sviatku všetkých svätých sa organizuje Lampiónový sprievod, na ktorom sa môžu zúčastniť všetci obyvatelia, a neskôr môžu navštíviť aj pravidelné Horehronské jazzové dni.

Brezno na mape rýchleho internetu

Vďaka vysokorýchlostnému pripojeniu 4G LTE sú odteraz obyvatelia Brezna prepojení s celým svetom viac ako kedykoľvek predtým.

Od tejto jesene Brezno patrí medzi slovenské mestá a obce s najrýchlejším mobilným internetovým pripojením na Slovensku. Aby ste si mohli užiť vysokorýchlostný internet od O2 naplno, potrebujete telefón alebo tablet s podporou 4G LTE a 4G LTE SIM kartu.

Viac informácií nájdete na www.o2.sk/4GLTE.

Máte záujem o prenos čísla?

Radi vám poradíme a pomôžeme.
Nechajte nám vaše telefónne číslo
a budeme vás kontaktovať.
Radi vám poradíme a pomôžeme.
Nechajte nám vaše telefónne číslo a zavoláme vám
v priebehu najbližšieho pracovného dňa.
Ďakujeme. Zavoláme vám.
Páčil sa vám článok?
Slabé
12345 (No Ratings Yet)
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac