Kežmarok: 3 dôvody, prečo toto mesto na výlete do Tatier nevynechať

Neveľké mesto Kežmarok vie prekvapiť.

Kežmarok patrí so 17-tisíc obyvateľmi k menším mestám. No napriek tomu je z tých turisticky najatraktívnejších.

Vďaka dlhej a bohatej histórii sa v meste pod Tatrami zachovali početné a hodnotné pamiatky. Spomeňme napríklad evanjelické lýceum s jednou z najväčších historických školských knižníc v strednej Európe.

A pridajme tri ďalšie dôvody, prečo si návštevu tohto mesta pri najbližšej ceste do regiónu Spiš určite nenechajte ujsť:

Kežmarský hrad

Kežmarský hrad bol postavený v 14. storočí na mieste bývalého kostola. Jeho najpamätnejšími majiteľmi bol známy rod Tökölyovcov, ktorí si o tri storočia neskôr pozvali remeselníkov z Talianska, aby ho prestavali do podoby zámku.

Zdroj: Wikimedia Commons,  Autor: Fojsinek

Práve z tohto hradu podnikla vtedajšia hradná pani Beata Laska v roku 1565 historicky prvý výlet do Vysokých Tatier. Za svoj počin sa jej však nedostalo príliš veľa uznania. Naopak. Jej muž ju uväznil na šesť rokov v hradnej veži. Iba odtiaľ mohla potom obdivovať výhľad na milované hory.

Užívajte si rýchly internet na mobile aj tablete so 4G LTE od O2 v ďalších 330 miestach.Informácie o pokrytí nájdete tu..

Dnes toto miesto slúži najmä ako múzeum mesta Kežmarok.

Starý evanjelický kostol

Najväčšou pýchou mesta je drevený artikulárny kostolík z roku 1717. Postavili ho z tisu a červeného smreka na základoch staršej kamennej stavby, bez použitia jediného klinca.

Vo vnútri sa nachádza nádherný drevený barokový interiér a mimoriadne cenný organ s píšťalami rovnako vyrobenými z dreva. Stavba je zapísaná aj na zozname UNESCO.

Európske ľudové remeslá

Tento festival sa síce iba raz v roku, vždy počas druhého júlového víkendu, ale jednoznačne patrí k hlavným turistickým lákadlám.

Európske ľudové remeslo je najvýznamnejšou a najväčšou prezentáciou ľudových remesiel na Slovensku. Svojimi výrobkami sa na ňom prezentujú najvýznamnejší majstri remesiel nielen zo Slovenska, ale aj z celej Európy.

Kováči, šperkári, umeleckí drotári, hrnčiari, tkáči, výrobcovia kraslíc, perníkov, fujár, črpákov, výrobkov zo šúpolia a mnohí ďalší predvádzajú svoje umenie priamo na mieste. Festival dopĺňa bohatý kultúrny program s vystúpeniami folklórnych súborov, sokoliarov, pouličného divadla či šermiarov. Môžete tiež ochutnať slovenské jedlá alebo navštíviť Syrársky trh.

Kežmarok má teraz navyše ďalšie plus

Vďaka výsokorychlostnému pripojeniu 4G LTE sú odteraz obyvatelia Kežmarku prepojení s celým svetom viac ako kedykoľvek predtým.

Od tejto jesene Kežmarok patrí medzi slovenské mestá a obce s najrýchlejším mobilným internetovým pripojením na Slovensku. Aby ste si mohli užiť vysokorýchlostný internet od O2 naplno, potrebujete telefón alebo tablet s podporou 4G LTE a 4G LTE SIM kartu. Viac informácií nájdete na www.o2.sk/4GLTE.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

6 plus 1 dôvod, prečo je telefonovanie lepšie ako písanie správ

Doba smartfónov a neobmedzeného internetového pripojenia výrazne zmenila medziľudskú komunikáciu. Väčšina z nás takmer neustále využíva nejakú chatovaciu službu. Sme v kontakte s mnohými ľuďmi naraz a spojiť sa s kýmkoľvek prostredníctvom správy nepredstavuje žiadny problém.

1. Telefonát prebieha v reálnom čase

Pri písaní má väčšina ľudí čas… Odpovede plánujeme, môžeme ich viackrát preformulovať a nad tým, kedy a ako odpovieme, máme absolútnu kontrolu. Textová konverzácia tak pripomína skôr strategickú hru. Čakanie na odpoveď je často neznesiteľné a núti nás neustále kontrolovať obrazovku smartfónu. Telefonát prebieha v reálnom čase. Sme ľudia a nie stroje – naša komunikácia predstavuje kreatívny proces. Je totiž založená na okamžitých reakciách, ktoré dokážu meniť smerovanie rozhovoru. Úplný opak naplánovaných textových odpovedí.

2. Sila ľudského hlasu

Viacero vedeckých štúdií potvrdilo, že naše telo reaguje na hlas blízkej osoby nielen na citovej, ale aj hormonálnej a nervovej úrovni. Aj vám sa už určite stalo, že ste mali odrazu sucho v ústach, začali ste sa potiť alebo sa vám rozbúšilo srdce. Stačí si spomenúť, ako sa cítime, keď počujeme milovanú osobu. Hlas iného človeka (najmä ak hovorí niečo určené iba pre naše uši) sa písaným textom nedá nijako nahradiť.

3. Emočný rozmer

Textová správa nedokáže prijímateľovi sprostredkovať to, čo naozaj cítime, bez ohľadu na počet srdiečok, smajlíkov alebo iných emotikonov. Hlas vie prezradiť veľmi veľa. Tempo reči a zafarbenie hlasu totiž dokážu naznačiť úplný opak vyslovených slov. Odpoveď „Nič“ na typickú otázku „Čo sa deje?“ môže mať množstvo významov. Keď človeka počujeme, vieme väčšinou povedať, či je smutný, šťastný, vystrašený, unavený alebo vystresovaný. Dostávame tak oveľa ucelenejší obraz o tom, ako sa v skutočnosti má.

4. Predídete nedorozumeniam

Pri komunikácii prostredníctvom textových správ  si toho veľa domýšľame, čo vedie k možnej dezinterpretácii a k nedorozumeniam. Mnohí z nás si často kladú otázku, čo vyjadroval daný smajlík alebo čo presne mala druhá strana určitou vetou či slovom na mysli. Nikdy vopred nevieme, ako správu pochopí druhá strana. Môže ísť o vtip, ktorý však vyznie nemiestne či agresívne, pričom to vôbec nebol zámer. Domýšľanie a následné vysvetľovanie nás stojí veľa energie a času. Počas rozhovoru s tým problém nie je. Ak nám niečo nie je jasné, vieme si to ihneď navzájom vysvetliť.

5. Ušetríte čas

Určite poznáte situáciu, keď potrebujete získať nejakú informáciu ihneď. Ak ide o niečo skutočne dôležité, textová správa pomôže málokedy. Dá sa jednoducho ignorovať tým, že si ju prijímateľ, skrátka, neprečíta. Telefonát veci výrazne urýchľuje a šetrí čas. Ak potrebujete niečo súrne vybaviť, spoliehať sa na textovú správu sa veľmi neoplatí.

6. Rozhovor je súkromný

Snímky obrazovky sú prekliatím modernej komunikácie. Zverejnenie konverzácie s inými ľuďmi a jej „analýza“ totálne nabúravajú akúkoľvek dôveru a privátny rozmer rozhovoru. Ak sa rozprávate telefonicky, môžete mať síce zapnuté hlasité počúvanie, ale význam toho, o čom a ako hovoríte, to neovplyvní. Telefonický rozhovor sa nedá preposlať. Je súkromnou záležitosťou medzi dvoma ľuďmi. Môže dopadnúť rôzne, vždy však patrí iba „účastníkom“.

Bonusový dôvod Paušál, ktorý neprevoláte

Komunikujeme čoraz viac, z mora možností si však vyberáme čím ďalej, tým povrchnejšie spôsoby. Preto je občas fajn oprášiť niečo také prirodzené ako rozhovor v reálnom čase. Dobrá správa je, že vďaka vylepšenému Striebornému O2 Paušálu sa môžete rozprávať neobmedzene.

Len za 20 € mesačne máte v celej EÚ neobmedzené volania aj SMS, 500 MB dát a 96 € bonus na zariadenie.

Viac o Striebornom O2 Paušáli sa dozviete na stránke O2.

 

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac