Ak máte dáta v cloude, stratený USB kľúč vás mrzieť nemusí

Kedy naposledy ste používali disketu? Presne ten istý osud čaká vďaka Cloudu aj USB kľúče.

S pokojným svedomím môžeme vyhlásiť, že sa nachádzame v ére cloudu (z angl. prekladu slova oblak). To znamená, že dáta, ani programy netreba nosiť v počítačoch a telefónoch, ale nachádzajú sa na vzdialenom úložisku (obrazne povedané v oblaku), ku ktorému sa pripája cez internet.

Do cloudu si môžete zálohovať svoje kontakty, fotografie a ďalšie dáta. No môžete tak aj využívať rôzny softvér. Ukážkovým príkladom je textový editor Dokumenty Google. Váš dokument neupravujete priamo u vás v počítači, ale v cloude, takže sa k jeho aktuálnej verzii dostanete z ľubovoľného zariadenia, ktoré používate.

Mnoho zariadení už má nástroje pre využívanie cloudu predinštalovné. Ide o služby ako Google Drive, alebo Fotky Google.

Fotografie dostupné všade

Možno si pamätáte časy, kedy ste sťahovali fotky z mobilu cez kábel alebo bluetooth do notebooku. Väčšinou ako zálohu, alebo keď ste ich chceli vidieť na väčšej obrazovke. S aplikáciou Fotky od Google už kábel nepotrebujete. Automaticky totiž vyhotovené fotky odosiela na váš cloud, priradený k vášmu Google účtu.

Ak si fotky chcete vytlačiť, alebo prezerať na osobnom PC, stačí sa prihlásiť do vášho účtu a všetky máte k dispozícií. Ak využívate viac zariadení, alebo prechádzate zo staršieho zariadenia na nové, po prihlásení sa v aplikácií Fotky v novom telefóne nájdete aj fotky zo starého zariadenia okamžite.

Ak sa obávate veľkej spotreby dát, jednoducho stačí obmedziť synchronizáciu len počas pripojenia na WiFi. Nemusíte potom už na nič myslieť, smartfón spraví zálohu za vás. Tiež takto odľahčíte pamäti mobilného telefónu.

Zdieľanie dokumentov nebolo nikdy jednoduchšie

Ukladať na coloud nemusíte len fotky. Zabudnutý USB kľúč s prezentáciou na dôležitú poradu môže pekne pokaziť deň.  Ak však využijete cloudové úložisko, budete mať každý súbor prístupný v telefóne, alebo PC, stačí sa len prihlásiť. Cloudových riešení je veľa, tri najznámejšie vám predstavíme bližšie.

Google Drive

Tak ako Google Fotky, je Drive od Google predinštalovaný na väčšine smartfónov. Každý užívateľ má k dispozícií bezplatne 15 GB voľného miesta. Ak tento objem nepostačuje, za 1,99 € mesačne si môžete dokúpiť ďalších 100 GB, alebo za 9,99 € mesačne až 1 TB dát.

Google Drive má okrem aplikácie pre smartfón a webového rozhrania aj aplikáciu pre osobné PC pre jednoduchšiu synchronizáciu súborov s ostatnými zariadeniami.

Ďalšou nespornou výhodou je prítomnosť bezplatného kancelárskeho balíku. Ak napríklad potrebujete, aby niekto pripomienkoval vami vytvorený dokument, jednoducho mu zašlete link, cez ktorý si ho otvorí. Úpravy vidíte aj vy v reálnom čase, nemusíte si tak donekonečna posielať dokumenty v prílohe mailov.

Dropbox

Stálicou medzi cloudovými službami je Dropbox. Rovnako ako Google Drive umožnuje zdieľanie a synchronizáciu vašich súborov, či už cez smartfón, tablet, alebo osobný počítač. Do vášho Dropboxu sa prihlásite cez aplikáciu v smartfóne, webové rozhranie, alebo cez aplikáciu pre PC.

Po zaregistrovaní sa automaticky získate 2 GB dát bezplatne, no splnením „úloh“ ako je napríklad sledovanie Twitter účtu Dropboxu, môžete získať ďalšie 2 GB zdarma. Rozšírením na Dropbox Pro získate 1 TB dát za poplatok 9,99 € mesačne.

One Drive (SkyDrive)

Microsoft rovnako poskytuje cloudové riešenie a poznajú ho najmä používatelia zariadení Windows Phone. V základe obsahuje 5 GB dát bezplatne a zároveň viac variantov pre rozšírenie úložiska.

Cenovo najvýhodnejšie je spojenie s Office 360. Za 10 € mesačné tak získate 1 TB dát s prístupom až pre 5 užívateľov a licenciu na Office 360 Home. Dostupná je aj aplikáca pre Android.

Nechajte teda USB kľúč doma a dôverujte „oblakom“ (Cloudu). Dôvera sa vám určite vyplatí.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345 (No Ratings Yet)
Loading...
Super

Top aplikácie, s ktorými premeníte smartfón na čítačku kníh

Nebude to síce ako s papierovou knihou, ale na čítanie na displeji smartfónu sú ideálne.

Dokáže elektronická čítačka kníh plnohodnotne nahradiť skutočnú knihu? To je téma, Na ktorej sa asi nikdy všetci nezhodnú. Lenže aj samotné čítačky kníh si svojim spôsobom konkurujú s mobilmi s veľkou obrazovkou a tabletmi. Je to adekvátna alternatíva?

Úprimne, nie. Už len preto, že pohľad na displej mobilu či tabletu je unavujúci.

Každý sa však dostane do situácie, kedy kniha ani čítačka po ruke nie je alebo ju nemáte. Ako teda využiť mobil na čítanie čo najlepšie? Tu je pár aplikácií, ktoré vám s tým pomôžu.

Amazon Kindle –  Ani Amazonu čítačka nestačí

Ak  náhodou už vlastníte čítačku kníh práve od giganta v tejto oblasti – Amazonu, nie je nad čím premýšľať. Aplikácia je bezplatná, bez reklám a automaticky synchronizuje vaše knihy. Po jej stiahnutí sa len prihlásite do svojho konta stiahnete si svoju knižku. V čítaní pokračujete tam, kde ste skončili ešte na čítačke.

Na výber je obrovská knižnica Amazonu s titulmi v anglickom jazyku, ktoré je možné jednoducho zakúpiť, či zapožičať. Vlastné súbory v PDF či Mobi sa už do aplikácie dostávajú zložitejšie – cez e-mail.

Samotná aplikácia má všetko, čo potrebujete. Vlastnú a jednoducho ovládateľnú reguláciu jasnosti, fontu a listovanie medzi stránkami potiahnutím prstu.

Moon+ Reader – keď toho chcete naozaj veľa

Táto aplikácia svojimi obrovskými možnosťami vopchá do vrecka nejednu čítačku kníh. Podporuje širokú škálu formátov a okrem tých štandardných (PDF, MOBI, ePUB či txt) si poradí aj s RAR či ZIP.

Ak vás baví vyhrať sa s aplikáciou, tak viac ako 10 tém, 5 spôsobov prepínania medzi stranami, či 24 prispôsobiteľných gest a kombinácií pre ovládanie fontu, záložiek či navigovaní po knihe je tu práve pre vás.

Ak ste skôr menej náročný užívateľ, možno vás práve táto komplexnosť odradí. Okrem tohto sa dá tejto aplikácii vytknúť len prítomnosť reklám v bezplatnej verzii. Tá platená vyjde na 5,49 €, reklamy odstráni a pridá ďalšie, možno už trochu prehnané funkcie. Napríklad štatistiky o čítaní, či vyznačovanie v texte.

Pocketbook – menej je niekedy viac

Hoci sa v množstve funkcií nemôže Pocketbook rovnať Moon+ Readeru, menej je naozaj niekedy viac. Má jednoduchý vzhľad, v ktorom sa nestratíte, pôsobí omnoho uhladenejšie a stále splní potreby aj náročnejšieho užívateľa.

Poľahky si poradí s väčšinou formátov (PDF, ePUB, MOBI, TXT, RTF), má niekoľko možností listovania v knihách, samozrejmosťou je ovládanie jasu v aplikácii. Aplikácia napriek tomu prichádza bez reklám, čo treba len oceniť.

Universal book reader – chcem si v tom prečítať všetko

Možno patríte aj vy k tým ľuďom, čo si počas čítania obľúbenej knihy musia odskočiť k tej powerpointovej prezentácii či excelovským tabuľkám. Tak v tomto prípade to môžete spraviť v rámci jednej aplikácie.

Tá podporuje neskutočných vyše 50 formátov, a hoci časť z nich len zmení na PDF, táto vlastnosť rozhodne stojí za pozornosť.

Funkčnosť tejto aplikácii na kráse neubrala, dizajn je pekný a nepôsobí vôbec rušivo. Aby toho nebolo málo, aplikácia má aj vlastný vstavaný prehliadač na vyhľadávanie a kúpu kníh z rôznych obchodov. Opäť poteší, že jej vývojár nezaviedol reklamy.

Bookari – keď máte knižky v rôznych formátoch

Aplikácia Bookari má svoje chyby. Nevyhla sa žiaľ reklamám mimo platenej verzie, a napriek tomu nedostanete na podnose toľko funkcií ako má Moon+ reader. Nepodporuje toľko formátov, ako Universal book reader.

Ak si ale zakupujete knižky v rôznych formátoch a rôznych zdrojov, táto aplikácia si stále zaslúži vašu pozornosť.

Jej hlavnou devízou je totiž samostatné nastavenie jednotlivých podporovaných formátov a vám teda odpadne otravné nastavenie vždy pri otvorení novej knižky. A ak vám nevadí obetovať 4,99 € na túto aplikáciu, dostanete veľmi vyváženého spoločníka na tie dlhé chvíle bez skutočnej knihy.

 

Knihy majú v srdciach ľudí už dlho nenahraditeľné miesto. Hoci je komfort určite dôležitý, a v tomto smartfóny naozaj strácajú, stále ide hlavne o obsah. Bolo by preto fajn nelimitovať sa tým, či ste si práve dnes tú čítačku, alebo papierovú knihu zobrali.

Ten smartfón budete mať poruke asi najčastejšie. No a ak ho nemáte, tu si môžete slušný smartfón zakúpiť.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac