Martin: slovenská kultúra na dlani

Slovenské mesto nesie meno po svätom Martinovi, biskupovi z francúzskeho mesta Tours. No okrem toho je rýdzo slovenské a významne sa podielalo na formovaní nášho štátu a národného povedomia.

Prvé zmienky o osídlení mesta pochádzajú už z konca trinásteho storočia, no najväčšia vlna rozvoja Martina prišla až po revolučnom roku 1848. Vtedy sa po celej Európe rozpútali zásadné kultúrno politické zmeny.

Aj na vtedajšom území Slovenska vládla túžba po väčšej slobode v rámci Uhorska. Centrálne prúdy tohto vývoja sa sústredili práve v Martine.

Vznikla tu Matica slovenská, Memorandum slovenského národa (program emancipovanej slovenskej politiky), Slovenské národné obrodenie (aj keď to existovalo dlhšie ako od revolučného roku 1848), Slovenská národná knižnica a neskôr sa tu odohrali aj prvé kroky vedúce k vzniku Československa.

Matica slovenská, Martin

Bolo to v roku 1918, keď Slovenská národná rada prijala Martinskú deklaráciu. V nej sme si zvolili spojiť sa s Českom ako jedna republika a urobiť z čias monarchie minulosť. A tak sa aj stalo.

Dokonca tu vznikol aj prvý slovenský ženský spolok Živena. Najskôr sa venovalo vedeniu žien a dievčat k vyšívaniu, vareniu, či prác v domácnosti, no neskôr sa členky v súlade s hnutím osvietenstva začali angažovať aj v politických sférach.

Zamestnávalo ich dobrovoľníctvo, zriaďovanie škôl pre ženy a dievčatá, či adekvátna sociálna podpora žien a detí (v Martine vďaka nim napríklad vznikli prvé slovenské jasle).

Národný dom, Martin

Počas SNP ženy zo zväzu organizovali pre partizánov zbierky šatstva, jedla, pôsobili v lazaretoch, či samy bojovali. Počas socializmu sa spolok zlúčil so Zväzom slovenských žien, a tak Živena ako taká zanikla.

Dodnes tu stoja pamiatky, ako napríklad Národný dom, alebo budova bývalého Slovenského národného múzea. V prvom dnes sídli Divadlo SNP a v druhej budove zase Etnografické múzeum.

Múzeum slovenskej dediny, Martin

Súčasná kultúrna ponuka v meste je rozmanitá. Okrem už spomínaných múzeí a divadiel v Martine nájdete aj Múzeum slovenskej dediny, ktoré je venované ľudovej kultúre a architektúre.

Medzi zaujímavé pamiatky patrí aj Kostol sv. Martina, či budova historickej Tatra Banky, ktorá sa najskôr volala Hornouhorská banka Tatra. Práve v jej priestoroch bola podpísaná spomínaná tzv. Martinská deklarácia. Budovu projektoval známy slovenský architekt M. M. Harminc.

Kostol sv. Martina, Martin

Veľkou devízou tohto mesta je aj fakt, že sa nachádza uprostred Turčianskej kotliny. Je obklopená fatranským pohorím, nájdete v nej čisté jazerá, vodopády, z ktorých najkrajší je vraj Šútovský vodopád.

Sú tu aj ideálne podmienky pre lyžiarske svahy, krásne doliny (Blatnická, Gaderská), aj jedinečnú flóru aj faunu. Hneď neďaleko mesta sa nachádza Národný park Veľká Fatra, kde sa každoročne zbieha mnoho turistov. Ďalej sú tu aj obľúbené Martinské hole, kde sa dá ísť na turistiku a aj oddychovať.

Martin na mape rýchleho internetu

Vďaka vysokorýchlostnému pripojeniu 4G LTE sú odteraz obyvatelia Martina prepojení s celým svetom viac ako kedykoľvek predtým.

Od tejto jesene Martin patrí medzi slovenské mestá a obce s najrýchlejším mobilným internetovým pripojením na Slovensku. Aby ste si mohli užiť vysokorýchlostný internet od O2 naplno, potrebujete telefón alebo tablet s podporou 4G LTE a 4G LTE SIM kartu.

Viac informácií nájdete na www.o2.sk/4GLTE.

Máte záujem o prenos čísla?

Radi vám poradíme a pomôžeme.
Nechajte nám vaše telefónne číslo
a budeme vás kontaktovať.
Radi vám poradíme a pomôžeme.
Nechajte nám vaše telefónne číslo a zavoláme vám
v priebehu najbližšieho pracovného dňa.
Ďakujeme. Zavoláme vám.
Páčil sa vám článok?
Slabé
12345 (No Ratings Yet)
Loading...
Super

Ak máte dáta v cloude, stratený USB kľúč vás mrzieť nemusí

Kedy naposledy ste používali disketu? Presne ten istý osud čaká vďaka Cloudu aj USB kľúče.

S pokojným svedomím môžeme vyhlásiť, že sa nachádzame v ére cloudu (z angl. prekladu slova oblak). To znamená, že dáta, ani programy netreba nosiť v počítačoch a telefónoch, ale nachádzajú sa na vzdialenom úložisku (obrazne povedané v oblaku), ku ktorému sa pripája cez internet.

Do cloudu si môžete zálohovať svoje kontakty, fotografie a ďalšie dáta. No môžete tak aj využívať rôzny softvér. Ukážkovým príkladom je textový editor Dokumenty Google. Váš dokument neupravujete priamo u vás v počítači, ale v cloude, takže sa k jeho aktuálnej verzii dostanete z ľubovoľného zariadenia, ktoré používate.

Mnoho zariadení už má nástroje pre využívanie cloudu predinštalovné. Ide o služby ako Google Drive, alebo Fotky Google.

Fotografie dostupné všade

Možno si pamätáte časy, kedy ste sťahovali fotky z mobilu cez kábel alebo bluetooth do notebooku. Väčšinou ako zálohu, alebo keď ste ich chceli vidieť na väčšej obrazovke. S aplikáciou Fotky od Google už kábel nepotrebujete. Automaticky totiž vyhotovené fotky odosiela na váš cloud, priradený k vášmu Google účtu.

Ak si fotky chcete vytlačiť, alebo prezerať na osobnom PC, stačí sa prihlásiť do vášho účtu a všetky máte k dispozícií. Ak využívate viac zariadení, alebo prechádzate zo staršieho zariadenia na nové, po prihlásení sa v aplikácií Fotky v novom telefóne nájdete aj fotky zo starého zariadenia okamžite.

Ak sa obávate veľkej spotreby dát, jednoducho stačí obmedziť synchronizáciu len počas pripojenia na WiFi. Nemusíte potom už na nič myslieť, smartfón spraví zálohu za vás. Tiež takto odľahčíte pamäti mobilného telefónu.

Zdieľanie dokumentov nebolo nikdy jednoduchšie

Ukladať na coloud nemusíte len fotky. Zabudnutý USB kľúč s prezentáciou na dôležitú poradu môže pekne pokaziť deň.  Ak však využijete cloudové úložisko, budete mať každý súbor prístupný v telefóne, alebo PC, stačí sa len prihlásiť. Cloudových riešení je veľa, tri najznámejšie vám predstavíme bližšie.

Google Drive

Tak ako Google Fotky, je Drive od Google predinštalovaný na väčšine smartfónov. Každý užívateľ má k dispozícií bezplatne 15 GB voľného miesta. Ak tento objem nepostačuje, za 1,99 € mesačne si môžete dokúpiť ďalších 100 GB, alebo za 9,99 € mesačne až 1 TB dát.

Google Drive má okrem aplikácie pre smartfón a webového rozhrania aj aplikáciu pre osobné PC pre jednoduchšiu synchronizáciu súborov s ostatnými zariadeniami.

Ďalšou nespornou výhodou je prítomnosť bezplatného kancelárskeho balíku. Ak napríklad potrebujete, aby niekto pripomienkoval vami vytvorený dokument, jednoducho mu zašlete link, cez ktorý si ho otvorí. Úpravy vidíte aj vy v reálnom čase, nemusíte si tak donekonečna posielať dokumenty v prílohe mailov.

Dropbox

Stálicou medzi cloudovými službami je Dropbox. Rovnako ako Google Drive umožnuje zdieľanie a synchronizáciu vašich súborov, či už cez smartfón, tablet, alebo osobný počítač. Do vášho Dropboxu sa prihlásite cez aplikáciu v smartfóne, webové rozhranie, alebo cez aplikáciu pre PC.

Po zaregistrovaní sa automaticky získate 2 GB dát bezplatne, no splnením „úloh“ ako je napríklad sledovanie Twitter účtu Dropboxu, môžete získať ďalšie 2 GB zdarma. Rozšírením na Dropbox Pro získate 1 TB dát za poplatok 9,99 € mesačne.

One Drive (SkyDrive)

Microsoft rovnako poskytuje cloudové riešenie a poznajú ho najmä používatelia zariadení Windows Phone. V základe obsahuje 5 GB dát bezplatne a zároveň viac variantov pre rozšírenie úložiska.

Cenovo najvýhodnejšie je spojenie s Office 360. Za 10 € mesačné tak získate 1 TB dát s prístupom až pre 5 užívateľov a licenciu na Office 360 Home. Dostupná je aj aplikáca pre Android.

Nechajte teda USB kľúč doma a dôverujte „oblakom“ (Cloudu). Dôvera sa vám určite vyplatí.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345 (No Ratings Yet)
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac