9 aplikácií, ktoré vám spríjemnia zimu

Zozbierali sme šikovné aplikácie pre milovníkov lyžovačky, vianočných nadšencov aj pre tých, ktorí si chcú oddýchnuť a trochu sa zabaviť.

Zima je obdobie, ktoré viacerí milujú, no mnohí k jej fanúšikom rozhodne nepatria. Dokáže byť nepríjemná a zároveň nádherná. Nám pri slove zima napadnú tri veci – lyžovačka, Vianoce a dlhé večery pod dekou, keď padne vhod niečo sa naučiť alebo sa zabaviť. Pre každú kategóriu sme vybrali trojicu appiek, ktoré môžu spestriť zimu či vianočné obdobie.

Vychutnajte si aplikácie vo svojom mobile naplno s vylepšenými O2 Paušálmi s prehnane veľkými balíkmi dát. Viac informácií

Pre milovníkov lyžovania

OnTheSnow

OnTheSnow (Android, iOS) patrí k aplikáciám, ktoré milovníci zimných športov využívajú najčastejšie, pričom oceňujú najmä jej prehľadnosť a komplexnosť. Okrem iného vám poskytne aktuálne snehové správy, informácie o stave počasia, mapy, trasy a dokonca aj živé videá zo zjazdoviek. Medzi viac ako dvomi tisícmi svahov z celého sveta, ktoré sa v nej nachádzajú, nechýbajú, samozrejme, ani tie slovenské.

Ski Tracks

Kroky, tep, prejdené kilometre a veľa ďalších ukazovateľov dnes ľudia sledujú nielen pri športe, ale aj pri každodenných činnostiach. Vedeli ste však, že podobné informácie môžete sledovať aj počas dňa na svahu? Aplikácia Ski Tracks (Android, iOS) je síce jediná platená v našom výbere, no za naozaj prijateľných 0,95 € získate kompletný prehľad o odjazdených kilometroch, najrýchlejšom zjazde, o spálených kalóriách aj o tom, koľko času ste strávili v bufete.

FIS App

Nezáleží na tom, či lyžujete, snoubordujete alebo ste len vášnivými fanúšikmi týchto zimných športov. Ak ste sa v tomto krátkom opise našli, odporúčame vám oficiálnu aplikáciu Medzinárodnej lyžiarskej federácie FIS App (Android, iOS). Vďaka nej máte vždy poruke kalendár podujatí, zoznamy jazdcov, ktorí nastúpia na jednotlivých pretekoch, výsledky a záznamy z podujatí, ako aj veľa ďalších dôležitých informácií.

S atmosférou Vianoc

DIY Christmas Decoration

K Vianociam neodmysliteľne patrí výzdoba a rôzne dekorácie. Ak máte chuť a čas vytvoriť si vlastné ozdoby, určite oceníte appku DIY Christmas Decoration. Funguje veľmi jednoducho – prezeráte si obrázky, hľadáte inšpiráciu, a ak sa vám niečo zapáči, máte k dispozícii celý postup výroby krok za krokom. Táto aplikácia je dostupná pre zariadenia s Androidom, podobnú však nájdete aj v App Store.

Christmas Photo Stickers

Aplikácia Christmas Photo Stickers (Android, iOS) je praktická oddychovka, vďaka ktorej môžete z akejkoľvek fotografi e spraviť vianočnú. Sebe aj svojim blízkym pridávate mikulášske čiapky, fúzy, pričom viete doplniť aj stromčeky či iné vianočné predmety. Fotky sa dajú následne posielať ďalej a šíriť tak atmosféru Vianoc do svojho okolia.

Christmas Radio

Ak ste našli inšpiráciu v prvej vianočnej appke a chystáte sa vyrábať dekorácie alebo v plnom prúde vypekáte, sviatočnú atmosféru doladíte dobrou hudbou. Aplikácia Christmas Radio (Android, iOS) funguje ako klasické rádio. Samozrejme, s tým rozdielom, že nonstop prehráva najobľúbenejšie vianočné skladby.

Na dlhé zimné večery

Hádej kdo!

Mobilná aplikácia Hádej kdo! zabaví celú rodinu. Princíp je jednoduchý: jeden člen rodiny si na čelo priloží smartfón, na ktorom sa zobrazujú slová, slovné spojenia, osobnosti či filmy, a ostatní musia danú vec opísať tak, aby dotyčný zistil, o čo, resp. o koho ide. Cieľom je uhádnuť čo najviac slov. Tie sú rozdelené do najrôznejších kategórií a získavaním bodov sa otvárajú stále ďalšie a ďalšie. Česká appka je zatiaľ dostupná len pre zariadenia s Androidom.

Seterra

Chcete stráviť dlhý zimný večer naozaj aktívne a naučiť sa niečo nové? Ak radi cestujete, plánujete s tým začať alebo vás len zaujíma svet ako taký, aplikácia Seterra (Android, iOS) vás ním prevedie hravou formou. V zmysle hesla najprv tréning, potom šou sa najskôr sami vzdelávate, spoznávate svet a potom sa hráte a hľadáte štáty, mestá aj miesta na slepej mape. Možno vás prekvapí, koľko toho (ne)viete.

Happy Glass

Ak práve nemáte chuť na učenie, večer si môžete spríjemniť aj nejakou oddychovou hrou, ktorých sú stovky. My odporúčame hru Happy Glass (Android, iOS), ktorá trochu potrápi vašu logiku. Úloha je na prvý pohľad jednoduchá – stačí dostať vodu do pohára. Malé upozornenie: ak vás táto hra raz chytí, už vás nepustí.

Užite si aplikácie vo svojom mobile naplno s vylepšenými O2 Paušálmi, ktoré teraz ponúkajú až päťkrát viac dát. S vylepšeným Zlatým O2 Paušálom získate nielen neobmedzené volania a SMS, ale aj 10 GB dát mesačne a bonus na zariadenie vo výške 144 €. S vylepšeným Platinovým O2 Paušálom si zase môžete vychutnať neobmedzené hovory a SMS, až 25 GB dát a k tomu získate aj bonus vo výške 288 € na kúpu nového smartfónu.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Herec Ján Koleník: Divadlo je systematická práca na dlhšie trate

Hlas O2 sa rozhovoril o divadle, televízii, Vianociach aj o tomu, čomu sa rád venuje vo voľnom čase.

Obľúbený herec priznáva, že napriek rokom na javisku má dodnes trému a pri stvárňovaní charakterov je veľký detailista. Porozprávali sme sa s ním nielen o jeho hereckej kariére, ale aj o pôsobení v dabingu a v reklame.

Možno ste o tom doteraz nevedeli, ale okrem iného je hlasom spoločnosti O2 a prihovára sa vám na zákazníckej linke operátora.

Jano, vy ste divadelný herec, ale objavujete sa aj na televíznych obrazovkách. Čo vám sedí viac?

Herec, ktorý nehrá v divadle, sa neudržiava v kondícii. V intelektuálnej, analytickej ani vo fyzickej. Divadlo je systematická práca na dlhšie a ťažšie trate. Pravda je, že to nie je mainstream, ale o to je mi vzácnejšia. Televízia mi na druhej strane prináša iný komfort, aký by som z divadla nemal.

Viete oddeľovať súkromie od svojich hereckých rol? Neopantá vás niektorá z nich natoľko, že ňou potom doslova žijete, najmä tie negatívne. Neovplyvňujú vás?

Rola ma opantáva, jedine keď ju skúšam v divadle. Vtedy sa jej potrebujem venovať, pochopiť jej konštrukciu, spôsob myslenia, vymyslieť niečo, čím je výnimočná. Som detailista, všetko musí dávať zmysel. Keď ju už hrám, dokážem sa po predstavení odstrihnúť. Vtedy však vo mne doznievajú myšlienky, ktoré si upracem pri šoférovaní domov.

Ktorá rola vám doposiaľ sadla najlepšie a naopak? Mali ste vôbec niekedy problém stotožniť sa s nejakou?

Mám obľúbenejšie a menej obľúbené postavy. Ich téma a príbeh sa ma možno nedotýkajú, ale preto sme herci, aby sme citlivo a empaticky vstupovali do dialógu s každou rolou, aby sme si k nej vytvárali vzťah a najmä išli na to aj kreatívne. Sme interpreti. To znamená, že je na našom umeleckom rozhodnutí, čo z postavy je pre nás najvzrušujúcejšie a na čo chceme pozornosť diváka upriamiť. Či už je to určitá vlastnosť, charakter, alebo zásadná myšlienka.

„Počul som, že vo svojich rolách pôsobím príliš vážne. A to je super, lebo v súkromí taký vôbec nie som.“

Pre televízneho diváka predstavujete herca, ktorý väčšinou stvárňuje negatívne postavy. Má to vplyv aj na váš súkromný život a na správanie fanúšikov?

Negatívne? (smiech) Nemyslím si. Ale počul som, že vo svojich rolách pôsobím príliš vážne. A to je super, lebo v súkromí vážny vôbec nie som. Alebo mám o sebe skreslenú predstavu? Možno iba nerád vykladám karty na stôl, možno taktizujem, možno čakám na vhodnú príležitosť, ale vážny nie som.

Ľudia na ulici sa ku mne napriek tomu správajú vrúcne, domov mi chodia úprimné listy a za to som divákom vďačný. Bože, teraz som si spomenul, že im musím odpísať. (úsmev)

Ako vnímate kritiku? Posúva vás vpred?

Možno sa ňou zaoberám až príliš, ale verím, že v každej kritike je trocha pravdy, nad ktorou treba pouvažovať. Takže ju spracúvam a ďalej sa snažím.

Čo všetko ste sa museli pre herectvo naučiť?

Počúvať ľudí, vedieť sa vyjadriť k veciam, sledovať dianie, život a svet s otvorenými očami. Pozorovať ho prostredníctvom divadelných prostriedkov, aj tie najsmutnejšie momenty brať s nadhľadom a najšťastnejšie s iróniou.

Čo bolo pre vás doteraz najväčšou pracovnou výzvou?

Sú ňou postavy, v ktorých musím pretlmočiť silný obsah a veľkú tému. Postavy, ktoré neodídu celý večer zo scény a zažijú nejaký dramatický zásadný vývoj.

Mávate profesionálne krízy? Ak áno, ako ich zvládate? Čo vám vtedy naozaj pomáha?

Pomáha mi pocit, že cez generálkový týždeň to vždy do seba nejako zapadne. Heslo znie: Napokon sa to všetko nejako urobí.

Vedeli by ste čitateľom Sódy odporučiť divadelné hry, ktoré rozhodne stojí za to navštíviť?

V SND určite inscenácie Bál, Bačova žena, Antigona, Vojna a mier. Nie preto, že tam hrám, sú to dobré predstavenia.

Ako sa vnímate, keď sa vidíte na televíznej obrazovke?

Ako vhodné samoštúdium a priestor odkontrolovať si veci. V divadle nám to umožnené nie je.

Mávate ešte trému?

Áno, mávam a veľkú.

Čo predchádza tomu, kým sa rozhodnete prijať, resp. odmietnuť nejakú ponuku?

Naposledy som sa rozhodoval na základe zostavy, aká sa mala pri daných projektoch stretávať. S kým som ešte nehral alebo, naopak, s kým sa mi hrá dobre a budem sa vďaka tomu na pľac tešiť.

Svoj hlas ste prepožičali aj spoločnosti O2. Ozýva sa z TV spotov, rádia či pri telefonáte na zákaznícku linku. Ako sa cítite v tejto úlohe?

Je to kreatívne. Som pri zrode kampaní, ponad plecia nazerám na prácu grafikov, animátorov, marketérov a je to pre mňa zaujímavé prostredie.

Ako sa vám pracuje so značkou O2 ako takou? Dokážete sa s ňou stotožniť?

Je to tím mladých ľudí, úplne iné prostredie, v akom denne pracujem. Značku vnímam ako dynamickú, a kreatívnu. Mám rád aj vodu, aj modrú farbu, s čím si O2 identifikujem.

Ktorá z kampaní sa vám doteraz pripravovala najlepšie, prípadne bola pre vás najzaujímavejšia?

Páči sa mi aktuálny morský koncept, komunikácia cez animované zvieratá a ich hlášky, ktoré sú zapamätateľné. Vždy sa teším na novú kampaň a som zvedavý, čím ma v štúdiu prekvapia.

Spoznávajú vás ľudia na základe vášho hlasu alebo potrebujú tvár?

Na základe hlasu asi nie. Hlasom sa neživím viac ako herectvom, kde divák vidí aj tvár.

V čom sú dabing či prepožičanie hlasu iné ako herectvo? Kde sa cítite viac doma? Tam, kde vás nevidieť, len počuť, alebo kde sa úlohe odovzdáte celý?

Dabing je veľmi technická disciplína, dokáže na seba nabaľovať veľa hereckej maniery, ale aj bravúry, napríklad pri kvalitných hercoch alebo animovaných postavách. Divadlo mi určite pripadá komplexnejšie, ale aj tam sú zradné vody.

„Verím, že v každej kritike je trocha pravdy, nad ktorou treba pouvažovať.“

V O2 teraz došlo k výraznému zvýšeniu dát v prípade niektorých paušálov. Viete si v súčasnosti predstaviť život bez internetu v mobile?

Nie, neviem.

Kedy vám mobilný telefón a internet v ňom najviac pomáhajú, resp. na čo dáta primárne využívate?

Na e-maily a na mediálne prílohy v nich. Či už sú to filmy alebo hudba.

Ako rád trávite svoj voľný čas?

Fotografovaním málo populárnych a obyčajných miest mimo koncentrácie ľudí. Výjazdmi do prírody na čerstvý vzduch.

Náš rozhovor vychádza pred Vianocami. Máte toto obdobie rád? Ak áno, prečo?

Pretože má v sebe mágiu, tajomstvo a nádej, hoci proti tomu každý rok silno bojuje komerčný marketing a humbug. Preto bojujem aj ja. Vypínam telku, rádio, nechodím nakupovať a prežívam Vianoce sám v sebe.

Je nejaká tradícia alebo nejaký rituál, ktoré sa vám s Vianocami spájajú a musíte ich každoročne absolvovať?

Každý rok cestujeme po návštevách. Stretnutie rodiny je pre mňa najsilnejšia tradícia.

„Ako hlas O2 som pri zrode kampaní, ponad plecia nazerám na prácu grafikov, animátorov, marketérov a je to pre mňa zaujímavé prostredie.“

K Vianociam patria aj koledy. Je to často jediné obdobie, keď sa v našich rodinách spieva. Aký k nim máte vzťah? Rád si ich zaspievate?

Ale áno. Svoju mamu často počujem spievať, pohmkávať si, ja tiež rád spievam. Dokonca som kedysi vedel koledy aj zahrať na klavíri, ale už som vyšiel z cviku. Nestáva sa však, že by u nás na Vianoce nastalo vyložene koledové pásmo.

Ktorú koledu máte najradšej a je pre vás takpovediac zosobnením vianočných sviatkov?

Tichá noc má pekný text, ktorý mi vždy navodí atmosféru Vianoc, aj keď nie som nábožensky založený. Sviatky by podľa mňa mali byť hlavne tiché a sväté. A štedré v pocite spolupatričnosti.

Ján Koleník

Po absolvovaní herectva na VŠMU v roku 2004 sa stal členom Činohry SND, kde pôsobí doteraz. Popri divadle pravidelne účinkuje aj v rôznych televíznych seriáloch. Je držiteľom viacerých divadelných ocenení a vyhral aj niekoľko diváckych ankiet popularity. Okrem iného sa venuje reklame a dabingu. Približne od polovice roka 2017 prepožičiava svoj hlas spoločnosti O2. Možno ho tak počuť v TV spotoch, v rádiu aj počas telefonátu na zákaznícku linku modrého operátora.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac