8 udalostí, na ktoré radi čakáme, hoci prinášajú aj obetu

Pozitívne čakanie so sebou prináša aj stres. Spolu s odborníčkou sme pre vás pripravili tipy, ako využiť čas čakania naplno.

Na meškajúci autobus, voľnú pokladňu v obchode alebo donášku obľúbeného jedla už čakal každý z nás. Čakanie však môže byť aj príjemné a pozitívne. Preto sme pre vás spolu so psychologičkou Martinou Šadlákovou vybrali 7 vecí a udalostí, na ktoré si človek rád počká.

Aj pozitívne čakanie so sebou často prináša obetu a stres. „Ak človek zažije určité množstvo stresových situácií, môže sa to negatívne odzrkadliť na organizme, aj keď je výsledkom pozitívna vec,“ vysvetľuje psychologička, s ktorou sme v Sóde pripravili aj rozhovor.

Hoci každý bod z nášho výberu prináša pozitívny výsledok, môže mať negatívny priebeh. Spolu s odborníčkou sme hľadali aj spôsoby, ako ho eliminovať.

Dovolenka

Na dovolenku a zaslúžené voľno sa človek naozaj teší. Po náročnom pracovnom období dobre padne, keď si oddýchne telo i myseľ. Hoci čakanie na voľné dni je pre väčšinu z nás príjemné a mnohí doslova odratúvajú dni do odchodu, prináša so sebou aj množstvo stresových situácií.

„Kým dieťa sa teší len na nové zážitky a dobrodružstvo, dospelý rieši, či má všetko nakúpené, pripravené, pobalené, či má dostatok financií a ako to zvládne po návrate,“ opisuje psychologička Martina Šadláková.

Aby bolo pre nás obdobie priamo pred odchodom na dovolenku čo najmenej stresujúce, odporúča sa zapojiť do príprav aj ostatných členov domácnosti, prípadne priateľov, s ktorými sa na dovolenku chystáme. Úlohy treba rozdeliť, prípadne sa im venovať spoločne. Pomôcť môže aj zoznam úloh, ktorý si postupne budeme odškrtávať.

„Tým sa znižuje pocit napätia, lebo vnímame, že situáciu máme pod kontrolou. Následne sa stupňujú pozitívne pocity, ktoré človeka burcujú na konanie ohľadom zaslúženej dovolenky,“ vysvetľuje.

Vianoce

Vianoce sú pre mnohých najkrajšími sviatkami roka. Uzatvárajú rok, prinášajú určité očakávania, chvíle strávené s rodinou, bilancovanie a najmä oddych. Dnešná hektická doba im však občas dáva iný rozmer.

Kým deti sa na Vianoce prirodzene tešia, pre dospelých je obdobie pred nimi často náročné. „Ak má dieťa spokojnú rodinu, potom sú tieto sviatky preň príjemné, dostáva darčeky, no najmä pozornosť rodiny. A dospelí? Vianociam predchádza zháňanie darčekov, stres v obchodoch, prípravy, upratovanie a pečenie, termíny v práci a otázka voľných dovolenkových dní, aby mohli vôbec Vianoce tráviť doma s rodinou,“ približuje odborníčka.

Prežívanie Vianoc a prípravy do veľkej miery ovplyvňujú aj predošlé skúsenosti, ktoré nemusia byť vždy len pozitívne. Strata blízkeho, nepríjemnosti v práci či traumy z minulosti môžu spraviť zo sviatkov radosti a pokoja presný opak. Obdobie Vianoc je veľmi emotívne a človek všetko prežíva oveľa intenzívnejšie. Platí to rovnako o pozitívnych aj negatívnych pocitoch.

„Ak však aj našu negatívnu skúsenosť dokážeme chápať ako pozvanie k zmene a rastu, môžu byť aj predchádzajúce nie veľmi vydarené Vianoce výzvou, ako to tak už nerobiť a skúsiť niečo urobiť inak. Na to nám môže slúžiť aj čas čakania, čas príprav, ktorý sa pokúsime využiť efektívnejšie. Možno aj tak, že sa zmierime s blízkymi, poskytneme niekomu pomoc alebo si len jednoducho konečne vytvoríme správny time management,“ radí Martina Šadláková.

Psychologička je presvedčená, že na prežitie príjemných Vianoc aj príprav na ne nám stačí v konečnom dôsledku blízkosť rodiny a hrejivý pocit. „To je to, prečo sa na Vianoce všetci tešíme. Prinášajú pokoj, ale aj prázdnejšie cesty, zatvorené obchody a pocit zahĺbenia sa. A práve ten je pre človeka vzácny a dôležitý,“ dodáva.

Osamostatnenie a vlastné bývanie

Mnohí ľudia v súčasnosti strávia takmer tretinu života v spoločnej domácnosti s rodičmi, osamostatnenie a kúpa vlastného bývania preto patria k dôležitým životným medzníkom, na ktoré sa človek prirodzene teší.

Martina Šadláková však podotýka, že zadováženie si vlastnej strechy nad hlavou a čakanie na ňu je krok, na ktorý sa musíme adekvátne pripraviť. S otázkou vlastného bývania prichádza aj tzv. postavenie sa realite.

Som natoľko finančne gramotný, aby som osamostatnenie zvládol? Dokážem si zabezpečiť dostatok peňazí alebo mám veľké oči, zadlžím sa a dostanem sa do problémov? Aké sú moje dôvody mať vlastné bývanie? Chcem len utiecť od rodičov alebo mám naozaj víziu budovať si vlastný život? To sú otázky, na ktoré si človek musí podľa psychologičky odpovedať.

Ak sa k odpovediam na ne človek postaví zodpovedne, môže byť preňho čas čakania aj osamostatnenie sa príjemné a začiatkom niečoho nového.

Partnerstvo a uzavretie manželstva

Azda každý z nás od vzťahu niečo očakáva. A kým randenie býva obvykle bezstarostné, plánovanie spoločného života a svadba sa zdajú už veľkým krokom.

Hoci manželstvo predstavuje určitý záväzok, podľa psychologičky je čas čakania naň pozitívny. „Často sa to berie ako niečo krásne, niečo, čo nás napĺňa. Pred negatívami zatvárame oči, tie tam však, samozrejme, sú a postupne prichádzajú. Ak je to však slobodné rozhodnutie, čakanie naň je pozitívne a aj nastávajúce problémy sa oveľa ľahšie riešia,“ vysvetľuje. Horšie to je podľa nej vtedy, keď je rozhodnutie sa pre manželstvo niečím alebo niekým ovplyvnené, či už rodičmi, okolím, nadchádzajúcim tehotenstvom, náboženstvom a podobne.

Aby sa pár, ktorý sa plánuje vziať alebo žiť v jednej domácnosti, vyhol neskorším problémom, mal by sa zamerať na to, čo tomu predchádza. Podľa psychologičky je dôležité pochopiť, že čakanie je cestou k cieľu a možnosťou prípravy naň.

„Ak si pred sobášom zodpovieme otázky o tom, či dostatočne poznáme svojho partnera/-rku, jeho/jej osobnosť, plány do budúcnosti, predstavy o živote, ako aj to, či sme ochotní prijať prostredie, z ktorého pochádza a zriecť sa svojho v prospech toho druhého, vtedy začíname byť pripravení. Čakanie sme teda využili plnohodnotne, pretože sme ten čas využili na zrenie,“ hovorí odborníčka.

Koncert obľúbeného interpreta

Hovorí sa, že na dobré sa oplatí čakať. Hoci nám čakanie neraz doslova lezie na nervy a dokáže pekne otráviť deň, existujú aj výnimky. Vtedy sme ochotní doslova hodiny či dni čakať v rade na niečo, čo je pre nás nesmierne dôležité.

V psychologickej praxi rozlišujeme dva typy radov – inštitucionalizovaný a dobrovoľný. Pod inštitucionalizovaným radom rozumieme čakanie u lekára, v rade na pokladňu či na úrade, pod dobrovoľným radom práve čakanie na niečo, po čom veľmi túžime.

„Sme ochotní vystáť dlhý rad na autogram, čakáme hodiny pred zatvoreným obchodným centrom na uvedenie nového tovaru do predaja alebo spustenie výpredaja, spíme pred koncertnou halou, len aby sme boli počas koncertu bližšie obľúbenému interpretovi. Nerobili by sme to, keby sme už samotný čas čakania nebrali ako dobrodružstvo či výzvu,“ približuje psychologička Šadláková.

Zaujímavosťou je, že na dobrovoľné rady s vidinou pozitívneho cieľa sa človek vždy vie dokonale pripraviť a vyzbrojiť dobrou náladou, ktorá zatieni dlhé hodiny čakania, často aj v skutočnom nečase. Tento jav by sme mohli poňať ako pomyselný recept na to, ako správne pochopiť čas čakania tak, aby mal pre nás pozitívny význam.

Narodenie dieťaťa

Dôležitým medzníkom, na ktorý si radi počkáme, je bezpochyby narodenie potomka. S príchodom nového člena rodiny zvyčajne prichádza aj nová nádej v začínajúci život. „Od samotných rodičov si to vyžaduje tvrdú prípravu, zodpovednosť a, samozrejme, istú dávku trpezlivosti,“ vysvetľuje Šadláková.

Obdobie tehotenstva so sebou prináša najmä priestor na navykanie si na nové okolnosti, ktoré sa začínajú jasne prejavovať rastúcim bruškom.

„Skúsené rady ostatných rodičov nás môžu nasmerovať, no tento čas je opäť najmä darom pre nás, počas ktorého sa môžeme zahĺbiť do svojich vlastných myšlienok,“ uzatvára.

Zmena ročného obdobia

V zime sa nevieme dočkať, keď sa konečne oteplí, keď teplota v lete stúpne, zase túžobne očakávame ochladenie. „Človek intuitívne očakáva, že zmena ročného obdobia môže do nášho života priniesť pozitívnu zmenu,“ ozrejmuje psychologička.

„Čakanie na to, kedy už nasneží, či naopak, kedy si už nebudeme musieť ráno obliekať bundu, sú pozitívne predstavy, ktoré v nás dokážu vyvolať nádej v lepšiu budúcnosť. Toto očakávanie je navyše veľmi príjemné aj v tom, že je cyklické,“ dopĺňa.

Psychologička zdôrazňuje, že dôležitú úlohu tu zohráva skutočnosť, že na zmenu ročných období sa môžeme s istotou spoľahnúť. „Zároveň veríme, že sa zopakujú pozitívne udalosti, ktoré si z daného ročného obdobia pamätáme. Akoby sa týmito míľnikmi mali veci posunúť dobrým smerom,“ uzatvára.

Dôchodok

Ďalším míľnikom, na ktorý sa ľudia radi tešia, je dôchodok. Platí to najmä v prípade, keď sa im zdá stav, v ktorom sa práve nachádzajú neznesiteľný alebo minimálne otravný.

„Predstavujeme si, že už konečne nebudeme musieť ráno vstávať, míňať v práci svoj čas a konečne budeme mať voľnosť, čas na seba, na vnúčatá a svoje koníčky, veríme v svetlú budúcnosť,“ približuje psychologička Šadláková.

Zároveň zdôrazňuje, že aj v tomto prípade je dôležitý čas prípravy, aby sme si mohli povedať, že stojí za to. „Ak totiž hazardujeme so svojím zdravím a ignorujeme preventívne prehliadky, môžeme prežívať čas dôchodku menej spokojne, lebo ho strávime napríklad v čakárni u lekárov. Ak vopred vieme, čo by sme chceli od zaslúženého oddychu, mali by sme sa naň systematicky pripravovať,“ radí odborníčka.

Súčasťou prípravy môže byť okrem starostlivosti o vlastné zdravie aj založenie sporiaceho účtu či pestovanie dobrých vzťahov so svojimi blízkymi, aby sme ich mali nablízku aj v neskoršom období.

Tento článok je súčasťou víkendového vydania magazínu Sóda, v ktorom sme sa hlbšie zamerali na čakanie. Partnerom vydania je vylepšený Zlatý O2 Paušál, s ktorým modrý operátor čaká už len na vás. Pridajte sa k dvom miliónom zákazníkov O2 a získajte neobmedzené volania a SMS do všetkých sietí, ako aj 5-násobne väčší balík 10 GB dát za nezmenenú cenu 30 €. O zmluvnú pokutu pri prenose čísla sa modrý operátor postará za vás. Viac informácií nájdete na tomto mieste.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Na dobré sa oplatí počkať

Čakanie nemusí byť vždy len na príťaž, učí nás trpezlivosti a prispieva k osobnostnému rastu.

Aj vy patríte k ľuďom, ktorí chcú všetko a hneď? Súčasná doba je rýchla a čakať sa nechce prakticky nikomu. A to platí nielen pri čakaní na voľnú pokladňu či meškajúci autobus, ale aj v prípade tzv. pozitívneho čakania, keď človek čaká na veci, ktoré mu robia radosť.

V tomto víkendovom vydaní magazínu Sóda sme sa rozhodli hlbšie pozrieť práve na čakanie a ukázať, že ho možno vnímať aj pozitívne. Čas čakania sa dá využiť aj efektívne a výrazným spôsobom prispieva k osobnostnému rastu.

„Ak vieme odložiť pôžitok z niečoho, čo nás čaká, získavame mnohonásobne viac,“ vyjadrila sa pre Sódu v rozhovore psychologička Martina Šadláková, ktorá zdôrazňuje, že vďaka čakaniu sa učíme trpezlivosti.

Partnerom tohto vydania magazínu Sóda je vylepšený Zlatý O2 Paušál, s ktorým O2 čaká už len na vás. Pridajte sa k dvom miliónom zákazníkov modrého operátora a získajte neobmedzené volania a SMS do všetkých sietí, ako aj 5-násobne väčší balík 10 GB dát za nezmenenú cenu 30 €. O zmluvnú pokutu pri prenose čísla sa O2 postará za vás.

V tomto vydaní nájdete:

Stĺpček Ľudmily Kolesárovej: Čakanie mi potvrdilo, že mám nos na ľudí. Marketingová manažérka neziskovej organizácie Dobrý Anjel si pre Sódu zaspomínala na situáciu, keď sa čakanie otočilo v jej prospech.

Psychologička Martina Šadláková: Krása čakania spočíva v tom, že sa učíme vážiť si seba, svoj čas a veci okolo nás. S odborníčkou sme sa porozprávali, ako ľudia vnímajú čakanie a či sa dá trpezlivosť natrénovať.

Anketa: Ľudia zo Sódy prezrádzajú, kedy sa im oplatilo čakať. Čas strávený s rodinou, rozhodovanie o vlastnom bývaní či oznámenie o prijatí do zamestnania. Prečítajte si viac o tom, kedy sa oplatilo čakať ľuďom z tímu Sódy.

8 udalostí, na ktoré radi čakáme, hoci prinášajú aj obetu. Aj keď sa na isté veci teší prakticky každý, cesta k nim je neraz náročná. Spolu so psychologičkou sme sa pozreli aj na to, ako tento negatívny priebeh aspoň čiastočne eliminovať.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Aké slúchadlá si vybrať k smartfónu? Poradíme vám, na čo všetko treba myslieť

Bezdrôtové slúchadlá sú perfektným doplnkom vášho smartfónu pri práci, pri športe aj relaxe.

Slúchadlá boli vždy verným pomocníkom smartfónov, no dnes už získavajú status nevyhnutného doplnku každého inteligentného telefónu. Funkcie a schopnosti bezdrôtových slúchadiel sa neustále rozširujú a čoraz väčší zmysel dávajú aj tým, ktorí cez svoj smartfón hudbu nepočúvajú. 

S novými slúchadlami si užijete pozeranie obľúbeného seriálu či filmu na smartfóne kdekoľvek budete. O to viac, ak máte Netflix v cene vášho O2 Paušálu

Telefonovať bez nutnosti mať smartfón bezprostredne pri sebe, vyťahovať ho z vrecka či kabelky, ovládať hlasového asistenta, prepínať hudbu v playliste alebo sa sústrediť na prácu potlačením hluku okolitého sveta. Kombo slúchadlá + smartfón toho dnes dokáže naozaj veľa, preto sme si pre vás pripravili niekoľko rád, ktoré vám pomôžu vybrať si ideálne slúchadlá pre vaše potreby.

Zvuk nie je jediné kritérium

Vybrať si perfektne vyhovujúce slúchadlá môže byť rovnako zložité ako nájsť dokonalý smartfón. Aj v tomto prípade ide o otázku osobných preferencií a kompromisov. Je však zopár vecí, ktoré by ste pred výberom mali vedieť.

Prirodzene a logicky sa núka, že najdôležitejšou charakteristikou slúchadiel je zvuk. Povedzme si však úprimne, hľadať slúchadlá s hi-fi zvukom ako doplnok k smartfónu je úplne zbytočné. Dokonalý zvuk si totiž najlepšie vychutnáte v pohodlí, keď sa naň sústredíte a máte samotné skladby v dostatočnej kvalite. Obmedzenie kvality pre vás neplatí, ak máte ako súčasť svojho O2 Paušálu predplatné na TIDAL, službu, cez ktorú môžete streamovať hudbu v nekomprimovanom formáte FLAC.

Uniformita má logický dôvod

Samozrejme, rozdiel v kvalite zvuku medzi 30- a 180-eurovými slúchadlami budete počuť, no nebude až taký zásadný. A to aj z toho dôvodu, že výrobcovia dnes vedia veľa vecí vyladiť softvérovo.

Dôvod, prečo sú takmer všetky slúchadlá ladené do prebasovaného zvuku, ktorý dokáže vytiahnuť každý jeden detail skladby, je ten, že takýto zvuk je pomerne univerzálny v mainstreamovej hudbe a najmä funkčný. Cez slúchadlá totiž čoraz viac telefonujeme, ovládame nimi smartfón a počúvame hovorené slovo v podcastoch.

Aj preto pri smartfónových slúchadlách argumentovať v prospech lepšieho zvuku pripojením cez 3,5 mm jack konektor nie je práve presné. Najmä ak máte k dispozícii pripojenie Bluetooth 5.0 a viac. Možnosť použiť kábel na pripojenie slúchadiel k smartfónu sa vám však hodí, ak na smartfóne hráte hry, veľa cestujete, pozeráte filmy, prípadne striháte videá.

Výdrž batérie bezdrôtových slúchadiel na úrovni 6 a viac hodín môže pôsobiť postačujúco, no nie je to vždy tak. Samozrejme, záleží najmä na tom, či aj váš smartfón má ešte možnosť pripojiť slúchadlá cez 3,5 mm jack.

Pri práci nepodceňujte kvalitný mikrofón

Buďme však konkrétnejší. Ste manažér, pre ktorého je smartfón v prvom rade pracovný nástroj? Potom je pre vás dôležité, aby ste mohli mať slúchadlá pohodlne nasadené v ušiach aj celý deň bez toho, aby vás obťažovali.

Presne pre takéto použitie sú vhodné štuple. Či sa rozhodnete pre tie s nožičkou, ako majú napríklad Xiaomi FlipBuds Pro, alebo bez nožičky, ako napríklad Samsung Galaxy Buds2, je len vecou osobnej preferencie.

Dôležité pre vás je, aby mali slúchadlá dostatočne dlhú výdrž batérie na jedno nabitie, prípadne ponúkali puzdro, ktoré ich dokáže nabiť. Ako napríklad Apple AirPods (2022), ktoré vďaka puzdru bez nabíjacieho kábla vydržia okolo 30 hodín počúvania hudby a 24 hodín telefonovania.

Pre podnikateľov, študentov či manažérov je dôležitý parameter ANC, teda aktívne potláčanie okolitého ruchu, čo je veľmi užitočné, keď sa treba sústrediť. Preto sa zamerajte na to, aby výrobca kládol dôraz aj na zapracovanie kvalitných mikrofónov. Užitočnou funkciou je aj schopnosť slúchadiel automaticky sa prepnúť z jedného zariadenia na druhé. Napríklad po príchode do kancelárie zo smartfónu na notebook.

Hľadáte niečo univerzálne?

Nemáte na slúchadlá špeciálne požiadavky? V tom prípade bude výber o niečo jednoduchší a aj lacnejší. Dnes už vyložene zlé a nekvalitné slúchadlá kúpite, len ak sa rozhodne pre nejakú úplne neznámu značku v niektorom z čínskych online marketov. 

Konkurenčný boj je čoraz intenzívnejší, a preto aj známe značky dnes dokážu za pár desiatok eur pripraviť zaujímavú ponuku. Jedným z veľmi milých prekvapení sú nové bezdrôtové slúchadlá O2 pods.

Za skutočne priaznivú cenu ponúkajú výbavu, o ktorej by ste v dostupnej kategórii ani len nesnívali. O2 pods majú dobrý zvuk, na telefonovanie sú priam ideálne. Okrem integrovaného mikrofónu aj pre pohodlné dotykové ovládanie.

Párovanie so zariadením – smartfónom, tabletom alebo notebookom – je viac ako spoľahlivé a rýchle. Prirodzene si slúchadlá rozumejú ako s operačným systémom Android, tak s iOS a aj Windows či MacOS. 

Nabíjacie puzdro sa postará o 20-hodinovú výdrž na jediné nabitie, vybavené je aj technológiou na bezdrôtové nabíjanie. Inak je k dispozícii aj USB-C konektor.

Ak preferujete skôr klasickú konštrukciu slúchadiel a nie „štuple“, zaujímavou voľbou sú bezdrôtové slúchadlá Music Hero s mäkkými náušníkmi, zabudovaným mikrofónom a multifunkčnými tlačidlami na ovládanie hudby a vybavovanie telefonických hovorov.

Sú štuple vhodné pre športovcov?

Napriek tomu, že výrobcovia často tvrdia, že bežné štupľové slúchadlá sú vhodné aj na šport, poobzerajte sa radšej po tých s prívlastkom športové. Líšia sa konštrukciou, na štupľoch sú napríklad malé ramienka, ktoré lepšie držia. Aktívne potláčanie hluku je v tomto prípade skôr zbytočné, možno až nebezpečné. Ak behávate v meste popri ceste, je určite lepšie, ak môžete vnímať svoje okolie.

Pre športovcov nemusí byť vždy ideálne ovládanie dotykom na štupli. Keď máte dotykovú plochu vlhkú od potu, nemusí správne reagovať, preto je praktickejšie ovládanie na šnúrkach na krku. Zaujímavým tipom na športovanie sú napríklad flexibilné a mäkké Sony WIC200.

Pre milovníkov dizajnu

Ak je pre vás dôležitý dizajn a väčšiu dôveru máte skôr k tradičným výrobcom zvukovej techniky, nebojte sa vyskúšať niektorú z overených značiek, ako je napríklad Bang & Olufsen. Aj firmy z hi-fi sveta totiž vidia potenciál v praktických štupľoch.

S dobrými slúchadlami a šikovnými apkami budú tréningy ľahšie. Tréneri a trénerky odporúčajú tieto smart aplikácie

Pravda však je, že aj v prípade smartfónových slúchadiel sa sústredia primárne na zvuk, preto môžu ponúkať o generáciu starší Bluetooth alebo nemajú aktívne potláčanie hluku.

Nie je to však prípad dizajnových SONY LinkBuds, ktorých netradičný dizajn dopĺňajú 12 mm meniče, Bluetooth 5.2 alebo 17,5-hodinová výdrž batérie, samozrejme, v spojení s puzdrom. Nechýbajú ani kodeky SBC a AA.

Ani klasiky nie sú krokom vedľa

Dôvodov, prečo vám nemusia vyhovovať štuple a radšej siahnete po klasických slúchadlách, je veľa a všetky sú legitímne. Aj tu ide o vec osobných preferencií. Klasické slúchadlá sú väčšie, prekryjú ucho, čím môžu do určitej miery suplovať funkciu potláčania hluku a pasívne ucho izolovať od okolitých ruchov a zvukov.

Pre mnohých ľudí sú pohodlnejšie na nosenie, ale nie na dlhé hodiny. S veľkými slúchadlami vám môže byť teplo a sú oproti štupľom ťažšie.

Klasické veľké slúchadlá ocenia skôr hráči, pre ktorých sú dôležité rôzne zvukové kodeky. Samozrejme, spokojnejší budú aj milovníci hudby, keďže pri takýchto slúchadlách sa so zvukom už pracuje inak, dôkazom čoho sú napríklad aj slúchadlá  SONY WHCH510, ktoré okrem kvalitného zvuku ponúkajú výdrž batérie na jedno nabitie 35 hodín.


Bohatú ponuku bezdrôtových slúchadiel na rôzne účely nájdete aj v e-shope O2.


Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac