Od koho závisí, či bude vaša ranná šálka kávy chutiť viac po orieškoch, čokoláde alebo šťavnatom ovocí? Ak to veľmi zjednodušíme, je to najmä vďaka priamej spolupráci troch činiteľov – pestovateľa kávy, pražiara a baristu, ktorý kávu pripravuje.
Ich vzájomná podpora je totiž jedinou možnou cestou pre udržateľný kávový priemysel. Našťastie, nezávislých pražiarní, ktoré sa rozhodli vymeniť komoditnú kávu bez označenia pôvodu z burzy za čerstvú kávu z aktuálnych zberov, neustále pribúda.
Predstavujeme vám šesticu profesionálnych pražiarov z celého Slovenska, ktorých kávu by ste určite mali ochutnať.
Mikropražiareň Bean Up má základňu v Nitre
Malú pražiareň výberovej kávy Bean Up nájdete priamo v centre Nitry. Značka, ktorú pred šiestimi rokmi založil Štefan Vargočko, sa snaží pražiť čo najviac výberových káv priamo od farmárov – tento spôsob poctivého obchodu, ktorý podporuje farmárov v najväčšej možnej miere sa nazýva direct trade.
O celom procese praženia v pražiarni Bean Up si môžete prečítať v našom článku.
Goriffee má pod palcom najmä kávy z Afriky
Goriffee tvoria od roku 2013 kávomilci Erik Šimšík, Matej Hambalko a Amir Al Jabri. Venujú sa dovozu a praženiu výberovej kávy priamo od afrických farmárov – Afriku navštevujú každý rok, kde nakupujú tie najlepšie kávy z čerstvého zberu.
Pod značkou Goriffee vznikol aj Goriffee Lab, ktorý sa venuje rozvoju a pomoci výrobcom kávy priamo v Rwande. Výberovú kávu od tejto pražiarne si môžete vychutnať v ich vlastnej bratislavskej kaviarni Goriffee Kaffeehaus.
Green Plantation praží kávu v Komárne
Pražiareň Green Plantation označuje svoje balíky presným menom a miestom farmy pôvodu. Farmy rešpektujú prírodu a svojich zamestnancov – každá ich káva má svoj príbeh, ktorý vám chce pražiareň rozpovedať.
Hybnou silou pražiarne sú dvaja ľudia – Peter Ondrejka, ktorý sa na Slovensku stará o praženie a distribúciu kávy a Valerian Hrala. Ten v Amerike navštevuje kávové farmy a nadväzuje dobré vzťahy s farmármi, pričom v kalifornskom výskumnom a vzdelávacom centre Boot Coffee trénuje budúcich kávových profesionálov.
Ochutnajte kávu z pražiarne Illimité z Banskej Bystrice
Illimité je malá a nezávislá firma založená na kvalite, nie objeme. Transparentnosť a úprimnosť sú hodnoty, s ktorými pražiareň vystupuje nielen pred svojimi farmármi, ale hlavne pred svojimi zákazníkmi. Za svojou kávou si 100% stoja, od začiatku až do konca.
Kávu od pražiarne Illimité môžete nájsť napríklad v podnikoch Mad Drop či FACH v Bratislave.
Pražiareň Concept si v Piešťanoch založili manželia, kávoví nadšenci
Koncepcia na pražiareň Concept vznikla v roku 2014 v hlavách manželov Zuzany a Petra Dvorských po návrate z Amsterdamu.
Spolu si zakladajú nielen na dizajne vlastnej pražiarne, ktorá je zároveň aj kaviareň, tak aj na kvalite svojich produktov – okrem vlastnej výberovej kávy totiž ponúkajú svojim hosťom aj francúzske koláče pod názvom Concept Bakery a výberové čaje T by Concept.
9 Grams Coffee zo Žiliny praží kávu a trénuje majstrov v baristike
9 Grams Coffee sa okrem praženiu kávy venuje aj mnohým iným kávovým aktivitám, ako je napríklad organizovanie majstrovstiev Slovenska v príprave kávy – Barista Championship, rôznych školení v prípravy kávy v ich vlastnom tréningovom centre, či výroba vlastnej espresso zmesi s názvom Real Gentleman.
Okrem ich vlastnej žilinskej kaviarne si kávu od tejto pražiarne môžete vychutnať vo viac ako 70 kaviarňach po celom Slovensku.