Fotograf, ktorý ostal vo svojom rodnom Trenčíne

Spolu s Huawei P9 sme sa boli pozrieť do Trenčína, za fotografom Matejom Kukučkom. V rodnom meste zdieľa s ďalšími šikovnými ľuďmi kreatívny priestor STarts - a takto to u nich vyzerá.

Tento článok je súčasťou seriálu “Tvorivé miesta”, v ktorom sme nafotili s Huawei P9 (telefónom vyvinutým v spolupráci so značkou Leica) ateliéry a miesta, kde tvoria slovenskí fotografi.

Matejova fotografická cesta sa začala pred dvanástimi rokmi – a bola istou formou mladíckej nerozvážnosti. Mal štrnásť, na gympel sa necítil, tak si vybral podľa svojích slov “tú jednoduchšiu môžnosť” – umeleckú školu.

“Na začiatku som sa venoval najmä reportážnej fotografii, koncertom. Vďaka nim som sa dostal do backstage-u, čo bolo skvelé. Chvíľu som strávil na VŠMU (kameramanskej tvorbe), no potom som sa opäť vrátil k fotke a začal sa venovať komerčnej fotografii, alebo aj sekundárnej reklamnej tvorbe.”

Po odviazanejších rokoch tvorby v exteriéri dnes radšej ostáva dnu – má rád pokoj fotenia produktov v ateliéri. V Trenčíne, kde pôsobí, má tú výhodu, že v rámci ateliérov nepanuje veľká konkurencia. Vo svojom fachu sú pravdepodobne jediný ateliér v meste. Aj vďaka tomu nevidí na poli príležitostí badateľné rozdiely medzi Trenčínom a hlavným mestom.

Čo bol zatiaľ tvoj najväčší profesijný úspech?

Pravdepodobne portrét dnes už nebohého Viliama Malíka, ktorý sa dostal aj do knihy o ňom a bol vystavený v Slovenskej národnej galérii v Bratislave. No celkovo nemám veľké ambície organizovať vernisáže a výstavy. Bola to skôr výnimka.

Ako vnímaš dnešnú vizuálnu kultúru sociálnych sietí? Dá sa na nich dobre propagovať fotka/umenie?

Neriešim ich veľmi aktívne, možno sa to zmení niekedy v budúcnosti. Na Instagram dávam len fotky z mobilu, keď ma spontánne prepadne kreatívny moment. Fotoaparáty totiž so sebou nemávam stále. Je pravda, že na sociálnych médiach je umelec každý, no možno to nie je celkom na škodu. Môj profesor na VŠMU, profesor Szomolányi, hovoril, že umenie je o slove um. Takže keď niekto dobre vie, to, čo robí, je umelcom.

Matej Kukučka, fotograf z Trenčína

Matej Kukučka, trenčiansky rodák a fotograf, je členom kreatívnej skupiny In the Kitchen. Momentálne pracuje v ateliéri STarts v Trenčíne a venuje sa prevažne produktovej fotografii, ale nie len tej. Jedným z jeho projektov bolo aj fotenie psov z trenčianskeho útulku zvierat.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

6 rýchlych tipov na darčeky pre celú rodinu

Výmýšľanie vianočných darčekov pre vaše celé okolie môže dať poriadne zabrať. Ak ste z každoročného kolotoča unavení, radi vám pri výbere poradíme.

Výmýšľanie vianočných darčekov pre vaše celé okolie môže dať poriadne zabrať. Ak ste z každoročného kolotoča unavení, radi vám pri výbere poradíme.

Sestra beháva, otec a mama chcú niečo praktické do domácnosti, manžel je dobrodruh, synovec hráč, a vy by ste si možno priali pekné (a múdre) hodinky. Pre každého máme v ponuke O2 niečo zaujímavé a užitočné.  K novému paušálu zaplatíte na začiatok za tieto produkty len 2 €.

 

Robotický vysávač iRobot Roomba (pre ocina a mamu)

Keď sme boli deti, o podobných vymoženostiach sme ani nechyrovali. Vysávalo sa pekne pracne, ručne stručne. A dnes to za nás urobia roboti. Ak má muž vo vašej domácnosti nejaké výhrady proti upratovaniu, možno ho práve robotická pomoc vylepší.

Práca s ním si nevyžaduje veľa námahy, dokáže bez prestania vysávať až dve hodiny. Zvládne ostrániť smietky aj zvieracie chlpy a povysáva aj okraje nábytku, či husté koberce. Jeho intenzitu si môžete podľa potreby nastaviť. A vám stačí len vyložiť nohy a utešene sledovať vášho elektronického pomocníka.

 

Hodinky Garmin Forerunner (pre sestru)

V ponuke nájdete troje hodiniek Forerunner Garmin – čierne, fialové alebo žtlé. Nielenže v súčinnosti s vaším telefónom dokážu zobrazovať všetky notifikácie a hovory, ale dokáže monitorovať vašu aktivitu pri akomkoľvek športe.

 

Akčná kamera GoPro HERO (pre manžela)

Zaznamenať každý zaujímavý moment nášho života sa dnes dá nielen na mobil, ale aj na kamery, pri ktorých môžeme mať celkom voľné ruky. GoPro kamery vaužívajú športovci, doktori, či kuchári a ich výsledok je vždy jedinečný zážitok z perspektívy prvej osoby, ktorý vás pri sledovaní prenesie späť do momentu natáčania.

Táto GoPro kamera je kompaktná, dokáže snímať z prednej aj zadnej strany, vydrží intenzívne natáčať takmer dve hodiny bez prestávky a vie sa na iné zariadenia pripojiť cez WiFi aj Bluetooth. Ten, komu ju darujete, si ju môže pripojiť na helmu, alebo rovno na dron, s ktorým vytvorí úchvatné zábery z vtáčej perspektívy. Tie si môžete budúce Vianoce všetci spolu pozrieť.

 

Konzola PlayStation 4 1TB + RC (pre synovca)

Zoznámte sa s najdokonalejšou konzolou na svete. Ponúka bezkonkurenčný výkon, špičkovú grafiku HDR plnú intenzívnych farieb a zdokonalený pohodlný ovládač DualShock4, ktorý si zamilujete.

 

Hoverboard scooter (pre vaše dieťa)

Nájsť niečo, čo deti pod stromčekom prekvapí, je celkom fuška. Najmä pokiaľ ide o elektroniku. Hoverboardy sú novou generáciou niekdajších skateboardov a od ich vzniku si ich zamilovali ľudia po celom svete. Jazda na nich je futuristický zážitok.

Pohyb na Hooverboarde si vyžaduje istý tréning, no po jeho zvládnutí to už ide ako po masle. Každodennú trasu s ním vaše dieťa zvládne trikrát rýchlejšie ako normálnou chôdzou a celkovo s ním na jedno nabitie vie prejsť až 20 km. Funguje čisto na elektrine, čiže je aj ekologický. Závidieť mu budú všetky ostatné deti.

 

A napokon niečo pre vás – inteligentné hodinky Pebble Time v červenej farbe

O inteligentných hodinkách ste už iste počuli. Sú prepojené na váš smartfón (konkrétne tieto sú kompatibilné s Androidmi aj iOS systémmi) a oznamujú vám všetko dôležité, čo potrebujete vedieť, bez toho, aby ste vôbec museli zdvihnúť mobil, poprípade, ak sa vám ho nechce loviť v taške. Ideálne pre zaneprádznenú maminu, ktorá so sebou nosí veľkú plnú kabelu a nemá v nej pri každom zazvonení čas hľadať smartfón.

Hodinky od Pebble Time sú úplne ľahučké — až tak, že si ich na ruke ani nevšimnete. Aspoň pokiaľ vám nezavibrujú a neoznámia niečo dôležité. A vydržia až sedem dní na jedno nabitie. Ovládanie je jednoduché a stačia naň len tri gombíky. Zároveň vyzerajú pôsobivo a jednoducho, prakticky, no štýlovo.

V našej ponuke je toho samozrejme ešte oveľa viac. Hodinky, kompaktné prenosné reproduktory, fotoaparáty, konzoly, fototlačiarne, či slúchadlá – pozrite si všetko v eshope.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345 (No Ratings Yet)
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac