Do domácnosti a auta: Darčeky, ktoré si môžete zobrať k novému paušálu O2

Ak máte vo svojom okolí praktického človeka, ktorý hľadá zmysluplné veci do auta či domácnosti, tu je niekoľko tipov, ktoré nájdete v extra ponuke O2.

Výmýšľanie vianočných darčekov pre vaše celé okolie môže dať poriadne zabrať. Ak máte vo svojom okolí praktického človeka, ktorý hľadá zmysluplné veci do auta či domácnosti, tu je niekoľko tipov, ktoré nájdete v extra ponuke O2.

Robotický vysávač, kamera do auta, laptop, externá nabíjačka. K novému paušálu zaplatíte na začiatok za tieto produkty len 2 €.

 

Lenovo 110 15IBY

Kompaktný notebook známeho výrobcu Lenovo spája ideálnu veľkosť, nízku hmotnosť a hardvérovú výbavu do pekného a funkčného celku.

 

Robotický vysávač

Choďte do práce či na výlet, robotický vysávač sa postará o čisté podlahy v domácnosti.

 

Fotoaparát Canon EOS

Cenovo dostupná zrkadlovka do rodiny.

 

Kamera do auta Prestigio RoadRunner 320

Palubová kamera od výrobcu Prestigio spája kompaktné rozmery, výbornú cenovku a kvalitné zaznamenávanie každého momentu za vaším volantom. Už vám neunikne žiadna situácia, ktorá môže nastať za volantom.

 

Externá nabíjačka Coolpad BigBoy

Praktická nabíjačka na výlety a dlhšie cesty. Big Boy je silný power bank s kapacitou 10 400 mAh. Životnosť batérie v power banku Big Boy je omnoho väčšia a dlhšia ako pri obyčajných batériách.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345 (No Ratings Yet)
Loading...
Super

Pekárka radí: Tieto suroviny môžete vymeniť za zdravšie a rovnako chutné

Chcete žiť zdravšie? Máme pre vás tipy, ako do vašej kuchyne „prepašovať“ zdravšie suroviny.

S Lenkou Mančíkovou zo Zdravého pečenia sme sa pozreli na to, ako nahradiť suroviny, ktoré doma pri pečení bežne používame, zdravšími alternatívami. Vďaka nim si môžete spraviť zdravšie sviatky, ale aj bežné dni. 

Hľadáte spoľahlivý a neobmedzený pevný internet? Spoznajte bezdrôtový O2 Internet na doma

Múka

Namiesto klasickej múky skúste do pečenia „prepašovať“ napríklad celozrnnú špaldovú alebo pohánkovú múku, prípadne orechové alebo semienkové múky.

Ak sa chcete akejkoľvek múke čo najviac vyhnúť, pomixujte semienka (napríklad tekvicové) alebo orechy a nahraďte nimi časť múky.

Foto: Michaela Neummanová

Začnite najprv menšími množstvami a postupne, keď naberiete istotu, môžete nahradiť aj celú dávku klasickej múky zdravšou verziou alebo pomletými semienkami, respektíve orechami. Nutrične tak obohatíte aj tradičné pečivo, akým sú medvedie labky.

Aby ste použili menej múky, nahraďte jej časť strúhanou cukinou. Pyré z tekvice (tekvicu upečte alebo uvarte a postláčajte, takto si môžete pripraviť zmes dopredu a uskladniť si ju v mrazničke) použite napríklad do bábovky. Strúhaná cvikla je zase ideálna na pečenie chleba.

Posýpka

Posýpka je typická pre mnohé tradičné koláče. Zabudnite ale na zaužívanú klasiku – múka, cukor, maslo. Aj tu si viete výrazne znížiť kalórie. Namiesto klasickej múky použite špaldovú celozrnnú múku alebo orechy, napríklad mandle.

Extra voňavým variantom je pohánková múka s kokosom. Cukor nahraďte nízkoglykemickým sladidlom, napríklad kokosovým cukrom.

Marcipán

Máte radi chuť marcipánu? Pripravte si doma jeho zdravšiu alternatívu. Základom sú mandle.

Prášok do pečiva

Ako bezlepkový variant použite vínny kameň, teda bezfosfátový kypriaci prášok. Vďaka kukuričnému škrobu je tento prášok bezlepkový.

Jeho hlavnou výhodou je práve bezfosfátovosť. Veľké množstvo fosfátu môže v organizme narušiť rovnováhu medzi fosforom a vápnikom a spôsobiť ochorenia z nedostatku vápniku.

Ak sa k nemu nedostanete, nahraďte klasický prášok do pečiva sódou bikarbónou.

Droždie

Žiadne droždie, ale kvások. Ten vznikne prirodzeným spôsobom pôsobením mikroorganizmov, keď zmiešate múku s vodou. Chce to len čas.

Nepridáva sa do neho nič umelé. Tento druh kvasenia je iný,ako pri droždí, ide o tzv. mliečne kvasenie.

Kvasinky pomáhajú rozkladať lepok a iné ťažko rozložiteľné zložky, ktoré sa nachádzajú v múke. Konzumácia pečiva s kváskom je prospešná pre zdravie a imunitu.

Kvások zoženiete, buď na niektorom z odberných miest, alebo si ho vytvorte sami.

Rastlinný tuk

Skúste vynechať stužené tuky. Radšej použite klasické maslo, kokosový olej, prípadne vegánsky tuk. Ako náhrada môže poslúžiť aj avokádo.

Vajcia

Ani intolerancia na vajíčka vám v pojedaní maškŕt nemusí zabrániť. V mnohých receptoch sa dajú nahradiť pomletým ľanovým semienkom, banánmi, jablkovou výživou alebo bezfosfátovým práškom do pečiva.

Mlieko

Mliečne výrobky nahraďte tofu. Pochutia si nielen vegáni. Takto si pripravíte napríklad cheesecake.

Biely cukor

Okrem trstinového cukru máte na výber aj kokosový či brezový. Ak sa cukru chcete vyhnúť, sladiť môžete aj pomixovaným sušeným ovocím.

V klasických receptoch pokojne znížte množstvo tuku a cukru minimálne o tretinu. Určite tým nič nepokazíte.

Čierne uhlie

Aktívne čierne uhlie redukuje plynatosť, pomáha odstraňovať z tela škodliviny, znižuje vysoký cholesterol a bieli zuby.

Stačí pridať do cesta lyžicu aktívneho uhlia a zdravý doplnok do domáceho chleba je na svete.

Bezlepkové pečenie

Stačí sa nebáť a skúšať. Vyhnite sa hotovým zmesiam múk a skúste prirodzene bezlepkové múky – pohánkovú, cirokovú alebo tapiokovú múku.

Samozrejmosťou sú aj orechové alebo semienkové ako maková, slnečnicová či tekvicová. S týmito múkami pokojne pripravíte aj linecké pečivo.

Pečenie úplne bez múky

Postačia vám len bielka a orechy a parížske rožky sú na svete. Bez múky sa dajú upiecť aj rôzne makové koláče, postačí vám len pomletý mak.

Prípadne sa vydajte cestou nepečených sladkostí a využite cesto zo sušeného ovocia a z orieškov.

Bez soli to nepôjde

V malom množstve žiadne škody nenarobí. Je dôležitá pre chuť, ale aj pre kvalitu cesta a kysnutia, určite to s ňou však nepreháňajte.

Hľadáte pevný internet, na ktorý by ste sa doma mohli spoľahnúť? Bezdrôtový O2 Internet na doma je dostupný až pe 97 % obyvateľov Slovenska už od 10 € mesačne. Viac informácií nájdete na www.o2.sk

Zdravé pečenie

Za blogom Zdravé pečenie stojí Lenka Mančíková, mama, blogerka a kvásková nadšenkyňa, ktorá na svojich kurzoch učí, ako upiecť vlastný kváskový chlieb na základe niekoľkoročných skúseností.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac