7 slovenských nápadov, ktoré menia svet

3. ročník slovenského kola súťaže Chivas VENTURE ukázal, že na Slovensku vznikajú nápady a riešenia, ktoré prinášajú odpovede na najväčšie problémy súčasnosti.

Vybrať víťaza tak bolo pre porotu neľahkou úlohou. Toto je prehľad 7 finalistov a ich projektov, ktoré menia svet už dnes.

Spracovanie bioodpadu, ochrana včiel, solárne dlaždice, zapájanie sociálne znevýhodnených skupín do pracovného procesu či bezpečnosť vlakovej dopravy sú témy so celospoločenským záberom. Návrhy na riešenia nielen týchto globálnych problémov nájdete aj na Slovensku. Toto sú niektoré z nich.

Erriate – bezpečné cestovanie pre všetkých

Lukáš Kakalejčík zo spoločnosti GrowthPro predstavil projekt Erriate. Ide o systém bezpečných železničných prejazdov na báze umelej inteligencie. Vďaka neustálemu monitorovaniu prejazdu dokáže okamžite rozpoznať zaseknuté auto, spadnutého cyklistu či opitého chodca a iné riziká, ktoré by mohli spôsobiť zrážku s vlakom.

Tieto informácie sú zasielané rušňovodičom blízkych vlakov, takže nich môže sledovať živé vysielanie a vážnosť situácie sám vyhodnotiť. Systém zároveň v prípade ohrozenia automaticky kontaktuje bezpečnostné zložky.

Vďaka tomuto všetkému sa je možné prípadné nehody na železničných priecestiach absolútne minimalizovať. Cieľom spoločnosti GrowthPro je v najbližších piatich rokoch znížiť nehodovosť na priecestiach na polovicu, identifikovať 9 z 10 kritických prípadov a skrátiť čas príchodu bezpečnostných zložiek na miesto nehody.

Spišský Hrhov – riešenie nezamestnanosti vedie k sociálnej inklúzii

Vladimír Ledecký už 13 rokov vedie sociálny podnik Hrhovské služby – obchodnú spoločnosť, ktorá zamestnáva ťažko zamestnateľných ľudí. V prípade Spišského Hrhova ide najmä o Rómov a ich osadu so 100 % nezamestnanosťou.

Za 10 rokov sa firme podarilo osadu pretvoriť na obecnú časť, kde má každý obyvateľ prístup k teplej vode a býva v štandarde, ktorý je bežne považovaný za normálny. Obecný podnik tak dáva sociálne vylúčeným ľuďom možnosť zapojiť sa do spoločnosti – zarábať legálne peniaze, dostať sa k úveru či venovať sa rodine.

Napriek tomu, že tento projekt je často uvádzaný za príklad riešenia tzv. „rómskej otázky“, podľa V. Ledeckého ju nikdy neriešili: „Riešili sme zamestnanosť. Od nej sa všetko odvíjalo a na jej základe prišli ostatné pozitívne javy,“ vysvetlil.

Dnes má Spišský Hrhov vlastné školiace stredisko, kde svoje skúsenosti odovzdáva nielen záujemcom zo Slovenska, ale aj Ukrajiny, Bulharska, či Poľska.

Solar Tiles – dizajnové solárne panely

Podľa Igora Žáčeka zo spoločnosti Nice visions je budúcnosť v elektrine, o ktorú bude čoraz väčší záujem, obzvlášť o tú z obnoviteľných zdrojov. Problém súčasných solárnych panelov je ich veľkosť, hmotnosť, chladenie a čierna farba, čo ich osadenie na budovách sťažuje.

„Solar Tiles je produkt určený do všetkých zón, kde je vzhľad rovnako dôležitý ako výroba elektrickej energie,“ povedal hneď v úvode I. Žáček. Kachlička má tenký profil, je možné ju namontovať takmer kdekoľvek a plocha chladičov je dizajnovo upraviteľná podľa potreby zákazníka. Popri tom má jednu najvyšších efektivít spomedzi solárnych panelov na trhu.

Cieľom Solar Tiles je presadiť sa v pamiatkových zónach, kde sú požiadavky na vzhľad extrémne vysoké. Už dnes pracujú zástupcovia firmy na budove v historickom centre Lisabonu, v chránenej zóne UNESCO.

Zachráň včely – aj úľ môže mať umelé srdce

Podľa Michala Matúša je včelárstvo upadajúce remeslo, ktoré čelí množstvu problémov. A tie sa podľa neho dajú vyriešiť elektronickým zariadením „srdce úľa“. „To dáva včelárovi informácie o tom, že treba vytočiť med, že sa mu idú vyrojiť včely, že tam nemá včeliu matku, alebo že v úle sa nachádza votrelec. Včelár dostáva informácie do mobilnej aplikácie a čoskoro budeme mať aj webové rozhranie pre PC,“ opísal technológiu M. Matúš.

Systém nemá vplyv na fungovanie úľov, neškodí včelám, chráni ich pred škodcami a navyše výrazne šetrí čas včelárom. Len do kontroly úľov totiž bežný včelár investuje počas sezóny 180 hodín práce, s elektronickým srdcom je to len 35 hodín.

Za prvých 30 dní predaja má projekt v objednávkach 30-tisíc eur a dokáže produkovať stovky kusov. Cieľom projektu je do 5 rokov zdvojnásobiť počet včelárov a získať 1 % celosvetového trhu.

Zdroje zeme – bioodpad ako zdroj revitalizácie pôdy

„V súčasnosti globálne čelíme dvom problémom – množstvu bioodpadu, ktorý tvorí až 45 % komunálu a degradácii pôdy. Odpoveďou na oba problémy je biouhlík,“ začal svoju prednášku šéf projektu Zdroje zeme, Miroslav Marinčák.

Práve biouhlík je komodita, ktorá dokáže pôde vrátiť život. Európske pôdy dnes spadajú do kategórii 1,2,3 zo 6 bodovej stupnice: stratili svoje bohatstvo a sú len nosičom vysadených rastlín a chemikálií.

Technológia, ktorú projekt Zdroje zeme prináša, spočíva v karbonizácii bioodpadu. Proces, ktorý prírode trvá stovky, alebo až tisíce rokov, dokážu skrátiť na hodiny. Technológia dokáže biouhlík v kombinácii s ostatným bioodpadom (celulóza, potraviny, živočíšny odpad) pretvoriť na koncový produkt s názvom Effeco – efektívny ekologický substrát a hnojivo zároveň. Práve ten má schopnosť zničenú pôdu revitalizovať až na úroveň kategórie 6 na úrovni Amazonského pralesa.

Produkt je testovaný už 18 mesiacov a úroda na takto revitalizovanej pôde sa zvýšila až o 85 %. Je globálne využiteľný a na jeho ďalšom rozvoji spolupracuje niekoľko univerzít a medzinárodných tímov odborníkov.

Talentway.net – vzdelávanie budúcich lídrov

Veronika Nekolová je učiteľka, ktorá považuje súčasný vzdelávací systém za kolos, v ktorom neexistuje flexibilita, spolupráca a dôraz na tie oblasti, ktoré sú pre budúcnosť žiakov z hľadiska ich zamestnateľnosti najdôležitejšie.

Stojí za platformou Talentway.net, ktorá verí, že učitelia, študenti a firmy sú na jednej lodi a vzdelávací systém by mali zmeniť spoločne. Všetky tieto subjekty totiž podľa Veroniky veľmi dobre vedia, ako najlepšie vytvárať pridanú hodnotu.

Podstatou systému je spolupráca všetkých týchto zložiek a hodnotenie zručností žiakov ako je kreativita, schopnosť riešiť problémy a posúvať sa vpred. Pri každom žiakovi tak vzniká digitálne CV, kde budúci zamestnávateľ môže vidieť jeho hodnotenie expertmi z praxe, ale aj projekty, ktorých bol počas štúdia súčasťou.

Vzniká tak „talentpool“ žiakov s reálnymi a overenými schopnosťami. Zapojiť sa môže každý študent, učiteľ a firma, pričom 60 % všetkých získaných prostriedkov od biznis sféry sa rozdeľuje lektorom.

Agrobotix – neinvazívne poľnohospodárske roboty

Posledný prezentovaný projekt predstavila Katarína Nováková zo spoločnosti Agrobotix. Tá uviedla do prevádzky svetovo unikátny, neinvazívny poľnohospodársky stroj pre biofarmárov. Ide o 18 metrov dlhé rameno s niekoľkými vymeniteľnými nadstavcami. Pole tak premieňa sa sústredné kruhy, v ktorých dokáže sadiť, hnojiť, polievať či rýľovať pôdu.

V súčasnosti má mechanický stroj vychytané všetky chyby a Agrobotix má do roku 2020 predstaviť aj plne robotickú verziu s GPS, senzormi a pokročilou technológiou, ktorá by mala nahradiť až 95 % práce ľudského poľnohospodára. Mechanický stoj to dokáže na 43 %.

Jeden takýto stroj obhospodaruje 3 kruhy s priemerom 36 metrov, dokáže sa teda presúvať medzi jednotlivými ramenami. O stroj už prejavilo záujem niekoľko krajín, jeho budúcnosť je teda veľmi sľubná.

Víťaz: Cítil som, že vyhrám

Po takmer hodine náročného dohadovania sa porota nakoniec zhodla na víťazovi. Stal sa ním Michal Matúš z projektu Zachráň včely. Práve on bude reprezentovať Slovensko v celosvetovom finále Chivas VENTURE. Spolu s ďalšími 20 projektmi z celého sveta tak dostane možnosť zabojovať o časť z celkovej výhry milión amerických dolárov.

Popri tom ako víťaz slovenského kola získa možnosť zúčastniť sa tzv. „programu Akcelerátor“ v Londýne. Ide o tréningový a networkingový program pre inovátorov, ktorý pomáha s posúvaním jednotlivých nápadov. Michal navyše získa od Chivas Regal mediálnu podporu a od spoločnosti Deal Factory pomoc s tvorbou biznis stratégie v hodnote 5000 eur.

Víťazstvo ho naozaj dojalo: Ja som vedel, že vyhrám. Vždy totiž robím veci poctivo, dlho a dávam do toho všetko. Myslím to tak, že som to nevedel s istotou, no cítil som to tak. Veľa ľudí mi hovorí, že sa na Slovensku kradne, nič nefunguje, všetko je depresívne a nemá zmysel. Dnes som prišiel, odprezentoval najlepšie ako viem to, čomu sa venujem a nakoniec sa mi podarilo vyhrať. Možno je to len malý, no dôkaz, že sa to dá aj poctivo a nie je to tu také prehnité, ako to na prvý pohľad vyzerá,“ opísal svoje pocity Matúš.

Súťaž Chivas VENTURE sa bude konať aj v budúcom roku. Ak máte zaujímavý podnikateľský nápad s celospoločenskou hodnotou a radi by ste získali partnerov a prostriedky na jeho uskutočnenie, určite sa prihláste. Možno to budete práve vy, kto dostane vďaka podpore od značky Chivas Regal možnosť zmeniť svet.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

7 pekných miest na Slovensku, ktoré si užijete aj v zime

Vybrali sme pre vás slovenské obce, ktoré sa oplatí navštíviť, aj keď sa vonku poriadne ochladí.

Mnohé krásy Slovenska sa dajú spoznávať počas celého roka. Ak navyše okolitú krajinu v zime pokryje snehová prikrývka, výlet či víkend na zaujímavom mieste sa zmení na priam rozprávkový zážitok. Poriadne sa teda oblečte a poďte spolu s nami objavovať miesta, kde toho nájdete oveľa viac, ako by ste čakali.

Podeľte sa o zážitky zo svojich ciest po Slovensku vďaka rýchlej 4G sieti od O2. Viac informácií

Oščadnica

Súčasťou malebných Kysúc je veľa krásnych obcí so zachovanými tradíciami a s folklórnymi prvkami, ktoré návštevníkom počas celého roka ponúkajú aj rôzne atrakcie. Jednou z týchto obcí je aj Oščadnica, známa najmä svojím lyžiarskym strediskom.

Okrem neho si však môžete zalyžovať aj na menšom kopci uprostred dediny alebo sa vydať na nie veľmi náročnú túru na vrch Veľká Rača, na miesto, kde sa stretávajú tri štáty – Slovensko, Poľsko a Česko. Ak chcete objavovať miestnu históriu, spravte si prechádzku ku kalvárii alebo zájdite do parku pri kaštieli, kde sídli Kysucká galéria. Menej známou atrakciou je Lurdská jaskyňa, ktorá je voľne prístupná pre verejnosť.

Vyšné Ružbachy

Dopriať si oddych a zahriať si telo v kúpeľoch je ideálna činnosť vo chvíľach, keď sa vonku ochladí. Krásne prostredie kúpeľov Vyšné Ružbachy hneď pod lesom je priam predurčené na prechádzky a relax v prírode, ich výdatné pramene zase na liečenie a relax. Zvláštnosťou tohto miesta je jazierko Kráter s termálnou vodou, ohraničené travertínovým valom.

Skutočné prekvapenie vás čaká na okraji obce. V travertínovom lome uprostred lúk nájdete prírodnú galériu 104 travertínových sôch od umelcov zo 14 krajín. Vznikli počas Medzinárodného sochárskeho sympózia, ktoré sa v kúpeľoch koná od roku 1964.

Hronsek

Táto menšia dedinka Hronsek ukrýva nádherné pamiatky, ktoré určite stoja za návštevu aj počas zimy. Spraviť si tam môžete prechádzku okolo dvoch kaštieľov – prvý nesie názov obce a druhý sa volá Vodný hrad. Jedinečnou pamiatkou v tejto obci je artikulárny kostol, ktorý je zapísaný dokonca v Zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

Zaujímavosťou je, že bol celý postavený z dreva bez použitia jediného klinca a ženil sa v ňom štúrovský básnik Andrej Sládkovič. Výlet do Hronseka si môžete urobiť aj počas návštevy sliačskych kúpeľov, historické unikáty sú totiž od nich vzdialené len zopár minút.

Kežmarok

Niekomu by možno celkom stačil pohľad na zasnežené Tatry, v Kežmarku sa však nachádza aj viacero pamiatok, ktoré stoja za návštevu. Drevený artikulárny Kostol Najsvätejšej Trojice a Baziliku povýšenia svätého Kríža v meste dopĺňa viacero ďalších kostolov.

Známou kežmarskou pamiatkou je aj Evanjelické lýceum s historickou knižnicou, kde študovali zvučné mená našej histórie ako Janko Kráľ, bratia Chalupkovci či Martin Rázus. Prechádzku mestom môžete zakončiť na Kežmarskom hrade, v ktorom sídli aj múzeum.

Uhrovec

Rodisko Ľudovíta Štúra Uhrovec nájdete len 4 km od Bánoviec nad Bebravou. Navštíviť tam môžete jeho rodný dom, v ktorom sa neskôr narodila aj ďalšia významná osobnosť slovenskej histórie Alexander Dubček. Stavba dokonca patrí medzi národné kultúrne pamiatky. Okrem nej sa v obci nachádza aj renesančný kaštieľ či pamätník obetiam prvej svetovej vojny z roku 1915.

Len kúsok od obce leží zrúcanina hradu Uhrovec, ktorý sa postupne obnovuje. Ak si chcete užiť prechádzku v prírode, zájdite na Jankov vŕšok a vychutnajte krásny výhľad na krajinu.

Bátovce

Kedysi boli Bátovce vstupnou bránou do banských miest, dnes ide predovšetkým o malú dedinku, ktorá ponúka niekoľko zaujímavostí. Priamo v obci stojí výnimočná gotická katedrála, múzeum, ktoré sa nachádza v starej fare, a dokonca aj Divadlo Pôtoň – jediné profesionálne divadlo sídliace na vidieku.

Počas prechádzky po náučnom chodníku vedúcom okolo Bátoviec zase uvidíte krásne prírodné scenérie aj vodnú nádrž Lipovina. Ak budete v okolí Levíc, túto obec určite nevynechajte.

Terchová

Terchová, 0bec opradená legendami spojenými najmä s tamojším rodákom Jurajom Jánošíkom snúbi zážitok z kultúry aj z prírody. Leží v Národnom parku Malá Fatra, takže je skvelým východiskovým bodom na turistiku, ktorú si môžete užiť aj počas zimných mesiacov, napríklad do Jánošíkových dier.

Ak sa necítite na dlhšiu túru, spravte si nenáročnú prechádzku k soche Jánošíka. Týči sa na kopci nad dedinou, a tak na vás v cieli čaká naozaj pekný výhľad. Zahriať sa môžete pri návšteve dreveného betlehema aj v Múzeu Juraja Jánošíka.

Krásne miesta sa oplatí objavovať a o zážitky z nich sa oplatí podeliť. Vďaka rýchlej 4G sieti od O2 dostupnej pre viac ako 97 % obyvateľov Slovenska tak môžete spraviť rýchlo a prakticky kdekoľvek.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac