12 múdrych myšlienok z rozprávok, na ktoré by sme nemali zabúdať ani v dospelosti

Vybrali sme pre vás najsilnejšie myšlienky z tých najlepších rozprávok.

Ako dospelí máme často predstavu, že múdrosť sa skrýva v zložitých poučkách odborných kníh a niekedy prehliadneme, že môže byť celkom blízko, napríklad aj v obyčajnom animovanom filme pre deti či útlej ilustrovanej knižke.

Preto sme pripravili výber obľúbených inšpiratívnych citátov, ktoré ilustrujú, ako prekvapivo podnetné sú myšlienky v príbehoch pre deti.

Malý princ

„Ľudia u vás pestujú päťtisíc ruží v jedinej záhrade a nenachádzajú v nej to, čo hľadajú. A predsa to, čo hľadajú, by sa mohlo nájsť v jedinej ruži alebo troške vody.“ – Malý princ

Harry Potter a Ohnivá čaša

„Čoskoro sa budeme musieť rozhodnúť medzi tým, čo je správne a tým, čo je ľahké.“ – Michael Gambon ako profesor Dumbledore

Frozen


„Láska je, keď myslíš na druhého viac ako na seba“ – Snehuliak Olaf

Kung Fu Panda

„Zabudni na minulosť, nie je dôležitá. Dôležité je len to, kým sa rozhodneš byť teraz.“ – Panda Po

Alica v krajine zázrakov

„Predstavivosť je jedinou zbraňou v boji s realitou.“ – Mačka Škľabka

Palculienka

„Nikdy nechci byť niečím iným ako tým, kým si.“ – Palculienkina mama

Leví kráľ


„Minulosť dlho bolí, ale pozri sa na to inak. Alebo pred ňou utečieš, alebo sa z nej poučíš.“ – Rafiki

Mulan

„Kvetina, ktorá vykvitne aj cez nepriazeň osudu, je najvzácnejšia kvetina zo všetkých.“ – Vladár

Hastrošovci

„Človek, ktorý má dobré myšlienky, nikdy nemôže byť škaredý. Môžeš mať zakrivený nos či ústa a dvojitú bradu a vyčnievajúce zuby, ale ak máš dobré myšlienky, budú z tvojej tváre svietiť ako slnečné lúče a vždy budeš vyzerať krásne.“ – Rozprávač

Popoluška


„Dobre to vieš, ak veríš, ten sen, ktorý máš, musí prísť.“ – Popoluška

Macko Pú

„Niekedy zaberú v tvojom srdci najviac miesta tie najmenšie veci.“ –  Macko Pú

Minpinkovia

„Pozorujte svet okolo seba s rozžiarenými očami, pretože tie najväčšie tajomstvá sa vždy skrývajú na tých najnepravdepodobnejších miestach. Tí, ktorí neveria na zázraky, ich nikdy neuvidia.“ – Roald Dahl ako rozprávač

Máte aj vy svoju obľúbenú rozprávku a citát, o ktorý by ste sa chceli podeliť s čitateľmi Sódy? Napíšte nám na náš Facebook do komentárov pod článok.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

10 inšpiratívnych rozhovorov z roku 2018

Vybrali sme pre vás rozhovory za uplynulý rok, ktoré určite stoja za prečítanie. Venujú sa pohybu, vzdelávaniu, motivácii aj lepšej organizácii času.

V Sóde vám pravidelne prinášame množstvo dobrého čítania – inšpiratívne témy, ktoré ukazujú, ako žiť lepšie, predstavujú výnimočných ľudí, originálne projekty aj krásy Slovenska.

V marci tohto roka sme prešli na tzv. víkendové vydania. Tie minimálne dva razy do mesiaca prinášajú sumár článkov, ktoré spája jedna nosná téma. Venovali sme sa napríklad pohybu, radosti či regiónom Slovenska. Špeciálne vydanie sme venovali aj slobode tlačevýročiu Novembra 89.

Pevnou súčasťou Sódy sa stali rozhovory, ktoré predstavujú inšpiratívnych ľudí a stretávajú sa s pozitívnym ohlasom. Preto sme sa v redakcii rozhodli vybrať pre vás desiatku rozhovorov za rok 2018, ktoré podľa nás určite stoja za prečítanie.

Ďakujeme za priazeň v roku 2018 a spolu s O2 vám želáme príjemné čítanie.

Športový lekár Pavel Malovič: Pohyb z vás urobí usmievavého človeka. S uznávaným odborníkom sme sa porozprávali o tom, ako si udržať fyzické i psychické zdravie aj vo vyššom veku.

 

Odborník na time managment Andrej Mikula: Nesnažte sa robiť všetko. S Andrejom Mikulom sme sa pozreli bližšie na to, kde Slováci robia pri organizovaní času chyby a ako postupovať v prípade, ak chce človek do svojho života vniesť systém.

 

Cestovateľ Milan Bardún: Aj keď je Slovensko malé, každý si tu nájde to, čo mu sedí najviac. Ktoré miesta na Slovensku podľa neho stoja za návštevu a ako je s kvalitou služieb sa dozviete v tomto zaujímavom rozhovore.

 

Laci Strike: Treba robiť maximum pre to, aby sme deti posúvali správnym smerom. S tanečníkom a choreografom sme sa porozprávali nielen o jeho začiatkoch, ale aj o skúsenostiach z motivačnej O2 Roadshow Moja story, tvoja story.

 

Detská trénerka Andrea Ballová: Pohyb je rovnako dôležitý ako strava a spánok. Ako priviesť dnešné deti k pohybu a správne ich motivovať? Viac nám prezradila Andrea Ballová, ktorá bola súčasťou 1. ročníka O2 Športovej akadémie Mateja Tótha.

 

Daniel Everett: Robte to najlepšie, čo môžete, každý deň. Americký lingvista sa tajomstvu šťastného života priučil u amazonského kmeňa Pirahov. Prečítajte si náš rozhovor a zistite, prečo môže byť ich život pre nás veľkou inšpiráciou.

 

Matej Tóth: Teraz viem, že dokážem v živote prekonávať aj ťažšie prekážky. Vrcholový športovec a zakladateľ O2 Športovej akadémie Mateja Tótha nám v rozhovore povedal o svojej knižke aj o tom, ako dopingová kauza pozitívne ovplyvnila jeho život.

 

Spisovateľ Daniel Hevier: Chcel by som, aby deti pri učení ani nezbadali, že sa učia. So svojím projektom Radostná škola chodí po slovenských školách. Prezradil nám viac o dnešných deťoch, domácom školstve aj o tom, ako by mala vyzerať ideálna škola.

 

Ivana Rešutíková: Stredné Slovensko je výnimočné rozmanitosťou prírodných krás, folklórom a srdečnosťou. Zakladateľka regionálnej cestovnej kancelárie nám prezradila, prečo sa stredné Slovensko oplatí navštíviť.

 

Janette Motlová: Mám pocit, akoby sme pomaličky dozrievali. Lektorka a odborníčka v oblasti vzdelávania Janette Motlová nám porozprávala o predsudkoch v spoločnosti, o strachu, sile emócií, ale aj o tom, prečo sa jej v detstve zapáčil gadžovský svet.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac