Skoky zo stoličiek a horiace stromčeky. Takto sa vo svete oslavuje nový rok

Vítanie nového roka je po celom svete prepojené s rôznymi symbolickými zvykmi. Miešajú sa s moderným spôsobom novoročných osláv, teda bujarou zábavou. Ako pôsobí celkový výsledok?

U nás máme okrem jedenia silvestrovskej kapustnice tradíciu mať pri sebe pre šťastie šupiny zo štedrovečerného kapra, alebo peniaze, ktoré by potom s nami mali ostať po celý rok. Nechýbajú ani veľkolepé ohňostroje, domáca pyrotechnika, koncerty či bohatá hostina. Vo svete sa veľa z týchto tradícií opakuje, no častokrát sú ešte okorenené niečím miestnym a výnimočným.

Rio de Janeiro: Silvester na pláži

Brazília bujaré oslavy zbožňuje. Inak tomu nie je ani počas silvestrovskej noci, keď sa v Riu na pláži stretnú ľudia, aby o polnoci vyslali loď plnú prepychu na plavbu morom. Loď predtým naložia kvetmi, šperkami, aj sviečkami. Veria, že táto symbolická obeta im do nového roku prinesie bohatstvo, zdravie, aj šťastie.

ohňostroje
ohňostroje
ohňostroje

Autori fotografií: Leandro Neumann Ciuffo (1, 2), Mike Vondran (3)

New York a USA: Bozky a “ball drop”

Metropola východného pobrežia USA je známa svojou tradíciou „ball drop“. Počas toho, ako odbíja posledná minúta starého roka, sa na Times Square z výšky 43 metrov spustí obrovská ozdobná guľa. Keď skončí svoj “dopad”, je to signál toho, že už dorazil nový rok. Kvôli tejto šou sa na Times Square každý rok zhromaždia tisícky ľudí a na diaľku ju sledujú ďalšie milióny.

No a ďalšia americká tradícia je novoročný bozk. Pri odbíjaní polnoci by ste si s niekým čo najrýchlejšie mali dať pusu. Vraj potom bude celý ďalší rok vášmu vzťahu naklonený.

ohňostroje
New York
New York
ohňostroje

Autori fotografií: Raj Kondeti (1), Anthony Quintano (2, 3, 4)

Japonsko: Návšteva chrámov

Japonsko sa riadi gregoriánskym kalendárom od konca 19. storočia. Dovtedy sledovali čínsky lunárny kalendár. S gregoriánskym kalendárom nastúpila aj tradícia slávenia “nášho” nového roku, pričom po japonsky mu hovorí „šogatsu“. Japonci okolo polnoci navštevujú chrámy, v ktorých sa modlia za svojich zosnulých a za šťastie do nového roka. Ich zvony odbijú celkovo 108-krát, čo má symbolický význam a má to odohnať zlé sily a duchov.

Jedia sa ryžové koláčiky „moči“ a trámy dverí domov zdobia slamené povrazy. Vraj prinášajú šťastie. No a odkedy do Japonska prenikli západné tradície, slávi sa tu trochu viac bujaro v baroch a kluboch. Ohňostroje však uvidíte len zriedka, miestni si ich akosi neosvojili. Ich Silvester je v porovnaní s tým naším oveľa pokojnejší a duchovne zameraný.

Japonsko
nočné mesto
Japonsko

Autori fotografií: john_v_mccollum (1), aotaro (2), Naotake Murayama (3)

Dánsko: Skákanie zo stoličiek a rozbíjanie tanierov

Škandinávska krajina má pár pomerne netradičných novoročných zvykov. Keď v Dánsku odbije polnoc, skáču Dáni zo stoličiek. A hneď potom na prah vchodových dverí hádžu taniere. Čím viac črepov, tým viac priateľov vraj človek bude v novom roku mať. S priateľmi väčšina Dánov Silvester aj trávi. Ešte predtým si však o šiestej večer vypočujú kráľovnin novoročný prejav v televízií, najedia sa v kruhu rodiny a potom vyrazia do mesta.

Najmä v hlavnom meste, Kodani, sa každý rok konajú veľké oslavy a domáci, rovnako ako aj návštevníci, sa môžu tešiť na bujaré ohňostroje. Na odbitie polnoci sa čaká na námestí pri mestskej radnici, alebo na Moste kráľovnej Louise.

ohňostroje
ohňostroje
ohňostroje
ohňostroje

Autor fotografií: Thomas Rousing

Španielsko: 12 bobúľ hrozna

Podľa tradičného zvyku Španieli pri odbíjaní polnoci jedia dvanásť bobúľ hrozna, jedno za každé odbitie hodín. Kto ich zvládne a stihne zjesť všetky, ten vraj bude mať šťastný a bohatý nový rok. Ak však nechcete, aby vám náhodou jedno z nich zabehlo, môžete túto tradíciu preskočiť a vrhnúť sa na tie ostatné.

V Madride si odpočítavanie polnoci vychutnajte na námestí Puerta de Sol, kde sa po odbití nového roka vždy strhne veľká párty. Uvidíte tu ľudí v maskách, vystreľujúce konfety, aj živú hudbu. Oslavuje sa do ranných hodín a pred spaním sa ešte pochutnáva na tradičných vyprážaných churros.

ohňostroje
Nový rok
ohňostroje

Autori fotografií: Mambo Z (1, 3), Hernán Piñera (2)

Portoriko: Vylievanie vedier vody z okna

Ak niekedy zavítate na novoročné oslavy do Portorika, dávajte si pozor, aby sa vám neušlo nedobrovoľnej sprchy. Miestni ľudia totiž z okien na Silvestra vylievajú kýble plné vody. Majú z ich príbytkov odohnať nešťastia minulého roka, aj všetkých zlých duchov. Domy si predtým ešte aj poriadne vyčistia.

Na karibskom ostrove sa pri oslavách nového roka môžete vyhnúť mínusovým teplotám, snehu, aj námraze a namiesto nich si napríklad zatancovať na pláži. Portoričania milujú ohňostroje, veľké prskavky, a živú hlasnú hudbu. Zo Španielska sa sem preniesla tradícia jedenia dvanástich bobúľ hrozna, no tu každé z nich symbolizuje jeden z mesiacov budúceho roka a pri ich jedení si ešte máte niečo želať. Ak ich stihnete zjesť všetky, vraj sa vám to splní. Potom hrozno vymeňte za tradičné jedlo bacalaitos, vyprážané placky z ryby.

ohňostroje
ohňostroje
ohňostroje

Autor fotografií: El Coleccionista de Instantes

Francúzsko: Opulentná oslava

Francúzi sa počas osláv Nového roka venujú najmä hodovaniu. Veria totiž, že im dostatok všetkého potrebného prinesie aj do ďalších dvanástich mesiacov. Stretávajú sa známi, organizujú sa veľké prípitky, aj pompézne večierky. Typickým polnočným predstavením sú krásne ohňostroje, no žiadne delobuchy, ani petardy. Tie sú v hlavnom meste zakázané.

Najväčšie oslavy sa v Paríži sústredia pri Champs Elysées a pri Eiffelovke. Na juhu krajiny je zase pre ohňostroj známe mesto Cannes. Na riviére majú vraj celkom iné čaro, než na severe. V Normandii majú zase jeden bizarný zvyk: silvestrovské kúpanie v mori. Je naozaj len pre tých odvážnych.

ohňostroje
ohňostroje
ohňostroje

Autori fotografií: ErasmusOfParis (1), ludovick (2), Kevin Decherf (3)

Rím: Trojdňová párty

Správne, oslavy nového roka v talianskej metropole trvajú vraj až tri dni. Všetky slávne pamiatky sú krásne vyzdobené a pri mnohých natrafíte aj na koncerty a tancujúci dav. Tradičnú silvestrovskú večeru – canone – si môžete vychutnať takmer všade. Hlavné ohňostroje môžete pozorovať pri Koloseu.

ohňostroje
ohňostroje
ohňostroje
ohňostroje

Autori fotografií: neigesdantan (1), Marco_Salvadori (2, 3), Bryce Walker (4)

Holandsko: Podpaľovanie vianočných stromčekov

V Holandsku sa svojich vianočných stromčekov zbavujú ešte skôr ako my (čo býva väčšinou na Troch Kráľov), a to ešte aj poriadne pompéznym štýlom. Podpália ich a urobia si z nich táborák. Takže, ak niekde v tejto krajine na Silvestra uvidíte oheň, pravdepodobne sa nemusíte ľakať a volať hasičov.

Trochu konvenčnejší spôsob oslavovania predstavuje návšteva klubov a barov, ktoré sú sviatočne vyzdobené a pripravené na hýrivé oslavy.

ohňostroje
ohňostroje
ohňostroje
ohňostroje

Autori fotografií: Ronald van der Graaf (1), p2cl (2), Hans Splinter (3), Eelco Cramer (4)

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345 (No Ratings Yet)
Loading...
Super

Čokoláda, ktorú by ste si nedokázali odložiť na neskôr

Predstavujeme vám troch špičkových výrobcov vysoko-kvalitnej čokolády z celého Slovenska.

Ak máte radi čokoládu a túžite po kvalite, máme pre vás tip na tri čokoládovne, ktoré sú vo svojej výrobe nekompromisné.

Navyše, so svojimi vysokopercentnými čokoládami a pralinkami si získavajú maškrtné jazyky ľudí nielen u nás, ale postupne aj v celej Európe.

Nitriansku čokoládovňu Lyra vedie master chef chocolatier Karol Stýblo

Čokolatier Karol Stýblo z nitrianskej Lyry má byť na čo pyšný. Jeho čokoládová výroba sa ako jedna z mála na Slovensku môže chváliť gastronomickým Oscarom – označením „Great Taste“.

Jeho cesta k čokoláde však vôbec nebola priamočiara. Po ukončení hotelovej akadémie skúsil šťastie v Grécku, a po návrate podnikanie s čerpadlami. To ale nedopadlo úspešne. K čokoládovej kariére ho doviedli belgické pralinky, ktoré najskôr dovážal, a neskôr aj skúšal vyrábať podľa vlastných receptúr.

Dnes si Lyru pochvaľujú aj najväčší „čokoholici“ – na výrobu čokolády totiž používajú iba kvalitné suroviny, ktoré dovážajú z Kolumbie. Tam si dokonca Karol na kakaovej plantáži jeden kakaovník aj vlastnoručne zasadil.

Inak, tajomstvom Lyry je kolumbijské kakao Fino de Aroma. To tvorí len šesť percent svetovej produkcie kakaa a charakterizujú ho ovocné a kvetinové vône. Pre Lyra čokolády je typický farebný posyp – scukornatené lupene kvetov, oriešky alebo sušené ovocie, ale hlavne množstvo molekúl lásky v každej tabličke. Veď posúďte sami.

čokoláda
čokoláda
čokoláda
čokoláda
čokoláda

Zdroj fotografií: Lyra Chocolate

Ručne robené pralinky Illui z Pezinka

Intenzívna chuť kvalitnej čokolády si získala srdce aj čokolatiera Petra Žáčika z Pezinka. V 90. rokoch podnikal s dovozom sušeného ovocia a orieškov v čokoláde.

Stále však dúfal vo vlastnú výrobu, a tak v roku 1996 kúpil prvé stroje. Úvodné výrobky sa prekvapujúco podarili a odvtedy výroba čokoladových delikates v Pezinku iba rozkvitala a napredovala.

Dnes je čokoládovňa Illui spájaná predovšetkým so špičkovými, ručne vyrábanými pralinkami, ktoré by dokázali konkurovať aj tým belgickým. Aj v Illui si potrpia iba na kvalitné suroviny.

Nepoužívajú žiadne umelé prísady, farbivá, arómy, konzervanty či polotovary. Uprednostňujú napríklad čerstvé maslo, smotanu, med z vlastného chovu, na ovocné plnky používajú čerstvé či mrazené ovocie.

čokoláda
čokoláda
čokoláda

Kvalitnú horkú belgickú čokoládu Callebaut plnia napríklad marcipánom najvyššej kvality, ktorý má záruku len štyri mesiace. Zjesť takúto pralinku do štyroch mesiacov však určite nie je problém pre ktoréhokoľvek čokoládového gurmána.

Zdroj fotografií: Illui

Vďaka Chocomaze si viete navrhnúť čokoládu podľa vlastnej chuti

Kvalitne a hravo maškrtiť, ale hlavne vyrábať kvalitnú čokoládu vie aj Katarína Papp Varghová, ktorá opustila trvalé zamestnanie a vydala sa vlastnou, kreatívnejšou cestou.

Vyštudovala medzinárodné vzťahy a istý čas pracovala v Bruseli, kde napríklad realizovala projekt pre belgickú čokoládovňu. A tam sa to celé začalo.

Jej cieľ bol jasný – vyrábať čokoládu, ktorá prinesie radosť a farbu do každého dňa, a ktorú si bude môcť zákazník navrhnúť podľa vlastnej chuti. Práve pre Chocomaze je skutočne charakteristická bohatá výzdoba čokolády – sušené maliny, jahody, lieskovce, pistácie alebo lupene kvetov.

čokoláda
čokoláda

Katarína začala s predajom čokolád cez internet, dnes sú jej čokolády bežne dostupné aj vo vybraných kamenných predajniach.  Aj keby sa zdalo, že výroba expanduje, Chocomaze sa stále vyrába ručne a v malej manufaktúre v Komárne, v priestoroch, kde začínala pred troma rokmi.

Aj Katarína a jej Chocomaze sa môže chváliť gastronomickým ocenením „Great Taste“.

Zdroj fotografií: Chocomaze

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac