Senica: Mesto na hraniciach dejín

Seničania si nikdy nenechali len tak rozkazovať.

Oblasť v okolí Senice kedysi obývali pravekí lovci mamutov, neskôr sa tu zastavili Kelti a pobudli tam aj Rimania. Neskôr mestu vládli rakúski, poľskí, aj uhorskí šľachtici. Ako vyzerá dnes?

Oblasť Senice nie je veľmi kopcovitá, no turbulentnej histórie si napriek tomu zažila viac než dosť. No mesto si odnieslo aj následky nedávnejšej histórie. Napríklad obliehania vojsk Osmanskej ríše, ktoré postúpili až po dnešnú českú hranicu, či stavovské povstania, ktoré v šľachtických radoch rozpútali rozsiahle čistky.

Zmeny však neprichádzali len zhora. Seničania sa často preukázali aj ako nekompromisný ľud, keď sa vzbúrili proti svojim zemepánom, ktorí im čoraz viac zasahovali do bežného života a právomocí. Niečo podobné zopakovali aj počas druhej svetovej vojny. Napriek hrozbám pomáhali partizánom aj utečencom z Čiech v boji proti nacizmu.

Počas medzivojnového obdobia tam istú dobu sídlila tzv. Okresná národná rada, ktorá obstarávala práva a privilégia občanov Slovenska. Práve strategická pozícia na hranici štátov dopomohla Senici k vplyvu na oboch stranách.

Dnes v meste aj jeho husto zalesnenom okolí nájdete viaceré spomienky na minulosť.  Napríklad hrad Branč, z ktorého mešťanom kedysi vládli zemepáni. Ostali po ňom síce už len ruiny, no aj tie nadchnú nadšencov dejín. Najmä, keď si ich predstavíte.

Za čias svojej najväčšej slávy bol hrad poriadne rozľahlý a medzi jeho obyvateľov patrili Matej Korvín, český kráľ Ján Luxemburský či uhorský kráľ Karol Róbert. Bohužiaľ, dnes vám musí vystačiť už len predstavivosť.

Záhorská galéria v Senici

Ďalšou pamiatkou, ktorá miestnym pripomína minulosť, je aj senický barokový kaštieľ. Pochádza z 18. storočia a dnes slúži ako sídlo Záhorskej galérie. Môžete sa poprechádzať aj v jeho okolí, ktoré tvorí park plný zelene.

A ak by vás zaujímal život bežných poddaných, mešťanov a roľníkov, zavítajte do neďalekého Gazdovského dvora. Vtedajšie životné podmienky sú tu verne zreprodukované.

Keď zájdete trochu ďalej od mesta, môžete natrafiť na Mohylu Rastislava Štefánika. Týči sa na vrchu Bradlo už od roku 1928, len pár kilometrov od Štefánikovho rodiska – obce Košariská.

Senica na mape rýchleho internetu

Vďaka vysokorýchlostnému pripojeniu 4G LTE sú odteraz obyvatelia Senice prepojení s celým svetom viac ako kedykoľvek predtým.

Odteraz Senica patrí medzi slovenské mestá a obce s najrýchlejším mobilným internetovým pripojením na Slovensku. Aby ste si mohli užiť vysokorýchlostný internet od O2 naplno, potrebujete telefón alebo tablet s podporou 4G LTE a 4G LTE SIM kartu.

Viac informácií nájdete na www.o2.sk/4GLTE.

Máte záujem o prenos čísla?

Radi vám poradíme a pomôžeme.
Nechajte nám vaše telefónne číslo
a budeme vás kontaktovať.
Radi vám poradíme a pomôžeme.
Nechajte nám vaše telefónne číslo a zavoláme vám
v priebehu najbližšieho pracovného dňa.
Ďakujeme. Zavoláme vám.
Páčil sa vám článok?
Slabé
12345 (No Ratings Yet)
Loading...
Super

Nevšedné motívy pohľadníc na rok 2017 od slovenských ilustrátorov

O2 oslovilo piatich mladých slovenských ilustrátorov, aby vytvorili originálne novoročné priania. A výsledok na seba nenechal dlho čakať.

Prísť do papiernictva a nakúpiť tuctové novoročné pohľadnice zasneženej krajiny je síce najjednoduchšie, no my sme chceli novoročné priania poňať trochu originálnejšie. Pozrite sa spolu s nami, ako sa so zadaním od O2 prísť s nezvyčajnou novoročnou pohľadnicou popasovalo päť slovenských ilustrátorov.

Selfie čajky a snehuliaka

Ilustruje prevažne pre deti. Marek Mertinko spája reálne s nereálnym do jedného celku. Aj v skutočnom svete možno na veci hľadieť inak – zveličovať, zjednodušovať, ironizovať. Každá vec, ten najobyčajnejší predmet v jeho ilustráciach má svoj život, charakter.

 

Korčuliari v snežnej guli

Aj napriek tomu, že ilustráciu ako odbor nikdy neštudovala, z celého grafického dizajnu ju má najradšej. Alexandra Kuncová nie je štýlovo vyhranená. Skúša nové techniky a spôsoby, ako niečo stvárniť. Ilustráciu sa snaží vniesť do každého projektu – do svadobnej grafiky, fotoalbumov, plagátov, tapiet, log či etikiet. Akýkoľvek kreatívny projekt je pre ňu výzva a možnosť nabrať skúsenosti.

 

Srdce z tušu

Paulina Rypáková je umelkyňa a cestovateľka, ktorá tvorí pod pseudonymom Paulina Vårregn. Od skončenia študia na Vysokej škole výtvarných umení žije a tvorí v zahraničí. Preferuje nomádsky spôsob života. Cestovanie, spoznávanie a prenikanie do rôznych kultúr a odlišných prostredí je jej hlavnou inšpiráciou. Ťažisko jej tvorby spočíva vo vytváraní vnútorného dialógu s prostredím, ktorý pretvára do osobných snových vízií, magických domorodých záhrad s folklórnymi geometrickými prvkami.

 

Pribratá sova

Venuje sa voľnej tvorbe, knižnej ilustrácii a sieťotlači. Lea Točeková techniky kombinuje – akvarel, pastelky, fixy, pečiatky, propisot a káva (najlepšie turecká). V machuliach hľadá nové charaktery, obludy alebo zvieratá. Neustále skúša niečo nové a spokojnosť prichádza vtedy, keď jej to, čo práve kreslí, vykúzli úsmev na tvári.

 

Zimná krajina

Ilustrátor Bystrík Vančo sa venuje najmä detskej ilustrácii, kresbe, grafike, maľbe. Experimentuje s novými materiálmi a posúvaním ilustrácii do priestorových objektov. Necháva sa inšpirovať prírodou. Jeho prácu nájdete v knihách Rozprávky z blogu, Prešporský zvon, Dunajská kráľovná, Najmocnejšie kúzlo, Moje krásne rozprávky,…

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac