5 tipov, kam cez víkend na východnom Slovensku

Niekoľko známych aj menej známych zaujímavostí pre turistov, ale aj domácich.

Nie je nič lepšie ako si krátkym výletom vyčistiť hlavu. Voľný víkend nemusíte tráviť doma, ani vo vašom meste. Sadnite do auta a vydajte sa spoznávať okolie. Tu je päť nápadov na rôzne výlety po východnom Slovensku.

Jaskyňa Domica

Jaskyňa Domica

Styx bola v starogréckej mytológii rieka, po ktorej prievozník prevážal duše zomrelých do krajiny mŕtvych. Rieku Styx (alebo skôr riečku) však máme aj na Slovensku. Je dlhá 140 metrov a našli by ste ju v najväčšej jaskyni národného parku Slovenský kras – v Domici.

Tá naša pôsobí o čosi optimistickejšie. Namiesto duší po nej na malej loďke sprievodca preváža turistov. Počas plavby tak majú čas plne si vychutnať mimoriadnu pestrosť a bohatstvo tvarov kvapľovej výzdoby, vďaka ktorým patrí Domica medzi najkrajšie jaskyne na Slovensku.

Vstupy do jaskyne sú o 9:30, 11:00, 12:30, 14:00. Cena vstupného je 8 €.

Studený gejzír v Herľanoch

Herliansky gejzír bol do roku 1903 a v rokoch 1957-2006 jediným studeným gejzírom v Európe. Bol aktivovaný umelo, vrtom hlbokým 404,5 metra. Momentálne je na kontinente aktívny ešte jeden podobný v nemeckom Ardenachu a ďalšie sú až na Islande.

Drevené chrámy zapísané v UNESCO

Na Slovensku je až 60 unikátnych drevených kostolíkov, no osem z nich bolo pre svoju nesmiernu kultúrno-historickú hodnotu zapísaných do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Na východnom Slovensku ich hľadajte v meste Kežmarok a obciach Hervartov, Ladomírova, Bodružal a Ruská Bystrá.

Za svoj špecifický vzhľad vďačia jedinečnej stavebnej technológii, pri ktorej majstri remeselníci používali ako stavebný materiál výlučne drevo. Keď sa pozriete na chrámy zblízka, nenájdete žiadne kovové spoje, stavané boli bez použitia jediného klinca. Prečítajte si viac o týchto nádherných stavbách.

Najväčšie a najstaršie opálové bane na svete

Štôlňa Jozef

Medzi obcami Zlatá Baňa a Červenica, pri Prešove sa nachádza jeden unikát. Opálové bane takéhoto rozsahu a s takou dlhou históriou ťažby sa nenachádzajú nikde na svete. Z týchto baní pochádza aj Harlekýn – najväčší nájdený kus drahého opálu na svete.

V 16. storočí boli známe po celom svete, no je možné, že opál sa tu ťažil už od rímskych čias. Unikátny drahý opál z týchto končín mali v obľube aj členovia rodiny cisára Napoleona. Do 19. storočia boli tieto bane jedinou lokalitou na svete, kde prebiehala jeho ťažba. V roku 1922 bola z ekonomických dôvodov ťažba ukončená.

Momentálne je verejnosti sprístupnená trasa zo štôlne JOZEF o dĺžke 1,2 kilometra. Na prehliadku si vyčleňte približne 45 až 60 minút, rezervovať si ju môžete na tejto stránke. Návštevníci pri prehliadke uvidia vzorky opálov, rozličných minerálov, banské svietidlá, vozíky a storočie staré nástroje používané baníkmi.

Vodárenská veža v Prešove

Ak už budete v Prešove neobíďte ani vyhliadkovú vodárenskú vežu. Bola postavená v roku 1918 ako súčasť projektu vodovodnej siete a pôvodne sa na nej nachádzal rezervoár s objemom 350 metrov kubických. V zrekonštruovanej veži, ktorá meria 29 metrov, otvorili kaviareň – najvyššie postavenú v širokom okolí. Za výstup na vyhliadku sa platí symbolické vstupné.

Rýchly internet v Prešove

Aj v Prešove môžu zákazníci O2 využiť najrýchlejšie mobilné internetové pripojenie na Slovensku. Aby ste si mohli užiť vysokorýchlostný internet od O2 naplno, potrebujete telefón alebo tablet s podporou 4G LTE a 4G LTE SIM kartu.

Viac informácií nájdete na www.o2.sk/4GLTE.

Potrebujete viac informácií o službe 4G LTE internet?

Radi vám poradíme a pomôžeme.
Nechajte nám vaše telefónne číslo a zavoláme
vám v priebehu najbližšieho pracovného dňa.

Ďakujeme. Zavoláme vám.
Páčil sa vám článok?
Slabé
12345 (No Ratings Yet)
Loading...
Super

Severné Slovensko: 5 tipov, kam sa ísť cez víkend pozrieť

Voľný víkend nemusíte tráviť doma. Sadnite do auta a vydajte sa spoznávať okolie.

Nie je nič lepšie, ako si krátkym výletom vyčistiť hlavu. Voľný víkend nemusíte tráviť doma, ani vo vašom meste. Sadnite do auta a vydajte sa spoznávať okolie. Tu je päť nápadov na rôzne výlety po severnom Slovensku.

Medokýš pri obci Kalameny

Asi kilometer od obce Kalameny v okrese Ružomberok, sa na okraji lesa nachádza termálne jazierko napájané podobnou minerálnou vodou ako v neďalekej Bešeňovej alebo kúpeľoch Lúčky. Má stálu teplotu 33 °C, takže okúpať sa v krásnom lone prírody, úplne zdarma je tu možné celoročne.

Terchovské srdce, Terchová

Terchovské srdce

V roku 2015 na vrchu Oblaz, v blízkosti rodiska Juraja Jánošíka, postavili rozhľadňu s názvom Terchovské srdce. Je vysoká tridsať metrov a spolu s náučným chodníkom bola realizovaná v rámci projektu cezhraničnej spolupráce „Spoločne k poznaniu a ochrane prírody“ medzi obcou Terchová a českou obcou Třanovice.

 

Demänovská jaskyňa slobody

Demänovská jaskyňa slobody

Demänovská jaskyňa je považovaná za jednu z najkraších v celej Európe. Vyniká množstvom, estetickou hodnotou a rôznorodosťou foriem kvapľovej výzdoby. Netradičné sú napríklad kvapľové vodopády, jazierka s kvapľovými “leknami” či útvarmi zvanými “rokokové bábiky”.

Raritou jaskyne sú inovaťové stalaktity a sintrové perly. To sú guľôčky nachádzajúce sa na dne jazera vo Veľkom dóme – najväčšom sprístupnenom podzemnom priestore na Slovensku. Vstupy do jaskyne sú o 9:30, 11:00, 12:30, 14:00. Cena vstupného je 8 €.

 

Slovenský orloj v Starej Bystrici

 

Slovenský orloj

Jeden z najmladších orlojov na svete, a zároveň prvý orloj na Slovensku, bol postavený v rámci rekonštrukcie námestia Starej Bystrice v roku 2009. Celá kompozícia predstavuje podobizeň Panny Márie sedembolestnej, dá sa teda povedať, že ide o najväčšiu drevenú sochu na území Slovenska.

 

Čertova skala

Čertova skala

Ak budete mať cestu okolo Starej Ľubovňe, zastavte sa na chvíľku v Chmeľnici. Blízko obce je zaujímavý prírodný unikát, no ak sa naň v dedinke opytáte, je celkom možné, že nebudete nič rozumieť. Domáci tu rozprávajú svojim jedinečným nemeckým nárečím už stáročia.

A čo to teda je? Ide o dvanásť metrov vysoký balvan, ktorému Chmeľničania nepovedia inak ako Čertova skala. Zaujímavosťou je, že v jeho okolí nie sú žiadne iné skaly. K tejto zvláštnosti sa viaže aj povesť – vraj mal Čert v pláne zhodiť ostrú skalnú ihlu na Ľubovniansky hrad, no po zazvonení kostolných zvonov sa preľakol a skala mu práve na tomto mieste vypadla.

Rýchly internet aj v Starej Ľubovni a Chmeľnici

Aj v lokalitách Stará Ľubovňa a Chmeľnica môžu zákazníci O2 využiť najrýchlejšie mobilné internetové pripojenie na Slovensku. Aby ste si mohli užiť vysokorýchlostný internet od O2 naplno, potrebujete telefón alebo tablet s podporou 4G LTE a 4G LTE SIM kartu.

Viac informácií nájdete na www.o2.sk/4GLTE.

Potrebujete viac informácií o službe 4G LTE internet?

Radi vám poradíme a pomôžeme.
Nechajte nám vaše telefónne číslo a zavoláme
vám v priebehu najbližšieho pracovného dňa.

Ďakujeme. Zavoláme vám.
Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac