Projekt Tvoj Buddy: Zlepšite šance na spokojný život deťom z domovov

Nič nepomôže dieťaťu viac než zrelý dospelý, ktorý ho má rád. Preto spája projekt Tvoj Buddy už 10 rokov deti z detských domovov s dospelými dobrovoľníkmi, ktorí sú im oporou, pomocnou rukou, aj bútľavou vŕbou.

Deťom z detských domovov sa vyškolený personál snaží priblížiť rodinný život tak, ako sa len dá. No niekedy predsa len chýba vzťah podobný tomu, ako je medzi dieťaťom a krstnými rodičmi, ujom, tetou, či starším súrodencom. Pretože nič nepomôže dieťaťu tak, ako dospelý, ktorý ho má rád a dá mu užitočné rady do života, na ktoré v domove nie je veľa príležitostí.

Projekt Tvoj Buddy už 10 rokov spája deti z detských domovov s dospelými dobrovoľníkmi, ktorí sú im oporou, pomocnou rukou, aj bútľavou vŕbou. A zažívajú spolu kopec zábavy.

Zapájajú sa doň deti z domovov staršie ako 12 rokov, práve preto, aby sa na dospelého nenaviazali ako na rodiča.

Každý dobrovoľník-záujemca musí prejsť školením a pravidelnými konzultáciami, aby dieťaťu z domova poriadne rozumel a aby ich vzťah vydržal ideálne celý život. Dobrovoľník v tom nie je nikdy sám, okolo neho je vždy tím odborníkov a koordinátorov, ktorí mu vedia poradiť, ako s deťmi zvládať rôzne situácie.

Tvoj Buddy

Ciele sú jasné, no ani zďaleka nie jednoduché — aby sa každé dieťa po odchode z domova dokázalo poriadne začleniť do spoločnosti. Práve vy môžete dieťaťu z domova predstavovať ten “vonkajší” svet a postupne mu ho približovať. Ako chcete spolu tráviť čas, alebo o čom sa chcete rozprávať, je len na vás. Všetko je postavené na báze dobrovoľných aktivít.

Úspechy projektu

Odísť z domova a byť zrazu úplne sám, je nesmierne ťažká výzva. Cieľom projektu Tvoj Buddy je, aby ju deti zvládli a neostali na okraji spoločnosti.

Tvoj Buddy dodnes okrem spájania detí s dospelými organizoval viaceré detské tábory, stretnutia so známymi ľuďmi, zážitkové vzdelávania, či zábavné a tématické skupinové aktivity. Odmenou im bola v roku 2014 akreditácia na Ministerstve školstva na prácu dobrovoľníkov s mládežou z detských domovov.

Tvoj Buddy

Projekt Tvoj Buddy je aktívny v mnohých mestách v okruhu do 100 km od Bratislavy, takže za deťmi z domova ani nemusíte chodiť veľmi ďaleko. Zároveň to však nie je charitatívna činnosť, ktorú robíte len preto, aby ste sa cítili lepšie. Mať svojho Buddyho je výzva a zodpovednosť, ktorou však môžete mnoho získať.

Sami uvidíte pokroky dieťaťa, s ktorým budete v kontakte, či už to budú študijné výsledky, alebo úspešné začlenenie do spoločnosti. Odmenou vám môže byť kamarátstvo na celý život a hrdosť na dieťa, ktoré toho vďaka vám môže veľa dokázať aj zažiť.

Ako sa zapojiť

Chcete darovať priateľstvo aj vy? Do projektu sa môžete zapojiť rôznymi spôsobmi:

  • Prihláste sa na školenia, ktoré vás pripravia na prácu s deťmi
  • Staňte sa dobrovoľníkmi, stretnite sa so “svojím” dieťaťom a nadviažte s ním vzťah na celý život
  • Darujte im 2% zo svojich daní a podporte tak ich dobročinné aktivity, alebo im prispejte podľa vlastných možností
  • Pomôžte im svojimi znalosťami: hľadajú pro bono psychoterapeutov, developerov, ľudí ochotných dorastencov z domovov zamestnať, marketingových stratégov… Každý môže pomôcť, ako len dokáže.

Väčšina z nás je tam, kde sme, aj vďaka láske, starostlivosti a výchove našich rodičov, našich častokrát najväčších vzorov. No nie všetci majú v živote to isté šťastie. Deti z domova takéto vzory nikdy nezažili. Napriek tomu im dokážeme pomôcť.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

7 tipov, vďaka ktorým sa konečne odhodláte na cesty

Aj vy poznáte kvantá výhovoriek, prečo to ani tento rok s cestovaním nevyjde? Na všetky máme odpovede a budeme ich postupne prinášať v článkoch o nízkonákladovom cestovaní.

O cestovaní veľa ľudí sníva, len málo z nich ale skutočne vyrazí na poriadny výlet do sveta. A pritom to nie je ani zložité, ani drahé. Väčšina prekážok je len vo vašej hlave.

1. Spočítajte si, koľko cesta skutočne stojí

Zájazdy s cestovkou sú väčšinou extrémne predražené. Keď si urobíte prieskum, koľko skutočne stojí ubytovanie a jedlo, zistíte, že vám stačí oveľa menej peňazí. Predstavu si môžete urobiť vďaka serveru numbeo.com. Existujú dokonca spôsoby, ako bývať úplne zdarma. Čo takto Workaway?

2. Nebojte sa

Vybehnúť do zahraničia na dlhšiu dobu dokáže mladý študent, mamička s dieťaťom alebo zamestnanec firmy. Tak prečo by ste to nezvládli aj vy? Nie je sa čoho báť.

Ľudia sú vo svete vo všeobecnosti milí a pohostinní. Pravdepodobnosť, že vás okradnú v Prahe je rovnaká ako v New Yorku a napríklad juhovýchodná Ázia je ešte oveľa bezpečnejšia.

New York

Že neviete po anglicky? Milióny ľudí na svete sú na tom rovnako ako vy. Rukami a nohami sa dá dorozumieť vždy. Aj keby ste sa stratili na obrom letisku v Dubaji, ukážte komukoľvek letenku a dotyčný vás odvedie k správnemu lietadlu.

3. Čo cestovanie prináša?

Keď si uvedomíte, čo všetko získate, bude sa plánovať oveľa jednoduchšie. Cestovanie poskytuje predovšetkým mnoho výhod – nových priateľov, zážitky a cenné skúsenosti na celý život. Získate všeobecný prehľad a miesta zo zemepisu nezostanú len nudné body na mape.

Uvedomíte si tiež, že na svete nie ste sami, naučíte sa lepšie vychádzať s ostatnými a pohotovo riešiť problémy. V neposlednom rade si začnete užívať maličkosti ako pozorovanie západu slnka za mraky.

Londýn

4. Šetrenie na cestu nie je náročné

Neutrácať na zbytočnosti, to je celé kúzlo. Ak sa dokážete zbaviť auta, jesť viac doma alebo si odpustiť drahé kávičky, zistíte, že to s peniazmi nie je až také zlé. Na cestovanie naozaj veľa nepotrebujete. Nemusíte tiež pretelefonovať dlhé minúty, keď môžete volať cez internet. Hneď máte vo vrecku pár desiatok eur navyše. A to každý mesiac.

Ak chcete odísť skutočne na dlho, zbavte sa aj veľkých výdajov za byt, zrušte podnájom, zožeňte podnájomníka na celú dobu svojej neprítomnosti alebo vyskúšajte krátkodobé prenájmy cez Airbnb.

5. Začnite kúsok za hranicami

Stále sa bojíte vyraziť na dlhšiu cestu do neznáma alebo máte pocit, že vám chýbajú peniaze? Aj u našich susedov nájdete veľmi veľa krásnych miest. Od historických miest cez rozľahlé národné parky po divoké hory. Autobusom, vlakom alebo spolujazdou môžete cestovať za pár eur. Stopom dokonca zadarmo.

6. Nebudete sami

Bojíte sa, že prídete o priateľov a budete na cestách opustení? Nebojte sa, s priateľmi si môžete zavolať cez Skype, navyše určite spoznáte mnoho nových. Na cestách totiž stretnete cestovateľov, ktorí sú na rovnakej vlne ako vy, takže si určite budete mať čo povedať. Prípadne, skúste napríklad ubytovanie cez couchsurfing a zoznámte sa s miestnymi.

7. Kúpte si letenku

Na nič nečakajte a kúpte si vysnívanú letenku. Už vám nezostane nič iné, ako všetky problémy vyriešiť a konečne vyraziť.

Kniha Travel Bible vám ukáže, že aj dlhodobé cestovanie je dostupné pre každého. Zistíte, že potrebujete výrazne menej peňazí, ako sa hovorí. Stanete sa vďaka nej expertom na letenky a ubytovanie. Naučíte sa, ako putovať dlhé mesiace s jedným batohom alebo ako všetko dostať do príručnej batožiny. Spoznáte miestnu kultúru aj ľudí. Dozviete sa tiež, ako si vziať prácu so sebou do sveta a cestovať non-stop a ako sa stať digitálnym nomádom.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac