10 tipov pre šikovné zužitkovanie kuchynského odpadu

Nevyhadzujte všetky zvyšky bezhlavo do koša. Mnohé z nich sa dajú perfektne využiť.

Vraví sa, že dobrá gazdinka pre pierko aj plot preskočí. Podobné je to v kuchyni. Čo je pre niekoho odpadom do odpadkového koša, iný dokáže šikovne využiť. Ako ste na tom vy, poznáte triky gazdiniek?

1. Dužina z odšťavovača

Je suchá, vláknitá a takmer bez chuti. Hoci sa na prvý pohľad zdá, že to najlepšie z ovocia a zeleniny skončilo v šťave, pravdou je, že dužina pri tepelnej úprave opäť ožije. Zjemní sa jej štruktúra a obnoví sa jej zoslabnutá chuť.

Mrkvovú dužinu pridajte do placiek, cviklovú do čokoládovej piškóty, zo zelerovej spravte prívarok a jablčnou ochuťte lievancové cesto.

2. Škrupiny z vajíčok

Sú výborným čistiacim prostriedkom všade tam, kde potrebujete šetrne zoškrabať odolný povlak. Vyčistíte s nimi zájdené plechy, pomôžu vám pri drhnutí keramickej dlažby ale pomôžu i pri oživení skla bez toho, aby ho poškriabali. Popučíte ich a na handre fungujú ako drôtenka

Hoci sú škrupiny krehké a na každom zlome vytvoria ostré hranky, predsa len sú príliš mäkké na to, aby čosi poškodili.

3. Šupky zo zeleniny

Ak nemáte domáceho miláčika, ktorý si rád pochrumká na šupkách z mrkvy, kalerábu a zemiakov, pokojne ich vysušte na radiátore alebo slnečnom parapete. Vo chvíli, keď stratia všetku vodu, stanú sa natoľko krehkými, že ich hravo rozsekáte v kuchynskom robote na jemnú triešť.

Tá je dobrým hnojivom pri jarnom presádzaní izboviek. Do každého kvetináča zamiešate do zeme za jednu kopcovitú lyžicu nevšedného hnojiva.

4. Staré pečivo

Hoci je strúhanka zo suchých rožkov klasikou slovenských domácností, mali by ste vedieť, že z chleba si môžete pripraviť chrumkavé vločky plnej chuti pre obaľovanie a posýpku pri zapekaní. Nevyčkávajte však, kým je chlieb tvrdý ako skala.

Unavený, zvädnutý chlieb nakrájajte na krajce a v kuchynskom robote ho rotačným nožom rozsekajte na mrveničku. Tú vysušíte v rúre alebo na radiátore.

5. Ohryzky a šupky z jabĺk

Ak zo špajze vytriedite zoschnuté jabĺčka, alebo máte veľa jadrincov zo zavárania a pečenia, mali by ste vedieť, že z nich dokážete vyrobiť výborný jablčný ocot – obzvlášť v prípade, ak ide o sladké odrody s vysokým množstvom cukru.

Pre výrobu jablčného octu potrebujete len veľkú sklenú nádobu, v ktorej necháte  nasekanú jablčnú zmes zaliatu vodou vykvasiť pod vzdušným plátnom.

6. Obaly z tukov

Čo má spoločné vrstvený papierový obal z masla, margarínu a tuku na pečenie? Na všetkých zostáva mastný povlak, ktorý môžete využiť pre vymastenie nádob pred pečením. Papierom z masla vytriete teflónovú panvicu pred prvou palacinkou, rovnako jednoducho si poradíte s formou na bábovku či srnčím chrbtom na pečenie.

7. Citrusové šupky

Máte radi pot-pouri s príjemnou vôňou drevín a kvetov? Potom sa vám určite zapáči aj vaša domáca verzia, pri ktorej použijete šupky z citrusov. Povykrajujete z nich najrôznejšie tvary, vysušíte ich v rúre a máte pekný a voňavý materiál na tvorbu.

A ak príde na neskrotné šupky z malých vyžmýkaných citrónov, zalejte ich horúcou vodou a máte prostriedok na odvápnenie úmývadla či vane.

8. Orechové škrupiny

Pistácie a vlašské orechy dostali od prírody natoľko atraktívny obal, že je škoda, aby končil v peci alebo komposte. Využiť ich môžete pri výrobe dekorácií najrôznejších druhov. Pistáciovými škrupinkami olepíte veľkú kartónovú vázu i čelo zásuvkovej komody, škrupiny z vlašských orechov sa so sviečočkou premenia na plávajúci lampión.

9. Kávová usadenina

Ak pijete kávu bez mlieka, usadenina nielenže krásne vonia, ale dokáže vám poskytnúť pomocnú ruku v domácnosti. Využijete ju pre odmasťovanie hrncov, panvíc a pekáčov, zbaví vás na rukách zápachu z porciovania rýb a je aj vhodným hnojivom pre kvety, ktoré sa nechystáte v najbližšej dobe presádzať.

10. Kosti z pečeného mäsa

Po výdatnom obede sa môže zdať, že kosti pečeného mäsa naplnili svoje poslanie. Kačka, hus či kurča vyčarili gestá blaha na tvárach všetkých členov domácností. Bola by však škoda rozlúčiť sa s nimi bez úžitku.

Možno o tom neviete, ale vývar z pečených kostí je výborným základom nielen pre hŕstkovú polievku, ale aj pre chutné omáčky.

Milan Gigel je dlhoročný redaktor, ktorý sa snaží vo svojich článkoch podeliť o zručnosti a skúsenosti. Venuje sa aktívnemu spôsobu života po boku remesiel, drobnochovu, záhradkárstva a pobytu v prírode.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

10 miest, kde si môžete zadarmo nabrať liečivú vodu

Na Slovensku máme tisíce kyseliek, medokýšov či “vajcoviek”. Stačí poznať správne miesta a na stole máte vždy čistú a zdravú minerálku.

Vytekajú spod zeme, aby zahasili smäd a vzpružili unavené telo. Minerálne vody sú bohatstvom kraja, za ktoré nemusíte platiť ak sa rozhodnete na svojich výletoch navštíviť vrty, pramene a studničky. Tí, čo to k nim majú na skok, nikdy neodchádzajú bez plných bandasiek.

1. Baldovská

Kúpele s liečivými sírno-vápenatými prameňmi boli chýrne v celom Uhorsku nielen pre príjemnú atmosféru a nízke ceny, ale aj pre vysokú úspešnosť liečby. Dodnes je spomienkou na časy zašlej slávy voľne prístupný prameň, ktorý nájdete v obci Baldovce.

Táto kyselka má príjemnú, osviežujúcu chuť. Povráva sa, že i cholera bola na ľudí, ktorí ju pili prikrátka.

2. Brusnianka

Kto potrebuje pobádať do jedla, určite by sa mal zastaviť v Brusne. Voda z miestnych prameňov prebúdza hlad a pomáha tým, čo trpia dlhodobými zápalmi.

Kým budete zo štýlového kúpeľného pohárika usrkávať vodu, ktorá získala prvé ceny v súťažiach, oči si môžete popásať na krásach Slovenského Rudohoria.

3. Budiš

V širokom okolí je voda z Budišu známa svojou príjemnou chuťou, vďaka ktorej si vyslúžila čestné miesto na každom prestretom stole. Pomáha pri trávení, rozdýcha unavené pľúca a spomaľuje starnutie.

Blízke okolie Turčianskych Teplíc je také bohaté na prírodné pramene, že by ste museli mať smolu, aby sa vám niektorý z nich nepostavil do cesty.

4. Cígeľská

Slaná voda z prameňa v Cigeľke nie je na chuť o nič pôvabnejšia ako spustnutá obec, v ktorej sa nachádza. Už po pár dúškoch vám však okamžite zaženie pálenie záhy. Nie to je však jediný dôvod, prečo by ste sa mali za ňou vydať na spoznávací, adrenalínový výlet.

Lieči reumu, uvoľní dýchacie cesty a ak ju použijete pre zábaly tela, má úžasnú schopnosť obnoviť mladistvý vzhľad jeho pokožky.

5. Gemerka

Hoci je minerálna voda z prameňa pri Tornali priezračná, predsa v sebe ukrýva v najlepšom pomere vápnik a horčík. Upokojuje, uľaví srdcu, a ak vstupujete do veku, v ktorom začínajú rednúť kosti, vedzte, že práve v tejto vode je minerálov skutočne dosť.

I Mária Terézia sa o jej kvalitách mohla dočítať v podrobnej správe, ktorú pri mapovaní slovenských liečivých vôd spísal stoličný fyzikus v roku 1769.

6. Korytnica

Ak by sme hľadali živú vodu ktorá sa najväčšmi podobá tej z Karlových Varov, určite by to bola Korytnica neďaleko Liptovskej Osady. Sadrové, zemito-železnaté a uhličité vody tu už od 16. storočia dokazujú svoju liečivú silu.

Prospieva obzvlášť športovcom, ktorí vďaka nej dokážu po náročných tréningoch a výkonoch rýchlo regenerovať svoje telá.

7. Sulinka

S obľubou ju popíjala cisárovná Sisi, vyvážali ju do Sedmohradska i na Dalmáciu, na pltiach sa v súdkoch plavila až do poľských prístavov v pobaltí. Minerálna voda zo Sulína pri Starej Ľubovni je známa nielen cukrovkárom a ľuďom trpiacim na dnu, ale aj tým, ktorí chcú osviežiť svoju unavenú krv novými krvinkami.

Ak sa vyberiete na výlet, aby ste sa potešili krásami a históriou Ľubovnianskeho hradu, určite si túto vodu nenechajte ujsť.

8. Mitická

Príjemná atmosféra a pekné prostredie vás privítajú v Trenčianskych Miticiach, kde spod ťarchy vápencových a dolomitových skál Strážovskej hornatiny vyviera z vrtu chutná perlivá minerálka.

Ak vám sedí jej neutrálna chuť a predsa len by ste si ju radi vychutnali bez bubliniek, s istotou ju nájdete v neďalekej Mníchovej Lehote.

9. Salvator

Na pomedzí  Lipoviec a Šindliaru vyviera voda, ktorá sa chuťou a zložením nepodobá na žiadnu, ktorú si možno nabrať z dvoch desiatok blízkych okolitých prameňov. Nie každý vie, že kým sa dostane k ústiu prameňa, prechádza puklinami a krasovými dutinami okolitých dolomitov a vápencov.

Táto „jaskynná voda“ má svoju typickú chuť, vďaka ktorej ju vždy zaručene spoznáte.

10. Preskúmajte okolie

Slovenský kraj je nesmierne bohatý na kyselky, medokýše a „vajcovky“, ktoré si možno nabrať z prameňov a studničiek roztrúsených za každým mestom a dedinou. Napočítali by ste ich na tisíce a pri mnohých z nich by ste sa nedopátrali k žiadnemu menu, ani rozboru ich liečivých síl.

Ak si na mobile naťukáte GPS súradnice tých najbližších zo stránky mapa, môžete sa pustiť do pátrania.

Milan Gigel je dlhoročný redaktor, ktorý sa snaží vo svojich článkoch podeliť o zručnosti a skúsenosti. Venuje sa aktívnemu spôsobu života po boku remesiel, drobnochovu, záhradkárstva a pobytu v prírode.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac