Od “tehly” až po obrovské displeje: Takúto cestu prešli smartfóny za takmer 25 rokov

Smartfóny sú s nami už takmer štvrť storočia. A tieto legendárne modely určovali ich vývoj.

Nad prvým smartfónom by ste sa dnes asi najskôr pousmiali, no od jeho vzniku prešlo už úctyhodné štvrťstoročie. Pozrite sa, ktoré telefóny sa stali míľnikmi v tomto segmente.

Zaspomínajte si na legendárné kúsky alebo si pozrite aktuálny výpredaj telefónov v O2 Mobil Markete. V ponuke nájdete telefóny, ktoré boli vystavené v O2 predajni, telefóny vrátené od zákazníkov alebo opravené telefóny.  Každý mobilný telefón zakúpený v O2 Mobil Markete má záruku na 12 mesiacov.

Prvý smartfón – IBM Simon

V roku 1994 ešte nebol pojem smartfón používaný, ale už vtedy sa objavilo prvé zariadenie, na ktoré sa toto označnie hodí. IBM Simon mal dotykový displej, ovládanie dotykovým perom (stylusom) a aj aplikácie. Okrem adresára si dokázal poradiť s mapami, správami či emailami.

Ericsson R380 – začína sa skutočná éra smartfónov

Prvé zariadenie, ktoré sa predávalo pod označením smartfón, bol Ericsson R380 vydaný v roku 2000. Spájal funkcie mobilných telefónov a vreckových počítačov, ktoré časom smartfóny úplne nahradili. K dispozícii už mal dotykový displej a bol to tiež prvý smartfón s OS Symbian.

K slovu sa dostáva BlackBerry Quark

BlackBerry je značka, ktorá sa pomaly vytráca. V minulosti kraľovala smartfónom a prvým plnohodnotným zariadením tejto značky bol BlackBerry “Quark”, alebo inak séria 62XX, z roku 2003. Predtým ste so svojim BlackBerry smartfónom mohli telefonovať len so špeciálnou sadou slúchadiel.

Android prichádza na scénu

HTC Dream z roku 2008, tiež známy ako G1, bol prvým telefónom s operačným systémom Android. Obdiv si ale získal skôr solídnou konštrukciou, ako softvérom. Ten bol kritizovaný pre nedostatok aplikácií či funkcií. Čas ale ukázal, že HTC Dream začal novú éru pre operačné systémy.

Steve Jobs ukázal svetu iPhone

Predstavovať túto značku asi netreba. Celé to začalo v roku 2007 predstavením prvého modelu. Bolo to prvé zariadenie, v ktorom prevládalo ovládanie dotykom prsta miesto stylusu, či klávesnice. Svet smartfónov sa začal meniť.

Príchod Galaxy

Prvý zo série svetoznámych smartfónov s Androidom od Samsungu uzrel svetlo sveta v roku 2010. Svojho času najtenší smartfón na svete, hrubý 9,9 mm. Vyšiel celkovo vo viac ako 20 variáciách a predalo sa okolo 25 miliónov kusov tohto zariadenia.

Fotoaparát ide do popredia

Táto ikona medzi smartfónmi od Nokie zaujala vo svojej dobe dizajnom či dobre vyladeným softvérom. Skutočnú legendu z nej však spravil fotoaparát. Nokia N95 bola prvým smartfónom zameraným na fotoaparát a predzvesťou jednej z hlavných tém pri smartfónoch v budúcnosti.

Zrod veľkých displejov

Dnes sú smartfóny s diplejom 5 a viac palcov úplne bežné a žiadané. Nebolo to tak vždy a celé to začal Samsungu Galaxy Note. V roku 2011 prišiel s 5,3 palcovým displejom a oživil aj stylus.

Patrí ten váš smartfón ešte k predchodcom týchto legiend? Môžete si kúpiť nový v Mobil Markete.

[the_ad_placement id=“injektaz-mobilmarket“]

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Technológie, vďaka ktorým slovo hendikep stráca význam

Aj v oblasti technologického vývoja pre hendikepovaných platí pravidlo, čo nebolo možné včera, je možné dnes.

To, čo bežný človek považuje za samozrejmé, môže byť pre človeka s hendikepom neprekonateľnou prekážkou. Technologický pokrok však robí z nemožných vecí možné, a práve v tejto oblasti badať neuveriteľné pokroky, ktoré umožňujú zaradiť sa do života  každému, bez ohľadu na zdravotný stav. Prečítajte si, ako dokáže veda pomôcť tam, kde to naozaj treba.

UNI – zariadenie, ktoré mení nepočujúcim život

UNI je mobilné, elegantné zariadenie, ktoré búra komunikačné bariéry medzi sluchovo postihnutými a počujúcimi. Zariadenie v reálnom čase zaznamenáva posunkovú reč, pričom ju za použitia kamery okamžite prekladá do hovorenej reči alebo textu.

Zariadenie podporuje obojsmernú komunikáciu, čiže hovorenú reč automaticky konvertuje späť do posunkovej reči. Software zariadenia UNI je plne prispôsobiteľný, môžete si nastaviť aj vlastnú posunkovú reč, váš vlastný slovník. Predaj zariadenia bol spustený od leta 2016 a vďaka za tento skvost patrí tímu MotionSavvy z Rochesterského inštitútu technológie.

Braille EDGE 40 – všestranná a výkonná klávesnica pre nevidiacich

Zariadenie Braille EDGE 40 uľahčuje každodenné aktivity ľuďom s postihnutím zraku. Klávesnica obsahuje hmatový displej s braillovým písmom a umožňuje tak zrakovo postihnutým organizovať svoje denné aktivity. Môžete ho ovládať priamo cez počítač. smartfón alebo tablet.

Braille EDGE 40 stačí prepojíť jednoducho so zariadením prostredníctvom bluetooth alebo USB kábla a text z počítača, či smartfónu sa prekonvertuje na plochu hmatového displeja v braillovom písme. Limity zariadenie odstraňuje aj tým, že ponúka, obľúbené klávesové skratky,  užitočné aplikácie a úložisko na prezerané údaje.

Aktuálne je dostupný v anglickom, nemeckom, španielskom a talianskom jazyku. Zariadenie vyvinula spoločnosť HIMS, ktorá sa venuje vývoju asistenčnej technológii venuje už od roku 1999.

Sesame Smartphone – prvý unikátny hands-free mobilný telefón

Je navrhnutý pre ľudí s pohybovým postihnutím, pre ktorých bežné mobilné telefóny neplnia  svoju funkciu. Sesame smartfón je upravená verzia telefónu Nexus 5 od Google, ktorý na základe pohybov hlavy umožňuje prevziať nad telefónom plnú kontrolu.

Pre odomknutie obrazovky stačí povedať len “Open Sesame” (Sezam, otvor sa) a prebudiť zariadenie k tomu, aby vás začalo sledovať cez prednú kameru.

Pomocou kurzora na displeji je možné zariadenie ovládať, a to pohybmi hlavy a úst. Platforma Android navyše ponúka možnosť stiahnuť si aplikácie a hry. Za týmto skvelým počinom stojí spoločnost Sesame – Enable.

TelePresence system – Robot ovládaný myšlienkami

Možno to znie ako námet na sci-fi film, aktuálne je už projekt Telepresence otestovaný a pripravený na vývoj nových technologických pomôcok pre ľudí so zdravotným postihnutím.

Ako to funguje? Stačí si nasadiť čiapku plnú elektród, ktoré dokážu rozoznať mozgové signály a preniesť ich do zariadenia, ktoré ich dokáže spracovať.

Mozgové impulzy vytvoria pokyn pre aktivitu robota a ten sa pohne. Stačilo 10 dní tréningu a ľudia mohli ovládať robota aj na diaľku, dokonca aj cez Skype. Tento koncept má ľuďom s hendikepom priniesť úplne nový rozmer v pomoci a asistencii v ich každodennom živote.

Vo výskumnej skupine boli nielen zdravotne postihnutí, ale aj úplne zdraví ľudia, pričom rozdiel medzi výsledkami nezaznamenali. Pilotný projekt a výskum v oblasti ovládania robota myšlienkami majú na svedomí výskumníci z inštitútu EPFL (Švajčiarsky federálny technologický inštitút v Lausanne).

Naidex 2017 – inovácie pre budúcnosť nezávislého bývania

Technologických projektov, výrobkov, či aplikácií pre zdravotne postihnutých je na celosvetovom trhu veľké množstvo, čoho dôkazom je aj každoročne organizovaná výstava Naidex. Tento rok sa výstava Naidex 2017 koná v Birminghame 28 – 30 marca 2017. Na výstave sa zúčastnia stovky vystavovateľov a prednášateľov.

Na výstave budú predstavené novinky ako Genny Segway, prvý vozíček poháňaný ako Segway, určený takmer na všetky povrchy. Spoločnosť Gogo predstaví Hank Exoskeleton, čiže nositeľný robotický oblek, ktorý umožňuje človeku postaviť sa na vlastné nohy, čo mu umožňuje nielen efektívne rehabilitovať, ale hlavne mať pocit osobnej slobody.

To je len malá ukážka toho, čo môžete vidieť a vyskúšať si na výstave Naidex 2017 s voľným vstupom: http://naidex.co.uk/.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac