10 skvelých slovenských umelcov, ktorí nám robia v zahraničí dobré meno

Aj na Slovensku máme hudobníkov, ktorí patria k svetovej špičke.

Zbierajú prestížne ocenenia, chvália ich svetové média, koncertujú po celom svete a ich hudbu používajú v najslávnejších hollywoodskych filmoch. Vybrali sme niekoľko príkladov slovenských hudobníkov, vďaka ktorým svet vie, kde na mape hľadať Slovensko.

Sendreiovci

Hans Zimmer, jeden z najlepších skladateľov filmovej hudby na svete, precestoval celú Európu, aby do filmu Sherlock Holmes našiel tu pravú rómsku hudbu.

Zimmera možno nepoznáte po mene, no jeho hudbu ste počuli už v mnohých filmoch. Oscarový skladateľ zložil hudbu napríklad k Pirátom z Karibiku, Gladiátorovi, Leviemu kráľovi, trilógii o Temnom rytierovi, Interstellaru, Počiatku, či k Poslednému samurajovi.

Nakoniec mu pri hľadaní do oka padla kokavská kapela Sendreiovci. Z ich hudby bol nadšený natoľko, že za nimi osobne pricestoval na Slovensko a po zoznámení ich pozval na nahrávanie soundtracku.

Sendreiovci vystúpili aj na premiére filmu v Londýne pred hviezdami ako Robert Downey Jr., Jude Law či Noomi Rapace.

Slovenský ľudový umelecký kolektív (SĽUK)

Profesionálne hudobné teleso SĽUK má za sebou takmer 70 rokov existencie a za tú dobu prezentovalo tradičné slovenské ľudové umenie vo viac ako 60 krajinách sveta na tisíckach predstavení pred miliónmi divákov.

Na jeho úspechoch sa podieľalo množstvo významných umelcov ako Juraj Kubánka, Alexander Moyzes, Ján Cikker či Eugen Suchoň. Celá tvorba SĽUKu je však kolektívnou spoluprácou množstva profesionálov, od tanečníkov cez choreografov, skladateľov a výtvarníkov až po odborných pracovníkov z oblasti folkloristiky či pedagógov. Výsledné dielo je už dnes natrvalo zapísané do európskeho kultúrneho dedičstva.

Štefan Kocán

Rodák z Dolného Dubového pri Trnave patrí k špičke medzi opernými basovými interpretmi. Vystupoval v najprestížnejších operných sálach sveta, na pódiach milánskej La Scaly, londýnskom Royal Opera House či newyorskej Metropolitnej opery, kde debutoval v úlohe Kráľa vo Verdiho Aide.

Odvtedy tu vystupuje pravidelne ako Sparafucile v Rigolettovi, Ferrando v Trabadúrovi, Ramfis v Aide či Veľký Inkvizítor v Don Carlosovi. V SND ho môžete vidieť v úlohe Komtúra v Mozartovej opere Don Giovanni.

Cluster ensemble

Keď slovenská kapela Cluster ensemble na koncerte v Košiciach interpretovala hudbu jedného z najznámejších svetových skladateľov, Philipa Glassa, jej autor sedel priamo v hľadisku. Po jej vypočutí bol natoľko nadšený, že šestici slovenských hudobníkov rovno ponúkol nahratie skladby vo vlastnom vydavateľstve.

Album si získal pochvalné recenzie po celom svete, napríklad britský denník Guardian mu udelil štyri hviezdičky z piatich.

Adriana Kučerová

Jedna z najúspešnejších slovenských sopranistiek. Študovala na VŠMU v Bratislave a Národnom konzervatóriu v Lyone. Spomedzi množstva ocenení, ktoré získala, patrí medzi najvýznamnejšie 1. miesto spolu s ďalšími tromi cenami na prestížnej opernej súťaži Hansa Gabora vo viedenskom Belvedere z roku 2005.

Vystupovala na javiskách vo Viedni, v Paríži, Ravenne, Mníchove, Varšave, na prestížnom Salzburskom festivale i v slávnej milánskej La Scale. V SND zosobňuje úlohu Paminny v Mozartovej Čarovnej flaute a postavu Rosiny v opere Barbier zo Sevilly od Giaacchina Rossiniho.

The Ills

Slovenská kapela The Ills je výnimočným zjavom nielen na slovenskej hudobnej scéne. Hrajú shoegaze a post rock, preslávili sa hlavne v zahraničí a za zrelú kapelu v tomto žánri ich považujú aj svetové médiá.

S výbornými ohlasmi sa predstavila ako prvá slovenská kapela na islandskom festivale Iceland Airwaves a na významných “showcase” festivaloch Eurosonic a Ment, kde sa kapely prezentujú pred dôležitými profesionálmi z brandže. K špičke žánru ich prirovnal Vic Galloway, redaktor BBC, pochvalne sa o nich vyjadrili v magazíne Clash či rádiu NPR.

Lúčnica

Lúčnica funguje už od roku 1948 a v súbore sa počas takmer 70-ročnej existencie vystriedalo už viac ako 2000 ľudí, ktorí krajinu reprezentovali vo vyše 60 štátoch Európy, Ázie, Afriky, Ameriky a Austrálie.

Tanečníci, a najmä nádherné tanečnice z Lúčnice, vystupovali aj pred kráľovnou Alžbetou II. či na chýrnom newyorskom Broadwayi. Vtedy o nich písali aj v New York Times ako o jednotke medzi európskymi súbormi. Skrátka, ešte dlho bude platiť veta, že každý chce tanečnice z Lúčnice.

Celeste Buckingham

Finalistka druhej série Česko Slovenskej Superstar americko-švajčiarskeho pôvodu zožala v zahraničí viacero úspechov. V roku 2013 bola nominovaná na objav roka v hudobných cenách Radio Disney Music Awards v USA.

S pesničkou Crushin‘ My Fairytale sa dostala do prestížneho rebríčku magazínu Billboard medzi hviezdy ako Justin Bieber, Selena Gomez či Rihanna. Jej klip hrali na MTV a jednu z jej piesní použili aj do filmu Gods of Egypt.

Laco Déczi

Najznámejší džezový trúbkár pochádza zo Slovenska. V roku 1985 emigroval do USA, kde sa mu podarilo presadiť na džezovej scéne a vystupovať s mnohými džezovými osobnosťami ako Elvin Jones, Bill Watrous, Junior Cook, Dave Weckl či Sonny Costanzo.

Dalibor Karvay

Dalibor Karvay už od detstva disponoval mimoriadnym talentom na hudbu. Na husle začal hrať už ako trojročný, ako osemročný mal verejný koncert so Slovenskou filharmóniou a odvtedy zbiera jeden úspech za druhým.

Hral pre princa Charlesa aj pre pápeža Jána Pavla II. S významnými svetovými dirigentmi a s renomovanými orchestrami vystupoval na pódiách po celej Európe, v Ázii, Južnej a Severnej Amerike.

Všetci skvelí umelci sa nám do zoznamu nezmestia, vy ich však môžete začať objavovať sami. Vyrazte si za živou kultúrou do divadla alebo na koncert.

 

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

10 nečakaných oblastí, v ktorých nás dokážu nahradiť roboty

Sú stále múdrejšie a dokážu robiť zložitejšie úkony.

Možno si to ani neuvedomujeme, ale prvé roboty prišli do nášho života s vynájdením kávovaru, automatickej práčky či robotického vysávača. V dnešnom svete však toho zvládnu omnoho viac a môžeme ich nájsť v rôznych oblastiach, od výroby áut až po medicínu. V tomto článku vám ale prinášame desať oblastí, kde by ste robotov možno nečakali.

Účtovníctvo

Robota účtovníka majú v jednej z pobočiek finančnej skupiny Mitsubishi UFJ. Víta klientov a podáva im prvotné poradenstvo. Okrem svojej presnosti v počtoch má aj ďalšiu výhodu. Hovorí 19  jazykmi, čo by zrejme zvládol máloktorý zamestnanec.

Školstvo

Každý má zo školských čias nejakú spomienku na obľúbeného alebo menej obľúbeného učiteľa. O niekoľko rokov sa však ľahko môže stať to, že naše deti alebo vnúčatá budú spomínať na učiteľa – robota. Na jednej z japonských univerzít už totiž vyučuje vzdelávací robot menom Pepper. Je vybavený HD kamerami a 3D senzormi, aby mohol komunikovať so študentmi a ostatnými profesormi, a taktiež dokáže vyjadrovať aj svoje emócie.

Knihovníctvo

Už žiadne hľadanie jednej knihy v kilometroch regálov. Vedci zostrojili robota, ktorý každú nájde za pár sekúnd. Vďaka laserovej technológii zistí, či sú všetky knihy na mieste alebo či niektorá chýba.

Žurnalistika

Aj keď to možno zatiaľ vyzerá ako fikcia z amerických či japonských filmov, skutočnosť je iná. Spoločnosť Narrative Science vynašla systém s názvom Quill, ktorý dokáže transformovať surové dáta do zrozumiteľných viet a článkov. Program úspešne prešiel testom, v ktorom sa nenašli rozdiely medzi článkom vytvoreným daným programom a článkom napísaným človekom.

Bezpečnosť

Americká spoločnosť Knightscope prišla s robotom, ktorý dokonale splní úlohu strážnika. Poradí si so zlodejmi na parkoviskách a v prípade hrozby zavolá políciu. Túto prácu je schopný vykonávať 24 hodín denne a to v akomkoľvek počasí. Okrem stráženia parkovísk sa títo roboti využívajú aj pri strážení nákupných centier v Kalifornii.

Opatrovníctvo

Roboty budú možno čoskoro naplno pomáhať aj starým, chorým či nevládnym ľuďom. Spoločnosť Asus predstavila inteligentného robota, ktorého účelom je plniť úlohu spoločníka a zároveň aj opatrovateľa. Pomôže s domácimi prácami a v prípade potreby privolá aj pomoc. Je vybavený kamerou, reproduktormi a monitorom, prostredníctvom ktorého vyjadruje svoje emócie.

Barmanstvo

Ak si aj vy radi posedíte s priateľmi pri dobrom drinku, čoskoro sa môže stať to, že vám ho spoza baru podávať robot. Talianski konštruktéri zostrojili robotického barmana, ktorý dokáže namiešať zhruba 40 nápojov. Ak ale obľubujete show, ktorú vie spraviť dobrý barman a ku každému nápoju pridať aj nejaký ten príbeh, zázraky nečakajte. Tento robot to zrejme tak skoro nedokáže.

Hotelierstvo

Roboti v úlohe personálu sú realitou v japonskom hoteli s názvom Henn-Na Hotel. V tomto hoteli nájdete výlučne robotický personál, ktorý sa k vám zrejme nebude správať tak vľúdne ako ľudský zamestnanec, ale aspoň sa nemusíte trápiť s výškou prepitného a tým, čo si o vás pomyslia. Tento personál si totiž nemyslí vôbec nič.

Náboženstvo

Veru, v Japonsku je možné asi naozaj všetko. Istý mladý pár, ktorý sa zoznámil práve vďaka robotike, sa rozhodol pre skutočne netradičného kňaza. Svoje „áno“ mladomanželia povedali robotovi, ktorý sa na ich žiadosť zmocnil úlohy kňaza.

Vďaka robotom dokážeme robiť a vyrábať veci, ktoré predtým neboli možné, alebo boli veľmi náročné. Treba však na sebe stále pracovať a zdokonaľovať sa, aby sme s nimi stihli držať krok a tvorili veci s pridanou hodnotou, ktorú roboty zatiaľ nevedia ponúknuť.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac