Budovanie vzťahu k zdravému jedlu ide najlepšie ruka v ruke so vzdelávaním, a to ide Janici Lacovej veľmi dobre. Vytvorila totiž viacero platforiem, prostredníctvom ktorých neustále zlepšuje úroveň a kvalitu stravovania po celom Slovensku. V rozhovore prezradila, ako deti priviesť k zdravej strave a aj ako sa dá variť chutne a zároveň lacno.
Janica, spolu s Anetou Orosiovou robíte vo vašej škole varenia Jem iné osvetu a revolúciu v stravovaní. Čo sa snažíte naučiť ľudí, ktorí k vám prídu na kurz?
Kurzy, ktoré spolu s Anettkou organizujeme, sú určené nielen pre dospelých, ale aj pre deti. Tie sú pre nás kľúčové, lebo práve u nich je vzdelávanie najdôležitejšie. Máme skúsenosť, že vzdelávanie v oblasti stravovania a zmeny myslenia prichádzajú do rodiny práve s narodením dieťaťa.
Až pri vlastných deťoch si človek uvedomí, aká je strava dôležitá a ako vplýva na ich vývoj. Deti sa u nás naučia základy varenia, ktoré prinášajú domov a nakopnú tak prirodzený systém varenia v celej rodine.
Jem iné je aj cateringová spoločnosť – jedlo pripravujete najmä pre 20 rôznych súkromných škôlok. V čom sa líši strava od vás od bežnej stravy v školských jedálňach?
Strava, ktorú pripravujeme v našej „súkromnej jedálni“, ako to interne nazývame, nie je veľmi odlišná svojou skladbou od tej bežnej. Deti majú radi jednoduché chute a myslíme si, že strava má byť pestrá a domáca. Nešetríme na surovinách a menu zostavujeme tak, aby zodpovedalo sezóne. V zime sú to jedlá, ktoré zahrievajú organizmus a v lete jedlá odľahčené.
Používame čerstvé bylinky, nepoužívame polotovary. Pripravujeme si vlastné pečivo, ale aj knedle. Zeleninu a ovocie nám vozí debničkový systém, ktorý mapuje farmárske produkty z celého Slovenska a jeho okolia a od farmárov ich doručuje k nám. Nenájdete u nás biely cukor a väčšina produktov je z ekologického poľnohospodárstva.
S projektom Revolúcia v stravovaní sa snažíte dosiahnuť zlepšenie kultúry stravovania na celom Slovensku. Ako projekt prebieha a pre koho je určený?
Projekt Revolúcia v stravovaní je výsledkom projektu Food Foundation Jamieho Olivera. S Anettkou sme jeho ambasádorkami. Na Slovensku sa snažíme realizovať zmeny hlavne prostredníctvom projektu Skutočne zdravá škola, ktorý momentálne prebieha schvaľovacím konaním na Ministerstve školstva.
Ako sa do projektu môžu zapojiť ďalšie školy?
Školy sa môžu zapojiť do programu prostredníctvom vyplnenia registračného formuláru na stránke www.skutocnezdravaskola.sk. Tie, ktoré sa do projektu zapoja, nakupujú do kuchyne čerstvé suroviny od miestnych farmárov a producentov, pekárov či mäsiarov.
Súčasťou programu sú tiež výlety na farmy, integrácia témy jedla do školského vzdelávacieho programu, návšteva farmárskych trhov, komunitné aktivity, absolvovanie lekcií varenia, pestovanie v školskej záhrade – toto všetko v rámci existujúcej legislatívy.
Koncom augusta 2016 sme program Skutočne zdravá škola prezentovali na zasadnutí Celoslovenskej sekcie pre školské stravovanie. Momentálne čakáme na záštitu Ministerstva, ktorá nám umožní projekt spustiť na celom Slovensku.
Dlhodobo sa tiež venujete ekológii a udržateľnosti. Vedeli by ste sa podeliť s tipmi a trikmi, pomocou ktorých môžeme vedome redukovať odpad v kuchyni alebo pri varení?
Šetriť sa dá používaním sezónnych surovín, kedy varíme a pečieme napríklad zeleninu, ktorú nie je potrebné šúpať a konzumujeme ju celú – napríklad nové zemiaky, mladá cvikla, cuketa, uhorky. Pri odšťavovaní ovocia a zeleniny dužinu nevyhadzujeme, ale použijeme ju ako základ do koláčov. Možnosti je naozaj veľa.
Pár dní dozadu sme kúpili do našej prevádzky vlastný kompostér, takže recyklujeme bioodpad z jedla. Patria do neho zvyšky jedla, ale aj šupky, kôrky a podobne. Je to ideálny pomocník do kuchyne, ale tiež krásna pomôcka pre deti v Škole varenia.
Je o vás známe, že ste radikálne zmenili životný štýl – prešli ste z fast foodu (“rýchleho” jedla) na slow food (“pomalé” jedlo). Ako sa vám podarilo prelomiť zaužívané zvyky a čo bola pre vás najväčšia výzva?
Zdravie je najdôležitejšie. Keď sa ocitneme zoči voči chorobe, človek automaticky prehodnotí svoj životný štýl. Nemalo by to však zájsť až do tejto roviny – niekedy môže byť už neskoro.
Strava je naozaj základom zdravia, ale ide ruka v ruke s pohybom. Pri odstránení polotovarov z jedálneho lístka a každodennom varení či pripravovaní si stravy vieme docieliť vyvážené a zdravé stravovanie. Nie je to také ťažké ako to vyzerá, je to skôr o odstránení predsudkov.
Každoročne organizujete tiež Food Revolution Day. Čo to vlastne je?
Food Revolution Day je celosvetová kampaň, ktorú založiť známy šéfkuchár Jamie Oliver z Veľkej Británie. Jej zámerom je vrátiť vzdelávanie o stravovaní naspäť do školských osnov. Je to výzva pre materské školy, organizácie, firmy, komunity či jednotlivcov.
Z pozície ambasádoriek Food Foundation Jamieho Olivera na Slovensku sme v roku 2016 zorganizovali už štvrtý ročník Food Revolution Day, ktorý mal doteraz najväčší zásah. Nie je to však len o jednodňovom festivale. Najdôležitejšou skupinou, ktorej sa denne venujeme, sú deti.
Rastiete každým rokom. Čo nové plánujete na Food Revolution Day v tomto roku?
Naším zámerom je mať každý rok väčší a väčší zásah. Každý rok sa do programu zaregistruje viac ľudí, ktorí sa aktívne tohto dňa zúčastnia. Či už sú to jednotlivci, školy, komunity či kolegovia v práci, osveta sa začína šíriť rýchlejšie a my máme z toho radosť.
Autorsky ste sa podieľali aj na dvoch knihách – S Anetou a Janicou – Čo na srdci, to na jazyku a Rok v slovenskej ľudovej kuchyni. Ako vyzerá príprava a publikácia kuchárskej knihy pod vlastnou taktovkou?
Celková príprava oboch kníh trvala takmer rok. Príprava receptov a samotné varenie a fotenie je pre nás najväčšia zábava a relax. Vážime si, že sme mali takéto príležitosti a že naša práca inšpiruje iných. Tento pocit je na nezaplatenie.
Príprava knihy S Anetou a Janicou mala takmer symbolické trvanie. Naša fotografka v prvých dňoch prípravy knihy otehotnela a pár dni po krste knihy aj porodila. Prípravu tejto knihy preto interne nazývame našim prvým spoločným tehotenstvom.
S príchodom jari má mnoho ľudí potrebu očistiť svoj organizmus. Máte nejaký tip, ako pri očiste postupovať zdravo a efektívne? Je niečo, čo môžeme urobiť každý deň, a vďaka tomu sa budeme cítiť dlhodobo lepšie?
Každý deň treba piť veľa tekutín a mať pohyb. Nemusí to byť maratón, stačí aj malá prechádza denne. Stravovať by sme sa mali pestro a rozmanito, preto odporúčame s očistou opatrne. Známe 40-dňové ryžové diéty nám môžu bohužiaľ skôr ublížiť ako pomôcť, základom je jesť čerstvé potraviny, stravovať sa pravidelne, viackrát denne a byť pozitívne naladený.