Malé kúpeľné mestá a obce na Slovensku, ktoré sa v lete určite oplatí navštíviť

Na strednom Slovensku sa nachádza jedno zo štyroch svetových miest, kde vyvierajú pramene s vysokým obsahom oxidu uhličitého.

Nemáme síce more, no naše minerálne pramene a liečivé vody sa európskemu obdivu tešia nepretržite. Každoročne prichádzajú na Slovensko kvôli kúpeľným liečbam turisti zo zahraničia. Medzi najnavštevovanejšie mestá patria Bardejov či Trenčianske Teplice, no málokto vie, že aj menšie slovenské mestá a dediny ponúkajú obrovské bohatstvo v podobe liečivých prameňov a krásnej prírody.

Sliač

V blízkosti Zvolena sa nachádza malé mesto Sliač, ktoré je známe nielen vďaka kúpeľom, ale aj letisku a skvelej lokalite v blízkosti väčších miest. Svojou polohou sa kúpele zaraďujú medzi najoptimálnejšie položené kúpele Slovenska.

Mesto je obklopené Slovenským rudohorím, Kremnickými a Štiavnickými vrchmi, takže tu nie je núdza o prírodu a pekné výhľady. Sliačske kúpele patria medzi štyri svetové miesta, kde vyviera prameň s vysokým obsahom oxidu uhličitého, a práve vďaka tomu si získavajú aj zahraničných pacientov.

Nimnica

Najmladšie slovenské kúpele sa nachádzajú medzi Považskou Bystricou a Púchovom. Nájdete ich nad Nosickou vodnou nádržou, známou aj ako Priehrada mládeže. Po rokoch stagnácie sa konečne dočkali modernizácie a rekonštrukcie.

Okrem klasických liečebných pobytov si tu môžete dopriať aj kratšie víkendové wellness pobyty. V okolí si zas užijete plavbu loďou na priehrade, adrenalínoví nadšenci si prídu na svoje pri vodných športoch. Poteší aj lesopark a pohorie Javorníky, ktoré sľubujú naozaj krásne výhľady.

Kováčová

Zdroj: vodnesvety.sk

Kováčová sa nachádza len tri kilometre od Sliača. Národné rehabilitačné centrum je jedným z najznámejších kúpeľných domov na Slovensku. Najväčší ruch je tu najmä počas leta, keďže veľkou časťou návštevníkov sú deti.

Prostredie si vás získa aj vďaka zrekonštruovanému kúpalisku, letným kultúrnym programom či možnosti zajazdiť si na koni. Príjemnú atmosféru dotvára Kováčovský rybník – hustý kúpeľný les priamo v areáli, v ktorom prevládajú mohutné ihličnaté stromy.

Lúčky

Kúpele Lúčky patria medzi naše najstaršie kúpele. Nachádzajú sa na rozhraní Oravy a Liptova, na skok od Ružomberka či termálneho kúpaliska Bešeňová.

Keďže dedina Lúčky sa nachádza v tatranskej oblasti, obklopená Chočskými vrchmi, príroda v okolí toho sľubuje naozaj veľa. Vďaka dobrej lokalite to máte blízko aj  k Liptovskej Mare či do Vlkolínca.

Sklené Teplice

Zdroj: Kúpele Sklené Teplice

Sklené Teplice majú vynikajúcu polohu, pretože sa nachádzajú priamo v prostredí Štiavnických vrchov, odkiaľ si môžete naplánovať viacero turistických trás.

V zimných mesiacoch si zalyžujete v blízkom stredisku Salamandra, cez leto je ideálnou voľbou cykloturistika. Kúpele v Sklených Tepliciach patria medzi najstaršie na Slovensku, ich raritou je výskyt termálnych prameňov s teplotou vody od 37 °C do 52,3 °C.

Rýchly internet v Sliači či Nimnici

Aj v lokalitách Kováčová, Sliač či Nimnica môžu zákazníci O2 využiť najrýchlejšie mobilné internetové pripojenie na Slovensku. Aby ste si mohli užiť vysokorýchlostný internet od O2 naplno, potrebujete telefón alebo tablet s podporou 4G LTE a 4G LTE SIM kartu.

Viac informácií nájdete na www.o2.sk/4GLTE.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Huawei Nova Smart: Najlepšie vlastnosti predchodcov s príjemnejšou cenou

Svojimi smartfónmi Huawei už dávnejšie dokázal, že mobilné fotoaparáty má zvládnuté a nič iné ako kvalitu od neho nemôžeme očakávať.

Čínska spoločnosť Huawei už koncom minulého roku zaujala novinkou v podobe rady Nova. Po úspešných modeloch Nova a Nova Plus, prichádza s jej ďalším členom, Nova Smart. Je to odľahčený model, ktorý si stále ponecháva to najzaujímavejšie z predchodcov a sprevádza ho príjemnejšia cenovka.

Kompaktný a elegantný

Ak ste priaznivcom kompaktnejších smartfónov, Huawei Nova Smart stojí za pozornosť. Pohodlne sa ovláda jednou rukou a vo vrecku ho prakticky nepocítite. Napriek tomu, so svojou 5 palcovou obrazovkou dokáže poskytnúť komfort pri bežnom užívaní a jeho relatívne menšiu veľkosť vôbec necítiť.

Obraz v HD rozlíšení je príjemný a kvalitný. Uvidíte ho pod 2,5D sklom, ktoré je mierne zaoblené na okraji a celkovo pôsobí výborným dojmom.

Nova Smart poskytne prémiový pocit použitými materiálmi a aj celkovým spracovaním. Napriek nižšej cene Huawei ukazuje, že s výrobou a dizajnom smartfónov má bohaté skúsenosti a len ťažko sa hľadá na tomto modeli chyba.

Samozrejmosťou je snímač odtlačkov prstov na zadnej strane. Ako je pri Huawei už zvykom, umiestnenie je perfektné a podvedome tam po chvíli prst prikladáte automaticky.

Poctivý výkon pre bežné používanie

Huawei Nova Smart ponúka kombináciu 8 jadrového procesoru Qualcomm Snapdragon 435 s taktom 1.4/1.1 GHz a 2 GB RAM. Táto výsledná zostava zaručuje dostatočnú plynulosť pri bežnom používaní. Vtedy nehrozí sekanie, ale ak obľubujete náročnejšie hry, môžete ho zaznamenať.

Vďaka menej náročnému procesoru sa ale môžete spoľahnúť, že tento smartfón má výdrž. Pomáha tomu aj pomerne štedrá batéria s objemom 3020 mAh. Výsledkom je, že aj pri intenzívnejšom používaní vás cez deň nesklame a stačí ho nabíjať v noci.

Dostatok miesta, alebo druhá SIM karta

Tento model prichádza s dnes už pomaly štandardným úložiskom v objeme 16 GB. Treba rátať s tým, že operačný systém Android 6.0 aj s nadstavbou od Huawei (EMUI 4. 1) z toho potrebuje takmer polovicu. Ponúka ale vyladený a stabilný systém, ktorý vás nesklame.

K tomu Nova Smart pripája možnosť vybrať si, či budete používať aj druhú SIM kartu, alebo rozšírenie pamäte pomocou microSD karty do 128 GB. Po rozšírení už nie je dôvod zaoberať sa kapacitou pamäte.

Fotoaparát v plnej sile

Svojimi smartfónmi Huawei už dávnejšie dokázal, že mobilné fotoaparáty má zvládnuté a nič iné ako kvalitu od neho nemôžeme očakávať. Napriek veľmi výhodnej cene ponúka Nova Smart 13-megapixelovú zadnú kameru s automatickým zaostrovaním. Tá poskytuje viac ako dostatočnú kvalitu, či už za ideálnych, alebo znížených svetelných podmienok.

Predná kamera s 5 megapixelmi možno neoslní, ale pri bežnom používaní nesklame a rozhodne sa radí k tomu lepšiemu, čo v tejto cene nájdete.

Čo je overené, to je dobré

Napriek tomu, že sa jedná o nový model, stále nájdete napájanie cez micro USB namiesto novšieho USB- C. Nova Smart síce neexperimentuje, ale ani nesklame v iných ohľadoch. Samozrejmosťou je podpora LTE, Bluetooth v4.2 či stále zriedkavejší 3,5-milimetrový audio jack.

Huawei Nova Smart je nenáročný telefón, ktorý sa na nič nehrá, nesklame a padne akurát do ruky. Ani z ceny tohto zariadenia sa vám hlava určite nezatočí.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac