Vznikol špeciálny magazín venovaný Slovenskému štátu

Denník N vydal špeciál, ktorý má priblížiť kontroverznú časť slovenských dejín. Magazín sa zadarmo dostane k tisícom študentov.

Slovenský štát patrí medzi najkontroverznejšie obdobia slovenských dejín a jeho odkaz dodnes ovplyvňuje našu spoločnosť a politiku. Pre mnohých, najmä mladých ľudí je však pomerne veľkou neznámou, preto Denník N pri príležitosti 80 rokov od jeho založenia vydal špeciálny magazín venovaný tejto téme.

„Tento rok si pripomíname 80. výročie jeho vzniku a, žiaľ, stále sme sa úplne nedokázali vyrovnať s jeho odkazom. Vysoká podpora extrémistických neofašistických politických síl medzi mladými dokonca ukazuje, že pokiaľ sa tejto téme nebudeme dostatočne venovať, môže sa situácia zhoršovať. Nejde teda zďaleka len o minulosť, o Slovenskom štáte, totalite a útlaku potrebujeme hovoriť aj s ohľadom na našu budúcnosť,“ vysvetľuje riaditeľ vydavateľstva Denníka N Lukáš Fila.

Hoci je magazín v priebehu marca aj v bežnom predaji, v stánkoch a kamenných obchodoch, cieľom vydania bolo podobne ako v prípade predchádzajúcich tém, priblížiť obdobie Slovenského štátu študentom.

Príprava magazínu odštartovala spoluprácou s pedagógmi

Magazín vznikal v priebehu januára a februára tohto roku, pričom celá príprava odštartovala intenzívnou spoluprácou s pedagógmi, ktorí do redakcie písali, načo by sa mal magazín zamerať.

„Od učiteľov sme dostali desiatky podnetov. Je množstvo tém, ktoré by chceli študentom priblížiť, či už ide o historickú úlohu Jozefa Tisa, SNP alebo deportácie,“ opisuje Fila. Zároveň dodáva, že veľký záujem škôl o túto, ale aj ďalšie témy súvisí aj s nedostatkom učebných pomôcok.

V špeciáli nájdete všetky dôležité fakty o Slovenskom štáte aj súvislosti, ktoré pomáhajú k lepšiemu pochopeniu témy. Aby sa predišlo prípadným nepresnostiam, autori konzultovali všetky použité informácie s historikmi.

Vydanie magazínu podporili čitatelia, zadarmo sa dostane k tisícom študentov

Aby mohli magazín pre študentov zabezpečiť bezplatne, poprosil Denník N o pomoc čitateľov. Vďaka ich veľkému záujmu sa podarilo vyzbierať viac ako 28 000 € a cieľovú sumu 10-násobne prevýšiť.

„Považujeme za úžasné, že ľudia sú ochotní podporiť takýto projekt a chápu, že úroveň vzdelanosti v krajine je zodpovednosťou nás všetkých. Samozrejme, v prvom rade by sa o kvalitu mal starať štát, ale je výborné, že ľudia nečakajú so založenými rukami, kým sa stav zlepší, a v rámci svojich možností sú pripravení pomôcť. Spolu s aktívnym záujmom stoviek učiteľov to dáva školstvu nádej,“ približuje Fila.

Vďaka štedrej pomoci sa tak magazín zadarmo dostane do 400 škôl po celom Slovensku a pomôže pri výučbe 36 000 študentov.

Denník N pre školy už predtým pripravil štvoricu vzdelávacích magazínov – o dezinformáciách na Facebooku, kritickom myslení, fungovaní médií a prvej ČSR, pričom záujem o ne medzi pedagógmi v školách stále rastie. „Vďaka tejto dlhodobej práci už máme v školách sieť kontaktov a verím, že sa nám podarilo spraviť si aj dobré meno, takže sa postupne hlásia ďalší,“ opisuje riaditeľ vydavateľstva.

Vydaním magazínu o Slovenskom štáte sa aktivity vydavateľstva pre študentov nekončia. V budúcnosti plánujú vydať materiály o tom, prečo ostať žiť na Slovensku, ale aj o mýtoch spojených s EÚ, o druhej svetovej vojne či o Novembri 89.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Kúpte si CAT S41 a dostanete reproduktor Hama ako darček

K odolnému smartfónu CAT získate rovnako vytrvalý reproduktor.

Ak potrebujete telefón, ktorý zvládne akékoľvek podmienky – tvrdý pád, množstvo prachu či vodu, siahnite po odolnom zariadení CAT S41. Pri kúpe tohto modelu cez O2 E-shop teraz automaticky získate skvelý darček – Bluetooth reproduktor Hama.

Špeciálna ponuka pri kúpe zariadenia cez O2 E-shop platí do vypredania zásob.

Čím si vás CAT S41 získa

  • Smartfón má certifikát IP68, vďaka čomu bez problémov odolá vode aj prachu.
  • Je certifikovaný vojenským štandardom MIL SPEC 810G, takže sa dobre vyrovná s teplotnými šokmi a nerozbije sa ani pri silných nárazoch.
  • Vďaka kapacite 5 000 mAh ponúka neprekonateľnú výdrž batérie – až 44 dní v pohotovostnom režime.
  • Kvalitný 5-palcový Full HD displej je chránený sklom Gorilla Glass 5. Telefón je takmer nemožné poškriabať, pričom sa pohodlne ovláda aj v pracovných rukaviciach.

Praktický darček: Kompaktný Bluetooth reproduktor Hama

  • Je bezdrôtový, takže si ho môžete vziať kamkoľvek – na pláž, na stavbu aj do prírody.
  • Vďaka vysokému stupňu odolnosti (IPX5) sa nezľakne špliechania ani dažďa.
  • S rozmermi 9,8 × 5,5 × 9 cm a hmotnosťou 295 g nezaberie v batohu veľa miesta.
  • Zvládne 6 hodín nepretržitého prehrávania.

Využite špeciálnu ponuku a získajte k zariadeniu CAT S41 Bluetooth reproduktor Hama ako darček. S akýmkoľvek O2 Paušálom ho môžete mať na začiatok už od 2 €.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac