Vzdelávanie nie je len pre školopovinných

Online kurzy, kde rozšírite svoje vedomosti.

Ak ste už dávnejšie opustili brány školy, neznamená to, že musíte vzdelanie vešať na klinec. Na internete sú miesta, kde sa bezplatne, prípadne za poplatok dostanete k hodnotným kurzom a naučíte sa nové veci. Odmenou vám často nemusia byť len získané vedomosti, ale aj uznávaný diplom či certifikát zo svetoznámej inštitúcie. Je to teda niečo, do čoho sa oplatí investovať.

Open2Study

Ponuka kurzov na tejto stránke je naozaj rôznorodá: astronómia, fyzika, antropológia, čínština,… Na svoje si prídu nadšenci exaktných aj humanitných vied. Kurzy sú čerpané z univerzít, navrhnuté skúsenými profesormi a akademikmi. A ak vám nebudú stačiť, môžete po ich absolvovaní začať pracovať na skutočnom titule z Open Universities of Australia. Ten už zadarmo nebude, no môžete sa vďaka nemu stať bakalárom v oblasti umenia a humanitných vied, biznisu či inžinierstva.

Google Digital Garage

Oceňované kurzy od Googlu sú ideálne pre každého, kto chce svoje podnikanie posunúť vpred. Sami si môžete zostaviť kurz podľa toho, na čo sa chcete sústrediť, napríklad prítomnosť na sociálnych sieťach, internetový predaj a podobne. Okrem teoretických základov kurzy ponúkajú aj praktické rady pre váš konkrétny plán a platformu, ktorá bude sledovať váš pokrok. Po absolvovaní kurzu získate platný certifikát od Googlu.

Coursera

V Coursere máte prístup k stovkám kurzov. Od medicíny až po štatistiku, na prestížnych univerzitách, ku ktorým patria napríklad Stanfordská, Univerzita Johna Hopkinsa či Pensylvánska univerzita. Prednášať vám budú lektori z praxe či akademici. Na výber máte dve možnosti: buď vybrané kurzy absolvujete zadarmo, získate vedomosti, no bez certifikátu, alebo si za kurz zaplatíte a okrem pravidelných videolekcií budete z nadobudnutých vedomostí pravidelne hodnotení testami. Ak v nich uspejete, získate certifikát.

Alison

Kurzy na Alison sú rozdelené na bezplatné a platené. Pri bezplatných väčšinou dostanete certifikát, zatiaľ čo pri platených vám bude udelený riadny diplom. Oblastí v ponuke je neúrekom, vybrali sme z nich len malý zlomok – ako rozbehnúť vlastný biznis, ako porozumieť mentálnemu zdraviu, kurzy matematiky, štatistiky, digitálnych vied,…

The Great Courses

Táto stránka je pre všetkých, ktorí sa chcú neustále učiť, no nechce sa im za vzdelaním chodiť do školy. Matematika, dejiny, náboženstvo, filozofia, ekonómia, biznis – to je len malá časť z ich obsiahlej ponuky. Formát lekcií môže byť buď v audio, alebo vo video forme, podľa toho, čo vám viac vyhovuje. Obsah pochádza od univerzitných lektorov a profesorov alebo priamo od ľudí z praxe.

Skillshare

Skillshare má v ponuke vyše 16 000 kurzov cez e-mailový marketing, lekcie varenia od šéfkuchárov až po tvorbu elektronickej hudby. Všetky sú však platené a ceny sa pohybujú podľa konkrétnych kurzov. Tie vedú vždy skúsení ľudia z praxe. Svoje kurzy si môžete zostaviť sami podľa potreby a ich absolvovaním vytvoriť vlastné digitálne portfólio.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Samo Trnka: Keď ideš na javisko, si karikatúra samého seba

Sama Trnku poznáte ako múdreho Karola z televízneho programu Dobre vedieť a možno ste ho už videli na doskách, ktoré znamenajú stand-up comedy. V rozhovore nám prezradil, ako sa odlíšiť od ostatných komikov, čo by hovorili jeho akváriové rybičky a aké appky mu zlepšujú každodenný život.

Si stand-up komik, máš vlastnú show Pančlajn. V čom by mal byť podľa teba komik o 5 % lepší ako ostatní, aby si ho po show zapamätalo v porovnaní s ostatnými komikmi viac ľudí?

Je na to niekoľko spôsobov. Ako komik by si mal mať dar od Boha – dokázať sám zaplniť javisko. Ja ho zapĺňam šarmom a eleganciou… (smiech) V priebehu času stráveného na javisku musí komik vyvolať v ľuďoch dojem, že ho poznajú alebo že by s ním vedeli sedieť na pive. Totiž, keď ideš na javisko, nie si to ty. Teda, si to ty, ale editovaný, odrežeš zo seba to, čo je zbytočné, a ideš tam ako karikatúra samého seba.

Slováci sú momentálne zvyknutí na jednoduchý humor z televízie. Ako reagujú, keď prídu do klubu a počujú tvrdšie vtipy, ktoré by televízia nezniesla? Je to menej konzervatívne publikum, alebo si myslíš, že sú ľudia, ktorí majú rovnako radi TV zábavu aj stand-up comedy?

Myslím si, že ľudia nevnímajú stand-up ako náročnejší humor. Aj v stand-upe máš širokú škálu spôsobov, ako postaviť vtip a odovzdať ľuďom myšlienku. Čo sa týka tvrdých vtipov, všetci sme hulváti. A hlavne, stand-up komik je hulvát, ktorý môže povedať všetko. A či sa niekto pohorší? Pohorší sa možno po show, ale počas nej sa zasmeje.

V jednej televíznej vedomostnej relácii máš postavu vševediaceho Karola. Vzal si ponuku ihneď, alebo si váhal a bál si sa vkročiť do prostredia televízie, kde nie si taký známy a vo svojej polohe nemáš takú voľnú ruku pri tvorbe?

Do tohto projektu ma zavolal kamarát Pavel Graus. Pýtal som sa ho, či si ma v tom vie ozaj predstaviť, a on povedal, že áno. Tak som si tam potom vedel predstaviť seba aj ja. Voľnosť v tvorbe sa dosť preceňuje. Mám ju v stand-upe a dať dokopy set býva oveľa väčšie utrpenie, ako nahodiť Karolovi desať pokusov, tie ľudsky vysvetliť a glosovať.

Pri stand-upe nie je daná ani cesta, ani cieľ. Vtedy je prázdna strana o to prázdnejšia.

Čo sa týka tvojej vlastnej tvorby, chcel by si niekedy napísať knihu alebo sitcom či film?

Veľmi by som chcel napísať knižku, lebo v puberte som chcel byť hlavne spisovateľom. Zvrhlo sa to však tak, že sa teraz venujem humoru. Ten sa dá robiť s viacerými ľuďmi, písanie je veľmi osamelá činnosť.

Si vášnivý akvarista. Čo myslíš, že by ti povedali tvoje rybky, keby vedeli rozprávať?

Predpokladám, že by spísali petíciu, aby som z akvária dal preč bichira. To je evolučne už 200 miliónov stará africká príšera a žerie mi ostatné ryby. Ja som však sviňa a beriem to tak, že je dobré mať tam predátora, lebo ozdravuje populáciu. Len je to trošku drahé, keďže mi požral už veľa rybiek.

Akvárium musíš mať prepchaté technickými vymoženosťami. Si veľký fanúšik nových tech hračiek či appiek, alebo si v tomto skôr spiatočník?

Zaujíma ma pokrok, stále si čítam technologické časopisy, ale niektoré veci už proste vypúšťam. Po tridsiatke si čoraz častejšie povieš, že naskočiť na tento vlak už nepotrebuješ. A pri virtuálnej alebo augmentovanej realite začínam mať starecký pocit, že takéto veci by sa už nemali vymýšľať. To, čo vieš ochytať vlastnými rukami a vidieť očami, je podľa mňa dostatočne hodnotné a netreba si to upravovať. Chcem sa dívať človeku z očí do očí a nie cez nejaké „okuláre“.

V našom seriáli O 5 % lepší život radíš ľuďom, ako robiť veci lepšie, a predstavuješ mobilné aplikácie, ktoré im danú činnosť uľahčia. Ktoré appky uľahčujú život tebe?

Mobil je pre mňa hlavne kancelária, takže jednoznačne kalendár. Mám aCalendar v platenej verzii, má výborný mesačný prehľad. Oceňujem ekosystém Googlu, kde máš pod jedným kontom synchronizované všetko. A ešte sa vrátim k akvaristike. Jeden z najväčších vynálezov, čo mi uľahčujú život, je aplikácia, ktorá zobrazuje chemické hodnoty vody v akváriu. Dám namočený testovací papierik na farebnú matricu, appka JBL si to naskenuje a parametre mi vyhodnotí v prehľadných grafoch.

Ktorú appku si musel veľmi rýchlo po stiahnutí odinštalovať a prečo?

Lezú mi na nervy aplikácie, ktoré majú reklamy, a neviem ich vypnúť tým, že si appku kúpim raz. So zármutkom som takto odstránil aplikácie, ktoré vyzerali veľmi sympaticky, napríklad iMeteo či Evernote. Ak sa bavíme o appke, ktorú som musel odinštalovať, lebo ma bavila až priveľmi, sú to hry, kde si môžeš dokupovať zlepšenia.

Myslíš si, že ľudia využívajú maximálny potenciál technologických noviniek, ktoré majú k dispozícii? Alebo skôr často netušia, že existuje hŕba vychytávok, ktoré by im uľahčili bežný život?

Samozrejme, že nevyužívajú. Na novinky sa chytajú násťroční a dvadsiatnici. Od tridsiatky hore už majú ľudia svoje zabehané osvedčené procesy a čím sú starší, tým viac majú sklon nedôverovať novým veciam alebo ich prehliadať. To nie je zlé, veľa technologických noviniek sa časom ukáže ako totálna sprostosť, napríklad elektronické diáre alebo facebookové hry. Ale sem-tam sa mi stane, že nájdem nejaký zlepšovák, s ktorým otravujem okolie, lebo mám pocit, že keď to bude mať každý, svet bude krajším miestom pre život. (smiech)

Sama môžete vidieť aj v našom seriáli O 5 % lepší život, kde vysvetľuje, ako robiť bežné veci lepšie a efektívnejšie. Jednotlivé diely môžete sledovať na našom FacebookuYouTube. Prvý diel o tom, ako piť kávu si môžete pozrieť tu.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac