Anketa: Ako bojovať proti stúpajúcej popularite extrémizmu na Slovensku?

Extrémizmus a jeho podpora neustále rastie nielen vo svete, ale aj na Slovensku. Čo si o súčasnej situácii u nás myslia známe osobnosti?

Róbert Slovák, majiteľ reklamnej agentúry Respect APP, prezident Klubu reklamných agentúr Slovenska

„Extrémistické názory vyjadrujú verejne politici, či iné, aj rešpektované osobnosti, bez nejakého zjavného negatívneho dopadu. Bez hanby.

Posúvajú tak hranice a úroveň krčmových debát do verejného priestoru, legitimizujú tendencie hovoriť neslušne a agresívne o ľuďoch iného vyznania, sexuálnej orientácie, rasy, či národnosti. Veď prečo by som to nemohol aj ja povedať nahlas, keď už to predo mnou povedal niekto iný, slávny a dokonca v televízii?„

Daniel Milo, expert na extrémizmus, bezpečnostný špecialista Globsec Policy Institute

„Prelomovým momentom v tomto smere bola kauza Gorila a najmä to, že nikto z jej hlavných aktérov nebol postavený pred súd. Podporilo to tie prúdy v spoločnosti, ktoré sa snažia presadiť riešenia, ktoré by odstránili základy demokratického právneho štátu.

Zároveň došlo vplyvom sociálnych sietí k rozšíreniu a akceptácii prejavov a myšlienok, ktoré boli až donedávna doménou okrajových skupín v spoločnosti: viera v sprisahania rôzneho druhu, presvedčenie že za všetkým zlým na svete sú nejaké tajné skupiny a Židia, prípadne že je potrebné niektorým skupinám ľudí práva obmedziť, alebo ich rovno vešať na lampy.

Úroveň kritického myslenia a mediálnej gramotnosti je v celej spoločnosti, ale najmä u mladých ľudí, na veľmi nízkej úrovni.„

Ján Lunter, zakladateľ firmy Alfa Bio

Sú tu celé regióny, ktoré nie sú súčasťou ekonomického úspechu Slovenska a v nich panuje pocit krivdy a opustenia. Mnohí sme nahnevaní na správanie štandardných politikov a mieru korupcie.

A v neposlednom rade je tu nové informačné a mediálne prostredie.  Všetci by sme sa mali učiť kriticky čítať, myslieť a korektne diskutovať.

V politike je to ponúkanie zrozumiteľných a konštruktívnych riešení problémov. Politika má byť priestorom, kde sa ľudia môžu spájať, aby veci zlepšovali, nie sa rozdeľovať a hľadať nepriateľov.

Rado Sloboda, expert platformy Nie v našom meste

Rozdiely medzi chudobnými a bohatými. Neprítomnosť veľkého jednotiaceho príbehu. Hladové doliny, v ktorých chýbajú podnety pre ľudí. Dedičstvo slovenského fašizmu.

Potrebujeme jednotiaci spoločný príbeh. Dnes ho nemáme. Nevieme, čo chceme a ponuka politických elít je biedna.

Martin Slávik, občianske združenie Living Memory

Ako jednu z najsilnejších príčin vnímam narastajúci hnev živený obrovskou mierou nezodpovednosti pri správe vecí verejných.

Politika je u nás vnímaná ako priestor, kam sa chodí beztrestne „nabaliť“. Hnev je veľmi silná a nákazlivá emócia a v dnešnej dobe sa vďaka sociálnymi sieťami šíri veľmi rýchlo. Pridajte k tomu šikovnú manipuáciu a nárast je exponenciálny.

Viac vyjadrení osobností na tému extrémizmus, možnosti jeho riešenia a veľa ďalšieho inšpiratívneho čítania nájdete v našom tlačenom magazíne Sóda, ktorý si môžete vyzdvihnúť v každej predajni O2.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

5 telefónov jednoduchých na používanie

Hľadáte zariadenie, ktoré je lacné a jednoduché na používanie? Vybrali sme pre vás 5 mobilných telefónov, ktoré môžete používať intuitívne bez toho, aby ste museli hodiny študovať návod na používanie.

Maxcom MM136 – najjednoduchší a najlacnejší

Maxcom MM136 je zariadenie s klasickou konštrukciou, ktoré za veľmi príjemnú cenu ponúka možnosť využívania až dvoch SIM kariet. Používa vlastný operačný systém, ktorý je jednoduchý a intuitívny. Má síce len VGA 0,3 MPx kameru, avšak na „núdzové“ fotografie určite stačí. Tiež podporuje prehrávanie MP3 súborov. Jeho vnútornú pamäť môžete rozšíriť pamäťovou kartou na 8 GB. Displej je jasný a poskytuje naozaj nádherné zobrazenie. Klasická tlačidlová klávesnica zase zaistí pohodlné a rýchle písanie.

Nokia 105 – nesmrteľný vytrvalec

Ďalšie zariadenie za výhodnú cenu, ktorý spája jednoduchosť a kompaktné rozmery. Softvér ovládate pohodlnou klávesnicou. Vďaka jeho intuitívnosti bez problémov zvládnu jeho používanie užívatelia každej vekovej kategórie. Keďže softvér nie je zaťažujúci, výdrž tohto 70-gramového zariadenia je neuveriteľných 35 dní na jedno nabitie. Klávesnica je navyše odolná voči prachu a postriekaniu vodou.

Nokia 230 Dual SIM – väčší displej a dve SIMky

Zaujala vás Nokia 105, ale predsa chcete niečo viac? Nokia 230 to ponúka za stále rozumnú cenu. Zariadenie obsahuje 2 MPx fotoaparát pre lepšie fotografie, väčší displej a podporu multimédií. Menu je intuitívne a ovládate ho prostredníctvom príjemnej klávesnice. Podpora dvoch SIM kariet poteší nejedného užívateľa, ktorý potrebuje byť dostupný na viacerých číslach v jednom čase.

Winner WG15 – seniorský high-end

Značka Winner sa zameriava hlavne na vyššie ročníky zákazníkov a tomu sa snaží prispôsobovať aj ovládacie menu zariadenia. Navyše vďaka veľkorysej klávesnici a veľkému farebnému displeju je ovládanie veľmi jednoduché. W15ka má neobvykle širokú podporu multimédií a k tomu 2 MPx fotoaparát. Taktiež podporuje pamäťové karty do 32 GB. Zaujímavé je aj nastaviteľné SOS tlačidlo na zadnej strane zariadenia, vďaka ktorému rýchlo vytočíte zvolené telefónne číslo.

Caterpillar B30 – synonymum odolnosti

Toto zariadenie bolo navrhnuté na zvládnutie najnáročnejších podmienok. Zaujme určite užívateľov, ktorí sa primárne zdržujú mimo kancelárie. Či už ide o staviteľa, remeselníka, alebo milovníka outdoorových aktivít, ktorý okrem odolnosti potrebuje aj jednoduchosť. B30-ka je odolná voči prachu alebo aj pádu do 1,8 m. Menu ovládate prostredníctvom klávesnice, na ktorej sa pohodlne píše.

Hľadáte jednoduché ovládanie, no nechcete používať tlačidlové zariadenie? Vyskúšajte modely Huawei a ich minimalistický režim

Huawei má pre vás riešenie. Stačí v nastaveniach vybrať „Jednoduchý režim“. Ten vymení domovskú obrazovku za ovládací panel len so základnými funkciami v jednotlivých záložkách. Minimalistická plocha zobrazí čas, počasie, aplikáciu telefónu, SMS správ, fotoaparát, hudobný prehliadač a galériu. Ďalšie položky môžete jednoducho pridať alebo odobrať. Jednoduché, prehľadné a užívateľsky priateľské.

Zaujali vás telefóny Huawei a ich minimalistický režim? Navštívte O2 e-shop a vyberte si ten správny model pre vás

Stále ste sa nerozhodli?

V ponuke máme stovky rôznych modelov a naši ochotní guruovia sú pripravení poradiť vám. Nechajte nám svoje telefónne číslo a my vám zavoláme.
V ponuke máme stovky rôznych modelov a naši ochotní guruovia sú pripravení poradiť vám. Stačí, ak nám zanecháte vaše telefónne číslo a budeme vás kontaktovať.
Ďakujeme. Zavoláme vám.
Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac