Tieto lízatká sú také pekné, že si ich budete chcieť vystaviť na poličke

Pozrite sa, ako sa v Podunajských Biskupiciach ručne vyrábajú farebné sladkosti.

Roksové cukrovinky sú tvrdé, ručne vyrobené cukríky alebo lízatká rôznych tvaroch a chutí. Vyrábajú sa z cukrového sirupu, ktorý sa varí pri teplote 160°C.

Juliana Lelkešová je majiteľka manufaktúry Le Sucré, ktorá tieto ťahané farebné cukrovinky ako jediná na Slovensku vyrába ručne.

Vyrábať dúhové cukríky sa Juliana rozhodla pred tromi rokmi. Po absolvovaní kurzu v Maďarsku, kde je táto tradičná výroba stále v obľube, nasledoval rok skúšania a dolaďovania vlastnej receptúry. Svojej manufaktúre dala nádych moderného retra, charakteristického pre francúzske sladkosti.

Tim Le Sucre Juliana

Postup tradičnej ručnej výroby ostal, čo sa však zmenilo, je prevedenie. V Le Sucré radi experimentujú – cukríky a lízatká majú netradičné farby, príchute a vzory. Ako hovorí Juliana: „U nás ružové lízatko nikdy nemá malinovú príchuť, ale trebárs tiramisu alebo kiwi.“ 

A ako to vyzerá, keď sa balíčky cukríkov vyrábajú bez pomoci strojov?

1.Varenie cukrového sirupu

Základom receptu je cukrový sirup z vody, cukru a glukózového sirupu. Najproblematickejšie pri jeho varení je správne zahrievanie – pri ideálnej vlhkosti vzduchu sa ingrediencie musia variť, až pokým zmes nedosiahne teplotu 150°C.

V tomto bode sa do sirupu primiešajú prírodné arómy zvolených príchutí.

Le Sucre cukrovy sirup

2. Chladenie a farbenie

Zahustený cukrový sirup sa vyleje na mramorový stôl, kde sa zmes chladí a farbí. Sirup tuhne pomerne rýchlo, takže treba pracovať svižne.

Le Sucre farbenie

3. Tvarovanie

Na tvarovanie cukrovej zmesi má cukrár približne hodinu. Konzistenciou hmota pripomína plastelínu, ktorá sa dá ľahko tvarovať a strihať. Na prácu sa používajú nahrievané pracovné plochy, ktoré spomaľujú tuhnutie zmesi.

Le Sucre

Le Sucre

V dielni je na stene zavesená špeciálna pomôcka, veľký kovový hák. Cez hák sa hmota „ťahá“, aby sa prevzdušnila a získali sa perleťové odlesky.

Le Sucre hak

Z jednotlivých farebných kúskov sa zlepí výsledný dizajn do jedného hrubého valca.

Le Sucre tvarovanie hmoty

4. Nastrihanie tenkých tyčiniek

Z valca sa naťahajú a nastrihajú dlhé tyčinky, ktoré už majú finálnu hrúbkou cukríkov. Pokým trochu nestuhnú, musia sa neustále vaľkať. Inak by sa mohol ich oblý tvar zdeformovať.

Le Sucre sliz

Le Sucre valkanie

5. Zatočenie alebo nastrihanie tyčiniek

Tyčinky sa buď natočia do tvaru lízatiek (môže to byť srdiečko, špirála alebo fúzy), alebo sa nasekajú na malé cukríky.

Le Sucre lizatko

Le Sucre sekanie cukrikov

6. Ozdobné balenie

Keď cukrovinky stuhnú, navážia sa a zabalia do pekného dizajnového balenia. Na výber sú klasické ozdobné vrecúška, poháre alebo dokonca skúmavky.

Le Sucre

Le Sucre

Le Sucré je sladká manufaktúra, ktorá sa okrem výroby tradičných tvrdých cukríkov špecializuje na francúzske makarónky a sezónne sladkosti. V Podunajských Biskupiciach na objednávku pripravujú bonbóny, brownies, slaný karamel, perníčky, či torty bez fondánu. Ich výrobky si môžete kúpiť aj na občasných trhoch.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

6 jednoduchých spôsobov, ako zabaliť vianočný darček trochu inak

Zahoďte gýčové baliace papiere a tuctové darčekové tašky a stavte tieto Vianoce na svoju kreativitu.

Ak si aj vy pravidelne sľubujete, že svojich najbližších obdarujete ručne robenými darčekmi, no ani tento rok to s časom nevidíte ružovo, nezúfajte. Tu je pár jednoduchých tipov, ako vylepšiť vianočné darčeky a zabaliť ich originálne.

1. Nebojte sa čiernej

Nebojte sa čiernej farby.

Práve vďaka nej si môžete venovanie vylepšiť presne podľa svojich predstáv. Stačí vám na to iba čierny papier a krieda. Pre „vianočný efekt“ odporúčame striebornú alebo zlatú fixu. Môžete napísať stručné venovanie alebo pridať malú kresbu.

2. Pre večné deti

darcekove balenie s pastelkami

Voskové pastelky boli v škole povinnou výbavou v peračníku na hodinách výtvarnej výchovy. Skúste ich znovu použiť. Antistresové totiž nemusia byť iba omaľovánky pre dospelých.

3. Farebná explózia

darcekove balenie s konfetti

Ak sa chcete vyhnúť nudným alebo klasickým vzorom baliacich papierov so stromčekom alebo rolničkami, pridajte viac odvážnejších farieb.

Darčekové balenie vylepšia konfety, ktoré si nakombinujte podľa seba. Všetko, čo k tomu potrebujete, je čistý papier ľubovoľnej farby a lepidlo.

4. Noviny vždy po ruke

Nakombinujte novinové stránky podľa vlastného vkusu alebo vyberte vtipné novinové články ako osobný odkaz pre obdarovaného. Alternatívou môžu byť aj stránky z magazínov s kvalitným farebným papierom.

Pre oživenie ako ozdobu zakomponujte ihličie či živú halúzku. Podobný detail spraví v tomto prípade naozaj veľa.

5. Nielen pre hipsterov

Kto povedal, že darčeky musia byť zabalené iba v papieri? Košeľa je síce vianočnou klasikou, no ako obal, ktorý sa dá obliecť, určite poteší, nehovoriac o darčeku vo vnútri.

6. Potešte všetkých cestovateľov

Mapy sú umením samy o sebe. Na originálny darček však nemusíte postrihať starý atlas. Stiahnite si mapu z internetu a vytlačte ju na papier. Už len zabaliť a previazať, vaši kamaráti svetobežníci sa určite potešia.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345 (No Ratings Yet)
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac