Cover verzia nemusí byť len rýchlou cestou za slávou. Môže hovoriť aj o dôležitých témach

Aj prostredníctvom prerábky známeho hitu môže človek vyjadriť svoj názor na problém, o ktorom je potrebné hovoriť. Cover verzia pesničky I love you od Woodkida napríklad upozorňuje na vnímanie LGBT+ ľudí.

Cover verzie známych hitov sú spravidla viac či menej vydarené pokusy hudobníkov prísť s niečím novým, no zároveň neurobiť veľký prešľap. Ak je totiž pôvodný song hitom, je veľká pravdepodobnosť, že sa ním stane aj jeho pretvorená verzia.

Prísť s novou podobou obľúbeného hitu však nie je iba doménou populárnych mien. Aj ľudia, ktorí verejnosti nie sú úplne známi, sa občas vedia pustiť do podobnej tvorby.

Ich cieľom však spravidla nie je získať masovú popularitu, ale často upozorniť na nejaký spoločenský alebo lokálny problém.

Spoločnosť by mala byť otvorenejšia

Inak tomu nebolo ani v prípade Radka Horáčka, ktorý natočil pieseň Sirius. Sympatický gay, ktorý v minulosti spoluzakladal český Prague Pride, ním chce upozorniť na to, že aj LGBT+ ľudia majú právo viesť bežný život.

„Hoci veľká časť verejnosti tvrdí, že nemá s LGBT+ ľuďmi problém, platí to iba do momentu, než sa stretnú s tým, že sa chceme prejaviť verejne. Podľa môjho názoru je to stále homofóbia – niekedy tichá a skrytá, často však hlasná a agresívna,“ hovorí.

Aby bola spoločnosť otvorenejšia, je podľa Radka nevyhnutná správna forma aktivizmu.

„Je veľmi dôležité žiť otvorene, hrdo a dávať ľuďom najavo, že homosexualita je len iná forma prirodzenosti. Nie je to osvojené správanie, nie je to módny výstrelok ani niečo, čo by sme si sami vybrali,“ približuje.

Aktivizmus možno robiť rôzne, aj pomocou hudby

Jednou z ciest aktivizmu, preto môže byť o živote LGBT+ komunity nielen hovoriť, ale aj spievať. V cover verzii hitu od známeho francúzskeho hudobníka a režiséra videoklipov Woodkida I love you preto spieva o vzťahu dvoch mužov, čo sa v našej spoločnosti nedeje často.

„Mám rád klasickú hudbu aj pop. Symfonická verzia jeho skladby bola preto ideálnou kombináciou,“ približuje samotný výber skladby.

„Sirius vznikol preto, že som chcel ukázať, že aj my sa trápime a vieme mať srdce na dlani, ale dokážeme aj kričať od zlosti či podrážať si nohy. Najdôležitejšie kritérium pre mňa bolo nezastierať pravú povahu vzťahu, ktorý českú verziu inšpiroval, ako aj úprimnosť textu a výrazu pri spievaní,“ vysvetľuje svoj motív Radek.

Hoci pôvodne uvažoval, že naspieva niektorý zo svojich textov, nakoniec zvíťazil ten od českého umelca JQr, ktorý sa venuje aj réžii, dramaturgii, scenáristike a tancu. Pri tvorbe textu k pesničke Sirius sa inšpiroval dôležitým Radkovým vzťahom.

Aby jeho pieseň získala ešte väčšiu hodnotu, rozhodol sa vytvoriť aj videoklip, ktorý sa pod taktovkou umelca JQr nakrúcal v pražskom divadle Venuše ve Švehlovce.

 

 

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

iPhone X je už v O2

Existuje X dôvodov, prečo mu neodolať.

iPhone X ide ako teplé rožky, preto ak máte záujem, nájdite O2 predajňu vo svojom okolí a kúpte si novinku od Apple medzi prvými.

Kto prv príde, ten prv melie.

Ak náhodou ešte nie ste rozhodnutí, prinášame niekoľko dôvodov, prečo by ste sa naňho mali tešiť aj vy.

Revolučný dizajn

Predná aj zadná časť sú vyrobené z najodolnejšieho skla, aké bolo kedy použité na smartfóne. Obklopuje ju elegantná nehrdzavejúca oceľ a celý dizajn je navrhnutý tak, aby chránil pred ošpliechaním, obliatím či zaprášením.

Super Retina displej

Nenapodobiteľný 5,8-palcový HDR displej so špeciálnou OLED technológiou pokrýva celú obrazovku, ponúka funkcie True Tone, 3D Touch a široký rozsah farieb.

Foto: www.apple.com

Face ID

Technológia rozoznávania tváre bezpečne odomkne váš iPhone X jediným pohľadom.

Foto: www.apple.com

A11 Bionic

Najsilnejší a najinteligentnejší čip, aký kto použil v smartfóne. Poskytuje rýchlejší výkon pri udržaní dlhej životnosti batérie.

12 MPx dual kamery so 4K videom

Portrétový mód s funkciou Portrait Lighting, duálnym optickým stabilizátorom a novým senzorom – to všetko ponáňané čipom A11 Bionic – pre neuveriteľné fotky a videá.

Foto: www.apple.com

Predná kamera TrueDepth

7 MPx fotoaparát dostal inovatívny systém na rozoznanie hĺbky fotky pre portrétový mód a funkciu Portrait Lighting a predstavuje tiež nové animované smajlíky Animoji.

Foto: www.apple.com

Foto: www.apple.com

Foto: www.apple.com

Foto: www.apple.com

Foto: www.apple.com

Elegantné bezdrôtové nabíjanie

iPhone X nabijete aj bezdrôtovo s nabíjačkou Qi.

Foto: www.apple.com

iOS 11

Veľký skok pre iPhone. iOS 11 nastavuje nový štandard pre svetovo najprepracovanejší operačný systém.

Na začiatok môžete mať nový iPhone X už za 2 € s akýmkoľvek paušálom od O2.

Nový iPhone X prichádza v dvoch verziách: 64 GB a 256 GB.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac