iPhone XR je najzaujímavejší iPhone za posledné roky

Priniesť kompromisy, aby sa mohla znížiť cena, a zároveň zachovať kvalitu zodpovedajúcu značke nie je jednoduché. iPhone XR to však zvládol na výbornú.

Hoci môže iPhone XR pôsobiť len ako pokus priniesť značku Apple do kategó- rie cenovo dostupnejších zariadení, po čase, ktorý sme spolu strávili, musím povedať, že to nie je len o tom. Z môjho pohľadu ide o asi najzaujímavejší iPhone za posledné roky.

Svieži, nový výzor

Zariadenie iPhone XR ma zaujalo na prvý pohľad. V porovnaní s modelom iPhone XS, ktorý ponúka metalické farby, prichádza XR so šiestimi pestrými, priam pastelovými farebnými variantmi. Zmena nastala aj v prípade použitých materiálov. Zatiaľ čo drahšie modely kombinujú oceľ a sklo, pri iPhone XR nahradil výrobca oceľ hliníkom. Rozmerovo sa nachádza medzi dvoma ďalšími modelmi od Apple z tohto roku – iPhone XS a XS Max. Konštrukcia má certifikát odolnosti proti prachu a vode IP67 a pri držaní v ruke pôsobí rovnako solídne ako ktorýkoľvek iný špičkový smartfón.

Hlavný rozdiel? Displej

Najväčšou zmenou a zároveň najväčším kompromisom je zmena displeja. Namiesto už tradičného OLED panelu má iPhone XR displej s technológiou Liquid Retina, teda LCD. Rozdiely možno pozorovať v kontraste aj v hĺbke čiernej farby, kde je LCD trochu slabšie. Zároveň však ide o asi najlepší displej tohto typu, aký medzi smartfónmi nájdete, a moje očakávania určite prekonal. Ak si dáte záležať na kvalite obrazu, iPhone XR vás vo výsledku nesklame. V dôsledku použitia technológie LCD má displej aj okraje, hoci nie výrazné, pričom absentuje funkcia 3D Touch.

Vo výkone nezaváha

Smartfón iPhone XR ponúkne operačnú pamäť RAM s kapacitou 3 GB. Nájdete v ňom procesor A12 Bionic, rovnaký ako pri najdrahšom modeli XS Max. Ak sa vám zdá takáto kapacita RAM málo, nemožno zabúdať na použitý operačný systém – iOS má dobre nastavenú prácu s pamä- ťou, preto zariadenie zvládne všetko, čo potrebu- jete. Pri používaní smartfónu som nezaznamenal žiadne zaváhania ani sekanie. iPhone XR má presne takú ľahkosť a plynulosť ovládania, na akú sú používatelia zariadení od Apple zvyknutí.

Prekvapujúca výdrž

Hľadanie kompromisov môžu priniesť aj iné benefity ako len príjemnejšiu cenu. Úspornejší displej tohto zariadenia sa premietol aj do výhody pre mňa osobne podstatnejšej – výdrže. Hoci sa batéria s kapacitou 2 942 mAh na prvý pohľad javí ako slabina, kombinácia operačného systé- mu, efektívneho procesoru a menej náročného displeja prináša nečakané víťazstvo. Zo zariadení od Apple, ktoré boli predstavené tento rok, má totiž najlepšiu výdrž. Aj pri plnom nasadení zostával na konci dňa smartfón „živý“ s približne 15 % batérie.

Jednoduchý, ale výborný fotoaparát

Ani pri fotoaparáte sa nevyhnem porovnávaniu s iPhone XS a s XS Max. Model XR disponuje prakticky rovnakým, veľmi kvalitným fotoapa- rátom umožňujúcim rýchlo a verne zachytiť dô- ležité momenty okolo vás. Budete si však musieť vystačiť s digitálnym priblížením. So zariadením je podľa môjho názoru radosť fotiť, pričom je ideálne pre každého, kto chce kvalitné a pekné fotky bez veľkej hry s nastavovaním.

Hodnotenie O2 Guru

Pre milovníkov Apple, ktorí chcú vyskúšať niečo nové. Ak ste priaznivcom zariadení od Apple a chcete vyskúšať niečo nové a svieže, iPhone XR plne odporúčam. Určite s ním neurobíte krok vedľa.

Získajte mesiac poistenia zadarmo

Spoločnosť O2 ochráni váš nový telefón práve vtedy, keď je najzraniteľnejší. Zoberte si k ľubovoľnému O2 Paušálu smartfón a o jeho poistenie sa prvý mesiac postará modrý operátor.

Michal Kmeť

Tento smartfón pre vás otestoval Michal Kmeť, špecialista sociálnych médií.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

6 prírodných krás západného Slovenska

Jaskyňa, piesočné duny aj hlboká roklina. Spravte si príjemný výlet a načerpajte nové sily.

Potrebujete trochu vypnúť a žiada sa vám vyjsť si do prírody? Vybrali sme pre vás miesta, ktorá sa na západe Slovenska oplatia navštíviť.

Podeľte sa o zážitky zo svojich ciest po západnom Slovensku vďaka rýchlej 4G sieti od O2. Viac informácií

Haluzická tiesňava

Foto: Filip Jurovatý

Hovorí sa, že príroda si vždy nájde cestu. To platí aj o tiesňave neďaleko obce Haluzice, ktorá sa neustále mení. V súčasnosti má dĺžku 1 km, hĺbku 50 m a šírku 200 m. Preto je často väčším zážitkom ako prvá návšteva tejto rokliny každá ďalšia, keď vidno, ako priestor neustále pracuje.

Ak na mieste očakávate turistické značky, rovno na ne zabudnite, nájdete tu však upravený náučný chodník. Samotná prechádzka je pomerne nenáročná, treba však počítať s možným pošmyknutím sa na blate či prekročením potoka.

Jaskyňa Čertova pec

Foto: Michal Jakubský/Wikimedia

Jaskyňa Čertova pec v blízkosti Považského Inovca patrí medzi najstaršie doložené jaskynné osídlenia na území Slovenska. V roku 1981 bola vyhlásená za chránený prírodný výtvor a o pár rokov neskôr bola vymenovaná za prírodnú pamiatku. Hoci nepatrí medzi veľké jaskyne (je dlhá 27 m), určite sa ju oplatí navštíviť.

Obojstranne priechodná jaskyňa je celoročne prístupná. Po jej návšteve sa môžete zastaviť v neďalekej minizoo, ktorá vám priblíži život lesného živočíšstva  muflóna či jeleňa.

Otestujte sa: Dokážete spoznať slovenské mestá podľa opisu?

Sandberg v Bratislave

Foto: Stanislav Doronenko/Wikimedia

Sandberg, nazývaný aj Pieskový vrch, je súčasťou národnej prírodnej rezervácie Devínska Kobyla. Lokalita je významným archeologickým objavom, ktorého história siaha až do paleolitu. Našlo sa tu vyše 300 druhov skamenelín – od lastúrnikov a ulitníkov až po väčšie morské a suchozemské živočíchy – žraločie zuby, kostry veľrýb, opíc, nosorožca či tuleňa.

Nemenej zaujímavá je aj súčasná fauna a flóra. Pekným príkladom je unikát v podobe drobných slovenských orchideí. Za zmienku stojí aj výhľad na Devínsku Novú Ves či rieku Moravu.

Bavlnený hrad v Santovke

Turecké travertínové jazierka Pamukkale (v preklade Bavlnený hrad) sú známe asi každému. Vedeli ste však, že ich máme aj na Slovensku? Travertínové terasy a kaskády s minerálnymi prameňmi boli veľkým lákadlom už v období antiky a ľudia za nimi cestovali tisíce kilometrov.

Tieto liečivé termálne pramene pôsobia blahodarne na srdcovo-cievny systém, na pohybový aparát aj pri reumatických ochoreniach. V Santovke máte okrem klasických plaveckých bazénov k dispozícii aj relaxačné bazény, ktoré kombinujú travertínové vodopády a masážne dýzy.

Slovenský Stonehenge v Holíči

Foto: Filip Jurovatý

Keď v 80. rokoch minulého storočia začali stavať holíčske sídlisko, objavili veľké kamene s početnými kresbami a znakmi, ktoré predstavujú najvýchodnejšie umiestnené menhiry na území Európy. Ich vek sa odhaduje na približne 6 500 rokov.

Kultové kamene opradené rúškom tajomstva podobne ako Stonehenge sú v súčasnosti rozmiestnené do tvaru slnečných hodín na nádvorí Remeselného domu. Ich návšteva nezaberie veľa času, no rozhodne sa ich oplatí vidieť a preskúmať obrazce, ktoré znázorňujú.

Prečítajte si: 5 tipov na príjemnú rodinnú dovolenku

Piesočné duny na Záhorí

Foto: Filip Jurovatý

Podobnú raritu, akou sa pýši Záhorie, má len Francúzsko, Belgicko a Holandsko. Piesočné duny na Záhorí Šranecké piesky pokrývajú plochu takmer 600 km2. Jemné piesky na toto územie s najväčšou pravdepodobnosťou nahnal vietor od rieky Moravy ešte v štvrtohorách. Zvláštnosťou lokality sú z piesku rastúce borovice, ktoré dala vysadiť Mária Terézia.

Táto minipúšť v minulosti slúžila ako delostrelecká strelnica aj pri simulácii vojenských operácií. Keďže bola dlhé roky uzatvorená, mnohí domáci o nej netušili, v súčasnosti je verejnosti sprístupnená.

Krásne miesta naprieč západným Slovenskom sa oplatí objavovať a o zážitky z ciest podeliť. Vďaka rýchlej 4G sieti od O2 dostupnej pre viac ako 97 % obyvateľov Slovenska to môžete spraviť rýchlo a prakticky kdekoľvek. Viac informácií nájdete na www.o2.sk/internet/4g.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac