9 slovenských atrakcií, ktoré z vašej dovolenky spravia nečakané dobrodružstvo

Túžite sa na chvíľu stratiť vo svete ilúzií, pohladiť tigra, okúpať sa v morskej vode, odhaliť záhadu alchymistu či vojsť do rozprávky? Neuveríte, čo všetko sa dá na Slovensku zažiť.

S blížiacim sa letom nás to láka von čoraz viac. Teplo, slnko a dlhé dni priam vyzývajú k dobrodružstvám. Spravte si výlet v netradičnom duchu a vydajte sa s nami na cestu tými najzaujímavejšími miestami, o ktorých ste možno dosiaľ nepočuli.

Podeľte sa o zážitky so svojimi blízkymi vďaka rýchlej 4G sieti od O2. Viac informácií

Danubiana Meulensteen Art Museum v bratislavskom Čunove

Foto: František Rišiaň

Múzeum európskeho umenia Danubiana vzniklo na podnet holandského zberateľa a podporovateľa umenia Gerarda H. Meulensteena a slovenského galeristu Vincenta Polakoviča. Rozprestiera sa na juhu polostrova na Dunaji, iba 20 km od centra Bratislavy.

Nájdete tu expozície popredných svetových umelcov, na svoje si prídu aj priaznivci súčasného umenia či komorných výstav. V múzeu sa spája výtvarné umenie s modernou architektúrou a to všetko v jedinečnom prírodnom priestore dunajského polostrova.

  • Otváracie hodiny: utorok až nedeľa 10.00 − 18.00 hod.
  • Základné vstupné: 10 €
  • Zľavnené vstupné: 5 €

Habakuky − Dobšinského rozprávkový svet na Donovaloch

Foto: Bohuš Baldovič/habakuky.eu

Nádherné domčeky v ľudovorozprávkovom štýle, divadelné predstavenia plné fantázie či rozprávkové bytosti. To a ešte veľa ďalšieho môžete zažiť v Dobšinského svete rozprávok. O nezabudnuteľný zážitok sa postarajú známe rozprávkové postavičky ako Popolvár alebo Laktibrada, ktoré budú Dobšinského svetom sprevádzať.

Celý areál Habakuky má multifunkčný charakter, takže v ňom uvidíte napríklad aj ukážky remeselných činností. Rodičia s menšími deťmi určite ocenia oddychovú zónu s preliezačkami a minizoo, kde sú rôzne domáce zvieratá na dosah.

  • Otváracie hodiny: od 30. júna do 31. augusta 2019, pondelok až nedeľa 9.00 − 16.00 hod.; 10.00 – 18.00 hod.
  • Základné vstupné: 9 €
  • Zľavnené vstupné: 7 €

Tricklandia v Starom Smokovci

Foto: Ondrej Šupa/tricklandia.sk

V Tricklandii uvidíte viac ako 24 optických ilúzií na ploche až 500 m2. Jednotlivé ilúzie sú spracované podľa námetov slovenských ľudových povestí, rozprávok, ale aj významných miest a zámkov Slovenska.

Obrazy sú vytvorené tak, aby vyvolávali pocit 3D priestoru a aby vás vtiahli dovnútra. V skutočnosti však ide o premyslené dvojrozmerné kresby. Zažijete tu množstvo zábavy a na svet naokolo sa začnete pozerať z úplne inej perspektívy.

  • Otváracie hodiny: celoročne, pondelok až nedeľa 9.00 − 19.00 hod.
  • Základné vstupné: 9 €
  • Zľavnené vstupné: 6 €

Zoo Kontakt v Liptovskom Mikuláši

Skvelú príležitosť zoznámiť sa so životom zvierat zblízka ponúka Zoo Kontakt v Liptovskom Mikuláši, neďaleko dobre známej Tatralandie. V zoo sa nachádza viac ako 400 druhov zvierat. Medzi najobľúbenejšie atrakcie patrí možnosť zblízka si odfotiť či pohladiť mláďatá šeliem – medveďa, tigra, pumy, leva, servala aj rysa.

Celkový zážitok vám umocní aj voľný pohyb medzi krotkými papagájmi, veveričkami, svišťami či líškami. Nová skúsenosť pre malých aj veľkých, na ktorú budete dlho spomínať.

  • Otváracie hodiny: celoročne; pondelok až nedeľa 9.00 − 17.00 hod. (potrebné telefonicky rezervovať)
  • Základné vstupné: 7 €
  • Zľavnené vstupné: zdarma

Sedačková lanovka Železná Studnička – Kamzík (Koliba)

Foto: Peter Brňák/lanovky.sk

Neďaleko nedávno zrekonštruovaného ihriska pre deti na Železnej studničke nájdete atrakciu, ktorá je jediná svojho druhu v Bratislave aj v širokom okolí. Reč je o dvojsedačkovej lanovke, ktorá premáva každú hodinu. Na lanovku môžete nastúpiť z horného aj zo spodného bodu nástupišťa − je len na vás, ktorú možnosť v rámci výletu zvolíte.

Lanovka ide pomaly, takže sa počas jazdy pokocháte výhľadom na krásu okolitých Karpát. Ide o skvelý doplnok výletu hlavne pre starých rodičov, ktorí dostali na starosť neposedné vnúčatá.

  • Otváracie hodiny: celoročne; štvrtok až nedeľa 10:00 − 18:00 hod.
  • Základné vstupné: 4 €
  • Zľavnené vstupné: 3 €

Energoland v Mochovciach

Návšteva Energolandu v Mochovciach je dobrodružným putovaním po stopách energie – od vzniku vesmíru až po blízku budúcnosť. Spoznávanie energie, jej využívanie a výroba v rámci tohto moderného centra je zážitkom pre celú rodinu. Do sveta rôznych energií vás naplno zatiahne 33 interaktívnych oddelení, 3D kino, interaktívna podlaha, dotykové aplikácie a hry.

Tí najodvážnejší môžu v Energolande zažiť aj tzv. rozšírenú realitu, keď sa digitálne projekcie stanú súčasťou reálneho priestoru.

  • Otváracie hodiny: celoročne; pondelok až piatok 8.00 − 16.00 hod. (v prípade skupiny potrebné telefonicky rezervovať)
  • Základné vstupné: zdarma

Mysterium v Bojniciach

Foto: J. Pospíšilová/mysterium.sk

Ak máte radi strategické hry, ste majstrami v hľadaní indícií či v odkrývaní tajomstiev, Mysterium je pre vás ako stvorené. Celoročne si tu môžete vychutnať sériu interiérových hier pre troj- až šesťčlenné skupiny na štýl trendových „escape rooms“, kde sa vydáte po stopách alchymistu. Zároveň máte možnosť vyskúšať si vonkajšie hry s pomocou mobilnej aplikácie, pričom každá hra v sebe skrýva iný príbeh s cieľom priblížiť vám bojnickú historiu.

V hre zažijete kopu nečakanej zábavy, no zároveň si hľadaním indícií poriadne precvičíte mozgové závity. Navyše počas hry vám plynie čas. Šesťdesiat minút na vyriešenie záhady utečie rýchlejšie, ako by ste si mysleli.

  • Otváracie hodiny: celoročne; počas školského roka piatok až nedeľa, počas leta pondelok až nedeľa 10.00 − 20.30 hod. (rezervácia je potrebná v prípade interiérových hier)
  • Základné vstupné: 25 – 49 € podľa hry (pre skupiny 3 až 6 hráčov)

Galéria Ilusia v Liptovskom Mikuláši

Foto: Lucia Vankova/ilusia.sk

Vždy ste túžili pohladiť slona, prejsť sa lego krajinou, zatelefonovať si z dna bazéna alebo si prečítať noviny na samom vrchole mrakodrapu? To a mnoho ďalšieho vám ponúka galéria Ilusia, ktorá v sebe spája umenie optických ilúzií a 3D malieb.

Výlet do tejto galérie vám umožní nahliadnuť na svet inak. Nechajte myseľ podrobiť sa rôznym zábavným a náučným trikom. Je to zážitok pre malých aj pre veľkých, ktorý pomáha rozvíjať fantáziu aj priestorové videnie.

  • Otváracie hodiny: celoročne; pondelok až nedeľa 10.00 – 18.00 hod. (potrebné telefonicky rezervovať)
  • Základné vstupné: 8 €
  • Zľavnené vstupné: 6 €

Morské kúpalisko Miraj Resort v Lučenci

Foto: miraj.sk

Za atmosférou exotickej krajiny netreba cestovať ďaleko. Miraj Resort je jediný svojho druhu na Slovensku a bazénmi s morskou vodou, pravým morským pieskom či palmovou záhradou pripomína nejednu dovolenkovú destináciu.

Od roku 2018 je v rezorte okrem relaxačných masážnych dýz a vodopádov aj päť toboganov, ktoré potešia všetkých adrenalínových nadšencov. Na menších, začínajúcich plavcov čaká detský bazén s hĺbkou vody 50 cm. Do rezortu si môžete urobiť aj jednorazový výlet, keďže je sprístupnený aj pre neubytovaných hostí.

  • Otváracie hodiny: od 1. júna do 31. augusta; pondelok až nedeľa 9.00 – 19.00 hod. (potrebné telefonicky rezervovať)
  • Základné vstupné: 10 €
  • Zľavnené vstupné: 5 €

Originálne miesta naprieč Slovenskom sa oplatí objavovať a o zážitky z ciest podeliť. Vďaka rýchlej 4G sieti od O2 dostupnej pre viac ako 97 % obyvateľov Slovenska to môžete spraviť rýchlo a prakticky kdekoľvek. Viac informácií nájdete na www.o2.sk/internet/4g.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

10 slávnych dvojíc, ktoré si obľúbil celý svet

Kde by bol Pat, keby nebolo Mata? A čo by robil Laurel bez Hardyho? Pripomeňte si populárne postavy, ktoré sa o svojich fanúšikov rady podelia so svojím „parťákom“.

Romantika, napätie, slzy, ale aj výbuchy smiechu. Aj to prežívame doma na gauči pred televízorom, keď sa vo filmoch zjaví dvojica, ktorej to už na prvý pohľad „klape“. Či ide o zaľúbené páry, bitkárov, alebo komikov, vo dvojici sa to vždy lepšie ťahá. A platí to aj vo filme.

Huawei 1+1: Získajte k smartfónu Huawei aj druhý telefón alebo hodinky. Viac o ponuke

Laurel a Hardy

Stan Laurel a Oliver Hardy (áno, mali aj krstné mená). Táto dvojica odštartovala svoju kariéru ešte v ére nemých filmov v roku 1927 a hoci vystupovali aj samostatne, najväčšiu slávu získali ako pár. Za necelé štvrťstoročie nakrútili až 107 filmov.

Zaujímavosťou je, že v rodnej Amerike sa volali Stan a Olie, vo Francúzsku boli Crick a Crock, v Nemecku ich poznali ako duo Dick a Doof a v Číne dokonca Tu-tu a Fu-tu. Ich najznámejší film Bitka storočia sa dodnes považuje za vzor grotesky.

Mulder a Scullyová

Herci David Duchovny (Mulder) a Gillian Anderson (Scullyová) v seriáli Akty X zažiarili v 90. rokoch. Ako dvaja špeciálni agenti riešili paranormálne javy, pri ktorých sa väčšina z nás schovávala pod deku. O ich úspechu svedčí aj to, že seriál sa v posledných rokoch dočkal voľného pokračovania.

Bud Spencer a Terence Hill

V Amerike mali Clinta Eastwooda, v Európe sme zas mali Buda Spencera a Terencea Hilla. Porovnávať talianske duo s americkým hercom je možno pritiahnuté za vlasy, ale o popularite „toho veľkého“ a „toho s modrými očami“ sa nedá pochybovať. Vlastnými menami sa volali Carlo Pedersoli a Mario Girotti a spolu natočili desiatky úspešných filmov.

Obľúbená dvojica začínala v spaghetti westernoch ako kovboji, no videli sme ich aj v úlohách super policajtov, tajných agentov či automobilových pretekárov. Bez ohľadu na prostredie, v ktorom sa príbeh odohrával, filmy s Budom Spencerom a Terenceom Hillom boli plné akčných scén a bitiek, ktoré s obľubou napodobňovali chlapci bez rozdielu veku.

Pán a pani Smithovci

Niektoré dvojice potrebujú na získanie slávy roky a množstvo filmov, iným stačí jeden. Film z roku 2005 odštartoval love story medzi hercami Angelinou Jolie a Bradom Pittom. Tá sa síce napokon skončila rozvodom, no ich vzájomná chémia vo filme sa nedala prehliadnuť.

John a Jane Smithovci sú na prvý pohľad dokonalý pár, má to však jeden háčik. Navzájom si o sebe nikdy neprezradili, že sú tajní agenti. Zistia to až v momente, keď dostanú rozkaz jeden druhého odstrániť. O zábavu je tak v tomto filme postarané.

Vivian a Edward

Vivien (Julia Roberts) je mladá prostitútka a Edward (Richard Gere) bohatý obchodník, no láska si nevyberá. Práve o tom je film Pretty Woman, ktorý každoročne vysielajú aj slovenské televízie a napriek tomu, že má už takmer tri desaťročia, stále sa teší popularite.

Slávnu filmovú dvojicu kultového príbehu poznajú snáď všetky generácie. Priznajte sa, nevybaví sa vám pri pesničke Toma Jonesa Pretty Woman práve Julia Roberts v známej scéne vo vani?

Ross a Rachel

Trvalo im to síce desať sérií, ale Ross a Rachel napokon pochopili, že patria k sebe. O tom, že Priatelia patria do Zlatého fondu, svedčí aj to, že po tom, ako chcela streamovacia služba Netflix vyradiť seriál zo svojej ponuky, prišiel taký hnev fanúšikov, že si svoje rozhodnutie rozmyslela.

Je jedno, či ste fanúšikom Rossa a Rachel alebo Chandlera a Moniky, Priatelia a ich osudy nás bavia stála, aj keď od skončenia nakrúcania ubehlo už 15 rokov.

Vince a Jules

Vo filmoch Quentina Tarantina neexistuje ikonickejšia dvojica než postavy mafiánov menom Vince Vega a Jules Winnfield z kultovej snímky Pulp Fiction. Aj keď ste tento film nevideli, dve hlavné postavy, ktoré stvárnili John Travolta a Samuel L. Jackson, sú vám určite známe. Môžu za to aj ich legendárne hlášky, napríklad: „Víš, jak říkají ve Francii čtvrtlibráku se sýrem?“

Pat a Mat

Nepodarené domáce majstrovanie animovanej dvojice z československého seriálu A je to! je slávne natoľko, že prezývku Pat a Mat zaručene dostane každá dvojica, ktorá viac pokazí, ako opraví. Hoci sa známej dvojici ako-tak darilo problémy vyriešiť, nakoniec pokazili, čo sa dalo.

Jediné, čo sa im nepodarilo pokaziť, je popularita a priazeň divákov, a to najmä tých, ktorí seriál milovali už ako deti. Dobrá správa je, že dobrodružstvá dvojice nie sú minulosťou, v súčasnosti stále vychádzajú nové diely.

Martin Riggs a Roger Murtaugh

Najlepší mix akcie a humoru v štyroch legendárnych filmoch. To nám priniesla dvojica policajtov v podaní Mela Gibsona (Martin Riggs) a Dannyho Glovera (Roger Murtaugh). Martin Riggs ako muž zákona so sebadeštruktívnymi sklonmi a Roger Murtaugh ako vzorný otec rodiny sa so zločincami nepárali.

Pre oboch hercov boli snímky Smrtonosná zbraň 1 až 4 životnou úlohou. Už niekoľko rokov sa hovorí o záverečnej piatej časti, ktorá by „parťákov“ poslala na zaslúžený dôchodok. Uvidíme, či sa dočkáme.

Noah a Allie

The Notebook, v slovenskom preklade Zápisník jednej lásky, je príbeh dcéry plantážnika Allie a vidieckeho chlapca Noaha. Bezhlavo sa do seba zamilujú, no ich láska prejde vážnymi skúškami, pričom niektoré z tých najväčších sa diváci dozvedia až na záver.

Film, pri ktorom si aj tie silnejšie povahy počas záverečných titulkov utierajú slzy, priniesol slávu hercom Rachel McAdams a Ryanovi Goslingovi. Ich spoločná scéna v daždi sa stala vo svete romantických filmov kultovou.

Huawei 1+1: Získajte k smartfónu Huawei aj druhý telefón alebo hodinky

Plánujete kúpu nového zariadenia? Potešte nielen seba, ale aj niekoho, s kým tvoríte nerozlučnú dvojicu – partnera či blízkeho. O2 si pre všetkých nových aj existujúcich zákazníkov pripravilo jedinečnú ponuku.

Pri kúpe vybraných modelov Huawei s ľubovoľným programom O2 Paušál alebo O2 Dáta získate druhé zariadenie, smartfón alebo fitnes náramok. Ponuka platí do 30. júna 2019.

Viac o ponuke

Prehľad zariadení, na ktoré sa ponuka 1 + 1 vzťahuje:

  • Huawei P30 Pro + Huawei P Smart 2019
  • Huawei P30 + Huawei Y7
  • Huawei P30 Lite + Huawei Y5 2019
  • Huawei P Smart 2019 + fitnes náramok Huawei Band 3 Pro
Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac