Férová Nadácia O2 prerozdelí na projekty k 30. výročiu Nežnej revolúcie 30 000 €

Férová Nadácia O2 spúšťa nový grantový program. V rámci tohto ročníka, ktorý nesie názov Sloboda nie je samozrejmosť, podporí projekty, ktoré mladým približujú demokraciu a slobodu.

O2 pravidelne, už niekoľko rokov, pripomína udalosti 17. novembra 1989 a hodnoty s ním spojené. Tento rok k svojim aktivitám pridá aj grantovú výzvu Férovej nadácie O2. K 30. výročiu Nežnej revolúcie prerozdelí sumu 30 000 €.

Nadácia podporí projekty, ktoré mladým priblížia hodnoty slobody a demokracie

Tento ročník grantového programu Férovej nadácie O2 pod názvom Sloboda nie je samozrejmosť sa bude niesť v duchu 30. výročia Nežnej revolúcie. Férová nadácia podporí projekty, ktoré mladým ľuďom pripomenú a priblížia hodnoty slobody a demokracie sumou spolu až 30 000 €.

„O2 sa pripomínaniu hodnôt slobody a demokracie venuje systematicky už niekoľko rokov. Považujeme preto za prirodzené ísť tento rok ešte ďalej a pri príležitosti 30. výročia Novembra 89 chceme prostredníctvom Férovej nadácie O2 pomôcť takým verejnoprospešným a neziskovým projektom, ktoré sa snažia mladým ľuďom ukázať a vysvetliť význam týchto udalostí a hodnôt,“ hovorí Peter Gažík, generálny riaditeľ O2 Slovakia a predseda správnej rady Férovej nadácie O2.

„Nie sú totiž len historickým momentom, ale aj niečím, čo veľmi silno vplýva na našu prítomnosť a na to, že žijeme v slobodnej demokratickej krajine, kde sa nemusíme báť vyjadriť svoj názor, či už ide o jednotlivcov, alebo o značky,“ dopĺňa.

Podmienkou prihlásenia projektov je ich verejnoprospešný účel a zameranie na širokú cieľovú skupinu. Prihlásiť sa môžu inovatívne a kreatívne projekty, ktoré zaujímavým a invenčným spôsobom mladej generácii vysvetľujú udalosti Nežnej revolúcie a hodnoty, ktoré nám priniesla.

„Každoročne stojíme pred výzvou, ako upútať pozornosť generácie, ktorá novembrové udalosti nezažila a rovnako nemá skúsenosti ani s režimom pred rokom 1989, aby sme zdôraznili dôležitosť hodnôt, ktoré Nežná revolúcia priniesla. Rozhodli sme sa preto podporiť také projekty, ktoré budú schopné toto posolstvo prerozprávať mladým formou, ktorá im je najbližšia,“ približuje Tereza Molnár, šéfka komunikácie O2 Slovakia zodpovedná za Férovú nadáciu O2.

O grant sa môžu zapojiť projekty zamerané na vzdelávanie aj umenie

Projekty pritom môžu byť zamerané na rôzne oblasti, či už na inovatívne vzdelávanie, ktorému sa Férová nadácia O2 venuje už dlhodobo, ale aj na literatúru, na umenie, na hudbu či na technológie. „Fantázii sa medze nekladú a my vo Férovej nadácii O2 budeme veľmi radi, ak budeme môcť byť súčasťou mnohých skvelých projektov, ktoré vynikajú unikátnosťou či kreativitou,“ dodáva.

Aj tento rok bude projekty posudzovať Správna rada Férovej nadácie O2 v zložení Peter Gažík, Michal Meško a Juraj Vaculík.

„November 89 bol pre mňa jednou z rozhodujúcich životných etáp. Nie tým, že som sa stal jedným zo študentských lídrov, spoznal som fantastických ľudí, ktorí napriek strachu, obavám a s vedomím, že riskujeme úplne všetko si povedali, že už dosť a odmietli ďalej žiť v klamstve, neslobode a beznádeji,“ hovorí Juraj Vaculík, jeden zo študentských lídrov Nežnej revolúcie, v súčasnsoti úspešný podnikateľ, spoluzakladateľ AeroMobilu aj reklamnej agentúry Made by Vaculik a zároveň člen správnej rady Férovej nadácie O2.

„Tým, že sme neboli ticho a v priebehu pár dní sa k nám pripojili mnohé výrazné osobnosti a hlavne masy, umožnili, že posledných 30 rokov žijeme v omnoho lepších časoch, aj keď sme oprávnene nie vždy spokojní. A to je dobre, pretože sloboda nie je zadarmo, treba ju chrániť a kultivovať každodennými činmi, morálkou a správaním,“ hovorí o dôležitosti slobody v našich životoch.

Ako sa prihlásiť

Stojíte za zaujímavým projektom, ktorý mladým ľuďom pripomína a priblížuje hodnoty slobody a demokracie? Prihlášku do grantového programu môžete odovzdať prostredníctvom online formulára na www.o2.sk/sloboda do polnoci 30. júna 2019.

Pred podaním prihlášky odporúčame preštudovať si štatút grantového programu Sloboda nie je samozrejmosť na stránke Férovej Nadácie O2.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

5 originálnych miest, ktoré sa na východe Slovenska oplatí navštíviť

Digitálna galéria, zážitkové centrum s pojazdnou banskou železničkou či rodný dom najznámejšieho rozprávkara u nás. Východ Slovenska sa určite oplatí navštíviť.

Východné Slovensko ponúka množstvo príležitostí na zaujímavé výlety a návštevu originálnych miest. Vybrali sme pre vás päticu miest, ktoré dýchajú históriou, prípadne prinášajú nevšedné zážitky.

Podeľte sa o svoje zážitky zo spoznávania východného Slovenska vďaka rýchlej 4G sieti od O2. Viac informácií

Banícke a zážitkové centrum v Rožňave

Foto: Róbert Šimko/banmuz.sk

Po rekonštrukcii objektov Baníckeho múzea v Rožňave vzniklo zážitkové centrum Sentinel, ktoré svoje brány otvára verejnosti už od roku 2017. Dajte sa previesť históriou baníctva a hutníctva na Gemeri od praveku až po súčasnosť. Nájdete tu prvé dobývacie pracovné nástroje, ale aj dopravné či osvetľovacie prostriedky.

V centre sa nachádzajú aj ojedinelé expozície tretieho najstaršieho parného valca na svete a jediného parného nákladného auta Škoda Sentinel na Slovensku. Súčasťou centra je aj pojazdná banská železnička.

  • Otváracie hodiny: utorok až sobota, 9.00 – 17.00 hod
  • Základné vstupné: 5 €

Dom Majstra Pavla v Levoči

Foto: SNM – Spišské múzeum v Levoči

Majster Pavol z Levoče je jedným z najvýznamnejších predstaviteľov neskorej gotiky v rámci celej Európy. Je autorom najvyššieho dreveného oltára na svete, ktorý sa nachádza v levočskom Chráme sv. Jakuba.

Foto: NM – Spišské múzeum v Levoči

V dome z 15. storočia môžete navštíviť expozíciu zasvätenú celoživotnému dielu Majstra Pavla, ktorej súčasťou je množstvo umeleckých skvostov. Nahliadnuť do jeho tvorby, ktorá sa nachádza nielen v chrámoch v Levoči a na celom území Spiša, môžete prostredníctvom monumentálnych diel aj diel intímnejšieho charakteru.

  • Otváracie hodiny: denne 9.00 – 17.00 hod. (každá prvá nedeľa v mesiaci zdarma)
  • Základné vstupné: 5 €

Interaktívna galéria Poliankovo v Tatranskej Polianke

Foto: Gabriela Astary/poliankovo.sk

Autori úspešnej rodinnej galérie Tricklandia prišli s novým projektom Poliankovo, ktorý by ste inde v strednej Európe hľadali márne. Ide o originálnu digitálnu galériu, ktorá vás prenesie na neprebádané miesta a prebudí vo vás dobrodruha.

Foto: Gabriela Astary/poliankovo.sk

Docieliť atmosféru skutočnej výpravy pomáhajú expozíciám rôzne technológie – 3D projekcia, virtuálna a rozšírená realita, digitálne simulácie, fotografia alebo tieňohra.

  • Otváracie hodiny: denne 9.00 – 18.00 hod.
  • Základné vstupné: 7 €

Múzeum kinematografie rodiny Schusterovej v Medzeve

Foto: Jozef Veselý

Múzeum v Medzeve je výsledkom celoživotného zberateľstva bývalého slovenského prezidenta Rudolfa Schustera, ktorý si za svoj cieľ stanovil vzdať poctu filmárskemu umeniu a technológiám. Medzi exponátmi môžete nájsť kamery rôznych formátov – od prvých drevených zariadení cez rôzne amatérske až po profesionálne televízne kamery.

Foto: Jozef Veselý/medzev.info

Okrem kamier v ňom natrafíte na zariadenia prinášajúce rôzne iné zobrazovacie techniky či dary od prezidentov rôznych štátov, napríklad aj od českého prezidenta Václava Havla a švédskeho kráľa Carla XVI. Gustava.

  • Otváracie hodiny: utorok až sobota 10.00 – 15.00 hod. (každá prvá nedeľa v mesiaci zdarma, 10.00 – 17.00 hod.)
  • Základné vstupné: 1,50 €

Rodný dom Pavla Dobšinského v Slavošovciach

Foto: Galina Smädová/slavosovce.sk

Jeden z najznámejších slovenských rozprávkarov pôsobil na Gemeri aj ako etnograf, pedagóg a kazateľ. V jeho rodnom dome si môžete pozrieť viaceré expozície, Dobšinského osobné predmety, napríklad napríklad fajku zo slonoviny, etnografické zbierky tamojšieho ľudu aj zaujímavú zbierku predmetov, ktoré zachytávajú históriu Gemera v 16. až 19. storočí.

V rámci návštevy Dobšinského domu, v ktorom nechýbajú niektoré postavičky z jeho rozprávok, sa dostanete aj do tzv. trinástej komnaty, ktorej dvere si návštevník otvára sám.

  • Otváracie hodiny: expozícia sa otvára na požiadanie

Aby ste sa o zážitky pri spoznávaní východného Slovenska mohli podeliť so svojimi blízkymi, stavte na rýchly a spoľahlivý mobilný internet od O2, ktorý je vďaka 4G sieti dostupný už pre 97 % obyvateľov Slovenska. Viac informácií nájdete na www.o2.sk/4g.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac