3 zdravé recepty zo slovenských superpotravín

Ak máte chuť vyskúšať niečo nové, pripravili sme pre vás k tradičným slovenským receptom tri “zdravšie” alternatívy z našich superpotravín.

Sviatky na konci roka sú tradične plné prejedania sa sladkých perníkov a koláčov, ťažkých vysmážaných jedál či majonézového šalátu.

Ak máte chuť vyskúšať niečo nové, pripravili sme pre vás k tradičným slovenským receptom tri “zdravšie” alternatívy z našich superpotravín.

Bobaľky (aj págle alebo opekance) s makom z celozrnnej špaldovej múky

Typické sviatočné jedlo na vianočný alebo novoročný stôl.

Suroviny na cesto:
200 g  špaldová celozrnná múka hrubá
200 g  múka polohrubá
250 ml  mlieko
30 g  cukor hnedý
20 g  droždie čerstvé
štipka soli

Suroviny:
mlieko (na precedenie)
100 g mak
100 g med
80 g maslo

Do misky vsypeme obe múky, soľ, droždie, cukor a mlieko. Všetko dobre premiesime a necháme kysnúť. Po vykysnutí vyformujeme tenké dlhé valčeky a z nich nakrájame asi 2 cm dlhé kúsky. Poukladáme na plech a necháme ešte dokysnúť. Pečieme na 150°C dvanásť minút.

Odstáte bobáľky prelejeme vriacim mliekom a okamžite scedíme (preliať sa môže i vriacou vodou).  Polejeme medom, roztopeným maslom a posypeme pomletým makom. Na záver stačí už len premiešať a jedlo sa môže podávať na sviatočný stôl. Ak použijete biely mak, vyhnete sa aj prípadnému spoločenskému faux pas v podobe “makového” úsmevu.

Šalát s bryndzou

Bryndza sa v tradičnej slovenskej kuchyni najčastejšie používa v kombinácii s ingredienciami náročnejšími na trávenie. Preto sme si pripravili alternatívu, ako túto pre zdravie prospešnú surovinu jesť často a zdravo.

Suroviny:
bryndza
poľný šalát
ľadový šalát
rukola
zväzok reďkoviek
rajčiny
pažítka
červená cibuľka (nemusí byť, ak sú reďkovky štipľavé)
štipka soli (podľa slanosti bryndze)
čierne korenie
olej

Zdroj: CC license 2.0 stu_spivack

Šalát si pripravte podľa vašej chuti – nemusí obsahovať rukolu, ak vám jej výrazná chuť prekáža. Lístky natrhajte ručne, redkvičky a rajčiny nakrájajte. Bryndzu odporúčame nechať v chladničke čo najdlhšie, aby sa vám jednoduchšie drobila, mäkká by vám ostávala na prstoch. Na zálievku použite len trošku olivového oleja, soľ, čierne korenie, pažítku a na tenko nakrájanú červenú cibuľku. Servírujte ako predjedlo alebo hlavný chod podľa toho, ako veľmi sa cítite po sviatkoch  prejedení.

Mafiny z ovsených vločiek s vlašskými orechmi

Suroviny:
1,5 hrnčeka ovsených vločiek
2 banány
¼ hrnčeka medu
1 vajce
kypriaci prášok
šálka mlieka
¼ hrnčeka repkového oleja
40 g vlašských orieškov
1 lyžička škorice
1 lyžica kakaa
štipka soli

Zdroj: CC license 2.0 Andrea Anastasakis

Vo veľkej mise rozpučíme banány, najjednoduchšie vidličkou. Orechy si cez sáčok nalámeme na menšie kúsky. Pridáme zvyšné suroviny a vymiešame cesto. Dajte si pozor, aby ste košíčky na mafiny nenaplnili viac ako do ⅔, pretože cesto ešte narastie. Môžete ozdobiť celým orieškom. V rúre pečieme 15 minút asi na 180°C. Super ľahká maškrta, hneď z troch superpotravín.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

8 vianočných zvykov, ktoré uvidíte už len málokde

Štedrý deň mal v každom regióne svoj scenár. Rôzne povery a rituály boli jeho neoddeliteľnou súčasťou.

Mince, sekery či reťaze, nie sú veci, ktoré si bežne ľudia spájajú s Vianocami. Aspoň nie hneď na prvé počutie. Kedysi to však bolo inak, pretože najkrajšie sviatky v roku boli odjakživa pretkané tradíciami a poverami. Niektoré mali racionálny základ, iné už môžu byť v dnešnej dobe skôr úsmevné. Vybrali sme niekoľko najzaujímavejších zvykov a povier, bez ktorých by sa Štedrý večer na Slovensku v minulosti nezaobišiel, a ktorých súčasťou boli aj spomínané predmety.

Ak ste si na Štedrý deň museli niečo požičať, bolo to zlé znamenie.

Koho na Vianoce vyťahali za uši, ten mal v ďalšom roku počuť iba dobré správy.

Ak chcelo dievča zistiť, kto bude jej manželom, mala hodiť za hlavu šupku z jablka. Ktorému písmenu sa tvar šupky podobal, také malo byť začiatočné písmeno krstného mena nastávajúceho.

Pani domu nesmela vstávať od štedrovečerného stola, aby kvočky nevstávali z nevysedených vajec.

Pod štedrovečerný stôl sa dávali rôzne predmety zo železa, napríklad aj spomínaná sekera. Kto na ňu počas večere položil nohu, mal byť v novom roku šťastný.

Nešťastie alebo zlý rok mal na rodinu prísť, ak niekto vstal od štedrovečerného stola nenasýtený.

Gazda omotal štedrovečerný stôl reťazou, aby bola rodina súdržná a gazdovstvo ostalo pohromade.

Bohatstvo do domu malo priniesť aj to, keď sa každý člen rodiny umyl vo vode, v ktorej boli mince.

Aj keď sa tieto zvyky už nepraktizujú v takej miere ako v minulosti, sú neoddeliteľnou súčasťou našej kultúry. Zároveň nám dovoľujú lepšie pochopiť hodnoty a spôsob života našich predkov.

Ak poznáte ďalšie zaujímavé vianočné tradície z vášho regiónu, budeme radi, ak nám o nich poviete v komentároch alebo v správach na facebookovej stránke magazínu Sóda.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345 (No Ratings Yet)
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac