11 zaujímavých cyklotrás, na ktorých objavíte Slovensko z nového pohľadu

Spoznajte krásy našej krajiny zo sedla bicykla. Vybrali sme pre vás cyklotrasy naprieč celým Slovenskom.

Objavte na bicykli to najlepšie z rôznych kútov našej krajiny: vyskúšajte si rodinnú jazdu jednou z najkrajších dolín, adrenalínový zjazd lesom zakončený piknikom na lúke s čarovným výhľadom alebo prejazd nepoužívaným železničným tunelom.

Podeľte sa počas cyklovýletov o zábery slovenskej prírody so svojimi blízkymi vďaka rýchlej 4G sieti od O2. Viac informácií

Západné Slovensko

Zdrž Hrušov a Vodné dielo Gabčíkovo

Južne od Bratislavy sa Dunaj rozlieva do zdrže Hrušov a Vodného diela Gabčíkovo. Po oboch stranách obrovskej vodnej plochy sú hrádze, na ktorých si môžete vychutnať pohodovú jazdu po rovinke. Výhľad na loďky spolu s pohodovou atmosférou, ktorá vládne v bufetoch, vám pripomenú more.

Foto: Maksym Kozlenko/Wikimedia

Cestou natrafíte na množstvo atrakcií. V Gabčíkove je plavebná komora, kde môžete sledovať vyzdvihovanie lodí, pri Hamuliakove nájdete areál vodných športov a galériu moderného umenia Danubiana. V Hamuliakove aj vo Vojke si môžete výlet spestriť využitím kompy, ktorá vás odvezie na druhý breh vodnej plochy.

To najlepšie z Malých Karpát

Cyklotrasa Doľany – Zabité – Majdan – vodná nádrž Horné Orešany ponúka to najlepšie z Malých Karpát. Vedie krásnym krasovým územím, cez ochranné lesy, kde sa nerúbu stromy. Cestou natrafíte na vyvieračku, jaskyňu aj potok.

Foto: Marek Boháček/Wikimedia

Na vodnej nádrži Horné Orešany sa dá občas spozorovať pár orliaka morského, ktorý je jediný v Malých Karpatoch.

Bošácka dolina s odbočkou do Haluzíc

V mierne zvlnenej krajine okolo Bošáce sa výborne darí ovocným sadom. Malebnú Bošácku dolinu z oboch strán lemujú kopce Bielych Karpát.

Foto: R. Najdený/Wikimedia

Na jednom z kopcov pri ústí doliny stoja zrúcaniny románskeho Haluzického kostolíka. Z miesta je dobrý výhľad na povodie Váhu, hrad Beckov a Trenčiansky hrad.

Pálffyho trail nad Bojnicami

Ak si užívate adrenalínové zjazdy lesom na horskom bicykli a nevadí vám v teréne pár koreňov a kameňov, tento trail je pre vás.

Na začiatku trasy si užijete vyhliadku na Šútovce, neskôr pôjdete popri plote bojnickej zoo a trail ukončíte na čarovnej lúke nad Bojnickým zámkom, kde sa výhľad otvára z tej najfotogenickejšej strany.

Stredné Slovensko

Kráľova hoľa

Kráľova hoľa je najvyšší kopec, ktorý u nás môžete zdolať na bicykli. Treba sa však riadne pripraviť: výšľap je náročný, na hrebeni počítajte so silným vetrom a s rýchlymi zmenami počasia. Občerstviť sa môžete v Chate pod Kráľovou hoľou, ktorá sa nachádza v polovici cyklotrasy.

Foto: Daniel Baránek/Wikimedia

Vzhľadom na majestátnosť Kráľovej hole je stúpanie na ňu nezabudnuteľným zážitkom. Z vrcholu si môžete vychutnať výhľad na Tatry, Spiš a stredné Slovensko.

Gaderská dolina

Gaderská dolina vo Veľkej Fatre je jednou z najznámejších dolín Slovenska. Zaujímavá je najmä tým, že horský potok vymlel vo vápencových skalách malebný kaňon. Dolina je ideálna na rodinný cyklovýlet. Spiatočná cesta má približne 30 km, čo je priveľa na pešiu túru, ale na bicykel s deťmi tak akurát.

Foto: Michal Jakubský/Wikimedia

Dolinou vedie kvalitná udržiavaná asfaltová cesta. Nájdete tu oddychové miesta aj náučné tabule. Potok tečúci pomedzi skaly sa postará o príjemnú kulisu.

Sihla – okolo Osrblia – Čierny Balog

Vďaka panoramatickým výhľadom, ktoré striedajú tajuplné lesy, patrí táto časť Horehronia medzi obľúbené miesta na cyklovýlet.

Foto: Lato22/Wikimedia

Môžete si zvoliť rôzne varianty trasy podľa náročnosti. Určite nevynechajte známu Vydrovskú dolinu s historickou železničkou a lesníckym skanzenom.

Liptovská Mara

Okružná trasa okolo Liptovskej Mary je nenáročná, bez dlhých stúpaní. Nevýhodou je, že časť trasy vedie po ceste s pomerne frekventovanou premávkou. Na druhej strane trasa ponúka pekné výhľady a v lete možnosť zaplávať si na niektorej z pláží.

Foto: František Rišiaň/Instagram

Môžete sa previezť po masívnom priehradnom múre a navštíviť aj obce, ktoré ležia priamo pod ním. Odporúčame navštíviť aj archeoskanzen Havránok.

Východné Slovensko

Hnilecká cyklomagistrála

Hnilecká cyklomagistrála prechádza malebnou Hnileckou dolinou, ktorú lemujú lesné masívy Slovenského rudohoria. Spája južnú časť Národného parku Slovenský raj s vodnou nádržou Ružín.

Foto: Szeder László/Wikimedia

Magistrála na 70 km spája 11 obcí, pričom z Dediniek do Margecian sa mierne zvažuje dole kopcom. Na veľkej časti popri nej vedie železničná trať, takže výlet môžete kedykoľvek prerušiť a zviezť sa späť vlakom.

Okolo Bardejova

Bardejov je jedným z najkrajších slovenských miest a jeho okolie je pretkané unikátmi. Majestátny prales v rezervácii Stebnícka Magura ponúka možnosť zažiť na vlastnej koži pôvodné lesné spoločenstvo, v ktorom sa nehospodári.

Foto: J. Dncsn/Wikimedia

Jedinečné drevené kostolíky v Hervatovej, Bodružali a Ladomirovej právom patria do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. V Bardejovských kúpeľoch si môžete nabrať liečivú vodu a v lete si posedieť pri promenádnom koncerte na miestach, kde sa takpovediac zastavil čas. Okolo Bardejova vedie množstvo cyklotrás, stačí si len vybrať, čo vás zaujíma.

Slavošovský tunel

Ponorte sa do tmy nepoužívaného Slavošovského tunela, ktorý meria 2,4 km. Tento železničný tunel začali stavať v roku 1941, práce dokončili v roku 1949, no tunelom vlaky nikdy nejazdili. Bol však postavený tak kvalitne, že je stále vo veľmi dobrom stave.

Foto: ebensk/Instagram

V súčasnosti slúži ako turistická atrakcia a jazda tunelom predstavuje dobrodružnú výpravu za naším technickým dedičstvom. Nezabudnite na výbavu, budete potrebovať naozaj dobré svetlo. Ak vás toto miesto očarí, kúsok ďalej smerom k Magnezitovciam sa oplatí vidieť aj Koprášsky tunel, ktorý sa tiež nevyužíva.

Aby ste sa o zábery slovenskej prírody z cyklovýletov mohli podeliť so svojimi blízkymi, zvoľte si rýchly a spoľahlivý mobilný internet od O2, ktorý je vďaka 4G sieti dostupný už pre 97 % obyvateľov Slovenska. Viac informácií nájdete na www.o2.sk/4g.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Kvíz: Poznáte slovenské unikáty a nezvyčajné miesta?

Ak si myslíte, že Slovensko máte v malíčku, nech sa páči, overte si vedomosti v našom kvíze.

Prešli ste Slovensko krížom-krážom od Babej hory po Patince a od Záhorskej Vsi po Novú Sedlicu? Máte pocit, že vás už nič neprekvapí? Týchto 10 otázok preverí vaše znalosti.

Podeľte sa o svoje zážitky zo spoznávania Slovenska vďaka rýchlej 4G sieti od O2. Viac informácií

  • 1. Pýchou Slovenska sú národné parky, ktorých je na našom území deväť. Ten, ktorý máme na mysli, nie je najstarší ani najväčší, ale je v ňom najväčšia tma. O ktorý park ide?
  •   Poloniny
  •   Slovenský Raj
  •   Muránska planina
  • 2. Najťažší lietajúci vták na svete je zároveň najväčší vták žijúci na Slovensku. V 90. rokoch u nás takmer vyhynul, no dnes ho môžete znovu vidieť pri hraniciach s Maďarskom a Rakúskom. Viete, ako sa nazýva?
  •   Bocian čierny
  •   Orliak morský
  •   Drop veľký
  • 3. Najdlhšou slovenskou riekou je Váh. Tečie od Kráľovej Lehoty do Dunaja, pričom prekoná trasu dlhú 403 km. Viete, z ktorého latinského slova je názov rieky odvodený a čo znamená?
  •   Názov je odvodený z latinského vah – z citoslovca prekvapenia, ktoré použili rímski vojaci, keď uvideli rieku pri Trenčíne.
  •   Názov je odvodený z latinského vagus, čiže túlavý, keďže sa jej tok často menil.
  •   Názov je odvodený z latinského vacuus, teda prázdny, keďže v minulosti rieka často vysychala.
  • 4. Slovensko je zaujímavé aj pod povrchom. Dôkazom sú jedinečné opálové bane v Slanských vrchoch. Aké meno dostal najväčší opál, ktorý tu našli v roku 1775?
  •   Harlekýn
  •   Oheň trójsky
  •   Monarchia
  • 5. Vedeli ste, že najstarší maratón na Slovensku je zároveň tretí najstarší na svete? V ktorom meste sa každoročne koná?
  •   v Bratislave
  •   v Košiciach
  •   v Žiline
  • 6. Keď sa povie Klin, málokto si zrejme uvedomí, že sa tu nachádza unikát. Ide o kópiu svetoznámej sochy a zároveň o najväčšiu sochu svojho druhu u nás. Viete, ktorá socha bola jej predlohou?
  •   Socha slobody v New Yorku
  •   Socha Ježiša Krista v Rio de Janeiro
  •   Socha Dávida vo Florencii
  • 7. História stredného Slovenska je úzko spätá s baníctvom a s mincovníctvom. Viete, čím sa vyznačuje Mincovňa Kremnica?
  •   Ide o najstarší nepretržite fungujúci podnik.
  •   Ide o prvý podnik, ktorý bol založený na území dnešného Slovenska.
  •   Ide o podnik, ktorý vyváža mince do najväčšieho počtu krajín.
  • 8. Napriek neveľkej rozlohe Slovenska sa tu stretávame s relatívne veľkými teplotnými rozdielmi. Kým najteplšiou obcou u nás je mesto Hurbanovo, tou najchladnejšou je obec na Orave. Viete ktorá?
  •   Oravská Polhora
  •   Oravská Lesná
  •   Oravský Podzámok
  • 9. Vďaka množstvu kostolov sa mesto Trnava prezýva aj Slovenský Rím. Jedno mesto u nás okrem Bratislavy má však kostolov ešte viac. Viete ktoré? Poradíme, že sa nachádza na východnom Slovensku.
  •   Michalovce
  •   Prievidza
  •   Poprad
  • 10. Napriek množstvu riek a potokov môžeme za živú a divokú rieku považovať iba jeden slovenský tok. Táto tatranská rieka vzniká na sútoku Kôprovského a Tichého potoka. Aký je jej názov?
  •   Biely Váh
  •   Čierny Váh
  •   Belá

Páčil sa vám tento kvíz? Máme pre vás ďalšie:

Podeľte sa o svoje zážitky zo spoznávania slovenkých unikátov a nezvyčajných miest vďaka rýchlemu a spoľahlivému mobilnému internetu od O2, ktorý je vďaka 4G sieti dostupný už pre 97 % obyvateľov Slovenska. Viac informácií nájdete na www.o2.sk/4g.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac