Využite zimné mesiace na zdokonalenie sa vo fotení portrétov v interiéri

Aké sú základné triky a na čo si dávať pozor, keď fotíte v miestnosti?

Vonku je zima a fotoaparát sa so skrehnutými rukami ovláda horšie ako v lete. Modelka v ľahučkom oblečení vydrží pózovať len krátko, po pár minútach si musí cez seba prehodiť kabát. Nos a uši červené od zimy. A takto stále dookola.

Preto sa v zimnom období väčšina portrétnych fotografov presúva do tepla interiérov. Fotograf Majo Eliáš radí, aké sú základné triky a na čo si treba dávať pozor, keď fotíte pri prirodzenom svetle v miestnosti.

Ako bojovať s nedostatkom svetla

Fotograf to má v zime o čosi ťažšie ako v letných mesiacoch. Teploty sú pre portréty v exteriéri nepriaznivé a v bežnom interiéri (byt, hotelová izba či kancelária) je nedostatok svetla už okolo pol tretej poobede. Fotografovanie si treba dobre načasovať.

Môžete si v miestnosti rozsvietiť lampu, ale takéto umelé svetlo nie je pre fotografovanie najlepšou voľbou. Má inú teplotu – farebnosť ako bežné denné svetlo. To znamená, že fotografie pri kombinácii umelého svetla a denného svetla budú farebne nevyvážené a biela farba môže mať miestami až žltý alebo modrý odtieň.

Využívajte okná

Umelé svetlo z lampy svieti zvrchu, ale na dobrý portrét potrebujete osvietiť najmä tvár, kde budú zvýraznené oči. Pri bežnej prirodzenej póze takmer nemožné. Ako si s tým poradiť?

Takmer každá miestnosť, v ktorej sa dá fotografovať, má okno. Využite denné svetlo ktoré cezeň preniká. Vyznačuje sa tým, že je mäkké (difúzne, čo znamená, že nerobí ostré tiene), samozrejme za predpokladu, že cez okno nesvieti priame slnko.

Intenzita svetla, ktoré vchádza do miestnosti cez okno, výrazne klesá so vzdialenosťou od tohto svetelného zdroja. To znamená, že pokiaľ model správne postavíte do miestnosti, osvetlíte mu hlavne tvár a pozadie bude o čosi tmavšie. Fotografia bude všetku pozornosť strhávať tam kde má – na tvár portrétovaného.

Pripravte sa na fotografovanie

Časovo si naplánujte fotografovanie tak, aby ste mali v interiéri čo najviac svetla. Vytiahnite žalúzie a odhrňte záclony, intenzita svetla bude výrazne vyššia a vy budete môcť použiť aj nižšie citlivosti (ISO). Nižšie hodnoty ISO umožnia vyššiu technickú kvalitu fotografie.

Model postavte zhruba do vzdialenosti asi meter a pol pred okno, vy sa postavte tak, aby ste mali okno za sebou.

Dávajte si však pozor na to, aby ste sami netienili portrétovanú osobu. Dá sa to vidieť voľným okom. Keď sa začnete pohybovať zo strany na stranu, vidíte, kedy modelu tienite a kedy nie.

Zvoľte vhodnú fototechniku

Na fotografovanie portrétov sa odporúčajú objektívy strednej ohniskovej vzdialenosti od 50mm do 135mm. Neodporúčajú sa široké objektívy, ktoré tvár z tejto vzdialenosti zvyknú zdeformovať. Obzvlášť vedia urobiť veľký nos.

Clonu nastavte na také hodnoty, aby hĺbka ostrosti bola minimálne od špičky nosu po oči portrétovaného. Pri takejto nízkej DOF (deep of focus – hĺbka ostrosti) je dôležité, aby sa model nehýbal. Preto fotografovaného pred stlačením spúšte požiadajte aby skúsil ostať chvílku bez pohybu.

Pár pravidiel pri kompozícii

Najdôležitejšie na fotografovaní portrétu je to, aby model, alebo modelka mala osvietenú tvár a mali v očiach “iskry”. Oči, ktoré sú tmavé a neosvietené, sa vo fotografickej terminológii označujú za “mŕtve”, čo iste nechcete.

Menej je viac, a vo fotografii to platí dvojnásobne. Preto sa snažte mať kompozíciu obrazu čo najčistejšiu.

V nasledujúcich článkoch vám prinesieme aj ďalšie tipy, ako sa v zimnom období fotograficky zabaviť.

Článok vznikol v spolupráci s internetovým obchodom Darian.

Darian je inovatívny fotoobchod, ktorý prináša na Slovensko fotopríslušenstvo z celého sveta. Zameriavame sa na novinky, ktoré fotografom zjednodušujú prácu, pomáhaju im byť kreatívnymi a efektívnymi. Špecializujeme sa na ateliérové osvetlenie, produktovú fotografiu ,tlač fotografií a drony.
Majo Eliáš je fotograf z Liptovského Mikuláša, ktorý sa špecializuje na fashion a reklamnú fotografiu a rád pracuje s prirodzeným svetlom.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

5 podnikateľských predsavzatí, s ktorými môžete začať hneď

Ak rozmýšľate, do čoho sa tento rok pustíte, skúste tieto tipy.

Či už ste v osobnom živote fanúšikom novoročných predsavzatí alebo nie, v podnikaní je vždy čo zlepšovať. Možností je toľko, že niekedy je ťažké rozhodnúť sa, s čím začať skôr. Pomôcť vám môže týchto päť tipov.

Vylepšiť webstránku

Aj malé úpravy dokážu priniesť lepšie výsledky. Webstránka býva často miestom prvého kontaktu so zákazníkom, preto by mala zanechať čo najlepší dojem. Nemusí to byť hneď dizajnérsky skvost. Stačí, keď bude prehľadná, dobre čitateľná, bez gramatických chýb. Skrátka, cesta užívateľa k informácii, ktorú hľadá, musí byť čo najjednoduchšia.

Skúste poprosiť známeho alebo niekoho z rodiny, aby sa zahral na zákazníka a pomohol nájsť slabé miesta.

Ak chcete podrobnejší report, čo sa dá na vašom webe zlepšiť, vyskúšajte online nástroj Nibbler. Ohodnotí web zo všetkých strán a upozorní na technické aj obsahové nedostatky.

Ponúknuť viac možností platenia

Platobné karty, mobilné platby, PayPal či virtuálne meny. Každý zákazník môže preferovať iný spôsob platby, preto čím viac možností, tým väčšia šanca uskutočniť predaj. Uľahčiť nákup tovarov sa vždy oplatí. Ak si nie ste istí zmysluplnosťou tohto kroku, potvrdiť si to môžete zákazníckym prieskumom.

Strážiť cashflow

Aj dobre fungujúca zisková firma môže byť niekedy vystavená riziku, že v danom mesiaci bude musieť zaplatiť viac peňazí, než zarobí. Aby ste mali neustále prehľad o svojich financiách spravte si cash flow projekciu na celý rok, ktorú budete robiť vždy pre nasledujúci mesiac. Zistíte tak, či je vhodný čas na nákupy a investície alebo to, či sa budete musieť viac zamerať na propagáciu a zvyšovanie predaja.

Naučiť sa delegovať

Ten, kto začína od nuly, má vo firme prehľad aj o najmenších detailoch a často je jedinou osobou, ktorá rozhoduje. Keď sa firma rozbehne, zaručene príde čas, keď to bude na jedného priveľa. Presunutím časti úloh získate viac času na dôležitejšie veci, ktoré treba na zabezpečenie neustáleho toku príjmov firmy.

Vzdať sa kontroly je pre veľa ľudí ťažké. Preto môžete začať postupne, s presúvaním niekoľkých každodenných úloh na spoľahlivého zamestnanca. Ak to zvládne, pridajte nové úlohy a zapojte ďalších.

Viac relaxovať

Podmienkou pre dobré výkony je kvalitný oddych. Myseľ sa potrebuje vzdialiť od práce, preto si každý deň nájdite chvíľu času na relax bez telefónu, emailov alebo notifikácií. Zlepšíte svoju koncentráciu a produktivitu, nehovoriac o tom, že ten, kto si vie po práci dobre oddýchnuť, má z nej lepší pocit.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345 (No Ratings Yet)
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac