4 výlety v okolí Žiliny, ktoré si užije celá rodina

Vybrali sme zaujímavé miesta v okolí Žiliny, ktoré si užijú všetci členovia rodiny – od hradu Strečno cez Súľovské skaly až po kúpele v Rajeckých Tepliciach.

Žilina je štvrté najväčšie mesto na Slovensku. Je obklopená malebnými vrchmi, ktoré ponúkajú množstvo príležitostí na výlet. V jej okolí nájdete hrady a zrúcaniny opradené legendami a neďaleko vyvierajú aj termálne pramene, ktoré sa postarajú o váš dokonalý relax. 

Podeľte sa o svoje zážitky zo spoznávania okolia Žiliny vďaka rýchlej 4G sieti od O2. Viac informácií

Hrad Strečno a okolie

Na skalnom brale s pekným výhľadom na Váh sa týči zrekonštruovaná zrúcanina hradu Strečno. Kedysi to bol najmodernejší hrad v strednom Považí, neskôr sa však stal bezpečnostným rizikom, a tak ho koncom 17. storočia čiastočne zbúrali. Hrad chátral až do 70. rokov, keď ho začali rekonštruovať. Nešetrili pritom betónom, čo trochu poznačilo jeho siluetu. V priestoroch sa nachádza múzeum, ktoré približuje históriu hradu.

Foto: Prazak/Wikipedia

Okolie stojí za celodenný výlet. Pod hradom je replika stredovekej dediny Paseka s ohniskom a dreveným ihriskom. Na vrchu Špicák nájdete novú rozhľadňu, z ktorej pri dobrom počasí uvidíte okrem hradu Strečno aj ďalšie tri hrady. Po Váhu vás pltníci zvezú plťou. Na obed sa dá zastaviť v Kolibe panoráma v Nezbudskej Lúčke s pekným výhľadom, s ihriskom aj so zvieratkami.

Základné vstupné do hradu Strečno: 6 €

Súľovské skaly a Zraková pyramída

Súľovské skaly patria medzi najkrajšie prírodné scenérie na Slovensku. Ostré bralá čnejú do výšky z hustého lesa. Skaly tu stoja v podobe vežičiek, špicov či hrebienkov. Dominantou je obrovský skalný oblúk, pod ktorým si môžete posedieť. Na hrebeni natrafíte aj na zrúcaninu Súľovského hradu. Dolu sa rozprestierajú čarovné pokojné lúky, chránené polkruhom skalných brál.

Foto: Lukkon/Instagram, Štefan Hudec/Instagram

Okolie môžete preskúmať na okružnom náučnom chodníku. Cestu vám spestria tabule s informáciami o lokálnych rastlinách, zvieratách a geológii. Túra je stredne náročná, v najťažších úsekoch vybavená rebríkmi a kovovými kruhmi. Treba počítať so strmými zrázmi a kolmými bralami.

Ak si chcete obzrieť Súľovské skaly z bezpečného odstupu, na protiľahlom svahu nájdete Zrakovú pyramídu. Drevený objekt umelca Juraja Gábora ponúka pohľad na krásnu scenériu ako z obývačky.

Kúpele v Rajeckých Tepliciach

V termálnych kúpeľoch Aphrodite v Rajeckých Tepliciach na vás čaká pestrý výber vonkajších aj vnútorných bazénov s termálnou vodou a dobre vybavený saunový svet. Sú to asi najpompéznejšie kúpele na Slovensku. Prostredie dotvárajú farebne nasvietené, zlatou farbou ozdobené repliky antickej architektúry.

Foto: spa.sk

V lete sa môžete okúpať aj na termálnom kúpalisku Laura. Okrem dvoch bazénov tu nájdete minigolf a plážový volejbal.

Ak máte dosť kúpania, v Rajeckých Tepliciach sa dá aj príjemne poprechádzať: v centre, po parku alebo okolo Labutieho jazierka, na ktorom sa dá v sezóne aj člnkovať. Príjemnou atrakciou je malé Múzeum dopravy, ktoré nájdete na železničnej stanici.

Vyhliadková veža na Dubni

Nová architektonicky zaujímavo riešená rozhľadňa na Dubni ponúka pekné výhľady na Žilinu aj okolité vrchy. Impozantná vyhliadková veža je vysoká 27,4 m a má desať podlaží.

Foto: Lukkon/Instagram

K veži sa dostanete iba pešo, od najbližšej zastávky je to trištvrte hodiny nenáročnej prechádzky.

Aby ste sa o zážitky pri výletoch do okolia Žiliny mohli podeliť so svojimi blízkymi, zvoľte si rýchly a spoľahlivý mobilný internet od O2, ktorý je vďaka 4G sieti dostupný už pre 97 % obyvateľov Slovenska. Viac informácií nájdete na www.o2.sk/4g.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Zasúťažte si o tankovaciu kartu Shell v hodnote 50 €

Pripravili sme súťaž, ktorá poteší každého motoristu. Odpovedzte na súťažnú otázku a výhra môže byť vaša.

Kampaň O2 Nebuď pirát poukazuje na nebezpečenstvo používania smartfónu za volantom a odmeňuje všetkých vodičov, ktorí sa správajú zodpovedne. V Sóde sme si pre vás okrem množstva praktických tipov pre motoristov pripravili aj niečo navyše – súťaž o tankovaciu kartu Shell v hodnote 50 €. 

Pre všetkých zodpovedných vodičov O2 pripravilo nielen bezplatnú navigáciu a dáta navyše, ale aj bohatú ponuku O2 Extra výhod, vďaka ktorej môžete výhodnejšie tankovať, získať online poistenie auta so zľavou či absolvovať kondičné jazdy za lepšie cenu.

Na to, aby ste boli zaradení do žrebovania, stačí, ak správne odpoviete na súťažnú otázku.

Čo môžete získať

Pre výhercu súťaže je pripravená tankovacia karta Shell v hodnote 50 €, ktorú možno uplatniť na všetkých čerpacích staniciach Shell.

Na zapojenie do súťaže postačí, keď nám napíšete, koľko dát získa zadarmo od O2 každý zodpovedný vodič, ak v danom mesiaci splní podmienky zodpovednej jazdy.

Ak si nie ste istí správnou odpoveďou, nápoveď nájdete v tomto článku, ktorý vysvetľuje, prečo sa spoločnosť O2 rozhodla spustiť kampaň na podporu zodpovedného šoférovania, ale aj na stránke platformy Nebuď pirát.

Ako na to

Do pripraveného formulára napíšte správnu odpoveď a uveďte svoje kontaktné údaje.

Aby ste sa do súťaže mohli zapojiť, musíte spĺňať aj nasledujúce podmienky:

  1. Musíte byť fyzická osoba, ktorá dovŕšila vek 15 rokov.
  2. Musíte súhlasiť s podmienkami súťaže a so spracovaním osobných údajov.

Odpovede posielajte do piatka 30. augusta 2019. V pondelok 2. septembra 2019 spomedzi všetkých odpovedí vyžrebujeme výhercu, ktorý bude o spôsobe odovzdania výhry informovaný prostredníctvom e-mailu.

Ďakujeme za záujem. Súťaž sme už ukončili. Výhercovi gratulujeme.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac