Tipy na výlety so psíkom: Malá a Veľká Fatra

Zvažujete, kam na výlet so svojím psíkom? Vybrali sme pre vás miesta, kde strávite príjemný čas bez zbytočných prekážok.

Rasťo Breza Kučírek už prešiel so svojím štvornohým spoločníkom Oliverom kus Slovenska. Pre čitateľov Sódy vybral 5 miest v Malej a vo Veľkej Fatre, ktoré rozhodne stoja za navštívenie.

Podeľte sa o svoje zážitky zo spoznávania Slovenska so svojím psíkom vďaka rýchlej 4G sieti od O2. Viac informácií

Kopce, ktoré sa v nich nachádzajú, sú priam ideálne na výlety. Sú akurát malé na jednoduché túry, no dostatočne veľké na úžasné výhľady.

Výlety sme zoradili podľa náročnosti, no odporúčame vám vopred si jednotlivé trasy pozrieť na stránke mapy.hiking.sk, aby ste sa presvedčili, či ju vy aj váš psík zvládnete.

Cesta SNP

Náročnosť: nulová až nízka

Asfaltová Cesta SNP 2132 (nie turistická Cesta Hrdinov SNP) vedie cez dediny na úbočí Veľkej Fatry. Prevedie vás viacerými serpentínami a menšími kopcami, pričom celý čas ponúka výhľad na Malú Fatru a Martinské Hole s Turčianskou kotlinou ako na dlani.

Počas cesty môžete navštíviť tri rozhľadne (Rozhľadňu na Tŕní, Rozhľadňu na KľúčiRozhľadňu Necpaly na Brotnici, pri ktorých sa dá zastaviť, ak cestujete autom, aj prenocovať. Pri všetkých nájdete aj ohnisko, takže si tu môžete aj opekať.

Lysec

Náročnosť: nízka

Tento nenáročný poldňový turistický okruh na vrch Lysec vo Veľkej Fatre sa začína v lyžiarskom stredisku Jasenská dolina, kde sa dá dobre zaparkovať. Cesta k vrcholu vedie aj popod listnaté stromy, ktoré na jeseň vytvoria z listov krásnu prikrývku.

Pre Lysec je charakteristický hrebeň pokrytý lúkami, kde si môžete počas teplých popoludní výborne zdriemnuť.

Tlstá + Blatnický hrad

Náročnosť: stredná

Ide o ideálny okruh na víkend vo Veľkej Fatre vhodný aj pre rodinu s deťmi. Zaparkovať môžete pri penzióne Gader, kde si môžete dať kávu na dobrý rozbeh aj výdatnú večeru na konci dňa. Nachádza sa tu Gaderský potok, ktorý poteší deti aj psíkov.

Trasa sa začína hneď za penziónom, stačí zabočiť doprava na modrú značku. Pri Muráni odbočte doľava na Tlstú a vyhnete sa tak Ostrej, kde sú reťaze. Po ceste dolu miniete malú voľne prístupnú jaskyňu Mažarná a v doline si môžete pozrieť aj tajuplnú zrúcaninu Blatnického hradu.

Veľký (fatranský) Kriváň

Náročnosť: vysoká

Na najvyšší fatranský vrch (s najlepším výhľadom) sa dostanete viacerými cestami. Najkrajšia a zároveň najdlhšia trasa vedie cez celý hrebeň Malej Fatry – vtedy je Veľký Kriváň presne na polceste.

Ak sa nebojíte medveďov, môžete hore aj prenocovať. Chata pod Chlebom totiž psíkov neprijíma, preto počas našich ciest volíme teplý spacák a malý kúsok lúky medzi kosodrevinou na východnej strane Kriváňa, kde si vždy vychutnáme východ slnka.

Veľký Rozsutec

Náročnosť: vysoká

Veľký Rozsutec v Malej Fatre sa považuje za jeden z najkrajších kopcov na Slovensku. So psíkom treba ísť z južnej strany, aby ste sa vyhli Jánošíkovým dieram a Malému Rozsutcu, kde sú rebríky a reťaze.

Aby sme sa s Oliverom vyhli davom turistov, absolvovali sme túru cez týždeň a stanovali sme na vedľajšom kopci Stoh. Celá túra sa však dá absolvovať aj za jeden deň. Na jeseň, keď býva inverzia, sa tu ocitnete v mori hmly, z ktorej vytŕčajú Tatry a ďalšie nádherné slovenské hory.

Dobrá rada: Nezabudnite na dostatok vody

Myslite na to, že na vrchoch nie sú pramene a po ceste ich býva málo, preto nezabudnite na pitný režim pre seba aj svojho psíka. Rasťo s Oliverom si vždy brávajú veľkú fľašu a skladateľnú misku na vodu.

Aby ste sa o všetky zážitky z cestovania po Slovensku so svojím psíkom mohli podeliť s blízkymi alebo na sociálnych sieťach, vyberte si rýchly a spoľahlivý mobilný internet od O2, ktorý je vďaka 4G sieti dostupný už pre 97 % obyvateľov Slovenska. Viac informácií nájdete na www.o2.sk/4g.

Rasťo Breza Kučírek

Cestuje so svojím nemeckým ovčiakom Oliverom, ktorého našiel pred 6 rokmi a odvtedy chodia všade spolu. Nedávno kúpil starú sanitku, ktorú si prerobil, aby ju mohli s Oliverom využívať počas svojich ciest. Jeho zážitky a fotky z ciest môžete sledovať na Instagrame.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Púšť, kompa aj zrúcanina s pekným výhľadom: 6 tipov na výlet v okolí Bratislavy

Pozrite si výber zaujímavých miest a zážitkov, ktoré sa nachádzajú len hodinu cesty autom od hlavného mesta.

Bratislava ponúka veľa možností, ako tráviť voľný čas. Ak však máte chuť na chvíľu z nej „vypadnúť“ a spoznať niečo nové, inšpirujte sa naším výberom. 

Podeľte sa o svoje zážitky zo spoznávania okolia hlavného mesta s rýchlou 4G sieťou od O2. Viac informácií

Schaubmarov mlyn v Pezinku

Výlety nemusia byť vždy celodenná záležitosť. Na príjemný poobedný výjazd za kultúrou stačí vyraziť do neďalekého Pezinka. V mestskej časti Cajla nájdete najväčší a stále funkčný potočný mlyn v Európe.

Foto: barbora_vavro_gruber/Instagram

Schaubmarov mlyn je súčasťou Slovenskej národnej galérie a okrem mlynárskej expozície si v ňom môžete pozrieť aj výstavu moderného umenia. V areáli sa pravidelne koná trh, koncerty, v lete sa tu premietajú filmy. Zúčastniť sa tu môžete aj na workshopoch či na komentovaných prehliadkach alebo si len tak posedieť pri káve.

Splavovanie Malého Dunaja

Motív mlyna sa spája aj s naším ďalším odporúčaním. Pri splavovaní takmer 130 kilometrov dlhej trasy Malého Dunaja môžete vidieť mlynov hneď niekoľko. Plavba z bratislavskej Vrakune do Hurbanova trvá niekoľko dní a zvládnu ju aj úplní začiatočníci.

Foto: slovakia.travel, Paulína Ružovičová

Splavovať, samozrejme, môžete aj kratšie úseky, ktoré zvládnete za niekoľko hodín. Skúste sa napríklad nalodiť pri Bufete u Matisa neďaleko obce Nový Život a nechajte sa unášať prúdom peknými prírodnými zákutiami až po vodný mlyn v Jelke.

Ak sa nemusíte ponáhľať domov, odporúčame vrátiť sa do kempu pri spomínanom bufete a prespať v indiánskom típí alebo v obrovskom drevenom sude.

Nočná lampášová prehliadka Modry

Vráťme sa na chvíľu z prírody naspäť do mesta. Viete, prečo historické mesto na úpätí Malých Karpát dostalo svoj názov podľa modrej farby?

Foto: modratourstravel/Instagram

Dozviete sa to počas Nočnej lampášovej prehliadky, špeciálnej prechádzky, v rámci ktorej vám organizátori prezradia viaceré tajomstvá z dejín mesta a ukážu vám jeho zákutia. Vziať so sebou môžete nielen svoje deti, ale aj psíky.

Kompa Vojka – Kyselica

Ak máte radi nevšedné spôsoby dopravy alebo sa budete vracať do hlavného mesta z juhu, naplánujte si trasu popri Dunaji. Medzi obcami Vojka nad Dunajom a Kyselica totiž zadarmo premáva cez rieku kompa. Nalodiť sa môžete autom, bicyklom aj pešo na oboch brehoch.

Foto: nadyayarmak/Instagram,petersedlacik/Instagram

Plavba cez Dunaj síce trvá iba pár minút, je však naozaj príjemným a netradičným osviežením akejkoľvek cesty. Odporúčame však vopred si pozrieť časy odchodov. Ak sa vám neujde miesto alebo zmeškáte odjazd, na kyselickom brehu môžete počkať v miestnom bufete, vo Vojke zasa v neďalekej čárde.

Zrúcanina hradu Korlátko

Aj v okolí Bratislavy nájdete zrúcaniny, ktoré stoja za navštívenie. My sme pre vás tentoraz vybrali ruiny hradu Korlátko na západnej strane Malých Karpát. Legendy hovoria, že pod hradom je zakopaný zlatý poklad, ktorý stráži sám čert. Preto sa radšej nepozerajte do zeme, ale užívajte si výhľad na Borskú nížinu.

Foto: lancaricm/Instagram,jaroslavdebourbon/Instagram

Príjemnú prechádzku k hradu, vhodnú pre všetky vekové kategórie, môžete začať v obci Prievaly a nasledovať žltú značku alebo sa vybrať po modrej značke od vodnej nádrže v Bukovej.

Pre lenivejších turistov alebo pre tých, ktorí chcú návštevu Korlátka spojiť s iným výletom po okolí, máme dobrú správu. Autom sa dostanete 10 minút od hradu, stačí na križovatke v Rozbehoch odbočiť doprava a zaparkovať na parkovisku pri cintoríne.

Šranecké piesky

Toto miesto na prvý pohľad vyzerá ako z iného sveta. Nánosy piesku z rieky Moravy tu vytvorili rozsiahle piesočné duny, ktoré ľudia nazývajú aj Slovenská púšť. Nájdete ju vo Vojenskom obvode Záhorie medzi obcami Lakšárska Nová Ves a Plavecký Mikuláš.

Foto: Filip Jurovatý

Pred návštevou si však na stránke Ministerstva obrany SR pozrite, či práve neprebieha vojenské cvičenie v oblasti C, pretože vtedy je do slovenskej Sahary aj okolitých borovicových lesov zákaz vstupu.

Aby ste sa o všetky zážitky zo spoznávania okolia hlavného mesta mohli podeliť so svojimi blízkymi alebo na sociálnych sieťach, vyberte si rýchly a spoľahlivý mobilný internet od O2, ktorý je vďaka 4G sieti dostupný už pre 97 % obyvateľov Slovenska. Viac informácií nájdete na www.o2.sk/4g.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac