Bývalá banská kolónia, zrúcanina hradu či romantické jazero: 6 tipov na pekné výlety v okolí Košíc

Zakladateľ organizácie Východné pobrežie Mišo Hudák vybral pre čitateľov Sódy zaujímavé miesta, ktoré sa nachádzajú do 100 minút cesty autom od metropoly východného Slovenska.

Východné Slovensko predstavuje rozmanitú krajinu, v ktorej ležia takmer celé historické regióny alebo ich veľké časti – Abov, Turňa, Gemer, Šariš, Spiš a Zemplín, ako aj drobný kúsok niekdajšej Užskej župy. Spoznajte ich výnimočné miesta, ktoré sa nachádzajú len niečo vyše hodiny a pol cesty od Košíc. 

Podeľte sa o svoje zážitky zo spoznávania východného Slovenska vďaka rýchlej 4G sieti od O2. Viac informácií

Lucia Baňa

Niekdajšia banská kolónia Lucia Baňa sa nachádza na území, kde sa končí región Abov a začína sa Spiš. Je ukrytá v lese na ceste medzi významnými historickými miestami – obcou Jasov a mestom Medzeva. Nádherná architektúra domov aj verejných stavieb je už len zlomkom z pôvodného technického dedičstva.

Lucia Baňa je v súčasnosti viac chalupárska oblasť ako štandardná obec. Jej charakteristickým obrazom je dlhá jednostranná „aleja“ rovnakých robotníckych domov. Na jej konci sa nachádza miniatúrne kúpalisko, ktoré sa napúšťa vždy v júli, keď sa tu koná festival Hudba na konci sveta.

Gelnica

Gelnica je súčasťou Spiša a možno ju považovať za Banskú Štiavnicu východného Slovenska. Trochu ošumelé, ale krásne staré mesto vyvažuje pri veľkej železničnej stanici sídlisko. Typickou pre Spiš je hlboká banícka tradícia, ktorá siaha niekoľko stoviek rokov do minulosti a stoviek metrov pod zem.

Mesto neponúka len jeden konkrétny zážitok. Nájdete tu kamenný most, zrúcaniny hradu, priemyselnú architektúru, sprístupnenú štôlňu Jozef, jazero pri niekdajších Thurzovských kúpeľoch a základný tábor pre množstvo ciest a výšľapov do Volovských vrchov. Vrcholom roka v Gelnici je pre mnohých úvod septembra, keď sa tu koná festival svetla Gelnické Iluminácie.

Silica

Obec Silica ležiaca na nádhernej Silickej planine sa nachádza v tradičného baníckeho baníckom regióne Gemer. Nielen samotná dedina, ale už cesta do nej od Jablonova cez Hrušov a Silickú Jablonicu je zážitkom. Ideálna miera izolácie, centrálna pozícia v jednej z častí Národného parku Slovenský kras a jaskyne všade dookola pripomínajú skôr rozprávkovú krajinu než samosprávnu administratívnu jednotku.

Za obcou Jablonov začína prechádzať región Abov, teda turnianska časť niekdajšej Abovsko-turnianskej župy, do Gemera, rozdiel si všimnete aj bez navigácie.

Jazero Izra

Cesty z Košíc vedú na všetky strany. Dosiaľ sme v rámci tipov smerovali na západ, ak však chcete navštíviť Izru, treba vyraziť na východ. Izra je nádherné romantické jazero pod dedinou Slanec, ktorej horizontu dominuje hradná veža.

Foto: Joseph McDzedo/Wikipedia CC

Už návšteva samotného Slanca dá zabrať, Izru však treba určite navštíviť a nechať si ju ako odmenu. Cesta k nej vedie alejou jedlých gaštanov, ktoré zrejú začiatkom jesene. Jazero sa ukrýva medzi kopcami, za nimi je už Maďarsko a Zemplín.

Slovenské Nové Mesto

Slovenské Nové Mesto kedysi predstavovalo menšiu a skromnejšiu časť maďarského mesta Sátoraljaújhely (Nové Mesto pod Šiatrom), ktorého súčasťou bolo do roku 1918. Dnes sa nachádza na druhej strane štátnej hranice a práve vlak predstavuje ideálnu formu dopravy, ako sa sem dostať.

Foto: Marcin Szala/Wikipedia CC

Ak sa vyberiete na toto miesto, môžete spoznávať Tokaj, ktorý ponúka desiatky kilometrov cyklotrás alebo sa previezť k mŕtvym ramenám Bodrogu. Slovenské Nové Mesto zároveň predstavuje ideálne miesto na prekročenie štátnej hranice a objavovanie rozmanitosti maďarského turistického priemyslu, v rámci ktorého myslia naozaj na všetko.

Hanigovský hrad

Väčšina hradov v regióne Šariš je krásnych a slávnych. Nový (alebo aj Hanigovský) hrad, týčiaci sa nad obcou Hanigovce, je síce trochu mimo hlavných turistických trás a „v závetrí“ blízkych monumentov Kamenického, Šarišského či Kapušianskeho hradu, čo však neznamená, že nestojí za návštevu.

Podobne je to aj s celým mikroregiónom Čergov, do ktorého malá dedinka Hanigovce patrí. Stáda jeleňov so srnami bežiace po horizonte pri zapadajúcom slnku sú definíciou tejto časti krajiny.

Podeľte sa o svoje zážitky zo spoznávania východného Slovenska s rýchlem a spoľahlivým mobilným internetom od O2, ktorý je vďaka 4G sieti dostupný už pre 97 % obyvateľov Slovenska. Viac informácií nájdete na www.o2.sk/4g.

Mišo Hudák

Je hrdý Košičan a zakladateľ organizácie Východné pobrežie, ktorá obnovuje a udržiava mestský charakter miest a sídel. Je autorom kníh KSC a KSC Kód/Code – neformálnych sprievodcov mestom Košice v 21. storočí.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Termálne pramene a sauny: 7 miest pod holým nebom, kde si oddýchnete aj na jeseň a v zime

Nemusíte byť ľadový medveď, aby ste si vychutnali kúpanie a saunovanie v prírode aj na jeseň či v zime.

Na Slovensku máme zopár minerálnych prameňov a vrtov s teplotou vody nad 30 °C, v ktorých sa okúpete aj v sychravom počasí. Ak sa radi saunujete, môžete vyskúšať sauny priamo v lese alebo niektoré zo zariadení, ktoré sa nachádzajú na brehu jazier a namiesto ochladzovacieho bazénika sa schladiť v nich. Vybrali sme pre vás 7 originálnych miest.

Podeľte sa o svoje zážitky z nevšedných miest po celom Slovensku vďaka rýchlej 4G sieti od O2. Viac informácií

Termálne pramene

Termálne jazierko Kalameny

Kúsok od kúpeľov Lúčky pri obci Kalameny sa nachádza prieskumný vrt, z ktorého vyviera voda s teplotou približne 33 °C. Okolo vrtu je vybudované nenápadné jazierko, v ktorom sa môžete okúpať. Keď v ňom budete ležať ponorení v horúcej vode až po uši, aj sychravé počasie sa vám odrazu bude zdať čarovné.

Foto: Michal Jakubský/Wikipedia

Termálny prameň Lukavica v Žarnovici

V katastri mesta Žarnovica, neďaleko mestskej časti Lukavica, sa nachádza malý prírodný termálny prameň. Z hĺbky približne 800 m tu vyviera železitá voda s teplotou približne 35 °C. Vrt je pozostatkom geologického prieskumu z roku 1980. Ak vás neodradí nie práve upravené okolie, môžete sa zadarmo okúpať uprostred prírody.

Foto: Martin Kováč/Instagram

Termálny prameň pri Chorvátskom Grobe

Kúpanie v termálnej vode v prírode si môžete užiť aj kúsok od ruchu hlavného mesta, na poliach medzi Chorvátskym Grobom a Čiernou Vodou. Nájdete tu dva vrty. Jeden s teplotou vody okolo 50 °C a druhý chladnejší, v ktorom sa voda sa zmieša a má teplotu ideálnu na kúpanie.

Foto: Johnso

Vrty vznikli v 80. rokoch minulého storočia, keď tu hľadali ropu. Tú síce nenašli, no keď pri ústí hadice zapálite zápalku, uvidíte, že sprievodný plyn obsahuje metán.

Sauny

Sauna pri jazere Košariská v Dunajskej Lužnej

Na brehu jazera Košariská v Dunajskej Lužnej nájdete veľký dom s terasovou záhradou, v ktorom si aj v zime môžete navodiť dovolenkovú atmosféru. Vo wellness centre Sauna Fürst sa nachádza nielen fínska sauna, ale aj infrasauna a eukalyptová parná sauna.

Foto: archív Sauna Fürst

Ochladzovací bazén je síce aj vo vnútri, môžete však vyjsť von a z móla vojsť do vody a ochladiť sa priamo v jazere.

Sauna pod lesom v Dúbravici

Andrej Poliak robí z malej stredoslovenskej dedinky Dúbravica kultúrne centrum. Do Dúbravice pritiahol umelcov z celej Európy a vďaka nemu tu vzniklo viacero pozoruhodných objektov od mladých umelcov a architektov.

Foto: Andrej Poliak

Jedným z nich je aj priekopnícka dedinská sauna. Nachádza sa pri prameni pod lesom a má podobu jednoduchej drevenej koliby. Sauna Kunstdorf je v prevádzke od roku 2013 a na jej vzniku sa podieľali aj dobrovoľníci.

Lesná sauna v Spišskom Hrhove

Táto prírodná sauna stojí na okraji lesa, v starom ovocnom sade s výhľadom na Spišský hrad. S projektom prišla partia nadšencov, ktorá sa inšpirovala saunou v Dúbravici. Peniaze zozbierali cez crowdfoundingovú kampaň a dohodli sa s obcou Spišský Hrhov, ktorá je ukážkovým príkladom dobrej samosprávy.

Foto: Miroslav Beňák

Sauna sa prenajíma za prevádzkové náklady, pričom ochladiť sa môžete buď v miestnom potoku, alebo v drevenej kadi.

Sauna pri bratislavskom jazere Veľký Draždiak

Jedna z mála sáun, z ktorých si môžete skočiť priamo do jazera, je prekvapivo skrytá na najväčšom slovenskom sídlisku v bratislavskej Petržalke. Pri jazere Veľký Draždiak sa nachádza malé rodinné centrum Sauna Penev s fínskou a parnou saunou.

Foto: Wizzard/Wikipedia

Aby ste sa o zážitky pri kúpaní v prírode mohli podeliť so svojimi blízkymi, vyberte si rýchly a spoľahlivý mobilný internet od O2, ktorý je vďaka 4G sieti dostupný už pre 97 % obyvateľov Slovenska. Viac informácií nájdete na www.o2.sk/4g.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac