Koľko viete o novembri 89? Otestujte sa v kvíze

Overte si v našom kvíze, ako ste na tom s vedomosťami o udalostiach Nežnej revolúcie.

Nežná revolúcia patrí k udalostiam, ktoré sú pre moderné dejiny Slovenska kľúčové. Preverte si vaše vedomosti o nej v kvíze, ktorý vznikol v spolupráci s portálom Zmudri.sk.  

Pouličné fotografie aj dobové plagáty: Pozrite si november 89 v obrazoch 

Ak ste kvíz vyplnili v období od 15.11. do 21.11., mohli ste získať kód na neobmedzené dáta. Akcia bola ukončená.

Spoločnosť O2 považuje tému slobody a demokracie za veľmi dôležitú, preto dlhodobo šíri povedomie o udalostiach Novembra 89. Odkaz Nežnej revolúcie si tento rok pripomína spolu s 89 ochrancami hodnôt, ktorým symbolicky odovzdá kľúče od slobody.

Kľúče sú maličkosťou, ktorú nosíme stále so sebou, v roku 1989 však urobili obrovskú vec – otvorili nám dvere k slobode. Pripomeňte si v kvíze spolu s nami dôležité udalosti Nežnej revolúcie. 

  • 1. 17. november 1989 výrazne vstúpil do dejín Slovenska. Prečo sa udalosti Novembra 1989 často nazývajú aj Nežnou revolúciou?
  •   Zúčastnilo sa jej viac žien ako mužov.
  •   Prebehla pokojne a bez násilia.
  •   Organizovali ju študenti.
  • 2. Na námestiach po celom Československu stáli tisícky ľudí, ktorí otvorene protestovali. Čo bolo hlavnou príčinou revolúcie a prečo ľudia vyšli do ulíc?
  •   upálenie študenta Jána Palacha
  •   ambícia rozdeliť Československo
  •   nespokojnosť s komunistickým režimom a porušovanie ľudských práv
  • 3. Pre obdobie socializmu bolo charakteristické plánované hospodárstvo či spoločné vlastníctvo. Čo okrem iného charakterizovalo totalitu?
  •   cenzúra
  •   slobodné voľby
  •   štrajky
  • 4. Počas masových demonštrácií v novembri a decembri 1989 sa symbolom podpory opozície a protestu proti komunistickému režimu stali:
  •   Čiernobiele transparenty
  •   Štrngajúce kľúče
  •   Červené karafiáty
  • 5. V Česku a na Slovensku vznikli demokratické politické hnutia, ktoré sa postavili do čela revolúcie a stali sa rozhodujúcimi politickými silami v revolúcii. Skratky týchto hnutí – VPN a OF znamenajú:
  •   Verejnosť proti násiliu a Občiansky front
  •   Verejnosť proti násiliu a Občianske fórum
  •   Všetci proti násiliu a Občianske fórum
  • 6. Protesty a štrajky podporilo veľa verejne známych a uznávaných osobností – hercov, spevákov, vedcov... Hlavnými tvárami revolúcie však neboli:
  •   Ján Budaj, Milan Kňažko
  •   František Mikloško, Zuzana Mistríková
  •   Gustáv Husák, Miloš Jakeš
  • 7. 29. decembra 1989 bol ešte komunistickým Federálnym zhromaždením po 40 rokoch za prvého československého nekomunistického prezidenta zvolený:
  •   Václav Havel
  •   Rudolf Schuster
  •   Václav Klaus

Férová nadácia O2 dlhodobo podporuje projekty, ktoré mladým ľuďom približujú hodnoty slobody a demokracie. Spoločnosť O2 si preto veľmi váži všetkých ľudí súčasnej generácie, ktorí svojimi aktivitami ochraňujú alebo pripomínajú vybojované hodnoty 17. novembra, ako sú sloboda, ľudské práva, spravodlivosť, solidarita, tolerancia či ochrana životného prostredia. Ďakujeme, že pomáhate šíriť hodnoty slobodného sveta, ktoré sme vyštrngali 17. novembra 1989.

Zmudri.sk

Projekt Zmudri.sk prináša odľahčené videokurzy pre študentov, ktoré pokrývajú témy od zvládania stresu, uplatnenia sa na trhu práce až po prezidentské voľby. Kurzy majú už vyše 3 000 absolventov a boli použité na viac ako 50 školách. Vznik videokurzu o novodobých dejinách Slovenska s časťou o Nežnej revolúcii, ktorá tvorila základ pre vytvorenie tohto kvízu, podporila Férová nadácia O2.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Chcete začať šiť alebo kresliť? Toto je 7 kanálov na Youtube, s ktorými si osvojíte nové hobby

Nikdy nie je neskoro začať sa venovať niečomu novému. S týmito youtubovými kanálmi to zvládnete z pohodlia domova rýchlo a jednoducho.

YouTube ponúka nielen množstvo zábavného obsahu, ale aj vzdelávacie videá z rôznych oblastí. Nezáleží na tom, či ste doteraz o novom hobby iba premýšľali, skúsení lektori vám všetko krok po kroku vysvetlia. Poďte si spolu s nami vyskúšať pečenie, kaligrafiu či hru na hudobnom nástroji. 

Učiť sa nové zručnosti môžete vďaka balíku dát pre YouTube kdekoľvek a kedykoľvek. Chcem vedieť viac

Pre milovníkov pečenia
Cupcake Jemma 

Vanilkové, plnené čučoriedkovým džemom alebo radšej tie s citrónovou polevou? Pekárka Jemma Wilson na svojom kanáli zverejňuje recepty na sladké pečivo a koláče, no zameriava sa primárne na pečenie malých tortičiek známych ako cupcakes. Robí ich tak dobre, že ju viackrát verejne ocenil aj šéfkuchár Jamie Oliver.

Usmievavá Angličanka okrem premyslených receptov zdieľa aj kuchynské tipy a triky pre tých, ktorí si potrebujú oprášiť alebo úplne osvojiť pekárske základy. V  náročnejších kurzoch sa zase zameriava na zdobenie koláčov alebo pečenie makrónok. Užitočný obsah si u nej preto nájde ktokoľvek s láskou k sladkému.

Objavte umenie kaligrafie
Calligraphy Masters

Na Calligraphy Masters nájdete viac ako 300 videí o umení kaligrafie a jej rôznych štýloch či technikách. Nechýbajú však ani rozhovory, návody a najmä mnoho inšpirácie. Calligraphy Masters je totiž viac ako len YouTube kanál – je to platforma zastrešujúca všetkých ľudí, ktorých fascinuje písmo.

Hlavnou myšlienkou celého projektu je udržať kaligrafiu a písanie rukou v dnešnom digitálnom svete nažive a inšpirovať čo najviac ľudí k tomu, aby objavili spojenie písma a umenia.

Hravé origami krok po kroku
Easy Paper Origami 

Poznáte origami? Staré japonské umenie skladania papiera vám rýchlo a jednoducho priblíži kanál Easy Paper Origami. V priebehu šiestich minút sa naučíte skladať známy model žeriava, ktorý v krajine vychádzajúceho slnka symbolizuje nádej. Na profile však nájdete aj ďalšie motívy – raketu, zajaca, skákajúcu žabu, lietadielko a mnohé iné.

Viete, čo je booktube? Spoznajte osem kanálov na YouTube pre milovníkov kníh

Inštrukcie sú na videu jasne zobrazené krok po kroku, preto na osvojenie tohto kreatívneho hobby nie je nevyhnutná znalosť angličtiny. Potrebovať budete iba kúsok bieleho alebo farebného papiera.

Základy šitia oživia váš šatník 
Urob si sám – DIY Slovak

Slovenský kanál Urob si sám – DIY Slovak cieli na tých, ktorí sa chcú naučiť šiť, háčkovať a pracovať s rôznymi textilnými materiálmi. Už sa vám nepáčia kúsky, ktoré máte v šatníku, a hľadáte inšpiráciu na upcykláciu? Potrebujete predĺžiť nohavice či prišiť zips? Chceli by ste si vyrobiť doplnky do domácnosti, obdarovať priateľov a priateľky ručne vyrobenými darčekmi alebo zabaviť deti kreatívnymi projektmi? S týmto youtubovým kanálom to všetko zvládnete urobiť sami. 

Naučte sa hrať na gitare
Andy Guitar 

Naučiť sa hrať na gitare ako samouk je rozhodne možné, ale počúvanie úprimných rád od skúsenejších hudobníkov vám môže v úplných začiatkoch výrazne pomôcť. Energický Andy Crowley má na YouTube viac ako dva milióny sledovateľov a prvé tutoriály začal pridávať už pred 12 rokmi.

Dnes je preto považovaný za jedného z najlepších youtubových lektorov hrania na gitare. Na jeho kanáli nájdete viacero playlistov pre úplných začiatočníkov, vďaka ktorým sa naučíte základné akordy, hudobnú teóriu, ale aj ako správne brnkať alebo používať ladičku.

Zorientujte sa v starostlivosti o rastliny
Harli G

Izbové rastliny sú veľkým trendom pre svoju estetickú funkciu, no ich výhody siahajú ešte ďalej. Či sa chcete obklopiť zeleňou v domácnosti pre psychickú pohodu, využiť rastlinky ako dekorácie alebo prečistiť vzduch v izbách, toto hobby bude pre vás vždy prínosné.

Ak sa potrebujete zorientovať v rôznych druhoch rastliniek alebo si ujasniť pravidlá ich pestovania, odporúčame vám kanál Harli G. Autorka na ňom zdieľa videá na témy od úplných základov starostlivosti až po náročnejšie druhy rastlín a ich rozmnožovanie.

Vodové farby sú zábavné v každom veku
Makoccino 

Pre všetkých milovníkov vizuálneho umenia, ktorí túžia po vytvorení svojich vlastných diel, odporúčame kanál makoccino. Nájdete na ňom náučné videá zamerané na maľovanie vodovými farbami, v ktorých vám umelkyňa Mako vysvetlí rozdiely v štetcoch a technikách, spomenie základné chyby, ktorých sa treba vyvarovať, a ukáže vám aj konkrétne motívy, na ktorých si môžete maľovanie precvičovať.

Najmä vás však zoberie na cestu plnú kreativity, objavovania a radosti z tvorenia vodovými farbami.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac