Týchto 10 legendárnych hitov vás vždy naladí na vianočnú atmosféru

Zozbierali sme pre vás najznámenjšie sviatočné piesne, ktoré si počas Vianoc spievajú mnohí z nás.

Vianoce by bez nich neboli Vianocami. Reč je o vianočných pesničkách – o koledách, slovenskej klasike či svetoznámych hitoch, ktoré neodmysliteľne dotvárajú príjemnú atmosféru našich sviatkov. Užite si ich do sýtosti so streamovacou službou TIDAL, ktorá umožňuje počúvať hudbu neobmedzene celé hodiny, a to aj offline.

Počúvajte hudbu cez O2. Súčasťou vášho O2 SMART Paušálu môže byť aj predplatné appky TIDAL a 10 GB dát na jej používanie. Chcem vedieť viac

Chris Rea – Driving home for Christmas

Chris Rea nikdy nemal v pláne vytvoriť vianočnú pieseň. Nápad na túto pieseň vznikol, keď sa spevák potreboval dostať domov z nahrávacieho štúdia v Londýne. Prišla poňho autom manželka, pretože to bolo lacnejšie, ako ísť vlakom.

Ako tak stáli v kolónach a začali padať snehové vločky, Chris si začal zo žartu na túto tému pospevovať, a potom vždy, keď pouličné lampy osvetlili auto, rýchlo si zapisoval text, ktorý mu skrsol v hlave.

Mariah Carey – All I want for Christmas is you

Mariah Carey sa podarilo vytvoriť hit, ktorý sa stal najúspešnejšou modernou vianočnou piesňou vôbec a speváčke do dnešných dní zarobila viac ako 60 miliónov dolárov. Text hovorí o tom, že bežný komerčný aspekt sviatkov ako vianočná výzdoba a darčeky nie je podstatný. Jediné, po čom speváčka túži, je byť na Vianoce so svojím milovaným.

Wham! – Last Christmas

Legendárny hit vznikol v roku 1984 a nahralo ho spevácke duo s názvom Wham! v zložení George Michael a Andrew Ridgeley. Pieseň napísal samotný George Michael v podkroví domu svojich rodičov v priebehu jedného dňa.

K skladbe neodmysliteľne patrí aj známy videoklip, v ktorom sa partia kamarátov vracia na horskú chatu, aby tam oslávili sviatky. Hlavnému hrdinovi (George Michael) sa premietajú spomienky, ako ho minulé Vianoce pobláznilo dievča, ktoré je tento rok na chate v prítomnosti iného muža.

Bing Crosby – White Christmas

Pieseň White Christmas zložil Irving Berlin pre Binga Crosbyho v roku 1940 a dnes je zapísaná v Guinnessovej knihe rekordov ako komerčne najúspešnejší hit všetkých čias. Po celom svete sa predalo 50 miliónov kópií tejto piesne. Ak by sme rátali aj desiatky tisíc coververzií, celková predajnosť by sa vyšplhala na viac ako 100 miliónov.

White Christmas má aj českú verziu, ktorú naspievali Karel Gott a Helena Vondráčková.

Čo prináša TIDAL cez O2 SMART Paušál 

Streamovacia služba TIDAL je svetovým lídrom kvality zvuku a videí. Umožňuje počúvať hudbu neobmedzene, a to aj offline či vo formáte FLAC, teda v bezstratovej kvalite. Okrem pesničiek tu nájdete aj hudobné videoklipy, rozhovory, súťaže o lístky  a ďalší exkluzívny obsah. Samozrejmosťou je možnosť tvorby playlistov.

TIDAL je na trhu 5 rokov, pričom v ponuke má už viac ako 60 miliónov pesničiek a vyše 250 000 videí vo vysokej kvalite. Aplikáciu TIDAL si teraz môžete ako prémiovú službu aktivovať v rámci svojho O2 SMART Paušálu.

John Lennon – Happy Xmas (War is over)

Slávna vianočná pieseň Johna Lennona vyšla v roku 1971 a bola vyvrcholením jeho dlhoročného mierového aktivizmu, v ktorom sa angažoval so svojou ženou Yoko Ono. Na nahrávke sa podieľal aj detský spevácky zbor z Harlemu, ktorý pozostával z 30 detí. Pieseň sa po vydaní držala niekde uprostred hudobných rebríčkov. Do povedomia ľudí sa výrazne zapísala najmä po Lennonovej násilnej smrti v decembri 1980.

I.M.T. Smile – Najkrajšie Vianoce

Skladba Najkrajšie Vianoce od I.M.T. Smile vznikla v roku 2010 a dnes patrí medzi najobľúbenejšie slovenské pesničky s vianočnou tematikou. Text piesne napísal textár Vlado Krausz. Ten vychádzal zo svojich zážitkov z reálneho života, keď býval s manželkou v podnájme, ktorý im posunuli jej rodičia.

Iveta Bartošová – Tři oříšky

K Vianociam patrí aj rozprávka Tři oříšky pro Popelku a jej ústredná pesnička, ktorá vyšla v podaní Ivety Bartošovej na albume Ve jménu lásky. Hit skomponoval skladateľ Karel Svoboda a text napísal Vladimír Kočandrle. Pieseň vo verzii speváčky Elly Endlichovej bola veľmi populárna aj v Nemecku.

Tublatanka – Poďme bratia do Betléma

Poďme bratia do Betlema je tradičná slovenská ľudová koleda, ktorú kapela Tublatanka v roku 1985 zaranžovala do rockovej podoby. Spevák a líder kapely Maťo Ďurinda sa pre ňu rozhodol, pretože v detstve patrila medzi jeho najobľúbenejšie koledy. Spolu s ostatnými vianočnými piesňami a prerobenými koledami vyšla na rovnomennom albume v roku 1993.

Karel Gott, Pavol Habera a Peter Dvorský – Svet lásku má

Pieseň skomponoval Pavol Habera v roku 1996, text k nej napísal Daniel Hevier a nahrávala sa v sprievode Slovenskej fi lharmónie so šéfdirigentom Ondrejom Lenárdom. Haberov projekt vianočných piesní bol na svoju dobu pomerne finančne náročný. Celkové vtedajšie náklady na vydanie vianočného albumu a následné turné sa vyšplhali na tri milióny slovenských korún.

Tichá noc, svätá noc

Pravdepodobne najznámejšia koleda vôbec vznikla v roku 1818 v Salzburgu a postupne sa rozšírila do všetkých kútov sveta. Text piesne napísal kaplán Joseph Mohr a melódiu skomponoval organista Franz Gruber. Sila piesne sa ukázala aj v roku 1914, keď na západnom fronte proti sebe stáli Briti a Nemci.

Koleda sa spievala na obidvoch stranách a vojaci aspoň na krátku chvíľu zložili zbrane a spoločne oslávili Vianoce. Dnes je Tichá noc preložená do viac ako 300 jazykov a nárečí.

Vyberte si svoj O2 SMART Paušál a získajte extra dáta na obľúbené aplikácie. Ak sa rozhodnete pre Zlatý O2 SMART Paušál, získate nielen neobmedzené volania, SMS a MMS a 10 GB dát, ale aj 3 × 10 GB na tri aplikácie podľa vášho výberu. Vybrať si môžete napríklad streamovaciu službu TIDAL aj s predplatným a k tomu Instagram a Facebook. Viac o nových O2 SMART Paušáloch a ich možnostiach sa dozviete na www.o2.sk.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Už ste videli všetky vianočné klasiky? Vyskúšajte jeden z týchto 6 filmov

Užite si najkrajšie sviatky roka naplno a oddýchnite si pri romantickom filme či rozprávke s vianočnou tematikou.

Len máločo navodí atmosféru lepšie, ako pozrieť si pohodový film v kruhu najbližších. Pre všetkých milovníkov Vianoc sme preto pripravili tipy na filmy a rozprávky, ktoré vám doma vykúzlia pravú sviatočnú pohodu. Všetky filmy si môžete kedykoľvek pozrieť na službe HBO GO. Stačí si ju aktivovať ako súčasť nového O2 SMART Paušálu.

Sledujte filmy cez O2. Súčasťou vášho O2 SMART Paušálu môže byť aj predplatné HBO GO aj 10 GB extra dát. Chcem vedieť viac

Ľadové kráľovstvo/Frozen

Foto: © 2012 Disney Enterprises

Mimoriadne obľúbená rozprávka z dielne Walta Disneyho je vzdialenou adaptáciou Andersenovej rozprávky Ľadová kráľovná. Hlavnou hrdinkou je princezná Anna a jej staršia sestra Elsa, ktorá utiekla do ľadového paláca po tom, čo jej kúzla uväznili kráľovstvo do večnej zimy.

Anna sa vydáva na dobrodružnú výpravu, aby svoju sestru našla, a na svojej ceste stretáva mladíka Kristoffa, soba Svena a veselého snehuliaka Olafa.

Zamilované Vianoce/Christmas in Love

Foto: © 2018 HP Christmas Jingle Productions Inc.

Oddychový romantický film z produkcie Hallmarku prináša príbeh sympatickej Ellie, ktorá pracuje v malom mestečku v menšej pekárni a všetci ju tu poznajú najmä zásluhou jej delikátneho vianočného pečiva.

Jedného dňa prichádza na návštevu pekárne nový generálny riaditeľ Nick, ktorý je presvedčený, že by mali prepustiť zamestnancov a nahradiť ich strojmi. Ellie sa rozhodne Nickovi ukázať, že úspech stojí v prvom rade na ľuďoch.

Krajina vianočných zázrakov/Wonderland (aka Joulumaa)

Foto: © Helsinki-filmi Oy 2017

Helenu opustil manžel, a tak ju jej najlepšia kamarátka pozve, aby strávila Vianoce na ekologickej farme v tradičnom vidieckom duchu. Je to totiž jediné miesto, ktoré si môžu spolu dovoliť a ktoré ešte nie je beznádejne obsadené.

Netušia, že pobyt v „krajine zázrakov“ ich osudy nadobro zmení. Tento príjemný fínsky film o kľúčových rozhodnutiach v živote si určite nenechajte ujsť.

Užite si vianočné sviatky s HBO GO

V televízii nič nedávajú? Na HBO GO nájdete tie najlepšie vianočné fi lmy, animáky či rodinné komédie. A nielen to. Kedykoľvek si môžete vybrať a pustiť niečo z viac ako 6 200 častí seriálov – českých i zahraničných, či viac ako 800 filmov, dokumentov a detských relácií.

HBO GO sledujete cez internet vo svojom počítači, televízii, tablete aj v mobile. Veľkou výhodou je, že drvivá väčšina ponúkaných titulov podporuje český dabing či titulky. Registrácia je pritom jednoduchá a službu môžete zrušiť kedykoľvek. HBO GO si môžete vybrať v rámci prémiovej pozície napríklad v Zlatom O2 SMART Paušále, v ktorom nájdete aj neobmedzené volania, SMS, MMS, balík dát a bonus na nové zariadenie len za 30 € mesačne.

Vianoce v paláci/Christmas at the Palace 

Foto: © 2018 Medalia Productions LTD/10526347 Canada Inc. a Subsidiary of Intuitive Pictures Productions Inc.

Ak sa vám počas Vianoc zažiada dávka romantiky, dobre určite padne aj film Vánoce v paláci. Hlavnou postavou je bývalá profesionálna krasokorčuliarka Katie, ktorú si najme kráľ San Senovy Alexander, aby pomohla jeho dcére s vianočným krasokorčuliarskym predstavením.

Katie a Alexander sa do seba po čase zamilujú, dovolia však obyvatelia kráľovstva, ktorí ctia tradície, aby si ich kráľ vzal za ženu cudzinku?

Mary Poppins sa vracia/Mary Poppins Returns

Foto: © 2018 Disney Enterprises, Inc.

Máte radi nestarnúcu klasiku Mary Poppins? Potom si určite pozrite aj jej nové pokračovanie Mary Poppins sa vracia. Hlavná hrdinka, ktorú stvárnila Emily Bluntová, v nej rodine Banksovcov pomáha znovu objaviť radosť, ktorá im v živote chýba.

Rozprávka o čarovnej pestúnke od Disneyho, ktorá vďaka svoím schopnostiam premení akúkoľvek úlohu na nezabudnuteľné dobrodružstvo, vám zaručene spríjemní sviatočné dni.

Luskáčik a štyri kráľovstvá/The Nutcracker and the Four Realms

Klasická rozprávka v modernom kabáte s nádherným vizuálom, na ktorom sa podieľali herecké hviezdy ako Keira Knightley, Mackenzie Foy a Morgan Freeman. Príbeh sa začína na Štedrý večer, keď Klára dostane darček – skrinku so vzácnym darom od jej zosnulej mamičky. Kľúč na otvorenie jej však, bohužiaľ, chýba.

Na oslave u strýka Drosselmeyera ju zlatá niť ku kľúču dovedie, avšak ten náhle zmizne v záhadnom a čarovnom paralelnom svete.

Vyberte si svoj O2 SMART Paušál a získajte extra dáta na obľúbené aplikácie. Ak sa rozhodnete pre Zlatý O2 SMART Paušál, získate nielen neobmedzené volania, SMS a MMS a 10 GB dát, ale aj 3 × 10 GB na tri aplikácie podľa vášho výberu. Vybrať si môžete napríklad streamovaciu službu HBO GO aj s predplatným a k tomu Instagram a Facebook. Viac o nových O2 SMART Paušáloch a ich možnostiach sa dozviete na www.o2.sk.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac