7 miest, kvôli ktorým sa oplatí trochu vymrznúť

Ani v zime nemusíte sedieť doma. Pre jedinečnú atmosféru, skvostnú prírodu či termálne pramene s horúcou liečivou vodou sa vám oplatí vyjsť von, aj keď vám mráz vyštípe líca.

Vybrali sme pre vás 7 miest, ktorých návšteva nie je časovo ohraničená, no zima im dodáva svoju charakteristickú krásu.

Viete, sa nachádzajú tie najzaujímavejšie technické pamiatky Bratislavy? Zistite viac 

Vstupná brána Vysokých Tatier

Do Popradu sa môžete zatúlať nielen ako milovníci hôr. Ak by sa vám potulovanie mestom zunovalo, jednoducho nasadnite na historickú tatranskú električku smer Štrbské pleso. Prechádzka okolo neho bude príjemnou zmenou aj počas zimných dní.

Mesto dýchajúce históriou

Bardejov je jedno z najkrajších miest na Slovensku. Starobylé mesto obklopené opevnením, ktoré je považované za jedno z najdokonalejších v Európe, je vďaka svojej architektúre zapísané do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. V minulosti bolo sídlom židovských kúpeľov a liečivá sila ich vôd tu zostala dodnes.

Foto: Shutterstock

Romantika pod Tatrami

Poprechádzajte sa po námestí obkľúčení typickými meštianskymi domami. Ochutnajte špeciality v niektorej z miestnych reštaurácií alebo sa ubytujte v citlivo zrekonštruovaných penziónoch. Spišská Sobota, mestská časť Popradu, vás uchváti svojou neopakovateľnou atmosférou.

Okruh pravou prírodou

V malebnom liptovskom regióne leží obec Kvačany. Pýši sa pokojom slovenského vidieka, charakteristickou architektúrou a v jej bezprostrednej blízkosti aj prekrásnou Kvačianskou dolinou.

Na sánkach či po vlastných, spolu s Mlynmi v Oblazoch, kde máte možnosť zažiť technológiu mletia múky starodávnym spôsobom, a Prosieckou dolinou tvoria jedinečný okruh, ktorý zvládne aj menej zdatný turista.

Foto: Shutterstock

Na zimnú kondíciu

Púchov je malé mestečko ležiace popri rieke Váh. Okrem samotnej prehliadky mesta môžete navštíviť vodný park, wellness a džungľa park pre deti. Okrajom mesta sa ťahá 6 km dlhá cyklotrasa, ktorá vedie až na priehradu Mládeže a do kúpeľov Nimnica. Cyklotrasa je udržiavaná aj v zime, preto, ak napadne bohatá nádielka, nezabudnite na sánky či bežky a okrem kultúrneho vyžitia máte postarané aj o kondičku.

Zimné kúpanie pod holým nebom

Ak vás ani v zime neodradí kúpanie v prírode, neobíďte dedinku Liptovský Ján. V jej strede sa nachádza prírodný termálny kráter, ktorého liečivé vody nechladnú ani s vonkajšími ubú dajúcimi stupňami. Aj pre tých menej otužilých skrýva táto dedinka zopár pokladov. Priamo v nej sa nachádza až 17 kaštieľov.

Foto: Shutterstock

45 európskych krajín na jednom mieste

Na jedinom námestí sa symbolicky stretá celá Európa. Za takouto raritou sa vyberte na juh Slovenska, do jedného z najstarších miest, Komárna. Na Nádvorí Európy sa nachádza komplex stavieb s typickými prvkami architektúry 45 európskych krajín a regiónov.

Nájdete tu aj hudobný pavilón či sochy patrónov Európy. Na mesto zhora môžete nahliadnuť z výšky 33 metrov z vyhliadkovej veže či naopak vstúpiť do jeho útrob cez zrekonštruované katakomby v podzemí.

Krásne miesta sa oplatí objavovať a o zážitky z nich sa podeliť s najbližšími. Vďaka rýchlej 4G sieti od O2 dostupnej pre viac ako 97 % obyvateľov Slovenska tak môžete spraviť rýchlo a prakticky takmer kdekoľvek.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

5 rád pre gastropodnikateľov od majiteľov PHOčkárne

Gastrobiznis nepatrí k najľahším. Tieto tipy vás prevedú najväčšími úskaliami.

K úspechu v gastrobiznise potrebujete oveľa viac ako lásku k jedlu a pohostinnosť. Majitelia PHOčkárne Lucia a jej bratranec Dávid prezradili niekoľko podnikateľských zásad, vďaka ktorým sa im podarilo vybudovať za krátky čas sieť úspešných prevádzok v Bratislave.

Pripraviť skvelý guláš, domáce pagáče alebo espresso ešte neznamená, že budete mať automaticky úspech v podnikaní. Gastobiznis neodpúšťa a mnoho nadšencov už precenilo svoje schopnosti a skrachovalo.

Vášniví kávičkári, ktorí mali prehľad o výberových zrnách z celého sveta a snívali o malej kaviarničke, nakoniec totiž za kávovarom vôbec nestoja, ale riešia technické problémy a zaskakujú za zamestnancov, ktorí ochoreli. Aby ste sa podobnému osudu vyhli, inšpirujte sa ľuďmi, ktorí začali od nuly a dnes majú 50-členný tím v troch prevádzkach.

Bez funkčného tímu a pohodovej atmosféry to môžete zabaliť

Aj vy ste už asi v reštaurácii alebo kaviarni zažili situáciu, keď vládla napätá atmosféra, lebo všetko dlho trvalo a z obsluhy sršala nervozita. Môžete pripravovať to najchutnejšie jedlo a dokonalé caffé latte, no hosť bude odchádzať nespokojný a nevráti sa, ak bude vo vzduchu cítiť stres.

„My sme si na toto dávali pozor od prvého dňa. Kuchári a kuchárky v kuchyni poznajú svoje miesto a rolu – každý presne vie, čo má robiť a kedy. Úlohy sú konkrétne a podrobne rozdelené, lebo v čase návalov na obed či večer musí všetko fungovať ako hodinky,“ vysvetľuje Dávid.

Najdôležitejšou surovinou je hovädzí vývar, ktorý sa musí variť 10 hodín, preto s prípravou začínajú už večer predtým. „Keď nadíde čas obednej špičky, máme všetkého dostatok a pokojne vieme vydať počas dvoch hodín aj 200 – 300 porcií bez akéhokoľvek kompromisu v kvalite. A s úsmevom na tvári,“ dodáva Lucia.

Ako skĺbiť biznis s materskými povinnosťami, zvládnuť vydávanie tisícok porcií denne a dosiahnuť návratnosť nákladov 1,5 roka, prezradili v rozhovore zakladatelia PHOčkárne. Chcem vedieť viac

Hostia čerstvosť a poctivosť surovín spoznajú ihneď

Ľudová múdrosť hovorí, že „reči sa rozprávajú a chlieb sa je“. Kopa nových podnikov stavia na trendovej komunikácii, no hostia často odchádzajú so zmiešanými pocitmi. Ponúkajte len to, čo skutočne dokážete splniť a pripraviť v kvalite, akú deklarujete. Pre vietnamskú kuchyňu je napríklad absolútne zásadná čerstvosť byliniek a dlhý proces prípravy jednotlivých jedál. Na kompromisy tým pádom nie je priestor.

„Náš vývar má vždy rovnako dlhú prípravu s množstvom presných krokov. Bylinky majú prenikavú a silnú vôňu, lebo sme našli toho najlepšieho dodávateľa, ktorý spĺňa naše nároky. Žiadnu surovinu nebudeme nahrádzať inou len preto, že ju nemáme na sklade. Radšej to jedlo neponúkame, kým nemáme všetko potrebné. Čerstvosť sa nedá oklamať ani najlepším marketingom. Tú jednoducho každý cíti pri prvom súste,“ spomína ďalší z biznisových pilierov prevádzky PHOčkárne Lucia.

Vyberte si radšej menej jedál do menu (maximálne 15), na ktoré nájdete dodávateľov s poctivými surovinami a viete sa za ich nekompromisnú kvalitu kedykoľvek postaviť.

Zoznámte sa s Excelom (a inými šikovnými aplikáciami)

Vždy majte poriadok v číslach a financiách, pretože nijaký náklad nie je príliš malý. Mnoho podnikateľov stále funguje s chaosom v účtoch, čo sa im jedného dňa zvykne nepríjemne vrátiť. Ak začínate, základom je detailný rozpočet s čo najväčším počtom položiek.

Aj keď si už budete istí, že ste tam zahrnuli naozaj všetko, tak pridajte aspoň 20 – 30 % z celkového rozpočtu na nepredvídané náklady ako rezervu. Zídu sa sa vám, uvidíte. Od prvého dňa prípravy prevádzky majte potom prehľad o všetkom – nájom, náklady na suroviny, hygienu, energie, mzdy, odvody, servis. Čím detailnejšie, tým lepšie.

Sledujte, v ktorých hodinách chodí najviac hostí a kedy menej. Podľa toho budete vedieť na slabé hodiny nastaviť marketing či optimalizovať počet zamestnancov v prevádzke.

Ak chcete mať biznis skutočne pod kontrolou, spoľahnite sa na moderné online nástroje a technológie. Upratať podnikanie a dokonca ho vylepšiť vám pomôžu najmä užitočné aplikácie.

Využite technológie na maximum! Vyberte si zariadenia a aplikácie, ktoré vám podnikanie výrazne uľahčia. Chcem vedieť viac. Chcem vedieť viac

„Na komunikáciu sa nám veľmi osvedčilo Trello, kde sa dobre spolupracuje a všetko prehľadne navzájom vidíme. S príspevkami na sociálne siete nám pomáha skvelá slovenská apka Kontentino. Pre zdieľanie a poriadok v online dokumentoch je nenahraditeľný Dropbox a starý dobrý Excel nám pomáha upratať v číslach a financiách,“ vymenovala najpoužívanejšie tooly v PHOčkárni Lucia.

Využite všetky možnosti, ktoré vám podnikanie zjednodušia

Pokiaľ aj vy patríte k podnikateľom, ktorí sú vďační za každú dostupnú pomoc, urobte si zo smartfónu skutočného pracovného pomocníka. Aby ste ho však dokázali naplno využiť, potrebujete veľké množstvo dát na aplikácie, ktoré to umožnia. O2 má pre vás riešenie, vďaka ktorému sa už nebudete musieť obmedzovať. Zlatý O2 SMART paušál vám ponúka okrem neobmedzených volaní, SMS a MMS aj množstvo dát a predplatné aplikácií, ktoré si môžete variabilne vybrať tak, aby maximálne uľahčili váš biznis.

Farby, čistota a dizajn alebo Keď jedia všetky zmysly

V bežných ázijských bistrách na Slovensku nám prekážal hlavne gýčový dizajn, ostré svetlo a špinavé stoly. Aj keď mohlo byť jedlo ,najsamlepšie‛ a autentické, celkový dojem bol zlý. Preto sme si od začiatku dali záležať na vizualite. Chceli sme do foodcourtov priniesť čisté farby a dizajn, ktorý lahodí oku,“ vysvetľuje ďalší z nosných gastroprincípov Dávid.

Vo PHOčkárni sa každé jedlo servíruje do čistých a minimalistických porcelánových misiek bez umelých efektov a špeciálnych surovín. Rola dekorácie je prenechaná zdravým a čerstvým bylinkám či klíčkom.

Nielen jazyk, ale aj oči, uši a nos musia byť spokojné. Farebnosť a čistota prevádzky, vzhľad menu, oblečenie personálu – všetko vytvára celkový dojem a je to rovnako dôležité ako kvalitné jedlo.

Myslite na horšie časy. A pripravte sa na ne

Jeden mesiac máte zisk, ďalší mínus a občas sa budete hýbať niekde okolo nuly. Keď sa vám darí, myslite na to, že gastrobiznis je extrémne premenlivý a vytvorte si dostatočný finančný vankúš. Ideálne vo výške 2 – 3 mesačných obratov.

„Aj keď sa nám darí a tržby za 2 roky stabilne rastú, k štartu sme pristupovali veľmi pokorne a zodpovedne. Mali sme dostatočnú rezervu, keby bol rozbeh pomalší a trval dlhšie.

Ak začínate s nulou na účte, lebo ste všetko investovali do zariadenia prevádzky, tak ste vo veľkom strese a zvyšuje sa pravdepodobnosť zlyhania,“ hovorí na záver Lucia.

Určite si doprajte priestor na „dýchanie,“ aby ste sa v začiatkoch zamerali hlavne na to, čo máte radi a viete robiť, nie na stres z účtov a faktúr.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac