Káva je jednou z najdôležitejších, a pritom aj najnevyhnutnejších doplnkov pre spokojný život v kancelárii.
Takmer všade je samozrejmosťou, no nie vždy chutí dobre. Je to spôsobené tým, že káva je citlivá plodina a jej kvalitu ovplyvňuje naozaj veľa faktorov.
Varieta, nadmorská výška a klíma krajiny pôvodu, typ spracovania, podmienky pri preprave, stupeň praženia či spôsob prípravy, to všetko sa odrazí vo výslednej chuti.
Máločo z toho sa dá v kancelárii ovplyvniť, no existuje zopár jednoduchých trikov, vďaka ktorým môžeme aj priemernej káve pomôcť, aby bola lepšia.
Uskladnenie
Najväčšími nepriateľmi čerstvo praženej kávy sú svetlo, teplo a kyslík. Káva má rada sucho, tmu a konštantú izbovú teplotu. Na jej uskladnenie vám najlepšie poslúžia vákuové dózy, z ktorých môžete vždy jednoducho vysať vzduch.
Ak také nemáte po ruke, pokojne nechajte kávu v jej pôvodnom obale, vytlačte z neho vzduch a uzatvorte ho plastovým štipcom.
Voda
Šalku kávy tvorí prevažne voda. Napriek tomu jej málokto prisudzuje veľký význam. No ak budete dbať na jej kvalitu, zákonite sa to odrazí aj na výslednej chuti.
Voda by mala byť vždy čo najčerstvejšia, bez zápachu, bez chlóru, a mala by obsahovať priaznivý pomer minerálov.
Trafiť ten správny pomer je naozaj veda profesionálnej baristiky, no aj vy môžete s vodou začať experimentovať. Vyskúšajte vodu z vodovodu, filtrovanú vodu, alebo ľahko mineralizovanú vodu z obchodu, a pozorujte, čo to robí s chuťou.
Nahriatie šálky
Skúste dať pred samotnou prípravou zovrieť trochu vody a naliať ju do prázdnej šálky. Studený porcelán sa zohreje a postará sa o to, že espresso nestratí svoju teplotu ani arómu.
Čistota
Ako sa hovorí, čistota je pol života. Starajte sa pravidelne o váš firemný kávovar a nezabúdajte ho poriadne preplachovať. Najlepšie pred a aj po každej káve.
Tento jednoduchý krok zaručí čistejšie a jasnejšie chute a dlhšiu životnosť kávovaru. Ak máte v kancelárii samostatný mlynček, nezabúdajte ani naň a dôkladne ho čistite.
Variácie chutí
Každý má rád inú chuť. Ak patríte k tým, ktorí nemajú radi trpkú horkosť, skúste si do kávy pridať naozaj malú štipku soli a pozorovať, čo to spraví s chuťou. Mala by stiahnuť horkosť. Ak hľadáte niečo osviežujúce, vyskúšajte si vyšejkovať espresso s dvomi kockami ľadu.
Ak ani tieto tipy nepomáhajú, skúste spraviť v kancelárii menšiu kávovú revolúciu a poobhliadnite sa po naozaj kvalitnom dodávateľovi kávy.
Na našom trhu existujú skvelé pražiarne výberovej kávy, ktoré vám každý mesiac pošlú priamo do kancelárie čerstvo upraženú výberovú kávu, a ešte vám aj poradia, ako z nej dostať čo najviac chutí.